Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdańsk-Hvar pytanie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 16.07.2010 06:56

Myślę że Graz to max jazdy jak na jeden dzień choć zapewne są tacy co i jeżdżą 20godz na dobę ze Szczecina do Graz masz niecałe 1100km jadąc w granicach około 130-140 w Graz będziesz po jakiś 10godzinach pod warunkiem że nie będzie koszmarnego korku albo czegoś podobnego no ale tego nie przewidzisz i jeszcze raz odradzałbym Ci jazdę przez nasz piękny kraj te trochę km więcej nadrobisz spokojnie jadąc po niemieckich autostradach niż pchać się przez Polskę bo napewno nic nie oszczędzisz tym przejazdem do Bystrzycy czasowo napewno nie zyskasz, mniej spali polemizowałbym co innego jazda ze stałą prędkością a co innego ciągłe szukanie miejsca na wyprzedzanie albo zjeżdżanie bo idiota z naprzeciwka wyprzedza, wg mnie przejazd po polskich drogach około 500km to jak przejazd 1000km w cywilizowanych warunkach tzn po autostradach
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 16.07.2010 08:09

Ruszając po pracy (14-16) jade przez Cieszyn ale robie sobie nocleg w KOSS HOSTEL przed granicą. Tanio, czysto i tuż przed granica.
Potem dnia następnego z rana po śniadanku ogień i wieczorem CRO i rozpoczynam Wakacje. Z Gdańska przez Kołbaskowo to więcej o 400km na odciknu do GRAZ. To czas około 3-4 godzin jazdy, czyli połowa czasu drogi przez Polskę.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 16.07.2010 08:30

scrapp owszem dalej ale zauważ że do Cieszyna masz ponad 600km jadąc przez Polskę to masz lekko licząc jakieś 10godzin drogi pod warunkiem że ruch będzie umiarkowany i żadnych korków albo wahadełek na drodze co w tym okresie raczej mało prawdopodobne, mówisz po pracy więc albo wyjazd w dzień powszedni albo jeszcze gorzej gdy jest to piątek , więc będziesz szczęściarzem jak na 24 zajedziesz do Cieszyna, ale każdy jedzie tak jak chce, może mało śmigasz z północy na południe to wycieczka rekreacyjna wskazana raz na jakiś czas szczególnie życzę powodzenia w przejeździe przez Łódź, i Włocławek jechałem w kwietniu do Częstochowy i niesttey nie chciało mi się omijać Łodzi i w dzień powszedni zajęło mi to ponad 1,5h
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 16.07.2010 08:46

No fakt że dojeżdżam na około 23-24 choć z przjazdami już tak źle nie jest bo choć kawałek autostradki jest. Ja ruszając o 14 jestem o 16 w Toruniu no i potem aby do gierkówki. Im dłużej jade to ruch mniejszy bo wieczór nadchodzi. Ale można, tak jak piszesz, trafic na korki i wtedy jest zonk.
Słoneczny
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Słoneczny » 16.07.2010 09:23

Widzę że mieszkańcy woj zachodnio-pomorskiego tylko przez Niemcy co jest logiczne ale już mieszkańcy 3-city jak jak Ja do tej pory często przez Polske jednak jadą hmm
ANITA:)
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 16.07.2010 10:59

My starym zwyczajem a właściwie przyzwyczajeniem przez Cieszyn jechaliśmy w zeszłym roku wczoraj jednak zapadła decyzja że przez Kołbaskowo. Informacje o wachadłach we Włocławku i przejazd przez Zgierz i Katowice trochę nas odwiódł od decyzji jechania przez Polskę.
No i jeszcze tak sobie pomyślałam, że jak nasz kudłacz będzie się tłukł w bagażniku na trasie przez Polske gdzie ciągle jak nie zakręty to hamowanie albo wyprzedzanie to stwierdziłam że jadąc autostradą większy komfort będzie miała.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.07.2010 11:04

Anita - spisuj czas/km dla potomnych... :wink:

Pzdr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 16.07.2010 11:10

spiszę, spiszę może nawet jakieś fotki pstryknę :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.07.2010 11:12

ANITA:) napisał(a):spiszę, spiszę może nawet jakieś fotki pstryknę :lol:

Grzeczna dziewczynka... :wink:

No to szerokości i miłego wywczasu.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 16.07.2010 11:20

Jacek S napisał(a):
ANITA:) napisał(a):spiszę, spiszę może nawet jakieś fotki pstryknę :lol:

Grzeczna dziewczynka... :wink:

No to szerokości i miłego wywczasu.

Dziękuję bardzo zostały nam jeszcze 2 tygodnie do wyjazdu :)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 16.07.2010 11:53

Słoneczny napisał(a):Widzę że mieszkańcy woj zachodnio-pomorskiego tylko przez Niemcy co jest logiczne

Słupsk łapie się na pomorskie, po prostu wg mnie o wiele przyjemniej jechać autostradami niż bujać się przez Polskę nawet jak miałbym do nadrobienia 400km ale wiedziałbym że jadąc po autostradach gdzie 100km robisz w godzinę nie spiesząc się, spróbuj osiągnąć taki wynik w Polsce (oczywiście nie łamiąc wszystkich przepisów) małe szanse wszędobylska straż wiejska ze śmietnikami do tego stacjonarne słupy, nieoznakowane radiowozy, jedziesz i słuchasz co CB mówi i wzrok zamiast skupiać na drodze wypatrujesz jak nie vectry to passata i śmietników do tego roboty drogowe, brak obwodnic miast itp rzeczy rewelacyjny jak dla mnie komfort podróżowania.
dąbrówka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dąbrówka » 16.07.2010 13:13

Słoneczny napisał(a):Widzę że mieszkańcy woj zachodnio-pomorskiego tylko przez Niemcy co jest logiczne ale już mieszkańcy 3-city jak jak Ja do tej pory często przez Polske jednak jadą hmm

Ano właśnie, my też mamy plan jechac przez Polskę na Wrocław (w planie zwiedzanie Panoramy Racławickiej)...ale doszły mnie słuchy, że okolice Wrocławia jak i samo miasto tonie w korkach (wahadła i przebudowy i odcinki 20 km. pokonuje się nawet i w 3h), więc chyba plan ulegnie zmianie. Zastanawiamy się coraz poważniej nad autostadami niemieckimi - jadąc już po raz 6-ty (rodzice) a poraz 3-ci my do Cro jeszcze nigdy nie korzystaliśmy z tej opcji. Chcemy jechać przez Austrię ...już sama nie wiem czy ryzykować jazdę przez nasz kochany kraj (trudno Panorama Racławicka poczeka na inną okazję) czy też lepiej skierować się do Niemiec i tam chyba nadrobimy te 400 km czasem przejazdu autostradami. Coraz bliższa jestem tej drugiej opcji czytając wasze posty.
Słoneczny
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Słoneczny » 16.07.2010 13:23

Coraz bliższa jestem tej drugiej opcji czytając wasze posty.[/quote]

To podobnie jak ja, tyle że wczoraj wracałem ze Szczecina do Gdańska i też masakra. Sami Niemcy, Holendrzy w swoich camperach 70km/h max tiry, śmietniki, nieoznakowane radiowozy. ehhhhh
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 16.07.2010 14:10

Jadąc na Wrocław-Wałbrzych- Baboszów po ciężkich trudach boju na polskich drogach, przed dalsza drogą odpoczywałem w schronisku Orzeł (30km za Wałbrzychem). Miły odpoczynek w górach. Ale Wrocławia nie polecam, przebic się chyba gorzej niż przez Łódź.
No i zakręty po czeskiej stronie sa takie że dziecko mi zwracało jak kot.
Teraz jednak przez Cieszyn. Rok temu spaliśmy w KOSS-ie i potem ruszyliśmy po południu, tak aby o 4 byc w Ploce, na prom i o 9 Welcome to Mokalo!!!
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 16.07.2010 18:57

Graz to max z Gdańska bo człowiek zaczyna widzieć zwidy polecam hotel
http://www.urdlwirt.at/index.php 87EURO za 3 osoby wyśmienite śniadanko i blisko centrum handlowego miła obsługa
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone