Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdańsk i Województwo Pomorskie

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.01.2021 19:01

Zimowy Długi Targ
Obrazek

i DYNAMICZNY Długi Targ
Obrazek

Nochmal
Obrazek

A to odkryty przeze mnie tydzień temu efekt "zdjęcia na zdjęciu"
Obrazek

Czarno-białe
Obrazek

Śnieży
Obrazek

Ktoś tu się upominał o tego ZIOMA
Obrazek

W I połowie XVI roku przed Dworem Artusa funkcjonowała bliżej nieokreślona studnia z metalowymi dekoracjami. Inicjatorem budowy fontanny Neptuna był w roku 1605 burmistrz Bartholomäus Schachmann.
Obrazek

Całość, według modelu sporządzonego w latach 1614–1615 przez Petera Hausena, została odlana w miejskiej ludwisarni (przy Bramie Ludwisarskiej, obecnie u wylotu ul. św. Ducha na Targ Drzewny)
Obrazek

W roku 1633 mistrz murarski Reinhold de Clerk wymurował fundament, a rzeźbiarz Wilhelm Richter zamontował fontannę. W 1634 otoczono ją zaś żelazną kratą.
Obrazek

Daję Neptuna ze wszystkich maniek, bo były oczekiwania, aby pokazać dużo ;)
Obrazek

Tył ZIOMA. W 1927 roku fontannę Neptuna poddano renowacji; w grudniu 1935 naziści uszkodzili dwa orły polskie na ogrodzeniu. W 1945 roku wywieziona do Parchowa (koło Bytowa), przetrwała figura Neptuna i czasza, które następnie były przechowywane w gdańskim Muzeum Miejskim. Nowy trzon 1954 według projektu Tadeusza Godziszewskiego wykonał Zacheusz Pypeć, nowy trójząb – Stanisław Goździelewski, elementy ogrodzenia oraz orły i herby z bramek odtworzył Stanisław Nowakowski. W latach 2001–2012 generalnie wyremontowana, z przywróceniem pierwotnej kolorystyki czaszy.
Obrazek

No i dupa - nie ma litości
Obrazek

Jeszcze raz - Dwór Artusa w śnieżkach
Obrazek

Look w ulicę Kramarską - w tle Bazylika Mariacka, of course
Obrazek

Adios
:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2021 19:10

D. jest, ale i mięśnie na plecach widać :D
Czytałam o fontannie kilka ciekawostek i nie wiedziałam, że listek zasłaniający wrażliwe dla niektórych oczu miejsce był częste odrywamy i stąd jest obecnie wykonany z niższej jakości materiału, a zapasowe listku są przechowywane na wypadek kolejnych aktów zniszczenia.....
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 17.01.2021 10:36

tony montana napisał(a):
Kiepura napisał(a):Paryż - 105 km2 powierzchni - 2,2 miliona mieszkańców.
Kraków - 327 km2 powierzchni - 1,2 miliona mieszkańców.
Miasto ma być miastem.
Trochę, wywołany do tablicy, się rozpisałem o Krakowie, ale to ogólne problemy dotyczące wszystkich miast.

Ale czekaj - przecież aglomeracja paryska ma ponad 12000 km 2. Ty mówisz tlyko o powierzchni od powiedzmy Łuku Tryumfalnego do Pere Lachaise (tu już nawet Lasek Buloński nie łapie się do tych 105 km2)

Chodzi o Paryż w granicach administracyjnych. A nie aglomeracje. A ściślej podanie przykładu, że miasto może i powinno być gęsto zabudowane.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.01.2021 15:49

piekara114 napisał(a):D. jest, ale i mięśnie na plecach widać :D
Czytałam o fontannie kilka ciekawostek i nie wiedziałam, że listek zasłaniający wrażliwe dla niektórych oczu miejsce był częste odrywamy i stąd jest obecnie wykonany z niższej jakości materiału, a zapasowe listku są przechowywane na wypadek kolejnych aktów zniszczenia.....

Jak żyje, nie słyszałem o czymś takim, co oczywiście nie znaczy, że to nieprawda ;)

Kiepura napisał(a):
Chodzi o Paryż w granicach administracyjnych. A nie aglomeracje. A ściślej podanie przykładu, że miasto może i powinno być gęsto zabudowane.

No to tak, to ciężko porównywać, Bo Kraków pewnie liczysz z Kazimierzem i Podgórzem?

pozdro
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.01.2021 16:04

Kilka(naście) mroźnych fotek z dziś (-10 w okolicach Gdyni, -13 w Gdańsku, -11 na Kaszubach

Oczywiście część w trybie Dynamic, który robi mega ciemne zdjęcia (wiem, że to niekoniecznie dobrze, ale sporo mi się podoba)

Brama Wyżynna (XVI wiek) od strony Katowni (chyba jeszcze tej Bramy nie pokazywałem? A może....
Obrazek

Górna fasada Golden Gate
Obrazek

Kamieniczki wokół Dworu Artusa (po prawej Neptuno)
Obrazek

Zielona Brama w trybie aparatu "ŚNIEG"
Obrazek

Pobrzeże w trybie Śnieg
Obrazek

Południowa Ołowianka w trybie Śnieg
Obrazek

W trybie Normal
Obrazek

Dynamic
Obrazek

Moja ulubiona obok Złotej i Zielonej - Brama Straganiarska
Obrazek

Muzeum II Wojny Światowej
Obrazek

Obrazek

Tył Katarzyny
Obrazek

Big Zbrojownia
Obrazek

Klasztor Ponorbertański (XIV wiek) - Żukowo
Obrazek

Kościół Św. Jana (zbudowany w XIII wieku, odbudowany w XVI wieku po zniszczeniu - Żukowo
Obrazek

Jezioro Ostrzyckie - Brodnica Dolna
Obrazek

Jest to jedno z największych i najgłębszych jezior na Kaszubach
Obrazek

Kaszuby - Złota Góra. Pomnik Bohaterów Ruchu Oporu Pomorza Gdańskiego (1939-1945)
Obrazek

maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2021 16:32

Super zdjęcia, Tony! Ta wrzutka w trybie Dynamic bardzo mi się podoba :D
Myślę, że dobre światło było do takich zdjęć - styczniowe (niskie) słońce, ale ja się nie znam ;)

Zimniej macie w 3City niż u nas. Gliwice - tylko -8. Całkiem ciepło :D

P.S. Drugie i trzecie zdjęcie od dołu skojarzyło mi się ze Skandynawią. Jak nic szwedzki albo norweski port :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.01.2021 17:42

maslinka napisał(a):Zimniej macie w 3City niż u nas. Gliwice - tylko -8. Całkiem ciepło :D

U mnie dziś pod Babią też cały dzień -8, najzimnienij było nad ranem -10

Tony jakim fuji robisz zdjęcia?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.01.2021 20:56

maslinka napisał(a):Super zdjęcia, Tony! Ta wrzutka w trybie Dynamic bardzo mi się podoba :D
Myślę, że dobre światło było do takich zdjęć - styczniowe (niskie) słońce, ale ja się nie znam ;)

Zimniej macie w 3City niż u nas. Gliwice - tylko -8. Całkiem ciepło :D

P.S. Drugie i trzecie zdjęcie od dołu skojarzyło mi się ze Skandynawią. Jak nic szwedzki albo norweski port :oczko_usmiech:

No piękna pogoda dziś była, taka jak lubię zima

Ten Dynamic mocno przesterowany ale ja się bawię i mi się podoba ;)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 17.01.2021 21:09

Zimowy Gdańsk też mnie zauroczył, trzy lata temu spędziliśmy tam ferie zimowe i był to cudownie spędzony czas. Też trafiliśmy wtedy na śnieżne dni i muszę przyznać że miastu z nim bardzo do twarzy.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.01.2021 21:16

piekara114 napisał(a):
maslinka napisał(a):Zimniej macie w 3City niż u nas. Gliwice - tylko -8. Całkiem ciepło :D

U mnie dziś pod Babią też cały dzień -8, najzimnienij było nad ranem -10

Tony jakim fuji robisz zdjęcia?

Już trochę go mam
XM-1
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.01.2021 14:57

mchrob napisał(a):Zimowy Gdańsk też mnie zauroczył, trzy lata temu spędziliśmy tam ferie zimowe i był to cudownie spędzony czas. Też trafiliśmy wtedy na śnieżne dni i muszę przyznać że miastu z nim bardzo do twarzy.

Będzie jeszcze sporo zimowego i letnie Gdańska (oraz okolic) :)

pozdrowienia
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.01.2021 14:15

Tony, długo jeszcze na tym Zanzibarze będziesz siedział :roll: :?:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.01.2021 13:59

mysza73 napisał(a):Tony, długo jeszcze na tym Zanzibarze będziesz siedział :roll: :?:

Mycha - na Zanzibarze to tylko "celebryty" siedzą

Ja siedzę na dupie jak dureń i nie chce mi się chyba nic pisać

8O :boss:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.04.2021 19:22

Gdańsk CD

Ulica Św. Ducha
Obrazek

a konkretnie Kaplica Królewska (barok!)
Obrazek

W Wielkim Tygodniu w 1698 roku w kaplicy modlił się król August II Mocny ;)
Obrazek

Czyż nie piękne?
Obrazek

Bazylika Mariacka wraz z Kaplicą Królewską od strony ulicy Grobla I.
Obrazek

Grobla I
Obrazek

Fantazyjne drzwi na Grobla I
Obrazek

Róg Straganiarskiej i Minogi
Obrazek

Brama Straganiarska od tyłu
Obrazek

Moja ulubiona ceglana Brama w Gdańsku
Obrazek

Pobrzeże w kierunku Bramy Żuraw
Obrazek

--
Wieża Więzienna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Budynek vs Katowni
Obrazek

Brama Wyżynna (może już pokazywałem?!?!)
Obrazek

Obrazek

Golden Porta
Obrazek

Obrazek

Obrazek

aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 10.05.2021 20:30

tony montana napisał(a):Będzie jeszcze sporo zimowego i letnie Gdańska (oraz okolic) :)

pozdrowienia

No i gdzie te zdjęcia? Tak się przymierzam od lat na wyjazd do Gdańska i chyba się wreszcie zdecyduję.
Jedyny dylemat jaki mam to czy spać w Gdańsku, czy gdzieś obok, a do miasta może dojeżdżać komunikacją publiczną.
Może coś doradzisz. (pojadę góra na 3-4 dni).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Gdańsk i Województwo Pomorskie - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone