Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdańsk i Województwo Pomorskie

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 03.01.2021 16:09

SebastianM napisał(a):
robertms napisał(a):@Tony, super fotki!
Jestem na wybrzeżu PL co roku od wielu lat, staram się wpadać na gdańską starówkę:)

Gdańsk nie ma starówki a stare miasto, ale rozumiem intencję ;) .

Zapamiętam, dzięki. I tak mi się podoba... :)
Rozumiem, że to "błąd" typu: motor vs motocykl dla kierowników jednośladów... ;)

tony montana napisał(a):Hej All:)

#Tony, może w Gdyni za bardzo poszli w WIELKĄ polytykę, zamiast gospodarzyć na swoim...?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.01.2021 19:54

tony montana napisał(a):To ostatnie napisałem dlatego, że choć zapraszam do nas Was Wszystkich Drodzy, to nie liczcie na miejsce parkingowe. Będziecie krążyć i krążyć w poszukiwaniu miejsca, aż się Wam odechce. Jak już znajdziecie miejsce zapłacicie 20 złotych za 3 godziny (podwyżka odłożona jeszcze na parę miesięcy przez covid, ale dojdzie do skutku)
Aha i zapłacicie także w sobotę i niedzielę (od 8-20) - zresztą w GDN już tak jest

piekara114 napisał(a):Pod Wawelem parking podziemny cena w weekend 8,5 zł/h, 24h. Na ulicy płatne pon-sob 10-20 cena różna, ale trzeba liczyć ok 5/6 zł w centrum, ale znaleźć miejsce to cud... prawie cud nad Wisłą....

Czekam, co jeszcze pokażesz....

Mimo wszystko nie porównywałbym Gdyni do Krakowa. Inny charakter miasta, inna historia, inna pozycja w świecie.
:)

Slavko1974 napisał(a):
piekara114 napisał(a): Pod Wawelem parking podziemny cena w weekend 8,5 zł/h, 24h. Na ulicy płatne pon-sob 10-20 cena różna, ale trzeba liczyć ok 5/6 zł w centrum, ale znaleźć miejsce to cud... prawie cud nad Wisłą....

Porównujesz ceny parkingu przy zabytku klasy zerowej znanym na cały świat z cenami parkingów na zwykłych ulicach w centrum średniego miasta, w którym do zwiedzenia nie ma nic ciekawego...
Osobiście znam jako tako Kraków, i parę wizyt na Wawelu zaliczyłem, i miałem to szczęście, że po kilku minutach udawało mi się znaleźć miejsce :). A to, że kosztowało mnie ok. 20 zł za trzy godziny to jakoś to zniosłem przy cenach biletów wstępu na Wawel 8)

O właśnie to miałem na myśli - różnica między parkowaniem pod Wawelem, miejscem - legendą, a parkowawaniem na Jana z Kolna w Gdyni :0

robertms napisał(a):
tony montana napisał(a):Hej All:)

#Tony, może w Gdyni za bardzo poszli w WIELKĄ polytykę, zamiast gospodarzyć na swoim...?

No właśnie - W OGÓLE nie poszli....
:papa:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.01.2021 20:20

No cóż, opinia z turystycznego punktu widzenia a opinia mieszkańców to jak widać co innego.
Pozostanę jednak przy swoim zdaniu.
Widać nie całe Trójmiasto było beneficjentem centralnego dotowania.

Dzięki za wklejenie listy "wielkich" inwestycji. Po ich analizie doszedłem do wniosku, że pytanie które zadałem sobie po wyjeździe z Gdańska tj. "Gdzie się podziały te grube miliardy bo "na mieście" ich za bardzo nie widać" było jak najbardziej zasadne. :?

Co do tematu pobocznego czyli cen parkingu w Krakowie taniej parkować pod Muzeum Narodowym. Odległość do Rynku ta sama.
Ewentualnie, póki jeszcze można, na Karmelickiej na starym placu apelowym koszar a obecnie zapleczu Biblioteki Miejskiej. Tyle, że w tym przypadku wrażliwość estetyczną należy schować do kieszeni. :oops:
Odnośnikiem cen w Krakowie, stety/niestety (stety dla branży turystycznej, niestety dla mieszkańców) jest Wiedeń lub Praga.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.01.2021 20:27

Wlasnie o to mi chodziło, aby pokazać jak niewielka różnica.... A problemy z parkowaniem te same....

Wybierając się na spacer nad Wisłę pid Wawelem, spacer wśród spalin spod muzeum z małymi dziećmi to lekkie nieporozumienie...
Ostatnio edytowano 03.01.2021 20:31 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.01.2021 20:30

Idąc znowu nad Motławę ulicą Św. Ducha
Obrazek

Zwykłe gdańskie kamieniczki - Piekara chciała, aby coś mniej oczywistego pokazać - ta ulica nie jest jakaś mega znana, choć w samym centrum.
Obrazek

Obrazek

A to już stylowe kamieniczki ulicy Szerokiej.
Obrazek

Brama Żuraw od zachodu od strony ul. Szerokiej.
Obrazek

A to BASZTA JACEK, u zbiegu obecnej ul. Podwale Staromiejskie i Pańskiej. Początki budowy sięgają końcówki XIV wieku, ostateczny kształt uzyskała w początku XV wieku. Ośmioboczna, ceglana budowla, znajdowała się w północno-zachodnim narożniku murów obronnych Głównego Miasta Gdańska. Najwyższa ze średniowiecznych baszt gdańskich (36 metrów)
Obrazek

Obrazek

Grubość murów w kondygnacji przyziemia wynosi około 2,6 m, następnie zwęża się do 1,1 m w najwyższym punkcie.
Obrazek

Jacek, a w tle słynny Kościół Św. Katarzyny z "pechową" wieżą.
Obrazek

Kościół św. Katarzyny jest najstarszym kościołem parafialnym w Gdańsku. Jego dzieje sięgają XII w.
Obiekt sakralny wg znawców tematu mógł istnieć w tym miejscu już w X wieku, bo znaleziono szkielety w trumnach i datowano je wstępnie na wiek X. Inna wersja mówi: kaplicę lub kościół wzniesiono, jak głosiła tradycja, w XII wieku. Z kolei trzecia wersja mówi o tym, że kościół istniał już na pewno w XIII wieku, bo w 1298 r. przybył do Gdańska Władysław Łokietek i sprawował tutaj sądy. W 1555 r. kościół przejęli protestanci aż do roku 1945, kiedy przypadł on zakonowi Karmelitów. Wieża, z pięknym barokowym hełmem, którego autorem jest Jacob van den Block, od 1575 mieści w sobie carillon - instrument gry na dzwonach
Obrazek

Tragiczny w skutkach był piorun, który uderzył w obiekt 3 lipca 1905 r. Z dymem poszedł poszedł ozdobny hełm wieży, a w ogniu stopiły się dzwony carillonu....
Odbudowano go, ale w 1942 władze niemieckie oddały dzwony na przetop. W 1989 r. stowarzyszenie w Bremie ufundowało 3 oktawy carillonu, a w 1998 r. miasto Gdańsk i sponsorzy prywatni ukończyli dzieło fundując czwartą oktawę i urządzenie do gry ręcznej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne zdarzenie miało miejsce w maju 2006 roku i doskonale je pamiętam. Przez zaprószenie ognia na dachu podczas prac remontowych wybuchł ogromny pożar.
Obrazek

Silne podmuchy wiatru nie sprzyjały jednak akcji gaśniczej. Ogień rozprzestrzeniał się w szybkim tempie.
Obrazek

Akcja gaszenia pożaru kościoła trwała 23 godziny.
Obrazek

W ramach odbudowy kościół zyskał nowe dachy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.01.2021 20:48

Pamiętam telewizyjne relacje z tego pożaru......

A ta basztę Jacka chyba nawet widziałam :D
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 03.01.2021 23:40

Tak się składa, że po ok 30 latach, w ostatnim roku miałem okazję być dwa razy w Gdańsku. Muszę przyznać, że fantastycznie odbudowano Śródmieście i aż się wierzyć nie chce jak wyglądało ono pod koniec marca 1945. W 70 lat wzniesiono na nowo to, co wcześniej powstawało całe wieki. Dla mnie "miejsca wstydu" to bardziej oklejone styropianem bloki przy Stolarskiej na Starym Mieście, zupełnie nie pasujące do okazałych (do niczego) sąsiednich kościołów św. Brygidy czy św. Katarzyny, niż częściowo zrujnowana część Wyspy Spichrzów. Bo mam nadzieję, że pozostała część, będzie równie efektownie wyglądać jak nagrodzona MIPIM Awards 2020 część północna. Tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że Gdańsk jest jednym z najładniejszych miast w Polsce.
Fajne zdjęcia, rzadziej zadzierałem głowę do góry bo często z nieba kapało ;)
Kościół św. Katarzyny zapamiętałem tak:

gd03937.jpg

pzdr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.01.2021 10:05

Kiepura napisał(a):No cóż, opinia z turystycznego punktu widzenia a opinia mieszkańców to jak widać co innego.
Pozostanę jednak przy swoim zdaniu.
Widać nie całe Trójmiasto było beneficjentem centralnego dotowania.

Dzięki za wklejenie listy "wielkich" inwestycji. Po ich analizie doszedłem do wniosku, że pytanie które zadałem sobie po wyjeździe z Gdańska tj. "Gdzie się podziały te grube miliardy bo "na mieście" ich za bardzo nie widać" było jak najbardziej zasadne. :?

Gdynia też była, ale wydaje pieniądze nie tak, gdzie trzeba, tak uważam.

Przyznam, że drugiej części wypowiedzi nie rozumiem ;)
Nie wiem o jakich "grubych miliardach" konkretnie mowa?

Na pewno infra drogowa się mocno poprawiła i tutaj rzeczywiście Państwo robiło drogi (ale gdzie ich nie robiło, Obwodnica Krakowa też powstała i A4 do granicy z Ukrainą na ten przykład)

Nie wiem, jak dostałeś się do GDN, ale zakładam że '7" a potem Obwodnicą Południową i potem pewnie Trasą Sucharskiego(w kierunku takiego wiszącego mostu niedaleko stadionu) - to są właśnie te nowe inwestycje

Nie wklejałem ich, tylko jak pisałem - spisałem z głowy :)

:papa: :boss:

piekara114 napisał(a):Pamiętam telewizyjne relacje z tego pożaru......

A ta basztę Jacka chyba nawet widziałam :D

No, strasznie smutny to był moment, bo mógł cały najstarszy kościół w GDN się spalić....
Baszta Jacek jest nieco na uboczu od Długiego Targu/Długiej ale pewnie mogłaś tam gdzieś parkować niedaleko.

Piękne zabytki Gdanska są nieco "rozstrzelone" po całym centrum i znam kilka perełek trochę dalej od Długiego Targu/Długiej

_Piotrek_ napisał(a):Tak się składa, że po ok 30 latach, w ostatnim roku miałem okazję być dwa razy w Gdańsku. Muszę przyznać, że fantastycznie odbudowano Śródmieście i aż się wierzyć nie chce jak wyglądało ono pod koniec marca 1945. W 70 lat wzniesiono na nowo to, co wcześniej powstawało całe wieki. Dla mnie "miejsca wstydu" to bardziej oklejone styropianem bloki przy Stolarskiej na Starym Mieście, zupełnie nie pasujące do okazałych (do niczego) sąsiednich kościołów św. Brygidy czy św. Katarzyny, niż częściowo zrujnowana część Wyspy Spichrzów. Bo mam nadzieję, że pozostała część, będzie równie efektownie wyglądać jak nagrodzona MIPIM Awards 2020 część północna. Tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że Gdańsk jest jednym z najładniejszych miast w Polsce.
Fajne zdjęcia, rzadziej zadzierałem głowę do góry bo często z nieba kapało ;)

pzdr

Czyżbyś bywał w Cannes bądź choćby w Monachium na Targach? :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.01.2021 10:52

Tuż obok znajduje się znany Kościół Św. Brygidy. Znany głównie z postaci Ks. Jankowskiego, ale ma znacznie ciekawszą i dłuższą historię ... ;)
Obrazek

Kościół znany jest także jako „bastion Solidarności”, miejsce związane z najnowszą polityczną historią Polski, z walką z komunizmem
Obrazek

Zbudowany około połowy XIV w., początkowo jako kaplica pod wezwaniem św. Magdaleny, na miejscu w którym wedle legendy ukazała się Najświętsza Panna.
Obrazek

W 1374 roku w drodze z Rzymu do Vadsteny w Szwecji, zatrzymał się w Gdańsku kondukt żałobny z doczesnymi szczątkami założycielki zakonu Najświętszego Zbawiciela, Brygidy Szwedzkiej. Mieszkańcy Gdańska oddali hołd zmarłej, której sarkofag z relikwiami umieszczono najpierw w kościele Mariackim, a następnie w kaplicy pokutnic, gdzie spoczywały przez dwa tygodnie. Wydarzenie wywarło tak wielki wpływ na gdańszczan, że zapoczątkowało to kult św. Brygidy, podtrzymywany przez osiadły w mieście w 1386 r. zakon Brygidek.
Obrazek

W podziemiach znajdują się w niedawno odkrytej krypcie, relikwie Św. Brygidy. W prezbiterium kościoła jakiś czas temu rozpoczęto prace nad stworzeniem z bursztynu wielkiej nadstawy ołtarza głównego, sięgającej sklepienia oraz obejmującej łukiem tabernakulum i mensę ołtarzową. Powierzchnia dekoracji ostatecznie osiągnie 99 m2. przewyższając tym samym Bursztynową Komnatę. Monumentalny bursztynowy ołtarz o wysokości 11 m i szerokości 6 m będzie miał formę tryptyku z obrazem Matki Boskiej Świata Pracy w centralnej części.
Obrazek

Aby jednak nie epatować tylko kościołami i kamieniczkami, wrzucam kilka pięknych elementów dekoracyjnych w Gdańsku. Chyba wszystkie z ulicy Piwnej idąc od Bazyliki Mariackiej do Wielkiej Zbrojowni.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hola! Tapas
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A oto i zakończenie ulicy Piwnej z Wielką Zbrojownią (o czym kiedyś)
Obrazek

CDN
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.01.2021 11:59

Przyda mi się ten wątek, jak się w końcu tam wybiorę. :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.01.2021 12:01

anakin napisał(a):Przyda mi się ten wątek, jak się w końcu tam wybiorę. :wink:

Grzegorzu - nie byłeś NIGDY?
Jeśli tak to szejmonju

8O 8) :boss:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 04.01.2021 14:06

Byłem jedynie służbowo, więc nie za bardzo był czas na zwiedzanie czy inne atrakcje.
Jest plan na Trójmiasto,ale na pewno nie w lecie.
Wiosna lub jesień.
Westerplatte też nie widziałem. :oops:
szczerze powiedziawszy to jak pomyślę, że mam po PL tłuc się 700 km autem, to mi się odniechciewa. :roll:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 04.01.2021 14:19

tony montana napisał(a):Przyznam, że drugiej części wypowiedzi nie rozumiem ;)

OK. Mea Culpa, niekoniecznie każdy musi pamiętać moje spory ówczesne z mieszkańcami Gdańska.
Nie chciałem zanudzać, ale wypada w takim razie uzasadnić temat.

Jechałem do miasta, które zgodnie z tym co przeczytałem na forum jest świetnie zarządzane, zadbane, prężnie rozwijające się itd...
Jechałem jako turysta, z wrażliwością ukształtowaną na wzorcach miast niemieckich czy holenderskich.

Spałem pod Gdańskiem, codziennie wjeżdżałem trasą AK. To zabawne, ale dopiero z Twojego postu dowiedziałem się, że to nowa trasa. Wówczas oceniałem, na podstawie jej jakości i tego, że jest ona niedokończona, że jest to jakiś późny Gierek. Mniejsza o drogę, uwagę moją zwrócił fakt, że trawa nie jest koszona a zieleń czy jakieś jej szczątki nie pielęgnowana. Sorry, nie łapie ekologicznych opowiastek, były to czasy kiedy we wszystkich miastach, ba nawet drogi poza miastami były regularnie koszone.

Wylądowałem na parkingu na Rzeźnickiej. To centrum, choć może nie ścisłe. Możesz sobie pooglądać na googlach jak droga do centrum. Mniejsza z tym. Potem w drodze na Stare Miasto wylądowałem tu To był pierwszy gong. Jesteśmy sto pięćdziesiąt metrów metrów od Złotej Bramy. :? Odmłodniałem o jakieś trzydzieści lat, czyli do czasów gdy byłem tam ostatnio. :D Potem oczywiście Długi Targ, zabytki, zachwyt ... I znalazłem się na zapleczu Bazyliki. Sorry to nie jest centrum to nie jest nawet ścisłe centrum to jest najważniejszy obiekt w mieście. Ponad siedemdziesiąt lat po wojnie, ponad dwadzieścia pięć lat po ustanowieniu samorządu terytorialnego. Drugi gong. Potem zacząłem się rozglądać. Zobaczyłem różne rzeczy, na przykład obrzydliwe budy wykonane ze skaju, jak się okazało to słynny Jarmark Dominikański. Czy jest w Gdańsku jakiś plastyk miejski ? I tak dalej, było tego dużo więcej, jak choćby plac przed Katedrą w Oliwie, jednym z ważniejszych zabytków w Polsce. Tu aż prosi się remont ulicy, położenie bruku, uporządkowanie przestrzeni i wypie...w kosmos tych aut parkujących przed wejściem. Jeden z ważniejszych zabytków w Polsce :?
Teraz dla porównania Gdynia. Wjechałem fajną fajną ulicą z wykoszonym trawnikiem i z zadbaną zielenią. Zajechałem na taki parking. Oglądałem takie przestrzenie. To wcale nie jest nowe. TO JEST ZADBANE.
Może i władze Gdyni są do doopy, ale przed turystami się świetnie kamuflują. :lol:

O moim zderzeniu :lool: z Gdańską gastronomią nie będę się rozpisywał, bo to nie ten temat.

Absolutnie nie uważam swojego pobytu w Gdańsku za nieudany, co więcej każdemu polecam wizytę w tym mieście i obejrzenie wspaniałych zabytków. Plusy ujemne nie przysłoniły mi plusów dodatnich :D

Ale zdania na temat zaniedbania miasta nie zmienię. Co zostało zbudowane z pieniędzy centralnych to jeszcze ujdzie, całą resztę symbolizuje plac za Bazyliką. Ale to już nie mój problem.

tony montana napisał(a):Na pewno infra drogowa się mocno poprawiła i tutaj rzeczywiście Państwo robiło drogi (ale gdzie ich nie robiło, Obwodnica Krakowa też powstała i A4 do granicy z Ukrainą na ten przykład)

No wiesz, w tamtych czasach nie wszędzie. Na przykład zdecydowano, że dwa największe miasta nie zostaną połączone drogą ekspresową i S7 miała skończyć się na granicy Województwa Małopolskiego. Widzisz logikę ? Ale to już stare dzieje.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.01.2021 14:49

PS. Kraków obwodnicy nie ma, ma tylko południowa jej część, ktora co weekend w sezonie, i nie tylko, stoi w korku. Północna obwodnica dopiero powstaje, trochę to potrwa zanim będzie pełny ring i będzie można sprawnie miasto ominąc jadąc z Zakopanego na Kielce.

PS. Deptak (nie wiem jak to się u Was Tony nazywa) przed muzeum morskim i ku Błyskawicy od wielu lat wygląda tak samo, przynajmniej na mam takie odczucie jak byłam tam ok. 2006i 2013, chyba później już nie byłam....
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.01.2021 14:52

Kiepura napisał(a):
tony montana napisał(a):Przyznam, że drugiej części wypowiedzi nie rozumiem ;)

OK. Mea Culpa, niekoniecznie każdy musi pamiętać moje spory ówczesne z mieszkańcami Gdańska.
Nie chciałem zanudzać, ale wypada w takim razie uzasadnić temat.

Jechałem do miasta, które zgodnie z tym co przeczytałem na forum jest świetnie zarządzane, zadbane, prężnie rozwijające się itd...
Jechałem jako turysta, z wrażliwością ukształtowaną na wzorcach miast niemieckich czy holenderskich.

Spałem pod Gdańskiem, codziennie wjeżdżałem trasą AK. To zabawne, ale dopiero z Twojego postu dowiedziałem się, że to nowa trasa. Wówczas oceniałem, na podstawie jej jakości i tego, że jest ona niedokończona, że jest to jakiś późny Gierek. Mniejsza o drogę, uwagę moją zwrócił fakt, że trawa nie jest koszona a zieleń czy jakieś jej szczątki nie pielęgnowana. Sorry, nie łapie ekologicznych opowiastek, były to czasy kiedy we wszystkich miastach, ba nawet drogi poza miastami były regularnie koszone.

Wylądowałem na parkingu na Rzeźnickiej. To centrum, choć może nie ścisłe. Możesz sobie pooglądać na googlach jak droga do centrum. Mniejsza z tym. Potem w drodze na Stare Miasto wylądowałem tu To był pierwszy gong. Jesteśmy sto pięćdziesiąt metrów metrów od Złotej Bramy. :? Odmłodniałem o jakieś trzydzieści lat, czyli do czasów gdy byłem tam ostatnio. :D Potem oczywiście Długi Targ, zabytki, zachwyt ... I znalazłem się na zapleczu Bazyliki. Sorry to nie jest centrum to nie jest nawet ścisłe centrum to jest najważniejszy obiekt w mieście. Ponad siedemdziesiąt lat po wojnie, ponad dwadzieścia pięć lat po ustanowieniu samorządu terytorialnego. Drugi gong. Potem zacząłem się rozglądać. Zobaczyłem różne rzeczy, na przykład obrzydliwe budy wykonane ze skaju, jak się okazało to słynny Jarmark Dominikański. Czy jest w Gdańsku jakiś plastyk miejski ? I tak dalej, było tego dużo więcej, jak choćby plac przed Katedrą w Oliwie, jednym z ważniejszych zabytków w Polsce. Tu aż prosi się remont ulicy, położenie bruku, uporządkowanie przestrzeni i wypie...w kosmos tych aut parkujących przed wejściem. Jeden z ważniejszych zabytków w Polsce :?
Teraz dla porównania Gdynia. Wjechałem fajną fajną ulicą z wykoszonym trawnikiem i z zadbaną zielenią. Zajechałem na taki parking. Oglądałem takie przestrzenie. To wcale nie jest nowe. TO JEST ZADBANE.
Może i władze Gdyni są do doopy, ale przed turystami się świetnie kamuflują. :lol:

O moim zderzeniu :lool: z Gdańską gastronomią nie będę się rozpisywał, bo to nie ten temat.

Absolutnie nie uważam swojego pobytu w Gdańsku za nieudany, co więcej każdemu polecam wizytę w tym mieście i obejrzenie wspaniałych zabytków. Plusy ujemne nie przysłoniły mi plusów dodatnich :D

Ale zdania na temat zaniedbania miasta nie zmienię. Co zostało zbudowane z pieniędzy centralnych to jeszcze ujdzie, całą resztę symbolizuje plac za Bazyliką. Ale to już nie mój problem.

tony montana napisał(a):Na pewno infra drogowa się mocno poprawiła i tutaj rzeczywiście Państwo robiło drogi (ale gdzie ich nie robiło, Obwodnica Krakowa też powstała i A4 do granicy z Ukrainą na ten przykład)

No wiesz, w tamtych czasach nie wszędzie. Na przykład zdecydowano, że dwa największe miasta nie zostaną połączone drogą ekspresową i S7 miała skończyć się na granicy Województwa Małopolskiego. Widzisz logikę ? Ale to już stare dzieje.

Hejka
Widzę, że mocno się rozpisałeś ;) super, naprawdę

Odpowiem, jak tylko będę miał więcej czasu.

Wjechałeś do Gdyni faktycznie dobrą trasą - Drogą Różową - jedna z ostatnich dużych inwestycji w mieście, tam nie ma dziur. Gdybyś wjechał równoległą Al. Zwycięstwa podskakiwałbyś tak śmiesznie w aucie wiele razy obcierając głową podsufitkę ;)

Parking, na którym zaparkowałeś..... nie ma go już....teraz wygląda tak...
https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Pl ... 50487.html

Na Google maps te przestrzenie które oglądałeś na Skwerze Kościuszki, widziałeś te szkaradne budy z zapiekankami? Albo odrapane fasady budynków jachtklubów? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Gdańsk i Województwo Pomorskie - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone