Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie do Włoch

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
cromaniaczek
Globtroter
Gdzie do Włoch

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromaniaczek » 27.03.2011 15:46

Witam
Na tegoroczne wakacje mam zamiar wybrać się do Włoch i teraz pytanie gdzie najlepiej :) i w jakim okresie się wybrać ?
Ważne aby to była dobra baza wypadowa (lubimy dużo zwiedzać nie tylko smażyć się na plaży :D ), dostęp do morza no i ogólnie jakaś przyjemna miejscowość ...
Z góry thx
cromaniaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromaniaczek » 27.03.2011 21:26

Nikt nie pomoże :?: :wink:
Ostatnio edytowano 27.03.2011 21:59 przez cromaniaczek, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.03.2011 21:27

cromaniaczek napisał(a):Nikt nie pomorze :?: :wink:

Może na Pomorze?
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 27.03.2011 21:37

Poczytaj sobie tych parę stron, może coś Ci się nasunie.
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=11794&highlight=
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 27.03.2011 21:48

Ja mam dwa typy : La Spezia i Positano.
:)
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 27.03.2011 22:57

Pepe12345 napisał(a):Ja mam dwa typy : La Spezia i Positano.
:)

Pierwszy typ bym rozszerzył na całą wschodnią Ligurię (Riviera di Levante), przy czym jako bazę wypadową wybrałbym coś mniejszego od La Spezii. Jeśli ten rejon Italii to zdecydowanie maj-czerwiec lub wrzesień.
K
cromaniaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromaniaczek » 28.03.2011 14:33

A jakaś baza wypadowa w Toskanii ? Dodam że nie lubię zbyt wielkich miast np. rok temu bylem w Dubrovniku i nie podobało mi się jeśli chodzi o tłum i hałas ...
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 28.03.2011 20:34

Ja ze swej strony mogę polecić półwysep Gargano.
Mieszkałem w domku na kampingu w Grotta dell' Acqua; piękne piaszczyste plaże z ruinami baszt na przyczółkach, skalne urwiska... Cisza, spokój i nostalgia... Poezja.
Oczywiście wyjazd w czerwcu lub wrześniu, gdy nie ma tłumów.

Kilka zdjęć okolicy i kempingu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W okolicy można odwiedzić Vieste, Paschici, San Giovanni Rotondo (Ojciec Pio) i Monte Sant' Angelo (polecam!).
Dojazd do dwóch ostatnich bajeczny; serpentyny kręte aż miło ;)
Ostatnio edytowano 28.03.2011 21:11 przez smer, łącznie edytowano 2 razy
jarecky9
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky9 » 28.03.2011 21:05

Urocze miasteczko Vietri sul Mare, obok Salerno.
Baza na Neapol,Pompei,Sorento,Capri i Park Narodowy Parco Nazionale Del Cilento E Vallo Di Diano.
Do wyboru kameralne lub wielkomiejskie zwiedzanie.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 28.03.2011 21:31

cromaniaczek napisał(a):A jakaś baza wypadowa w Toskanii ? Dodam że nie lubię zbyt wielkich miast np. rok temu bylem w Dubrovniku i nie podobało mi się jeśli chodzi o tłum i hałas ...

A w Toskanii to jak najdalej od morza ; )
cromaniaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromaniaczek » 30.03.2011 19:34

Dziękuje wszystkim bardzo za pomoc :)
Widzę że to miasteczko Vietri sul Mare jest bardzo fajne i no i dobra baza wypadowa szczególnie jeśli chodzi o Neapol
Był może ktoś tam i może polecić jakiś hotel/apartament ?
Będą 2 rodziny po 4 i 3 osoby mam zamiar jechać na początku Lipca
A i czy to dobry pomysł wg was jechać tam samochodem ? Trochę daleko ponad 1800km :/
jarecky9
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky9 » 30.03.2011 20:45

cromaniaczek napisał(a):Dziękuje wszystkim bardzo za pomoc :)
Widzę że to miasteczko Vietri sul Mare jest bardzo fajne i no i dobra baza wypadowa szczególnie jeśli chodzi o Neapol
Był może ktoś tam i może polecić jakiś hotel/apartament ?
Będą 2 rodziny po 4 i 3 osoby mam zamiar jechać na początku Lipca
A i czy to dobry pomysł wg was jechać tam samochodem ? Trochę daleko ponad 1800km :/

Jak jedziecie samochodem to proponuje nocleg w okolicach
Wenecji,Padwy.
Cały czas gonisz autostradami, koszt od granicy do pierwszych bramek w Wenecji około 12 euro.
Połączeń lotniczych do Neapolu z Krakowa jest spory wybór.
Co do noclegu to nie mam żadnych namiarów,nocowałem u znajomych.
Aha, jeszcze jedno fajne miejsce,okolice Como w Lombardii.
Trochę bliżej ale całkiem inne klimaty, polecam !
cromaniaczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cromaniaczek » 30.03.2011 21:01

A więc tak oosiedziałem trochę na internecie i znalazłem fajną wycieczkę objazdową w biurze turystycznym rainbow tours http://www.rainbowtours.pl/wlochy-itali ... owanie-wto
Co o niej myślicie ?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.03.2011 10:57

cromaniaczek napisał(a):Witam
Na tegoroczne wakacje mam zamiar wybrać się do Włoch i teraz pytanie gdzie najlepiej :) i w jakim okresie się wybrać ?
Ważne aby to była dobra baza wypadowa (lubimy dużo zwiedzać nie tylko smażyć się na plaży :D ), dostęp do morza no i ogólnie jakaś przyjemna miejscowość ...
Z góry thx

My kiedys w drodze do cro zboczylismy po kolei w okolice:

- Werona
- Piza
- Rzym - Watykan
- San Marino - Rimini
- Wenecja

Najbardziej podobalo nam sie oczywiscie w Chorwacji

Miasta sa przepiekne, kipiace zabytkami itd ale nam opowiadaja plaze cro gdzie sa skalki i mozna posnurkowac :)
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 04.04.2011 22:37

krombocher napisał(a):
cromaniaczek napisał(a):A jakaś baza wypadowa w Toskanii ? Dodam że nie lubię zbyt wielkich miast np. rok temu bylem w Dubrovniku i nie podobało mi się jeśli chodzi o tłum i hałas ...

A w Toskanii to jak najdalej od morza ; )

Nie przesadzaj.
Morze nie jest aż tak ładne jak w Chorwacji, czy od strony włoskiego Adriatyku, ale są tam ładne plaże i ciekawe miejscowości nadbrzeżne.
Czasem piasek jest ciemniejszy, czasem jaśniejszy, ale da się wytrzymać.
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

Gdzie do Włoch
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies