Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie do Włoch

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 04.04.2011 23:18

Cromaniaczku, a ta włoska stonka w HR nie daje Ci do myślenia. Chyba, że zwiedzanko (jest co !!!) i chcecie zrobić sprawność piechura w tłumie, że CRO wysiada. Tu bym radził termin bardziej pozasezonowy. Zaznaczam, baaaardzo subiektywny głos :wink:
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 30.04.2011 05:40

Witam.My również po 5 pobytach w Chorwacji zdecydowaliśmy się na Italię.Też szukaliśmy miejsca choć trochę podobnego do chorwackich miejsc,padło na płw Gargano.Zależało nam na ładnej plaży i cieplutkim piaseczku.Będzie też trochę zwiedzania ale w większości stawiamy na wypoczynek.Centymetr coraz krótszy,do wyjazdu 55 dni.pozdr.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.04.2011 06:39

Może ten wątek Cię trochę natchnie...

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=311 ... sc&start=0
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 30.04.2011 21:09

Tak w ogóle to pytanie podstawowe: co w Tych Włoszech macie zamiar robić i co zwiedzać? Morze i jego okolice, czy Alpy oraz "śródziemie"???
Jeśli nie tylko morze, to przynajmniej kilka miejsc z tematu Mariusza "Od Alto Adige do Veneto" powinniście zahaczyć.
Dolina Górnej Adygi i Tyrol Południowy to przecież esencja północnej Italii.

Ja tylko dodam, że niestety, ale Włochy oferują tak wiele (o wiele więcej niż CRO), że wybór tras i celów jest ogromny a ilość wariantów nieskończona.
Praktycznie każdy region jest naładowany atrakcjami różnego rodzaju i nawet samo zobaczenie klasyków danego regionu to już minimum CAŁY urlop- a gdzie reszta?
Także nie ma zmiłuj- Italię trzeba zwiedzać na raty.
Albo strona zachodnia i zahaczamy o Ligurię i Levant oraz pobliskie Monte Carlo, albo strona wschodnia i zahaczamy o piaszczyste plaże Adriatyku, Wenecję, Ravennę, albo.... wariant środkowy, lecimy przez Veronę (dojazd od strony Lago di Como jest wybitnie wskazany!), Florencję, Pizę i oczywiście słynną Sienę przez Apeniny na Rzym, po czym odbijamy na Gargano lub zostajemy w pasie wybrzeża powyżej/poniżej Rzymu w zależności ile czasu mamy, bo plaż ci tam dostatek.
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 17.05.2011 19:21

Mamy w planach zwiedzić wulkan Wezuwiusz,mam pytanie jak tam jest z parkingami,czy Pompei będzie dobrym miejscem aby zostawić auto i dalej zwiedzać.Ile czasu zajmuje zwiedzanie i po ile bilety.Może coś doradzicie innego.pozdr.
JanuszB
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanuszB » 17.05.2011 19:40

Pod samym wulkanem jest parking platny jednorazowo ok. 3-4 Euro (nie pamietam dokladnie). Od parkingu wejscie na wulkan płatne ok. 6-8 Euro. Do krateru wchodzi się od parkingu ok. 20-30 min. Z pompei na Wezuwiusz jest daleko.
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 17.05.2011 20:19

Dzięki JanuszB,czyli co jechać jak najbliżej wulkanu,ale czy warto go odwiedzić czy szkoda czasu.
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 18.05.2011 22:14

ElciaS myślę, że w Italii nie znajdziesz takich plaż jak w Chorwacji.
Ja podróżowałem na odwrót najpierw byłem 3 razy we Włoszech a później pojechałem do Chorwacji i w tym roku wiem, że tylko Chorwacja.

Ten kraj mógłbym określić jako takie małe Włochy.
Na przykład Trogir to kawałek Wenecji. Wąskie uliczki w Dubrowniku z piętrzącymi się schodkami to kawałek Genuy.

Morze jest jednak bez porównania. W Chorwacji czyste, przeźroczyste urozmaicone fauną i florą z bardzo intymnymi plażami. Coś pięknego
Zapewne będziecie na zachodnim wybrzeżu, a tam morze potrafi być bardzo wzburzone.
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 19.05.2011 15:25

danielZS napisał(a):ElciaS myślę, że w Italii nie znajdziesz takich plaż jak w Chorwacji.
Ja podróżowałem na odwrót najpierw byłem 3 razy we Włoszech a później pojechałem do Chorwacji i w tym roku wiem, że tylko Chorwacja.

Ten kraj mógłbym określić jako takie małe Włochy.
Na przykład Trogir to kawałek Wenecji. Wąskie uliczki w Dubrowniku z piętrzącymi się schodkami to kawałek Genuy.

Morze jest jednak bez porównania. W Chorwacji czyste, przeźroczyste urozmaicone fauną i florą z bardzo intymnymi plażami. Coś pięknego
Zapewne będziecie na zachodnim wybrzeżu, a tam morze potrafi być bardzo wzburzone.

Daniel,ale my nie jedziemy do Włoch po to aby szukać plaż takich jak w Chorwacji,jakbyśmy chcieli takich plaż jak w Chorwacji to pojechalibyśmy do Chorwacji.My chcemy po 5 pobytach w Chorwacji odmiany i chcemy białego ciepłego piaseczku,będziemy na płw.Gargano{ostroga buta}.Oba kraje dzielą się na północ i południe jeśli byłeś tylko na północy Włoch to wcale się nie dziwię że jedziesz do Chorwacji,a najładniej jest właśnie na południu Chorwacji{przynajmniej dla nas}tak samo jest we Włoszech,południe jest inne niż północ.Co do morza to tam też jest czyste i na pewno cieplejsze.Uważam że nie ma co porównywać tych dwóch krajów,bo nie ma sensu.My jedziemy do Włoch nie dlatego że nam się w Chorwacji nie podoba ale lubimy zmieniać kraje od czasu do czasu.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 05.06.2011 04:59

Na Gargano są bardzo ładne plaże.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2011 07:30

Obrazek

Np. takie... :lol:
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Gdzie do Włoch - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone