Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdańsk i Województwo Pomorskie

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.01.2021 20:16

tony montana napisał(a):Hejka
Widzę, że mocno się rozpisałeś ;) super, naprawdę

Niemieckim wzorem mam urlop do Trzech Króli. Pierwszy raz w życiu.
To mogę trochę pomarudzić. :oops:

tony montana napisał(a):
Parking, na którym zaparkowałeś..... nie ma go już....teraz wygląda tak...
https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Pl ... 50487.html

Na Google maps te przestrzenie które oglądałeś na Skwerze Kościuszki, widziałeś te szkaradne budy z zapiekankami? Albo odrapane fasady budynków jachtklubów? :)
:papa:

Co do parkingu to choroba wszystkich samorządów, albo wielu w każdym razie. U nas zcihapenk wyłączyli dwa pasy na podstawowym moście w mieście i przeznaczyli dla rowerzystów. Przy czym na moście jest bardzo szeroki chodnik w obie strony.
Obłęd.
Budy widziałem, ale skwer bardziej przyciągał uwagę. W każdym każdym razie nie stanowiły dominanty.

Czekam na dalszy ciąg, chętnie powspominam wakacje na Pomorzu Gdańskim.

Bez obaw już nie będę marudził, bo mi się wszystko podobało albo bardzo podobało.
No może poza gastronomią :mrgreen: , i korkiem do Władysławowa, ale to chyba nie miałem szczęścia.

piekara114 napisał(a):PS. Kraków obwodnicy nie ma, ma tylko południowa jej część, ktora co weekend w sezonie, i nie tylko, stoi w korku. Północna obwodnica dopiero powstaje, trochę to potrwa zanim będzie pełny ring i będzie można sprawnie miasto ominąc jadąc z Zakopanego na Kielce.

Gwoli ścisłości ma część północno-zachodnią, zachodnią, południową i wschodnią. Nie ma północnej i północno-wschodniej. Będzie w 2023 roku.
Korki są przez cały rok, głównie dlatego, że na początku lat dwutysięcznych uznano, że półtoramilionowej metropolii nie jest potrzebna 2xtrzypasmowa obwodnica. Uznano za to, że taka obwodnica jest niezbędna w trzystu tysięcznym Lublinie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.01.2021 21:12

anakin napisał(a):szczerze powiedziawszy to jak pomyślę, że mam po PL tłuc się 700 km autem, to mi się odniechciewa. :roll:
Od nas do Trójmiasta już całkiem miło się jedzie.

Kiepura napisał(a):Gwoli ścisłości ma część północno-zachodnią, zachodnią, południową i wschodnią. Nie ma północnej i północno-wschodniej. Będzie w 2023 roku.
Jak zwał tak zwał, efekt jest jeden: z południa na północ nie dostaniesz się jednym szybkim objazdem, jak to ma w przypadku innych dużych miast. Albo utkniesz w Hucie, albo czeka Cię przejazd przez wsie od strony zachodniej. Akurat w kwestii obwodnicy północnej mam dobrą wiedzę, bo obecne prace przebiegają blisko moich rodziców, przy działkach i domu mojej przyjaciółki, która przy opracowaniu planów brała udział jako obserwator lokalny (czy jak to się tam nazywało, oj długo to trwało....)... Biorąc pod uwagę realizację terminarzu budowy dróg (chociażby trasa łagiewnicka) to jakoś w te 3 lata nie wierzę, ale może akurat to będzie wyjątek i będzie w terminie?... Na szczęście korki na drodze i wjazdy do Krk od północy to już od kilku lat to nie mój codzienny problem.... Kraków "rozwija" się koszmarnie, a wyraźnie to widzę mieszkając poza nim, a tylko wpadając na kilka dni w miesiącu....

Tony, zabierzesz nas na jakieś molo i może pod klify??? Dla mnie Orłowo jest całkiem nieznane.... :papa:
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 04.01.2021 23:38

Czy to jakiś konkurs, kto mniejszą czcionką napisze?

Obawiam się, że Koleżanka się rozczaruje Orłowem...

Ps. Tony maniak architektury 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.01.2021 08:32

Liczę, że coś z przyrody jednak da, choć na tonowe palmy nie liczę :smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.01.2021 09:59

piekara114 napisał(a):PS. Deptak (nie wiem jak to się u Was Tony nazywa) przed muzeum morskim i ku Błyskawicy od wielu lat wygląda tak samo, przynajmniej na mam takie odczucie jak byłam tam ok. 2006i 2013, chyba później już nie byłam....

W sumie niewiele się tam zmieniło pod względem "piękna"
Brudny namiot, kilka milszych miejsc z rybą i piwem, ale generalnie budy, odrapane budynki jachtklubów (już wspominałem), ta sama fontanna (chyba pomalowana jakiś czas temu), Dworzec Morski i Róża Wiatrów zdecydowanie nie-wizytówka miasta.

Zabrany parking przy Akwarium w Gdyni - czyli klasyk :) Tam nie zaparkujesz, zresztą nie wiem, gdzie teraz zaparkujesz :)

Kiepura napisał(a):
Co do parkingu to choroba wszystkich samorządów, albo wielu w każdym razie. U nas zcihapenk wyłączyli dwa pasy na podstawowym moście w mieście i przeznaczyli dla rowerzystów. Przy czym na moście jest bardzo szeroki chodnik w obie strony.
Obłęd.

Ale może robią za to jakieś P&R....?

Kiepura napisał(a):Budy widziałem, ale skwer bardziej przyciągał uwagę. W każdym każdym razie nie stanowiły dominanty.

Bez obaw już nie będę marudził, bo mi się wszystko podobało albo bardzo podobało.
No może poza gastronomią :mrgreen: , i korkiem do Władysławowa, ale to chyba nie miałem szczęścia.

Dla mnie to nie marudzenie - tylko dyskusja i ożywianie relacji :)

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.01.2021 11:31

Na specjalne życzenie Beti zwanej także Piekarą onehundredfourteen :) trochę innych klimatów nadmorskich
(kiedyś more wszystkiego)

Lazury na trasie Mechelinki - Rewa
Obrazek

Molo w Orłowie
Obrazek

Obrazek

Promenadka Orłowska, w tle Klif i to straszne sanatorium!
Obrazek

Trasa Sopot - Orłowo
Obrazek

"Trisy na Klifu"
Obrazek

Obrazek

Sopot - wejście na Molo
Obrazek

Nadmorski Boulevard w Gdyni (piękne śmietniki!) :)
Obrazek

Spiaggia Gdynia
Obrazek

Molo Mechelinki
Obrazek

Molo w Brzeźnie
Obrazek

Molo w Osłoninie
Obrazek

Molo w Jastarni
Obrazek

Falochron we Władku
Obrazek

Zatoka Pucka blisko Pucka
Obrazek

;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.01.2021 14:33

Dziękuję.

Piękny odcinek :hearts: :hearts:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.01.2021 14:46

piekara114 napisał(a):Dziękuję.

Piękny odcinek :hearts: :hearts:

Jułelkam :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.01.2021 15:17

To teraz wracamy do ceglanego Gdańska....

Oto Bazylika św. Mikołaja w Gdańsku. Została zbudowana w latach 40. XIV w. Jest to jeden z najstarszych i najcenniejszych zabytków w mieście. Kiedy w 1945 r., podczas ofensywy Armii Czerwonej, praktycznie cały obszar Głównego Miasta zamienił się w gruzy, ta gotycka świątynia nie uległa zniszczeniu.
Obrazek

Obiekt został zbudowany na skrzyżowaniu dwóch ważnych szlaków handlowych: starożytnej drogi kupców (via mercatorum) i traktu wiodącego z gdańskiego zamku do książęcych posiadłości na Pomorzu. Kościół od początku służył zarówno ludności miejscowej, jak i przybywającym tu licznie ze wszystkich stron świata kupcom i żeglarzom (św. Mikołaj był w średniowieczu właśnie ich patronem).
Obrazek

8.08.2020 odbyła się w bazylice św. Mikołaja pierwsza, po prawie dwóch latach, msza św. z udziałem wiernych. Kościół został zamknięty w 2018 r. z powodu grożącej mu katastrofy budowlanej. Na sklepieniu i filarach nawy południowej pojawiły wówczas pęknięcia.
Obrazek

Widok ulicy Piwnej od Wielkiej Zbrojowni w kierunku Bazyliki Mariackiej
Obrazek

Obrazek

Wielka Zbrojownia - jeden z najpiękniejszych budynków w GDN. Zwana także Arsenałem, wzniesiona w latach 1600–1605. Od wybudowania do roku 1793 użytkowana zgodnie ze swoim przeznaczeniem, jako skład broni i amunicji (będąc jedną z największych tego typu budowli w Europie); w czasach prusko-niemieckich (do końca I wojny światowej).
Obrazek

Kamieniczki na ulicy Tkackiej vol.1
Obrazek

Kamieniczki na ulicy Tkackiej vol.2
Obrazek

Róg Tkackiej i Długiej.
Obrazek

Ulica Długa, przy Złotej Bramie po lewej patrząc
Obrazek

Ulica Długa, przy Złotej Bramie po prawej patrząc
Obrazek

No sama Golden Gate ;) , formalnie tak jest nazywana od 1967, określana wcześniej głównie jako Brama Długouliczna zastąpiła pierwszą, gotycką bramę od tej strony Traktu Królewskiego.
Obrazek

Powstała w latach 1612–1614 według projektu Abrahama van den Blocka, budową kierował niejaki Hans Strakowski.
Obrazek

Manierystyczna, z niemal identycznym układem wschodniej i zachodniej elewacji, naśladującym w formie trójprzęsłowy rzymski łuk triumfalny, dzielony wolno stojącymi kolumnami o spiętrzonych porządkach (jońskim i kompozytowym). ;)
Obrazek

W 1978 miała miejsce renowacja elewacji, w latach 1995–1998 konserwacja i fragmentarycznie rekonstrukcja wyglądu fasad, przywrócono także odkute w kamieniu figury na jej szczytach.
Obrazek

Obrazek

W okresie 1803-1872 Złota Brama służyła siedzibą Szkole Sztuk Pięknych, kierowanej m. in. przez Johana Schultza - słynnego rytownika gdańskiego. Cenny zabytek uległ poważnym uszkodzeniom podczas ostatniej wojny. Odbudowany został w latach pięćdziesiątych i wraz z przyległym Dworem św. Jerzego przekazany na potrzeby Stowarzyszenia Architektów Polskich.
Obrazek

Obrazek

:boss: :papa:
kaczy 66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaczy 66 » 05.01.2021 17:49

tony montana napisał(a):
piekara114 napisał(a):PS. Deptak (nie wiem jak to się u Was Tony nazywa) przed muzeum morskim i ku Błyskawicy od wielu lat wygląda tak samo, przynajmniej na mam takie odczucie jak byłam tam ok. 2006i 2013, chyba później już nie byłam....

W sumie niewiele się tam zmieniło pod względem "piękna"
Brudny namiot, kilka milszych miejsc z rybą i piwem, ale generalnie budy, odrapane budynki jachtklubów (już wspominałem), ta sama fontanna (chyba pomalowana jakiś czas temu), Dworzec Morski i Róża Wiatrów zdecydowanie nie-wizytówka miasta.

To wszystko prywatne, władze miasta niestety nic do tego nie mają ( czytaj nie mogą)

Zabrany parking przy Akwarium w Gdyni - czyli klasyk :) Tam nie zaparkujesz, zresztą nie wiem, gdzie teraz zaparkujesz :)

Kiepura napisał(a):
Obłęd.

To wielki błąd, bo teraz to albo koło "Batorego" (póki nie postawią bloku) albo podziemny w Centrum filmowym

Ale może robią za to jakieś P&R....?

Kiepura napisał(a):Budy widziałem, ale skwer bardziej przyciągał uwagę. W każdym każdym razie nie stanowiły dominanty.

Dla mnie to nie marudzenie - tylko dyskusja i ożywianie relacji :)
Chyba trochę marudzenie, fakt północna Gdynia stoi z inwestycjami drogowymi - dopiero w tym roku mają być 2 pasy Kwiatkowskiego i nowy wiadukt przy Szperku. Podobnie jak połączenie Janka Wiśniewskiego z obwodnicą w Chyloni. Odnoszę wrażenie że kolega "tony montana" mieszka na Kosakowie i dlatego narzeka, proponuję dojazd przez Dębogórze - wtedy będzie narzekał na Rumę, a to już nie Gdynia :)

Nie piszę aby zaognić dyskusję czy komuś dopiec ale jako mieszkańca Gdyni boli mnie trochę to narzekanie (wszędzie dobrze gdzie nas nie ma....), sąsiednie, północne gminy to są głównie sypialnie dużych Trójmiejskich firm, i niestety ogromna większość jedzie do i z pracy jedną najkrótszą drogą.

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.01.2021 18:01

Co mi się rzuca Tony w oczy to intensywne kolory budynków.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.01.2021 19:21

Slavko1974 napisał(a):Czy to jakiś konkurs, kto mniejszą czcionką napisze?

Lubię architekturę, szczególnie gotycką :)

kaczy 66 napisał(a):
To wszystko prywatne, władze miasta niestety nic do tego nie mają ( czytaj nie mogą)

Hej, witam Krajana, postaram się wyłonić to,. co napisałeś między naszymi wypocinami :)

Nie wszystko jest prywatne, jasne taki Park Rady Europy to oczywisty przykład nie-miejskiego terenu, który jest zaniedbany.
Czy uważasz że ulica Waszyngtona - od wysokości ul. Hryniewieckiego do ul. Św. Piotra należy do rąk prywatnych?
Masz świadomość jakości nawierzchni tej ulicy? (a to kawałek od najbardziej reprezentacyjnych miejsc w mieście - ot, goście hotelu Hotton tamtędy idą na "Błyskawicę" - wg mnie WSTYD i poruta.
Fasada Akwarium Gdyńskiego? :)

kaczy 66 napisał(a):To wielki błąd, bo teraz to albo koło "Batorego" (póki nie postawią bloku) albo podziemny w Centrum filmowym

Te parkingi mają mocno ograniczoną ilość miejsc. Póki jest covid i szarówka to nie ma tematu - ale w sezonie, skoro zapraszamy turystów - to gdzie oni zaparkują?
Tzn oni W KOŃCU po godzinie jeżdżenia w kółko gdzieś zaparkują - zabierając miejsce mieszkańcom, a ci będą narzekać.

Uważasz, że to co, co zrobiono z parkingiem przy plaży - te ohydne figurki delfinków i kikuty to jest ok? ;)

kaczy 66 napisał(a):Chyba trochę marudzenie, fakt północna Gdynia stoi z inwestycjami drogowymi - dopiero w tym roku mają być 2 pasy Kwiatkowskiego i nowy wiadukt przy Szperku. Podobnie jak połączenie Janka Wiśniewskiego z obwodnicą w Chyloni. Odnoszę wrażenie że kolega "tony montana" mieszka na Kosakowie i dlatego narzeka, proponuję dojazd przez Dębogórze - wtedy będzie narzekał na Rumę, a to już nie Gdynia :)

Nie. To nie marudzenie. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie. Jestem daleki jednak od tego, że na Gdynię to nic nie można powiedzieć, po prostu porównuję rozmach i wielkość inwestycji do sąsiedniego miasta.
Brak zrobienia tuneli czy wiaduktów Chylonia /Hutnicza to ewenement na skalę europejską.
Oczywiście chętnie posłucham na temat równie sporych inwestycji w Gdyni w ostatnich latach, na pewno nie wiem wszystkiego, nie jestem alfą i omegą :).

2 pasóe na Kwiatkowskiego nie będzie w tym roku, bo inwestycja, której przetarg ma się rozstrzygnąć (na razie jest kilka ofert) potrwa 1,5 roku. Dodatkowo jeden pas będzie dla komunikacji miejskiej, więc z punktu widzenia kierowcy niewiele się zmieni.
Dodatkowo - cóż to jest za ulica - kiedy tam ostatnio jechałeś?
Można stracić tam podwozie, a krawężniki powykręcane i rozpiżdżone :)

Skrzyżowanie Zielonej i Dąbka? Groteska

kaczy 66 napisał(a):Nie piszę aby zaognić dyskusję czy komuś dopiec ale jako mieszkańca Gdyni boli mnie trochę to narzekanie (wszędzie dobrze gdzie nas nie ma....), sąsiednie, północne gminy to są głównie sypialnie dużych Trójmiejskich firm, i niestety ogromna większość jedzie do i z pracy jedną najkrótszą drogą.

Jestem rodowitym Gdynianinem, który mieszkał w mieście prawie 35 lat. Wydawałem i wydaję w mieście kupę pieniędzy (w sklepach, restauracjach, usługach etc) Jeśli chodzi o sypialnie Gdyni to ja jadąc czy wracając z pracy zostawiam w mieście sporo kasy od wielu lat, a te firmy płacą podatki w mieście też. Większość życia pracowałem w Gdańsku, ale zakupy zwykle robiłem w Gdyni :)

Widzę jednak to, co się dzieje jeśli chodzi o inwestycje.
Nie jestem ANI krytykiem miasta, ANI wielkim piewcą sukcesów, uważam, że jestem pośrodku i patrzę dość trzeźwo na temat.

To, że nie płacę teraz podatku PIT w Gdyni, (co jest ulubionym hasłem władz) nie oznacza, że nie mogę zabierać głosu - płaciłem go tam kawał zawodowego życia, duża część mojej najbliższej Rodziny nadal mieszka w Gdyni, opłaca tam PIT, płaci tam czynsze, czesne, bilety miesięczne, robi zakupy etc

pozdro

piekara114 napisał(a):Co mi się rzuca Tony w oczy to intensywne kolory budynków.

No coś Ty? U was nie ma takich? ;) :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.01.2021 19:39

tony montana napisał(a):Te parkingi mają mocno ograniczoną ilość miejsc. Póki jest covid i szarówka to nie ma tematu - ale w sezonie, skoro zapraszamy turystów - to gdzie oni zaparkują?
Tzn oni W KOŃCU po godzinie jeżdżenia w kółko gdzieś zaparkują - zabierając miejsce mieszkańcom, a ci będą narzekać.
Osobiście raz się zniechęciliśmy i pojechaliśmy do Sopotu i tam od ręki zaparkowaliśmy...

tony montana napisał(a):No coś Ty? U was nie ma takich? ;) :smo:
U mnie takie inne kolory :wink:
https://sucha-beskidzka.webcamera.pl/
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.01.2021 19:44

tony montana napisał(a):No coś Ty? U was nie ma takich? ;) :smo:

piekara114 napisał(a): U mnie takie inne kolory :wink:
https://sucha-beskidzka.webcamera.pl/

No to musisz przyjechać do Trójmiasta ;)
kaczy 66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaczy 66 » 05.01.2021 20:09

tony montana napisał(a):
Slavko1974 napisał(a):Czy to jakiś konkurs, kto mniejszą czcionką napisze?

Lubię architekturę, szczególnie gotycką :)

kaczy 66 napisał(a):

Hej, witam Krajana, postaram się wyłonić to,. co napisałeś między naszymi wypocinami :)

Nie wszystko jest prywatne, jasne taki Park Rady Europy to oczywisty przykład nie-miejskiego terenu, który jest zaniedbany.
Czy uważasz że ulica Waszyngtona - od wysokości ul. Hryniewieckiego do ul. Św. Piotra należy do rąk prywatnych?
Masz świadomość jakości nawierzchni tej ulicy? (a to kawałek od najbardziej reprezentacyjnych miejsc w mieście - ot, goście hotelu Hotton tamtędy idą na "Błyskawicę" - wg mnie WSTYD i poruta. - masz rację.
Również witam ziomka :)
Waszyngtona to nie Skwer, trwa tam budowa / rozbiórka kina, mają coś stawiać ( a przy okazji jest tam parking, drogi, obecnie mały przez budowę ale jest.
Fasada Akwarium Gdyńskiego? :)

kaczy 66 napisał(a):To wielki błąd, bo teraz to albo koło "Batorego" (póki nie postawią bloku) albo podziemny w Centrum filmowym

Te parkingi mają mocno ograniczoną ilość miejsc. Póki jest covid i szarówka to nie ma tematu - ale w sezonie, skoro zapraszamy turystów - to gdzie oni zaparkują?

Uważasz, że to co, co zrobiono z parkingiem przy plaży - te ohydne figurki delfinków i kikuty to jest ok? ;)
Zgadzam się z Tobą, Skwer przeboleję ( choć gdzie postawić auto jak chcesz zobaczyć oceanarium?) ale już parking przy kasynie / plaży to głupota

kaczy 66 napisał(a):Chyba trochę marudzenie, fakt północna Gdynia stoi z inwestycjami drogowymi - dopiero w tym roku mają być 2 pasy Kwiatkowskiego i nowy wiadukt przy Szperku. Podobnie jak połączenie Janka Wiśniewskiego z obwodnicą w Chyloni. Odnoszę wrażenie że kolega "tony montana" mieszka na Kosakowie i dlatego narzeka, proponuję dojazd przez Dębogórze - wtedy będzie narzekał na Rumę, a to już nie Gdynia :)

Nie. To nie marudzenie. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie. Jestem daleki jednak od tego, że na Gdynię to nic nie można powiedzieć, po prostu porównuję rozmach i wielkość inwestycji do sąsiedniego miasta.
Brak zrobienia tuneli czy wiaduktów Chylonia /Hutnicza to ewenement na skalę europejską.
Oczywiście chętnie posłucham na temat równie sporych inwestycji w Gdyni w ostatnich latach, na pewno nie wiem wszystkiego, nie jestem alfą i omegą :).
Tunel i most w planach, ma być robiony w najbliższym czasie, chyba już są ogłoszone przetargi..

2 pasóe na Kwiatkowskiego nie będzie w tym roku, bo inwestycja, której przetarg ma się rozstrzygnąć (na razie jest kilka ofert) potrwa 1,5 roku. Dodatkowo jeden pas będzie dla komunikacji miejskiej, więc z punktu widzenia kierowcy niewiele się zmieni.
Dodatkowo - cóż to jest za ulica - kiedy tam ostatnio jechałeś?
Można stracić tam podwozie, a krawężniki powykręcane i rozpiżdżone :)
Mieszkam na Obłużu, więc jeżdżę dość często, wiem że ma być bus pas na Kwiatkowskiego ale mimo wszystko drugi wiadukt, drugi pas może coś poprawią (mam taką nadzieję)

Skrzyżowanie Zielonej i Dąbka? Groteska

kaczy 66 napisał(a):Nie piszę aby zaognić dyskusję czy komuś dopiec ale jako mieszkańca Gdyni boli mnie trochę to narzekanie (wszędzie dobrze gdzie nas nie ma....), sąsiednie, północne gminy to są głównie sypialnie dużych Trójmiejskich firm, i niestety ogromna większość jedzie do i z pracy jedną najkrótszą drogą.

Jestem rodowitym Gdynianinem, który mieszkał w mieście prawie 35 lat. Wydawałem i wydaję w mieście kupę pieniędzy (w sklepach, restauracjach, usługach etc) Jeśli chodzi o sypialnie Gdyni to ja jadąc czy wracając z pracy zostawiam w mieście sporo kasy od wielu lat, a te firmy płacą podatki w mieście też. Większość życia pracowałem w Gdańsku, ale zakupy zwykle robiłem w Gdyni :)
Ja mieszkam już ponad 50 lat i to cały czas w części północnej i widzę jak to wszystko się zmienia, tam gdzie teraz jest baza była kiedyś plaża...... , na Oksywie jeździł trolejbus, itd....

Widzę jednak to, co się dzieje jeśli chodzi o inwestycje.
Nie jestem ANI krytykiem miasta, ANI wielkim piewcą sukcesów, uważam, że jestem pośrodku i patrzę dość trzeźwo na temat.
Nie atakuję ani nie nie bronię, zdaję sobie sprawę że nasze rejony (północne) Gdyni zostały zaniedbane/zapomniane ale wydaje mi się że mówić o całym mieście w ten sposób nie można.

To, że nie płacę teraz podatku PIT w Gdyni, (co jest ulubionym hasłem władz) nie oznacza, że nie mogę zabierać głosu - płaciłem go tam kawał zawodowego życia, duża część mojej najbliższej Rodziny nadal mieszka w Gdyni, opłaca tam PIT, płaci tam czynsze, czesne, bilety miesięczne, robi zakupy etc
Oczywiście głos zabierać możesz i powinieneś , może ktoś z władz Gdyni to czyta i weźmie pod uwagę Twoje uwagi, mi też nie wszystko się podoba ale zdaję sobie sprawę że nie wszystko można od razu, część inwestycji to niewypały (lotnisko) czy buble wymuszone modą czy poprzez UE (choćby "betonowe" tereny zielone na Skwerze czy parkingu przy plaży).
Jednak myślę że Gdynia zmierza bardziej w stronę biznesu ( budowa portu zewnętrznego, ) i ten chce przyciągnąć a nie w stronę turystyki, bo tu z Sopotem czy Gdańskiem raczej nie wygra.
pozdro

pozdro

piekara114 napisał(a):Co mi się rzuca Tony w oczy to intensywne kolory budynków.

No coś Ty? U was nie ma takich? ;) :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Gdańsk i Województwo Pomorskie - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone