Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDAŃSK - OREBIĆ pierwszy raz! pomóżcie :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.05.2009 17:54

ANITA:) napisał(a):JacYamaha dobrze, że przeczytałam bo znalazłam "potwornego" byka i przez nieuwage zacytowałam zamiast zmienić, ale dobrze że jest opcja "usuń post" :lol:

Post możesz usunąć tylko wtedy jeśli nikt po Tobie nie napisze jeszcze posta, natomiast post z "bykiem" możesz zawsze zmienić i to się chwali :lol:
gurrru
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gurrru » 03.07.2009 13:49

Anito ja też jestem po operacji kręgosłupa ściśle mówiąc dwóch, co prawda w 2008 roku, ale wale śmiało pod namioty - pozdrawiam i zdrówka życzę! U mnie (tfu tfu) nie jest źle! :wink:
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 22.05.2010 12:42

Odnośnie trasy do Orebića. Jadąc od strony Makarskiej albo zrobimy kółko żeby wjechać na Peljesać albo promem z Ploce do Trpanj i dalej już na kólkach. Z tym że jak obliczyłem w nawigacji wychodzi ok 100km bliżej promem.
Za to koszt promu auto + 4 osoby to-jak się doczytałem w cenniku ok 150zł.
Więc jak lepiej i szybciej? Odprawa też zajmuje czas, płynąć też się płynie(nie wiem ile czasu).
A koszt paliwa to na te 100km więcej to powiedzmy 30-40zł.
Pytanie do tych co płynęli i jechali półwyspem: Czy warto promem?
Promem będzie szybciej? Może jakieś extra widoki? Ile czasy zajmuje przeprawa?
lukas774
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas774 » 22.05.2010 13:39

Wszystko zależy od tego ile samochodów jest w kolejce. Ten prom zabiera ok 25 samochodów a kursuje z tego co pamietam co 2 godz i wjeżdza sie na niego tyłem :D . Ja dwa lata temu zdecydowałem sie na prom i straciłem jakies 3 godziny, bo na pierwszy się nie złapałem. Prom płynie ok 30 minut. W droge powrotną jechałem juz lądem i nie żałuje, bo widoki są piekne
przemol74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemol74 » 22.05.2010 14:03

Płynąc promem "zaoszczędzisz" sobie przepięknych widoków Peljesaca.Fakt,jest to ponad 100km więcej drogi,ale cenowo korzystniej wychodzi.Czasowo mniej. Ale prom zabiera ograniczoną ilość aut i można się nie załapać :( Jeśli miałbym doradzać to JADRANKA :D .
Nawet moje małe dzieci dały radę,a na promie kołysze,to duży minus dla wrażliwych.
jankowski-uno
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jankowski-uno » 23.05.2010 07:24

jeśli mogę doradzić to sam zastanawiałbym się nad taką trasą , podam 2 warianty i zwróć uwagę na czasy przejazdów i odległości (sam pojechałbym przez Niemcowo)
1)http://www.viamichelin.pl/web/Itineraires_Light?strStartLocid=31NDF6M2MxMGNOVFF1TXpVMU16Yz1jTVRndU5qUTFOelU9&strDestLocid=31NDIxZ3IxMGNORE11TlRBMk9URT1jTVRZdU5EUXlORFU9&empriseW=600&empriseH=310&intItineraryType=0&caravaneHidden=false&vh=CAR&distance=km&strVehicle=0&devise=1.0|EUR&carbCost=1.2&isAvoidFrontiers=false&isFavoriseAutoroute=false&isAvoidPeage=false&isAvoidVignette=false&isAvoidLNR=false&autoConso=5.1&villeConso=4.5&routeConso=4.2&dtmDeparture=25/01/2010&indemnite=0

2)http://www.viamichelin.pl/web/Itineraires_Light?strStartLocid=31NDF6M2MxMGNOVFF1TXpVMU16Yz1jTVRndU5qUTFOelU9&strDestLocid=31NDIxZ3IxMGNORE11TlRBMk9URT1jTVRZdU5EUXlORFU9&strStep1Locid=31NDMxeDMxMGNOVEF1T1RZNE1nPT1jTVRFdU9UQXdOekk9&empriseW=600&empriseH=310&intItineraryType=0&caravaneHidden=false&vh=CAR&distance=km&strVehicle=0&devise=1.0|EUR&carbCost=1.2&isAvoidFrontiers=false&isFavoriseAutoroute=false&isAvoidPeage=false&isAvoidVignette=false&isAvoidLNR=false&autoConso=5.1&villeConso=4.5&routeConso=4.2&dtmDeparture=25/01/2010&indemnite=0

Czasy przejazdów są podane z prędkościami dopuszczalnymi , wiadomo że na autobanah niemieckich jeżdzi się trochę żwawiej więc mimo wszystko wybrał bym przez Niemcowo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2010 08:32

:arrow: jankowski-uno
Skróć te linki bo rozwalasz nimi stronę.
Poniżej masz link, gdzie to sie robi.

www.tinyurl.pl
darabont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darabont » 23.05.2010 18:53

W zeszłym roku na promie tak upchnęli samochody że szwagier został w środku bo nie mógł wysiąść. Jak go przycisnęło to przez szyberdach wysiadał.Czy warto płynąć?To zależy o której godzinie (jak jesteśmy późno i nie ma dużo samochodów -warto) .A czy te 100 km po przejechaniu 1700 nie będzie za dużo? My z Malborka jechaliśmy ciągiem więc krótki odpoczynek na promie był potrzebny.Teraz płynąć raczej nie planujemy ,ale.........
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 25.05.2010 10:31

Co do promu, to popieram przedmówcę - jego wartością jest to, że można odpocząć. W zeszłym roku, gdybyśmy mieli jeszcze dołożyć stówę, to padlibyśmy, i to pomimo że wymienialiśmy się z żoną za kółkiem... Coś za coś...

A ja mam inne pytanie: czy ktoś wie, dokąd dociągnęli autostradę w kierunku Dubrownika?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.05.2010 10:32

kurush napisał(a):A ja mam inne pytanie: czy ktoś wie, dokąd dociągnęli autostradę w kierunku Dubrownika?

Dalej jest koniec w Ravca.
kurush
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kurush » 25.05.2010 10:37

...to znaczy, że nie poszli ani kilosa dalej niż w zeszłym roku? :? A wyglądało, że idą jak burza...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.05.2010 10:54

Kryzys...
Nastar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nastar » 03.07.2011 20:41

zawodowiec napisał(a):Objazd Gleinalmtunnel:
Spadasz na dwupasmówkę S6 (nie wiem jaki nr zjazdu) na Leoben i Bruck a.d. Mur. W Bruck a.d. Mur na dwupasmówkę S35 (latem 2008 jeszcze częściowo jednopasmowa ale budowali drugą nitkę, może do lata 2009 skończą) do powrotu na A9 na Graz.

Rozważam tą trasę i tak na szybko policzyłem: czy warto nadrabiać 50km i 40 minut jazdy po górskich drogach dla zaoszczędzenia 4,50 EUR ? Pytam bez sarkazmu bo możliwe, że walory widokowe czy jakieś inne wynagradzają wszystko ?
Sprawa z Liezen jasna - łatwo objechać, dystans identyczny a i zatankować warto w miasteczku.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GDAŃSK - OREBIĆ pierwszy raz! pomóżcie :) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone