Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdańsk - co zobaczyć - Ustka/Łeba str.4

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Vjetar
Legenda
Re: Gdańsk - co zobaczyć

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.05.2013 10:31

piekara114 napisał(a):Autem na Westerplatte chyba będzie lepiej ....

W ramach atrakcji polecam przeprawę promem w Nowym Porcie i zwiedzanie twierdzy Wisłoujście.

:papa:

Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.06.2013 10:14

Dziękuję wszystkim za pomoc co, gdzie, jak?
Weekendowy wyjazd już się niestety zakończył, ale wszytko było super.
Świetnie wypoczęliśmy i co nieco zobaczyliśmy :D :papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.06.2013 11:37

Skrobniesz coś?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.06.2013 19:47

Mam ogromną ochotę :D , bo było super i myślę, żeby połączyć z relacją sprzed 2 lat, i nie wiem czy w tym wątku, czy osobny założyć, bo może ktoś od pytań się zniechęcić, a tego bym nie chciała
ale
na razie piszę w wordzie Cro AD2012 - kilka pierwszych odcinków już jest, więc myślę, że jeszcze w tym tygodniu się pojawi..chciałabym skończyć przed wyjazdem AD2013, bo potem już nie skończę jak taką jedną :oops:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.08.2014 15:23

Witam i po raz kolejny odnawiam watek.

My już w tym roku po Cro, niestety tym mokrym lipcowym... I mamy jakiś niedosyt plaży, spacerów brzegiem samego morza i leżenia na piasku (choć na plaży Prapratno mówiłam "po co ten cholerny piach tu jest", ale polski jest ok :D

I padł pomysł na tydzień (może 6 dni) nad Bałtyk. Sam początek wrześnie (2-7).
Miejsce :?: :idea:
Tu mały problem, bo Świnoujście ma piękną plażę, a nie dokładnie tam pozwiedzaliśmy, ale kawałek drogi tam mamy :(
W ogóle nie byliśmy w okolicach Ustki (na zachód Jarosławiec, na wschód: Jastrzębia Gór) i tu pustka na mapie.
Wytypowałam Ustkę i Łebę, bo mają szeroką plażę, nie są zadu.. a we wrześniu to ważne i to dobre miejsce wypadowe do zwiedzenia brakujących nam latarni morskich (Ustka, Stilo i Czołpino - na resztę się wdrapaliśmy, albo pod fotę zrobiliśmy (jeśli wdrapać się nie było możliwości).

Wyjazd raczej w ciemno, na prywatne kwatery.
Czy ktoś może mi polecić w jakim regionie (ulic) szukać kwatery, aby na plażę było blisko, ale nie było pod nosem dzwonnicy, dyskoteki i szlaku kramów? Mogą też być domki.
Chyba, że ktoś ma sprawdzoną kwaterkę w tych miejscowościach i zechce się namiarem podzielić to nie odmówię :D
I co warto w okolicy zobaczyć? Oczywiście oprócz latarni :D
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 06.08.2014 09:17

jeśli chodzi o Ustkę to wcisnę swoje 3 grosze w końcu tam się urodziłem :D i bywam choć częściej poza sezonem niż w sezonie

Jeśli chodzi o kwatery to na początku września nie ma obaw jedziesz w ciemno i wybierasz co Ci się podoba a co nie(wpisujesz w wujka googole noclegi Ustka i masz do wyboru do koloru, ja jestem daleki od polecenia noclegów bo jeden lubi to, a drugi tamto, po ich obejrzeniu spisz adresy tych co Ci się spodobają i w drogę a jak będziesz na miejscu to zdecydujesz, który wybrać bo o tej porze to spokojnie miejsca będą ( proponowałbym szukać patrząc na mapę na tzw wschodniej Ustce czyli po prawej od kanału portowego na ul. Marynarki Polskiej, bulwar Portowy, Jana z Kolna, Kilińskiego, Mickiewicza Chopina lub cała ulica Wczasowa ale tam to głównie same ośrodki)
Co do do oglądania zwiedzania warto zabrać rowery albo wypożyczyć na miejscu w wiele miejsc lepiej nim jeździć niż płacić za parking bo we wrześniu to chyba jeszcze strefa płatnego parkowania działa, rzut beretem masz Doline Charlotty, Rowy, Poddąbie Orzechowo do których z Ustki dojedziesz brzegiem przez las , na tzw zachodniej plaży czyli po przejściu przez kładkę w porcie są bunkry buchnera ( niby nic wielkiego bo podobno nie wszystko jeszcze odsłonięte ale zobaczyć wypada ), zajechać możesz do Słupska na kolekcję Witkacego do muzeum, albo zobaczyć panoramę miasta z wieży ratusza.
Tak na szybkiego jak masz pytania to śmiało.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 06.08.2014 09:55

O to i ja się przyłączę :twisted:

Doradzicie co należy jeszcze odwiedzić bedąc w Ustce (plan na wrzesień, samochodem)

Jarosławiec baseny warto ?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.08.2014 17:52

barti75 serdecznie dziękuję

A co to za baseny, o których pisze jackuc?
A jakąś polecana knajpa z rybami? Taka dla swoich nie turystów?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.08.2014 18:40

piekara114 napisał(a):A co to za baseny, o których pisze jackuc?

http://www.panorama-morska.pl/aquapark/
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.08.2014 18:48

weldon napisał(a):
piekara114 napisał(a):A co to za baseny, o których pisze jackuc?

http://www.panorama-morska.pl/aquapark/

A już marzyłam, że to coś innego, a nie aquapark. Jeżdżąc nad morze, nie ważne jakie, raczej baseny mi nie w głowie, wolę morze, nawet zimne. A teoretycznie Bałtyk we wrześniu powinien być najcieplejszy :D
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 07.08.2014 14:00

piekara114 napisał(a):barti75 serdecznie dziękuję

A jakąś polecana knajpa z rybami? Taka dla swoich nie turystów?

co do knajp to tak: jeśli idzie o rybę to śmiało można polecić Syrenkę na Marynarkę Polskiej( i to nie dlatego że były tam rewolucje kuchenne) ale dlatego że naprawdę mają dobre żarcie, jakbyś się zdecydował to polecam gołąbki z dorsza, blachę dorsza na winie, jeśli lubisz ryby wędzone to węgorz jest pierwsza klasa, jak pizzeria to w Ustce jadam tylko w jednej ul Wilcza 16 w domku trochę oddalona od centrum, dojazd do niej w kierunku Darłowa (wpiszesz adres w google to widać ją na street view).
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 02.09.2014 15:51

My jedziemy 15.09 do Ustki :boss:

jak macie ciekawe propozycje to chętnie przygarnę. Na pewno chcemy zahaczyć o Kluki, Słowiński Park Narodowy i ruchome wydmy, bunkry, trzecie molo itp, Łebę, Rowy, zwiedzanie samej Ustki, może Słupsk.
Jarosławiec chyba odpuszczę.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.09.2014 18:03

pozdrawiam z Ustki :)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 04.09.2014 08:50

piekara114 napisał(a):pozdrawiam z Ustki :)

z pogodą to trafiłeś ale ranki rześkie, jak się młodej będzie chciało jechać na spacer i gofra to może Ustkę odwiedzę w końcu już po sezonie :D
Paulka75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka75 » 18.01.2017 00:03

Przeczytałam, że byliście w Muzeum w Browarze w Żywcu :) od niedawna jest po remoncie, warto zobaczyć, jest teraz wiele nowych, ciekawych rzeczy :)

P.S. Witam niemal rodaczkę :) ja mieszkam po środku między Suchą a Żywcem :D
Poprzednia strona

Powrót do Polska

Gdańsk - co zobaczyć - Ustka/Łeba str.4 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies