Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdańsk i Województwo Pomorskie

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.01.2021 19:01

Zimowy Długi Targ
Obrazek

i DYNAMICZNY Długi Targ
Obrazek

Nochmal
Obrazek

A to odkryty przeze mnie tydzień temu efekt "zdjęcia na zdjęciu"
Obrazek

Czarno-białe
Obrazek

Śnieży
Obrazek

Ktoś tu się upominał o tego ZIOMA
Obrazek

W I połowie XVI roku przed Dworem Artusa funkcjonowała bliżej nieokreślona studnia z metalowymi dekoracjami. Inicjatorem budowy fontanny Neptuna był w roku 1605 burmistrz Bartholomäus Schachmann.
Obrazek

Całość, według modelu sporządzonego w latach 1614–1615 przez Petera Hausena, została odlana w miejskiej ludwisarni (przy Bramie Ludwisarskiej, obecnie u wylotu ul. św. Ducha na Targ Drzewny)
Obrazek

W roku 1633 mistrz murarski Reinhold de Clerk wymurował fundament, a rzeźbiarz Wilhelm Richter zamontował fontannę. W 1634 otoczono ją zaś żelazną kratą.
Obrazek

Daję Neptuna ze wszystkich maniek, bo były oczekiwania, aby pokazać dużo ;)
Obrazek

Tył ZIOMA. W 1927 roku fontannę Neptuna poddano renowacji; w grudniu 1935 naziści uszkodzili dwa orły polskie na ogrodzeniu. W 1945 roku wywieziona do Parchowa (koło Bytowa), przetrwała figura Neptuna i czasza, które następnie były przechowywane w gdańskim Muzeum Miejskim. Nowy trzon 1954 według projektu Tadeusza Godziszewskiego wykonał Zacheusz Pypeć, nowy trójząb – Stanisław Goździelewski, elementy ogrodzenia oraz orły i herby z bramek odtworzył Stanisław Nowakowski. W latach 2001–2012 generalnie wyremontowana, z przywróceniem pierwotnej kolorystyki czaszy.
Obrazek

No i dupa - nie ma litości
Obrazek

Jeszcze raz - Dwór Artusa w śnieżkach
Obrazek

Look w ulicę Kramarską - w tle Bazylika Mariacka, of course
Obrazek

Adios
:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.01.2021 19:10

D. jest, ale i mięśnie na plecach widać :D
Czytałam o fontannie kilka ciekawostek i nie wiedziałam, że listek zasłaniający wrażliwe dla niektórych oczu miejsce był częste odrywamy i stąd jest obecnie wykonany z niższej jakości materiału, a zapasowe listku są przechowywane na wypadek kolejnych aktów zniszczenia.....
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 17.01.2021 10:36

tony montana napisał(a):
Kiepura napisał(a):Paryż - 105 km2 powierzchni - 2,2 miliona mieszkańców.
Kraków - 327 km2 powierzchni - 1,2 miliona mieszkańców.
Miasto ma być miastem.
Trochę, wywołany do tablicy, się rozpisałem o Krakowie, ale to ogólne problemy dotyczące wszystkich miast.

Ale czekaj - przecież aglomeracja paryska ma ponad 12000 km 2. Ty mówisz tlyko o powierzchni od powiedzmy Łuku Tryumfalnego do Pere Lachaise (tu już nawet Lasek Buloński nie łapie się do tych 105 km2)

Chodzi o Paryż w granicach administracyjnych. A nie aglomeracje. A ściślej podanie przykładu, że miasto może i powinno być gęsto zabudowane.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.01.2021 15:49

piekara114 napisał(a):D. jest, ale i mięśnie na plecach widać :D
Czytałam o fontannie kilka ciekawostek i nie wiedziałam, że listek zasłaniający wrażliwe dla niektórych oczu miejsce był częste odrywamy i stąd jest obecnie wykonany z niższej jakości materiału, a zapasowe listku są przechowywane na wypadek kolejnych aktów zniszczenia.....

Jak żyje, nie słyszałem o czymś takim, co oczywiście nie znaczy, że to nieprawda ;)

Kiepura napisał(a):
Chodzi o Paryż w granicach administracyjnych. A nie aglomeracje. A ściślej podanie przykładu, że miasto może i powinno być gęsto zabudowane.

No to tak, to ciężko porównywać, Bo Kraków pewnie liczysz z Kazimierzem i Podgórzem?

pozdro
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.01.2021 16:04

Kilka(naście) mroźnych fotek z dziś (-10 w okolicach Gdyni, -13 w Gdańsku, -11 na Kaszubach

Oczywiście część w trybie Dynamic, który robi mega ciemne zdjęcia (wiem, że to niekoniecznie dobrze, ale sporo mi się podoba)

Brama Wyżynna (XVI wiek) od strony Katowni (chyba jeszcze tej Bramy nie pokazywałem? A może....
Obrazek

Górna fasada Golden Gate
Obrazek

Kamieniczki wokół Dworu Artusa (po prawej Neptuno)
Obrazek

Zielona Brama w trybie aparatu "ŚNIEG"
Obrazek

Pobrzeże w trybie Śnieg
Obrazek

Południowa Ołowianka w trybie Śnieg
Obrazek

W trybie Normal
Obrazek

Dynamic
Obrazek

Moja ulubiona obok Złotej i Zielonej - Brama Straganiarska
Obrazek

Muzeum II Wojny Światowej
Obrazek

Obrazek

Tył Katarzyny
Obrazek

Big Zbrojownia
Obrazek

Klasztor Ponorbertański (XIV wiek) - Żukowo
Obrazek

Kościół Św. Jana (zbudowany w XIII wieku, odbudowany w XVI wieku po zniszczeniu - Żukowo
Obrazek

Jezioro Ostrzyckie - Brodnica Dolna
Obrazek

Jest to jedno z największych i najgłębszych jezior na Kaszubach
Obrazek

Kaszuby - Złota Góra. Pomnik Bohaterów Ruchu Oporu Pomorza Gdańskiego (1939-1945)
Obrazek

maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.01.2021 16:32

Super zdjęcia, Tony! Ta wrzutka w trybie Dynamic bardzo mi się podoba :D
Myślę, że dobre światło było do takich zdjęć - styczniowe (niskie) słońce, ale ja się nie znam ;)

Zimniej macie w 3City niż u nas. Gliwice - tylko -8. Całkiem ciepło :D

P.S. Drugie i trzecie zdjęcie od dołu skojarzyło mi się ze Skandynawią. Jak nic szwedzki albo norweski port :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.01.2021 17:42

maslinka napisał(a):Zimniej macie w 3City niż u nas. Gliwice - tylko -8. Całkiem ciepło :D

U mnie dziś pod Babią też cały dzień -8, najzimnienij było nad ranem -10

Tony jakim fuji robisz zdjęcia?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.01.2021 20:56

maslinka napisał(a):Super zdjęcia, Tony! Ta wrzutka w trybie Dynamic bardzo mi się podoba :D
Myślę, że dobre światło było do takich zdjęć - styczniowe (niskie) słońce, ale ja się nie znam ;)

Zimniej macie w 3City niż u nas. Gliwice - tylko -8. Całkiem ciepło :D

P.S. Drugie i trzecie zdjęcie od dołu skojarzyło mi się ze Skandynawią. Jak nic szwedzki albo norweski port :oczko_usmiech:

No piękna pogoda dziś była, taka jak lubię zima

Ten Dynamic mocno przesterowany ale ja się bawię i mi się podoba ;)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 17.01.2021 21:09

Zimowy Gdańsk też mnie zauroczył, trzy lata temu spędziliśmy tam ferie zimowe i był to cudownie spędzony czas. Też trafiliśmy wtedy na śnieżne dni i muszę przyznać że miastu z nim bardzo do twarzy.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.01.2021 21:16

piekara114 napisał(a):
maslinka napisał(a):Zimniej macie w 3City niż u nas. Gliwice - tylko -8. Całkiem ciepło :D

U mnie dziś pod Babią też cały dzień -8, najzimnienij było nad ranem -10

Tony jakim fuji robisz zdjęcia?

Już trochę go mam
XM-1
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.01.2021 14:57

mchrob napisał(a):Zimowy Gdańsk też mnie zauroczył, trzy lata temu spędziliśmy tam ferie zimowe i był to cudownie spędzony czas. Też trafiliśmy wtedy na śnieżne dni i muszę przyznać że miastu z nim bardzo do twarzy.

Będzie jeszcze sporo zimowego i letnie Gdańska (oraz okolic) :)

pozdrowienia
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.01.2021 14:15

Tony, długo jeszcze na tym Zanzibarze będziesz siedział :roll: :?:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.01.2021 13:59

mysza73 napisał(a):Tony, długo jeszcze na tym Zanzibarze będziesz siedział :roll: :?:

Mycha - na Zanzibarze to tylko "celebryty" siedzą

Ja siedzę na dupie jak dureń i nie chce mi się chyba nic pisać

8O :boss:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.04.2021 19:22

Gdańsk CD

Ulica Św. Ducha
Obrazek

a konkretnie Kaplica Królewska (barok!)
Obrazek

W Wielkim Tygodniu w 1698 roku w kaplicy modlił się król August II Mocny ;)
Obrazek

Czyż nie piękne?
Obrazek

Bazylika Mariacka wraz z Kaplicą Królewską od strony ulicy Grobla I.
Obrazek

Grobla I
Obrazek

Fantazyjne drzwi na Grobla I
Obrazek

Róg Straganiarskiej i Minogi
Obrazek

Brama Straganiarska od tyłu
Obrazek

Moja ulubiona ceglana Brama w Gdańsku
Obrazek

Pobrzeże w kierunku Bramy Żuraw
Obrazek

--
Wieża Więzienna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Budynek vs Katowni
Obrazek

Brama Wyżynna (może już pokazywałem?!?!)
Obrazek

Obrazek

Golden Porta
Obrazek

Obrazek

Obrazek

aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 10.05.2021 20:30

tony montana napisał(a):Będzie jeszcze sporo zimowego i letnie Gdańska (oraz okolic) :)

pozdrowienia

No i gdzie te zdjęcia? Tak się przymierzam od lat na wyjazd do Gdańska i chyba się wreszcie zdecyduję.
Jedyny dylemat jaki mam to czy spać w Gdańsku, czy gdzieś obok, a do miasta może dojeżdżać komunikacją publiczną.
Może coś doradzisz. (pojadę góra na 3-4 dni).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Gdańsk i Województwo Pomorskie - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies