Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie jechac? Południe HR okolice Dubrovnika czy Czarnogóra

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wadzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wadzik » 06.08.2005 11:32

Witam,
Jedziemy w nocy z 11 na 12 sierpnia, juz 4 raz, do tej pory 2 Brela i 1 Peljesac. Tym razem chcemy jechac bardziej jeszcze na południe.
Mamt 2 opcje jechac w okolice Dubrovnika i tam miec baze wypadowa na Czarnogóre lub jechac do Czarnogóry i wracajac zobaczyc troche HR.
Znacie ciekawe miescinki kole Dubrovnika? Tak patrze na mape i byłem tam 3 razy i nie widze nic ciekawego. Lub jechac na Czarnogóre ale przerazaja mnie smieci i specyficzny klimat, sami Czarnogórcy, krótkie wybrzeze etc?
Jakie sa Wasze rady?
pzdr
Wadzik
Wadzik
Croentuzjasta
Re: Gdzie jechac? Południe HR okolice Dubrovnika czy Czarnog

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wadzik » 07.08.2005 22:39

Jakies opinie na temat Trsteno, Cavtat, Orasac?
pzdr
wadzik
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 08.08.2005 08:02

Moze okolice Stonu?
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 10.08.2005 15:00

Jeśli znasz już CRO to polecam Ci Czarnogóre. Z tymi smieciami to trochę przesada bo w CRO też ich nie brakuje, są nawet zdjęcia na forum. CG jest równie piękna, ceny są niższe, porównywalne z naszymi, ludzie są bardzo mili, nie uświadczyłem żednych nieuprzejmości w czasie wakacji. Najlepiej sie ulokować gdzieś pomiedzy Barem a Budvą lub nawet nad zat.Kotorską, bo jeśli chcesz pozwiedzasz to bedzie wygodniej. Ja mieszkałem w Ulcinju i niestety dojazd troche czasu zajmował. przejazd wzdłuż całego wybrzeża CG to ok 2-3 godz. Polecam pomimo sprzecznych opinii na tym forum.
Wadzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wadzik » 10.08.2005 21:10

Dzieki Marco Polo za opinie,
Czy mógłbys podesłac jakies fajne zdjątka na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl ,
jesli pojade do Montenegro to chcialbym jakas miejscowosc co góry wchodza do morza, plaza kamienista i ciekawa do nurkowania, cos dzikiego. Ulcjini jest ok ale plaza szeroka i piaszczysta a ja preferuje deczko cos innego.
Masz jakas propozycje?
pzdr
wadzik
Stacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stacja » 11.08.2005 06:24

Przed chwilą wróciłem z Chorwacji i z ciekawości pojechałem do Czarnogóry aby zatrzymać się na dwa dni na kampingu.To co zobaczyłem to tragedia, niewiem czy za 10 lat znów tam pojadę.Jeśli nie musisz to omijaj ten kraj.
pzdr
Stacja
arnika
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arnika » 11.08.2005 08:10

Za kilka dni jadę do Cro i chciałam przy okazji zahaczyc o Czarnogórę. Czy są tam potrzebne jakieś dodatkowe dokumenty, jaką waluta mozna płacić?? W jakiej miejscowości był ten kamp, co się zatrzymałeś??
Stacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stacja » 11.08.2005 08:35

Konieczna jest zielona karta , ja nie miałem i musiałem kupić na granicy za 15 euro. Walutą jest euro i tym się płaci w sklepach . Przykład : piwo 2 litry 1.15 euro, ciekawe ceny -prawda. Ale jakieś oszukane było . Uwaga : w tym kraju nie wydają reszty . Rachunek 6.07 euro płacisz 7 euro. Lepiej coś dobrać aby wyniosło 6.99 :)
pzdr
Stacja
Stacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stacja » 11.08.2005 08:38

Byłem po drodze w trzech różnych , nie pamiętam miejscowości w tej chwili , ale były jakoś po drodze na Budva. WC tragiczne , pourywane krany , itp.
Pzdr
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 11.08.2005 08:48

Wadzik.
Myślę, że dobrym pomysłem jest pobyt za Dubrovnikiem i wyjazd do Czarnogóry.
Taki sposób gwarantuje udany pobyt bez zastanawiania się czy CG jest krajem odpowiednim na wyjazd czy nie. Po pierwsze stacjonujesz w pięknym rejonie HR. Po drugie masz pod nosem cudowny Dubrovnik, który znudzić się nie może. Po trzecie masz bardzo blisko do Boki Kotorskiej, które stanowi esencję CG i którą możesz zobaczyć w czasie jednodniowej wycieczki i jednoczesnie sprawdzić czy chciałbyś spędzić tam np. kolejne swoje wakacje.

Ja osobiście polecam Cavtat bo moim zdaniem to bardzo urokliwe miasteczko. Niestety lądują tam samoloty (niedaleko) i napewno są słyszalne (o Cavtat jest naprawdę wiele na forum w tym i opinie co do ewentualnego hałasu). Można też zatrzymać się w mniejszych miejscowościach np. Molunat lub w innych mniej znanych.

Co do Trsteno. Owszem polecam (!!!) ale odcinek do CG jest z tego miesca znacznie dłuższy...
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 11.08.2005 10:24

No co do tego niewydawania reszty to chyba trafileś na przypadek, kiedyś wracając wieczorem robilem drobne zakupy w jakim sklepiku i nie miałem tylu drobnych co trzeba, bardzo mila panienka powiedziała że najwyżej dopłacę jej jutro i nie robiła problemu z 60 centami. Przy innych połatnościach tez sie z tym nie spotkałem. Co do kempingów to nie sprawdzałem ale kwatery w domach można znależć na przyzwoitym poziomie i za mniejsze pieniądze. Najlepiej sprawdzić samemu bo każdy może mieć inne odczucia. Ja sprawdzilem i nie narzekałem. Ogólnie bylo ok a taniej niz w CRO.
Wadzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wadzik » 11.08.2005 11:12

Dzieki wszystkim
Wyjezdzamy za 10 godzin :)),
chyba wybierzemy rozwiazanie aby znalesc cos za Dubrovnikiem i to uczynic z tego baze wypadowada do CZ.
dzienks i pzdr
wadzik
pklimas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pklimas » 11.08.2005 12:01

Marco Polo napisał(a):No co do tego niewydawania reszty to chyba trafileś na przypadek, kiedyś wracając wieczorem robilem drobne zakupy w jakim sklepiku i nie miałem tylu drobnych co trzeba, bardzo mila panienka powiedziała że najwyżej dopłacę jej jutro i nie robiła problemu z 60 centami. Przy innych połatnościach tez sie z tym nie spotkałem. Co do kempingów to nie sprawdzałem ale kwatery w domach można znależć na przyzwoitym poziomie i za mniejsze pieniądze. Najlepiej sprawdzić samemu bo każdy może mieć inne odczucia. Ja sprawdzilem i nie narzekałem. Ogólnie bylo ok a taniej niz w CRO.

Moje obserwacje z zeszlego roku sa takie ze w CG nie ma w obiegu monet mniejszych niz 10c. Zawsze gdy placiclem to cena byla zaokraglana do 10c - zgodnie z zasadami zaokraglania czyli raz w gore a raz w dol. Gdy kiedys w jakims sklepie chcialem zaplacic 5c moneta bo taka mi sie szwendala to nawet jej nie chceili.
Marco Polo
Odkrywca
do Wadzika

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 11.08.2005 18:44

Podobno hitem dla nurków jest zatoka Valdanos między Ulcinjem a Barem, oznakowany zjazd z głównej drogi. Przed Ulcinjem k.m.Nehaj jest rówqnież zatopione starożytne miasto, tylko niestety dojazd jest utrudniony bo na d brzegiem morza stoi prywatny pałac ale łodka można sięddostać. Nazywa si e Colcinium. Zjazd jst przy restauracji jadąć od BAru przed m.Nehaj. Z morza wystaje charakterystyczna skała. Zdjęcia wyślę ci na maila bo za gwinta nie wiem jak je wkleić na forum. W sumie cale wybrzeże jest dość skaliśte a przy tych odległościach to spokojnie może parę różnych miejsc zobaczyć

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone