Witam wszystkich Cromaniaków oraz miłośników polskiego wybrzeża
W najbliższym czasie szykuje się długi weekend - to już na 9 dni i postanowiliśmy z rodzinką udać się nad Bałtyk, bo:
- brakuje nam piasku
- chcemy poczuć zapach Bałtyku - żadne inne morze nie ma dla mnie takiego zapachu (co nie znaczy, że wszędzie ślicznie pachnie)
- poczuć bryzę morską
- i zjeść świeżutką rybkę
Jako, że nad Bałtyk mamy lekko licząc 630 km, wybór padł na Kąty Rybackie, bo:
- szybki dojazd z gór, po nie najgorszej drodze - jazda nocą,
- najbliżej,
- ten rejon Bałtyku jest przez nas niespenetrowany,
- chcemy udać się do Gdańska na kilka godzin.
I tu moja prośba do wszystkich forumowiczów.
Ustaliłam krótki plan działania na te 4 dni, który zakłada i plażowanie i spacery wzdłuż morza i zwiedzanie. I właśnie: co warto zobaczyć w tej okolicy? Wolę mieć większy wybór i czegoś nie zboczyć, niż mało informacji i stać przy czymś i nie wiedzieć, że to było godne naszej uwagi.
Sama widziałam Gdańsk, ale było to 20 lat temu i na pewno wiele rzeczy ominęłam i już nie pamietam.
Forum przeczytałam, strony dot. Gdańska też, ale jak to oficjalne strony - zawsze się tam wrzuca wszystko, co warto, byle było tego dużo. Ale co naprawdę warto zobaczyć? a co sobie darować I żeby to nie było męczące (czyli dużo na nogach - bo będzie bunt 8-latka
Będzie nas: ja + 3 dorosłe osoby (raczej mniej niż więcej zainteresowane zwiedzaniem + 8-latek.
Moje plany uwzględniają:
- latania morska w Krynicy - zwiedzamy wszystkie latarnie na naszym wybrzeżu, więc tu nie może nas zabraknąć
- latarnia morska w Gdańsku - Nowy Port i Port Północny - j.w. - czy można zaparkować auto blisko tych latarń?
- Westerplatte - to dla syna, niech wie, gdzie zaczęła się II WŚ,
- Długi Targ i Fontanna Neptuna,
- Żuraw
- i jak czas pozwoli to ORP Błyskawica w Gdyni (z wierzchu już widzieliśmy 4 lata temu (podobnie jak oceanarium i molo w Sopocie) wracając z Władysławowa, a teraz chcemy więcej
Znam i wiem o Oliwie, ale to chyba za daleko i przede wszystkim czasochłonne.
Ale co jeszcze polecacie, aby właśnie z Kąt nie było daleko i żeby było ciekawe?
W weekend byliśmy z Browarze w Żywcu i wszyscy byli zachwyceni - niezbyt długo, a interesująco i nowocześnie opowiedziane o historii.
Czegoś takiego szukamy
Dziękuję wszystkim za pomoc