Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

gdzie Chorwaci spędzaja wakacje :?:

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 05.02.2004 08:53

No właśnie, pytanie myślę przede wszytkim do Leona i innych forumowych Chorwatów. Już nie raz się nad tym zastanawiałem gdzie Chorwaci wyjeżdżają na wakacje poza Chorwacją.
Zimą jeśli lubią narty to kierunek latwo zgadnąć - Słowenia.Austria. Ale latem mając tak piękne wybrzeże jakie kierunki Was kuszą? Czy może decyduje moda, tak jak snobistyczna na początku lat 90-ych w Polsce Hiszpania, Włochy?
A moze popularne są zimne kierunki, Islandia, Norwegia :wink:
Bardzo jestem ciekaw odpowiedzi...
PZDR :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2004 18:25

Ja tam słyszałem, że Leon jeździ do Ustki i Olsztyna :lol: ....no ale to prawie "półpolak" :D (szkoda tylko, że nie wpada na piwko do Wrocka :cry: )
Leon Grubišić

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon Grubišić » 06.02.2004 09:19

W wakacje ale i cale lato ja "cieszko" pracuje zawodowo i nie tylko. Natomiast jak mam czas wolni zazwiczaj zyma jade do Polski nie by pojezdzic na nartach ale odwiedzic rodzine i znajomich. Przijacielstwo jest super rzecz ale wimaga troche poswiencen i ofiar tak ze ja jak mam wolne jade po polsce i odwiedzam tych co nie moga do mnie przijechac.
Pozostali Chorwaci znad morza wijezdzaja zazwiczaj na narty zima wysoko w Alpi. Ti co sa z landu jado latem nad morze do rodziny, znajomich a ktorzy takich nie maja nad morzem to do hoteli apartamentow itp...Na wakacje stant nik nie jedzie do Wloch
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 06.02.2004 17:21

Dzięki Leon-tak myślałem że do Wloch wolicie jeźcic na zakupy niż na wakacje :) Ale z tym ze ciepłolubni mieszkańcy wybrzeża tak lubią narty to mnie zaskoczyłeś.
PZDR :)
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 07.02.2004 12:03

Leon Grubišić napisał(a):
Ti co sa z landu jado latem nad morze do rodziny, znajomich a ktorzy takich nie maja nad morzem to do hoteli apartamentow itp...Na wakacje stant nik nie jedzie do Wloch

Szkoda, że Włosi nie mają takiego zwyczaju i na wakacje nie zostają u siebie, przecież też mają morze, nawet ten sam Adriatyk :) . Byłoby trochę luźniej w sierpniu i pewnie taniej dla nas. Ale Chorwaci nie byliby z tego pewnie zadowoleni :?: :) .
Pzdr
AniaWarszawa
wakacje...

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaWarszawa » 07.02.2004 12:51

A ja gdybym była Chorwatką i mieszkała nad brzegiem Adriatyku nie wyjeżdżałabym stamtąd nigdy.Bo nie ma na świecie piękniejszego kraju.
A nim zamieszkam w Chorwacji na stałe,co jest moim największym marzeniem,co roku spędzam wakacje w tym cudownym kraju.A gdy wracam serce mi pęka i długo mam depresję :-(
Leon Grubišić

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon Grubišić » 08.02.2004 18:13

Ania to nie zawsze tak jest. Niestety wiele moich rodakow nawet nie zauwarza to piekno, co gorzej nawet go niszcza ( w ruzne sposoby). Dla mnie tez Polska jest piekna, ale malo kto z polakow widzi pienkno w brzozach, polach rzepaka na wiosne, piekno jezior, puszcz i wielu innich motiwow ktore macie na codzien.
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 08.02.2004 22:34

Święte słowa.U nas też bywa pięknie, a poza tym swojsko.Niestety często jesteśmy dla siebie nieżyczliwi, a nawet chamscy.Chorwatom się to prawie nie zdaża w stosunku do nas.Przynajmniej takie są moje doświadczenia- z małymi wyjątkami.Ja, wracając do domu pełen pozytywnych wrażeń, wcale nie mam skwaszonej miny bo wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej.Moje okolice nie są najciekawsze krajobrazowo( płasko), ale gdzie indziej bywa pięknie- na przykład na Suwalszczyźnie dobrze mi znanej.A można by wiele wymieniać.Do Chorwacji mam nadzieję też pojechać- po raz szósty -jak finanse pozwolą.Pozdrowienia 8)
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 08.02.2004 23:34

Świetnie to Leonie ująłeś.

Ja też nie zamieniłbym się na kilka
Leon Grubišić napisał(a): motiwow ktore macie na codzien.

Alllle...z chęcią zamieniłbym się na kilka innych
Leon Grubišić napisał(a): motiwow ktore (WY) macie na codzien.

Powiedzmy...: "cudze chwalicie, choć swoje znacie".
8)
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 09.02.2004 07:29

Ania nie wzięła pod uwagę jednego istotnego faktu : dla nas Polaków Chorwacja pomimo swojego oczywistego piękna może wydawać się jeszcze piękniejsza , wprost cudowna , a to dlatego , że większości z nas - wczasowiczów kraj ten kojarzy się przede wszystkim z odpoczynkiem , brakiem jakichkolwiek trosk , czyms nowym na codzień nie spotykanym (piekne widoczki , egzotyka). Jeżeli jednak mielibyśmy tam żyć to wszelkie troski i kłopoty dni codziennych musielibyśmy zabrać tam ze sobą , a wówczas po jakimś czasie myślę , że nawet Chorwacja i życie w niej przeplatane byłoby szarymi i trudnymi dniami. Dokładnie tak jak w życiu. Life is brutal ! Pozdrawiam !
Leon Grubišić

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon Grubišić » 09.02.2004 09:41

jacol8 Zicie jest take jak go zorganizujemy, a nie jest brutalne. :lol: :lol:
Teras bende troszke truc ale rzeczewiszcie zycie moze bic pieknie jezeli nasz take nastawienie do jego. Zawsze jak mam chanbe pojade do znajomego na wispe Lastovo lub do inego rybaka kolo Makarskej. Ludzie biedni, z wielkimi problemamy nawet zdrowotnimi, prosci ale tak wesoli i pogodny ze my zawsze styd ze jestem ponuri z byle jakiej prziczyni. Trzeba sie umiec ciesic, smiac i spiewac nawet jak nie potrafisz (szpiewac). :wink:
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 09.02.2004 11:11

Leon Grubišić napisał(a):jak mam chanbe

Chyba chandrę, Leon, ale pod resztą słów podpisuję sie oburącz :P

Trzeba tylko umieć i chcieć :!:
Leon Grubišic

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon Grubišic » 09.02.2004 11:56

Sniper, na pewno masz racje :D
tylko prezipomni my co to jest ta chanba :P ktora pomilkowo uzile do opisu zlego stanu ducha :?:
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 09.02.2004 12:09

Leon i Sniper ! Zgadzam się z Wami całkowicie , życie trzeba sobie umiec zorganizować , ale pomimo to ja wolę to życie na wakacjach niż to codzienne , bo jest przyjemniejsze. W przeciwnym razie po cóż byśmy wyjeżdżali ? I chodziło mi o to , że większości z nas Chorwacja jako miejsce wypadów na wakacje kojarzy się lepiej aniżeli ojczyzna , gdzie może i mamy to życie zorganizowane i potrafimy sie nim cieszyć , ale jednak musimy borykać się z problemami ( któż nie musi ? ) których nie napotykamy w te jedyne 2 tygodnie w roku - właśnie na wakacjach. I tyle , bo nie chcę filozofować.
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 09.02.2004 12:14

leon , jak masz zły stan ducha to jest CHANDRA :-)
a hańba to wtedy gdy np. poderwiesz na imprezie dziewczynę , wszystko jest ok , tylko za dużo wypijesz i zrobi Ci sie niedobrze i nie zdążysz do WC i zwymiotujesz jej na kolana....to dopiero hańba !!!

To oczywiście żart , ale myslę , że w ogólnym zarysie już wiesz co to hańba :-)
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone