Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdańsk - co zobaczyć - Ustka/Łeba str.4

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Vjetar
Legenda
Re: Gdańsk - co zobaczyć

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.04.2013 15:32

piekara114 napisał(a):a poradźcie jeszcze:
Rejs stateczkiem do Westerplatte to tylko to?. Sam statek to dla mnie megakomercja, a cena to już zwaliła mnie z nóg.

Ten galeon to mega komercja tak jak piszesz.
Na Westerplatte pływają statki Żeglugi Gdańskiej i są tańsze.
Takie Danuty już pływają
na-wodzie-t34343-375.html#p1153837

piekara114 napisał(a):Znalazłam jeszcze inf o Żegludze Gdańskiej - tramwaje wodne, ale nie ma ceny - jakie tu mniej więcej koszty, może ktoś wie?

Tramwaj wodny to nie Żegluga.
http://komunikacja.trojmiasto.pl/tramwajwodny.php

Chyba jeszcze nie pływają - zadzwoń.

piekara114 napisał(a):Znalazłam też informację (brak daty aktualizacji), że na Westerplatte można przepłynąć też statkiem spod latarni morskiej z Nowego Portu (czyli w poprzek Wisły?) - jest gdzieś jakiś cennik i godziny pływania?

Rozkład jest/był na tablicach.
W internecie nie widziałem.
Jakby co można jechać autobusem.

Jak coś to podpytam.

Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2013 06:07

Jacek S napisał(a):Chyba jeszcze nie pływają - zadzwoń.

Jak coś to podpytam.

Pozdrawiam

Dziękuję za informacje :D
Linki przejrzałam i stwierdziłam, że zadzwonię po weekendzie majowym (jak wrócę z targów) to informacje będą aktualne i na pewno je tu umieszczę.

A jeszcze wykorzystam okazję: myślę o noclegu w Gdyni-Orłowo: czy na piechotkę plażą dojdę do Skweru Kościuszki (wygląda, że tak, ale może klify blokują przejście) i ile czasu zajmie taka przyjemność?
Jeszcze raz dziękuję
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2013 08:59

Tramwaj wodny pływać będzie codziennie od 31.05 do 02.09.2013 (takie mam info).

Spacer z Orłowa do Skweru - jak najbardziej można brzegiem - klif nie blokuje.
Jest od zeszłego roku nowa "atrakcja" - schron zwalony z klifu do morza.

Ile czasu zajmie spacerek?
Nie znam Waszego tempa...trzeba liczyć około godzinki +- 15 minut.

Pozdrawiam
:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2013 10:37

Jacek S napisał(a):Tramwaj wodny pływać będzie codziennie od 31.05 do 02.09.2013 (takie mam info).

może puszczą już 30 maja, wszak to będzie długi weekend :D ale i tak super

Jacek S napisał(a):Spacer z Orłowa do Skweru - jak najbardziej można brzegiem - klif nie blokuje.
Jest od zeszłego roku nowa "atrakcja" - schron zwalony z klifu do morza.

Atrakcję z "przesuwania" oglądałam w tv :lol:

Jacek S napisał(a):Nie znam Waszego tempa...trzeba liczyć około godzinki +- 15 minut.

EEEE, to lux czas, my z synem, co będzie fale łapał, więc raz szybciej (czytaj biegiem jak struś pędzi wiatr), a raz to nawet ślimak nas wyprzedzi :) bo jest nuddddnooo
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.04.2013 08:45

helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 20.05.2013 17:28

Jacek S napisał(a):
piekara114 napisał(a):a poradźcie jeszcze:
Rejs stateczkiem do Westerplatte to tylko to?. Sam statek to dla mnie megakomercja, a cena to już zwaliła mnie z nóg.

Ten galeon to mega komercja tak jak piszesz.
Na Westerplatte pływają statki Żeglugi Gdańskiej i są tańsze.
Takie Danuty już pływają
na-wodzie-t34343-375.html#p1153837

piekara114 napisał(a):Znalazłam jeszcze inf o Żegludze Gdańskiej - tramwaje wodne, ale nie ma ceny - jakie tu mniej więcej koszty, może ktoś wie?

Tramwaj wodny to nie Żegluga.
http://komunikacja.trojmiasto.pl/tramwajwodny.php

Chyba jeszcze nie pływają - zadzwoń.

piekara114 napisał(a):Znalazłam też informację (brak daty aktualizacji), że na Westerplatte można przepłynąć też statkiem spod latarni morskiej z Nowego Portu (czyli w poprzek Wisły?) - jest gdzieś jakiś cennik i godziny pływania?

Rozkład jest/był na tablicach.
W internecie nie widziałem.
Jakby co można jechać autobusem.

Jak coś to podpytam.

Pozdrawiam

Hej Jacku, byłam w Gdańsku 06-08 maja z moją klasą, może i te galeony to komercja, ale przy grupach dzieciaków szkolnych się sprawdzają; dzieci nawet nie chciały spojrzeć na konkurencję ;) . Płynie się fajnie, kawkę dobrą podają i szarlotkę, pan ciekawostki opowiada (co dla mnie było fajnym uzupełnieniem tego co opowiadał przewodnik) w drodze powrotnej szanty śpiewa. Co do ceny to przy grupach całkiem nieźle można negocjować.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.05.2013 07:54

Hej helen.

Grupa ma siłę przebicia.
:D

Oprócz atrakcji galeonu jest stara/nowa - Bar Turystyczny otwarty po remoncie

:wink:

Polecam następnym razem.

Pozdrawiam
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 21.05.2013 08:18

Hej, bardzo dziękuję, przyda się w przyszłości, a bardzo niedługo może koleżance, kolejna grupa naszych dzieciaków jutro do Was się wybiera :D. A tak na marginesie, to cudnie tam u Was. Mieszkaliśmy w Domu Harcerza, Za Murami. Bardzo miło wspominam bar w Gdyni vis a vis wyjścia z dworca kolejki http://gdyniaturystyczna.pl/pl/place/91 ... astronomia polecam, 10,50zł za zestaw obiadowy :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.05.2013 15:09

Namiary spisane :oczko_usmiech: Pewnie skorzystamy bo 30 maja witamy się z Bałtykiem (chyba, że pogoda spłata nam figle :x

A gdzie w Gdańsku i Gdyni warto zjeść świeżą rybkę (zwłaszcza dorsz i flądrę)? a może to nie pora na taką rybkę? Taką rybkę prosto z kutra? Polećcie coś pysznego. Na samą myśl o flądrze głodna się zrobiłam :mrgreen:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.05.2013 15:21

Powiem tak - kupuję bezpośrednio u rybaków w Sopocie albo Orłowie i w domku przyrządzam (wtedy wiem co jem).

Pozdrawiam
anka.gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka.gd » 21.05.2013 15:35

piekara114 napisał(a):

A gdzie w Gdańsku i Gdyni warto zjeść świeżą rybkę (zwłaszcza dorsz i flądrę)? a może to nie pora na taką rybkę? Taką rybkę prosto z kutra? Polećcie coś pysznego. Na samą myśl o flądrze głodna się zrobiłam :mrgreen:

A ja niezmiennie polecam Bar Przystań w Sopocie. Nie jest już aż tak cudnie jak parę dobrych lat temu i tłok może powalać, ale nadal jest smacznie- ciągnę tam wszystkich znajomych spoza Trójmiasta i wszyscy zachwyceni.... Zupa rybaka i krążki cebulowe- mniam :D Co do rybki, nie jestem pewna czy flądra będzie o tej porze... :?

Tłoku w ten weekend raczej nie przewiduję, ale w ramach atrakcji możecie trochę pokorzystać z skmki :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.05.2013 16:32

Jacek S napisał(a):Powiem tak - kupuję bezpośrednio u rybaków w Sopocie albo Orłowie i w domku przyrządzam (wtedy wiem co jem).

Pozdrawiam

Wiadomo, że tak najlepiej, ale nie wiem czy uda nam się znaleźć odpowiednie lokum, a pamiętam, że w niektórych pryw. kwater nad Bałtykiem była informacja, że nie wolno w kuchni smażyć ryb :cry:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.05.2013 08:36

Zarezerwowałam nocleg na samym końcu ul. Hallera w Gdańsku - czy z tego miejsca dojdę plażą pod samą latarnię morską tak, aby móc ją zwiedzić czy muszą skorzystać z ulic, a tym samym auta lub innej komunikacji?

Dzwoniłam też do Żeglugi, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam się tam z Panią: chciałam spod latarni przepłynąć tramwajem wodnym na Westerplatte i po zwiedzeniu z powrotem i otrzymałam info (Pani z kimś w tle się konsultowała, dlatego mam wątpliwości co do poprawności informacji), że nie ma takiej możliwości.
Coś wiecie na ten temat?

Pozdrawiam z gór
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.05.2013 09:39

piekara114 napisał(a):Zarezerwowałam nocleg na samym końcu ul. Hallera w Gdańsku - czy z tego miejsca dojdę plażą pod samą latarnię morską tak, aby móc ją zwiedzić czy muszą skorzystać z ulic, a tym samym auta lub innej komunikacji?

Plażą do latarni nie dojdziesz.
Trzeba dojść ulicami: Krasickiego-Przemysłowa-Oliwska (lub podjechać autem)
Podjechać tramwajem Nr 5 (przystanek przy wejściu na plażę w Brzeźnie)

piekara114 napisał(a):Dzwoniłam też do Żeglugi, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam się tam z Panią: chciałam spod latarni przepłynąć tramwajem wodnym na Westerplatte i po zwiedzeniu z powrotem i otrzymałam info (Pani z kimś w tle się konsultowała, dlatego mam wątpliwości co do poprawności informacji), że nie ma takiej możliwości.
Coś wiecie na ten temat?

Co do tramwaju wodnego - trasa z Gdańska Głównego.
Można wsiąść na przystanku Nabrzeże zbożowe i popłynąć na Westerplatte.
http://www.ztm.gda.pl/img/plik_duzy_1546.jpg
Stateczki pomiędzy Latarnia morska - Westerplatte pływają tylko w lipcu i sierpniu.
Tylko rozkład dobrze przestudiuj:
http://komunikacja.trojmiasto.pl/tramwajwodny.php#f5
Więcej tu:
http://www.ztm.gda.pl/hmvc/index.php/test/wieceji/74

Jakby co to z Westerplatte można wrócić autobusem do Gdańska (linia 106).

Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.05.2013 10:17

Dzięki Jacek S. Teraz wszystko jasne i muszę przeplanować spacer.

Dobrze, że się dopytałam, bo byłyby złe miny, że jesteśmy tak blisko, a nie nie możemy się dostać.

Myślałam, że cena za tramwaj, to na cały odcinek, a potem jakoś proporcjonalnie taniej, ale nic z tego...
Autem na Westerplatte chyba będzie lepiej i taniej przy naszej 8 osobowej grupie. :D
Do zobaczenia Bałtyku w czwartek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Gdańsk - co zobaczyć - Ustka/Łeba str.4 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies