Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDAŃSK - OREBIĆ pierwszy raz! pomóżcie :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baju
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baju » 15.03.2009 12:21

tak, tak, czytałam o tym :)
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 15.03.2009 15:35

baju
Podaną Tobie trasę przejechałem już 3-krotnie.
Przejedziesz ją bez problemów jednym,, ciągiem''
Na granicy w Kołbaskowie jestem o 5.20 rano w piątek.
Granicę Niemiecko-Austriacką przekraczam o 13.00.
W Graz jestem ok.15.30 :D
W czasie jazdy robię przerwy co 2godz.Tankowanie; w Niemczech/1raz/ oraz na granicy Austrii przy zakupie vinety.
Jeżdżę sam bez zmiennika.
Napewno dasz sobie radę :D :D :D
Pozdrawiam :papa:
baju
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baju » 15.03.2009 22:04

kleeberg,
uwierzyłam w nasze siły i zarezerwowałam hotel pod Grazem - teraz już musimy dojechać :)
Czy masz coś godnego polecenia na nocleg powrotny? Na mapie mi wypada tak w okolicach Gery, wymyśliłam sobie Hermsdorf, zaraz za krzyżówką A9-A4. Może tez nocowaliście w tamtych stronach?
pozdrawiam :D
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 15.03.2009 23:20

baju

W drodze powrotnej korzystaliśmy z hotelu ,,OEKOTEL'',który znajduje się w miejscowości KALSDORF /13km przed GRAZ / Zjazd nr.194 z A9
Hotel posiada stronę internetową www.oekotel.com
Pokój 4os. 68 euro/ze śniadaniem/
Polecam i pozdrawiam serdecznie :D
baju
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baju » 16.03.2009 00:15

Tam będziemy spać w drodze do Cro :)
Na drogę powrotną ten hotel jest dla nas za blisko, chcemy pierwszego dnia zajechać znacznie dalej. Ale poradzimy sobie! W Niemczech jest mnóstwo małych, rodzinnych "gasthausów", wystarczy zjechać z autostrady parę kilometrów. Po prostu myslałam, że masz tam coś namierzonego, bo ja znam kilka takich niedrogich miejsc ale w północnych Niemczech.
pozdrawiam
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 16.03.2009 22:28

baju

Żałuję że nie mogę Ci więcej pomóc.
Życzę powodzenia i zrealizowania planów w 100% :D
Serdecznie pozdrawiam :papa: :hut:
marrut
Podróżnik
pierwszy raz do cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrut » 18.03.2009 09:36

Proszę poradę
Pierwszy raz jedziemy do Cro, wyspa Ciovo, dwie rodziny. Wyjeżdżamy z Polski centralnej. Chcemy jechac przez Słowację, Węgry. Prosze aby ktoś mi zarysował przebieg trasy z noclegiem w drodze. Mysleliśmy o noclegu na Węgrzech, niem mam pojęcia dokąd dojedziemy i gdzie przypuszczalny nocleg. Autka mamy fajne nowiutkie Lancerki, powinno się fajnie jechać. Czytałam na forum o przjściach granicznych, myslałam, że nasz Cieszyn ale większość pisze, żeby go omijać bo korki. My zanim wyjedziemy z Piotrkowa to pewnie będziemy stać w korku, ponieważ od maja mają remontować dwie równoległe drogi do Częstochowy.Jeżeli ktoś jechał tą trasą to proszę o pomoc.Mój adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2009 09:40

Poczytaj troszkę FAQ (jest tam cała masa informacji, których szukasz) i potem zapytaj o szczegóły. Chętnie pomożemy.
20 zeta się należy za poradę :wink:
baju
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baju » 20.03.2009 00:15

Czy ktoś z Szanownych Kolegów "Crowyjadaczy" mógłby poinformować zieleninę, gdzie można kupić CROPEELKĘ???
POZDRAWIAM :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.03.2009 00:59

baju napisał(a): gdzie można kupić CROPEELKĘ???

Albo tu :wink:

Albo u opala :lol:
baju
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baju » 20.03.2009 09:26

DZIĘKI, DOWCIPNISIU :lol:
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 24.03.2009 15:28

ANITA:) napisał(a):Jak zaplanowałam kupiłam dzisiaj mapę :) rozłożyłam sobie wieczorem przed kominkiem i "przejechałam paluchem" całe wybrzeże. No i pierwszą podróż mam zaliczoną hihihihi Mąż się ze mnie śmieje, że znowu będę siedzieć w aucie i jak zawsze mu "nadawać". W przeciwieństwie do niego gdzie on jest zwolennikiem GPS ja musze mieć mapę przed nosem, lepiej się czuję jak wszystko mam "namalowane" :wink: Jestem jednak wzrokowcem.
Teraz jeszcze muszę się zdecydować na jakiś przewodnik. Oglądałam w księgarni i zbyt dużo ich było i nie mogłam się zdecydować. Może to i lepiej bo po powrocie zajżałam na allegro i te same pozycje jednak są tańsze , ale zostawiam sobie decyzję wyboru na jutro :D

hej
proponuję z trójmiasta do zielonej góry i nocleg. potem jeżeli nie zwiedzasz prosto do Cro przez niemcy. szybciej i bezpieczniej. cały czas autostrada. a jak chcesz zwiedzać jeziora to też można przez niemcy.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 24.03.2009 15:41

tturek napisał(a):
ANITA:) napisał(a):Jak zaplanowałam kupiłam dzisiaj mapę :) rozłożyłam sobie wieczorem przed kominkiem i "przejechałam paluchem" całe wybrzeże. No i pierwszą podróż mam zaliczoną hihihihi Mąż się ze mnie śmieje, że znowu będę siedzieć w aucie i jak zawsze mu "nadawać". W przeciwieństwie do niego gdzie on jest zwolennikiem GPS ja musze mieć mapę przed nosem, lepiej się czuję jak wszystko mam "namalowane" :wink: Jestem jednak wzrokowcem.
Teraz jeszcze muszę się zdecydować na jakiś przewodnik. Oglądałam w księgarni i zbyt dużo ich było i nie mogłam się zdecydować. Może to i lepiej bo po powrocie zajżałam na allegro i te same pozycje jednak są tańsze , ale zostawiam sobie decyzję wyboru na jutro :D

hej
proponuję z trójmiasta do zielonej góry i nocleg. potem jeżeli nie zwiedzasz prosto do Cro przez niemcy. szybciej i bezpieczniej. cały czas autostrada. a jak chcesz zwiedzać jeziora to też można przez niemcy.

Witam

dojazd z trójmiasta do zielonej góry moim zdaniem ze względu na stan dróg się nie opłaca - ja w tym roku jadę do Chorwacji przez Kołbaskowo.

Wydaje mi się ,że jest to optymalna trasa dopóki nie zrobią A1.

serdecznie pozdrawiam
darabont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darabont » 25.03.2009 12:37

Jeżeli przez Niemcy to chyba lepiej na Kostrzyn.
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 26.03.2009 13:37

kleeberg napisał(a):
baju napisał(a):Przez Niemcy to już postanowione na 100 proc. Wydłużam drogę tylko o niecałe 200 km (co przy relacji 1600 czy 1800 nie jest już tak znaczące - i tak musimy jechać 2 dni) ale za to oprócz pierwszych 200 km do granicy, potem jadę cały czas autostradami. Przejazd przez Polskę północ-południe mam już przerobiony przy okazji innych wycieczek i jakoś mi się nie uśmiecha :)
Jasne, że całkiem inaczej ma się sprawa z Wielkopolski ale znad morza myślę, że tłuczenie się po polskich drogach to gra niewarta świeczki :)

Ale oczywiście dzięki za zainteresowanie :)

Witam serdecznie
Popieram Twój wybór jazdy austradami :!:
Ja już trzykrotnie odwiedziłem Cro samochodem.
Zawsze tą drogą;Kołbaskowo-A11 Berlin-A10 Poczdam-A9/A72 na Regensburg :!: :!: Dalej A3 na przejście graniczne w Passau.
Austria A8/A9 na GRAZ, Maribor-- ZAGRZEB
Jeśli masz jakieś pytania chetnie pomogę.
Pozdrawiam.

Witam !
Ja już parokrotnie jezdziłem przez Kolbaskowo-Niemcy-Austria- i dalej na Włochy / Udine, Triest/-Sloenia tylko 50 km ''normalną drogą'' bez winniety i jesteśmy w Rijece. Tu wsiadamy na prom i płyniemy na południe / Split, Hwar, Korcula, Dubrownik/.Może nie jest to najtańsza trasa ale zdecydowanie najmniej męcząca, no i atrakcje = rejs promem./ choć jak policzyć paliwo,opłaty za autostrade,zmęczenie itd. to może warto sie zastanowić nad tą trasą/.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

GDAŃSK - OREBIĆ pierwszy raz! pomóżcie :) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone