Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdańsk-Praga-Wieden-Plitvickie jeziora

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
duhesz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) duhesz » 16.07.2010 08:19

Wyruszam pierwszy raz do Chorwacji i w związku z tym mam pytanie odnośnie trasy jak w tytule.Chcemy po drodze zwiedzic w/w miejsca.Proszę o jakieś propozycje wygodnej trasy.Znalazłem co prawda kilka informacji ale mało konkretnych,chyba że zle szukałem.Nadmienie iż nie spieszy sie nam i wolałbym w miare możliwości omijac płatne drogi ze względu na koszta.Proszę o wyrozumiałośc to mój pierwszy post na tym forum.
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 16.07.2010 08:29

duhesz napisał(a):Wyruszam pierwszy raz do Chorwacji i w związku z tym mam pytanie odnośnie trasy jak w tytule.Chcemy po drodze zwiedzic w/w miejsca.Proszę o jakieś propozycje wygodnej trasy.Znalazłem co prawda kilka informacji ale mało konkretnych,chyba że zle szukałem.Nadmienie iż nie spieszy sie nam i wolałbym w miare możliwości omijac płatne drogi ze względu na koszta.Proszę o wyrozumiałośc to mój pierwszy post na tym forum.

Może Gdańsk>Poznań>Zielona Góra (lub Głogów?) >Zgorzelec>Praga>Brno>Wideń> Mureck>Lenart>Ptuj>Zagrzeb>cd...

W miarę sensownie objedziesz autostradę w Słowenii (np. przez Mureck>Lenart>Ptuj). W Austrii i Czechach chyba nie opłaca się kombinować
duhesz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) duhesz » 16.07.2010 19:21

Może ktoś jechał przez te miasta i poda jakieś konkrety.Widzę,,ze nie zaciekawił prawie nikogo ten temat.Chyba będzie typowy spontan i jakoś dojadę a myślałem że znajdę tu parę porad FACHOWCÓW.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.07.2010 19:34

Jeżeli ci to pomoże, to, wg Anity, a ta jedzie z Gdańska, to w tym roku
lepiej ominąć, ze względu na Włocławek i Zgierz, trasę na Cieszyn i polecieć na Kołbaskowo.
Potem już autobanem przez Niemcy dojedziesz do Pragi, potem Wiedeń,
no i coś w tym guście.

Poszukaj informacji o dojeździe do Cro z Gdańska, z zachodniopomorskiego,
ze Szczecina, Kołobrzegu lub Słupska.

W sumie, to właśnie ich trasy by ci najlepiej podchodziły.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 16.07.2010 20:55

W temacie Włocławek
Ja tegoroczną Chorwację już mam za sobą
Piątek 25 czerwiec przeprawa przez Włocławek okazała się fatalna 3gdz w tym samym czasie ruch w przeciwną stronę bez przeszkód. Powrót tą samą trasą 11 lipca niedziela bez jakiegokolwiek problemu.
Jest alternatywa dla jadących z północy trasa nr 1 z Torunia odbijamy na Lipno i wylatujemy na południowych rogatkach Włocławka po za tym koszmarem. Lub przed samym Włocławkiem odbicie na Bądkowo i Brześć kujawski, w obu przypadkach około 30 min drogi więcej a niżeli bez problemowa jazda trasa nr 1 przez Włocławek pod warunkiem że niema tam robót drogowych pozdro
duhesz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) duhesz » 17.07.2010 02:21

Dzięki bardzo,myślałem o niemcach a teraz już jestem niemal pewny(włocławek itp).W sumie różnica w kilometrach jest około 180 wg.gps więc jeszcze do wytrzymania.Nadrobi się czasem i spalaniem na autostradzie więc ok.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.07.2010 04:57

Witaj.
Gdybyś wyjechał w nocy, kolo 2, to możesz pokusić się o trasę na Bydgoszcz, Wrześnię, Rawicz, Wrocław, Głubczyce, Krnov, Olomouc, Brno, Breclav, Wiedeń.
W Wiedniu możesz iść spać, w najlepszym wypadku w Graz.
Sądzę, że jazda z Gdańska do Kołobaskwa i dobijanie ca. 200km jest także warta rozważenia.
Weź tylko pod uwagę, że przez cale Niemcy nie przejedziesz 130km/h
Koszt paliwa także będzie zdecydowanie wyższy...
Jeżeli zwracasz na to uwagę.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone