Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdańsk-Hvar pytanie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 16.07.2010 20:52

matrix02 napisał(a):Graz to max z Gdańska bo człowiek zaczyna widzieć zwidy

W zeszłym roku wrzesień - wyjazd z Gdańska o 5:00 dojazd na 23 :00 do Mariboru i tu kimono ......jakoś zwidów nie miałem.
W tym roku planuję tak samo , chyba że coś się przytrafi na trasie.
Odpukać nie mnie....... thuuuuuuuu cholera.
Pawcio&Monia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawcio&Monia » 16.07.2010 21:35

My w zeszłym roku wyjechaliśmy z Gdańska o 4.30 i dojechalismy do Mariboru i 19.30. A jutro wyjezdzamy o 4 tak więc dozobaczyska.

pzdr
Słoneczny
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Słoneczny » 16.07.2010 23:46

Ok,decyzja taka że jadę przez Niemcy i spanko w hotelu który poleca matrix02, dzięki
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 25.07.2010 22:15

Słoneczny napisał(a):Ok,decyzja taka że jadę przez Niemcy i spanko w hotelu który poleca matrix02, dzięki

Kiedy jedziesz ?
Ja jadę 14.08 do Posedarje.

I powiem szczerze, że po przeczytaniu co się dzieje we Włocławku zaczynam nad myśleć nad zmianą drogi .... trudno przełożę na kiedy indziej zwiedzanie Budapesztu :(

Daj znać.
thomsong
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) thomsong » 26.07.2010 08:53

Witam serdecznie,
w piatek wrocilem z Drace (Peljesac).
Opisze jak wygladala sytuacja na drodze.
Osobiscie polecam jazde noca, w pierwsza strone jechalem z rana i jazda w upale mnie wykonczyla, dojechalem do Cieszyna i tam musialem zrobic pauze w motelu, na drugi dzien jak wystartowalem o 6 to bylem dopiero o 2 w nocy w Drace.
Trasa: Gdynia-autostrada A1-Grudziadz-Golub Dobrzyn-Lipno-Włocławek-Łódź - Częstochowa - przejście graniczne Leśna Góra (jazda po Polsce makabra, omijalem korek przed Wloclawkiem droga na Lipno)
dalej przez Czechy do Ziliny (w Czechach wahadelko i objazdy), potem autostrada przez Bratysławę do drogi nr 86 na Węgrzech - tutaj niestety przejazd okazal sie rowniez uciazliwy - pare wahadelek, troche tirow - potem juz do konca chorwackiej autostrady, ale zjazd na jadranke w Opuzen tragiczny (droga bardzo kreta i pod koniec podrozy jest daje w kosc).

Powrot byl juz wieczorny, wystartowalem w srode o 20, z malymi zakupami w Neum, by do Gdyni dojechac w piatek o 7. Odmiennie niz w pierwsza strone, byly drzemki w samochodzie.
Powrot juz autostrada na Wegrzech - reasumujac bylo szybciej i wygodniej niz droga 86.
W nocy przez Wloclawek da sie przejechac, 4 wahadelka.

Pozdrawiam
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 26.07.2010 10:00

thomsong a nie myślałeś o powrocie przez Austrie i Niemcy?
thomsong
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) thomsong » 26.07.2010 16:50

Mjr: za rok tak zrobie, w zeszlym roku jechalem przez Austrie, Wegry, w tym probowalem trasa polecana, czyli Slowacja-Wegry.

Czytalem gdzies na forum, ze ktos z Gdanska mial czas 22h do Orebica.
Przyznam sie, ze nie wiem jakim cudem ten ktos tak zrobil, ja mialem 35h, z czego moze spalem na trasie z 5h + 1,5h na jedzonko, a na autostradzie predkosc w granicach 140-170.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 26.07.2010 17:17

thomsong napisał(a):Czytalem gdzies na forum, ze ktos z Gdanska mial czas 22h do Orebica.Przyznam sie, ze nie wiem jakim cudem ten ktos tak zrobil,

Jadąc bolidem , olewać wszelkie zasady ruchu drogowego , 2 szoferów głodnych prowadzących non stop na zmianę z pełnymi pęcherzami , którzy zapomnieli że jadą na urlop....
To jest możliwe......
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 26.07.2010 21:20

Nie wiem jak jest prawda, ale ja w zeszłym roku wracałem na 2 auta z Posedarje równiutkie 24h.
I to na 4 kierowców (tzn 2 na auto)

Za to teraz jak jedziemy 14.08, to na 100% jadę przez RFN.
Jeszcze nie wiem, czy gdzieś nie będziemy nocować, bo w sumie tak jechać non-stop 20 - 24h, to mi się nie chce.
Zastanawiam się jak moja dwójka dzieci to wytrzyma.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 27.07.2010 07:50

mjr ja tam nawet nie próbuje jechać przez Polskę od razu kierunek Kołbaskowo-Berlin-Regensburg-Graz i tu nocleg wychodzi mi jakieś 1200km i myślę że jak na jeden dzień podróży styka w zupełności a szczególnie dzieci będą miały dosyć tyle godzin w samochodzie, non stop tej trasy nie odważyłbym się zrobić jeszcze z dziećmi na pokładzie bo nawet jak jest 2 kierowców to co za odpoczynek jest takie kimanie na miejscu pasażera, jadę na urlop a nie po jakiś rekord z przejazdu, jak kilka razy jeździliśmy do Włoch to też zawsze nocleg był w okolicy Monachium, i ani razu nie pchałem się przez Polskę w zeszłym roku nawet do do Karpacza przez Niemcy jechałem
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 27.07.2010 09:15

barti75, proszę podaj mi jakieś miejsca gdzie nocujecie.
I czy warto stawać w GRAZ, czy może jak się chce odwiedzić, to lepiej w np LINZ ?
Jeszcze tą trasą nie jechałem.
Także za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.

Krzysiek
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.07.2010 09:57

Witam ja wyjeżdżając 25 czerwca z Grudziądza do Breli pokonałem tą trasę w 25 gdz to jest jazda non stop w tym są wliczone przerwy na siusiu i jedzenie Węgierskiej knajpce około 1.5 gdz przerwy i przeklęty Włocławek o którym wtedy nie wiedziałem zajął 3 gdz. 25 gdz to jazda jechaliśmy znacznie dłużej bo od piątku a w poniedziałek około 11 gdz do południa byliśmy na miejscu ale mieliśmy 3 noclegi tranzytowe Zwardoń, Plitvice i Krka.
Jazda przez Słowację do Bratysławy i 86 na Węgrzech z tym że na stare przejście w Letenye
Pozdrawiam
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 28.07.2010 07:56

mjr co do Linzu nie mam pojęcia my w Graz standardowo w Oekotel ( http://www.oekotel.com/cms/) tanio i sprawdzone przez wielu forumowiczów więc tam zarezerwowaliśmy (mimo że ani razu tam nie spaliśmy) , co do zwiedzania to ja nie praktykuje tego jak jadę na urlop, jak wracamy to ewentualnie zmieniamy plany trasy żeby coś zobaczyć. W tym roku do Cro przez Graz bez zwiedzania a wracamy przez Villach w kierunku Salzburga i tam zatrzymujemy się na nocleg motel Irchenberg(też sprawdzony przez nas jak jeździliśmy do Włoch) po drodze pewnie wstąpimy do Salzburga i jak czasu starczy to może w końcu odwiedzę stadion Bayernu :D w Monachium bo jakoś parę razy byliśmy w pobliżu, ale żona miała z reguły inne plany :lol: ale to takie wstępne plany a co będzie po drodze czas pokaże, jak czytałem to forum to też sporo ludzi śpi na Słowenii chyba motel Podlehnik jak dobrze pamiętam też gdzieś jest wątek o noclegach w Mariborze, na forum dogrzebałem się też informacji że trochę ludzi spało w Piding ( http://www.hotel-cafe-alpenblick.de ) więc po drodze jest kilka sprawdzonych miejsc. Może jakbym jechał sam z żoną to bym tego dnia więcej pogonił km, ale wiem że dzieciak i tak będzie się nudził i po tych 1200km będzie miał dosyć, bo po 6-7godzinach nawet jak bajki ogląda to już się pyta co chwilę kiedy postój więc te 1200km zapewne zrobię w jakieś 16-17 godzin bo postoi będzie zapewne sporo. Wyjeżdżam z chaty o 3 rano wtedy do 9 załoga śpi, a ja mogę pogonić, bo potem to już zapewne sporo przerw będzie to tak mniej więcej u mnie wygląda.
Pozdrawiam
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 28.07.2010 08:52

Bardzo dziękuje za podpowiedź.

Ja wyjeżdżam na noc.
Czyli tak około 20-21.
Wtedy dzieci mam z głowy.
W razie czego zmieniam się żoną, choć ona boi się prowadzić po nocy.
Z tym, że jak pojedziemy przez RFN, to tam jest ciężko się po gubić :)

Za to muszę pomyśleć, gdzie spać w drodze powrotnej ... bo nie wiem, czy GRAZ nie jest za szybko.
Może pojadę do Drezna .... może.
:)
natkan.no1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) natkan.no1 » 30.07.2010 23:49

witam serdecznie :)
2 lata temu leciałem do Chorwacji z Sopot leciałem przez Niemcy, trochę więcej kilosów ale za to komfort w podroży. W tym roku miałem pomysł uderzyć przez czechy-austrie lub Słowacja i Węgry ale wpisy na forum weryfikują moje plany i chyba znów pojadę przez Niemcy.
Ruszam na początku września, napiszcie proszę wasze spostrzeżenia z traski :) po powrocie
szerokości
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone