Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Garda+Dolomity czyli debiut po 10 latach/Bukowa Majówka

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Nefer
Koneser
Re: Garda+Dolomity czyli debiut po 10 latach

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 04.07.2016 07:37

Beata W. napisał(a):A następnym odcinku - jeśli oczywiście będą jacyś chętni ( chyba, że wszyscy już na wakacjach) :wink:
Zapolujemy na .......... ŚWISTAKA :oczko_usmiech:

Alleghe prezentuje się bardzo przyjemnie.
Na świstaki też chętnie popatrzę :wink: .

A przy okazji - ile płaciliście za ten apartament w Alleghe :?:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 04.07.2016 07:55

Nefer napisał(a):
Beata W. napisał(a):A następnym odcinku - jeśli oczywiście będą jacyś chętni ( chyba, że wszyscy już na wakacjach) :wink:
Zapolujemy na .......... ŚWISTAKA :oczko_usmiech:

Alleghe prezentuje się bardzo przyjemnie.
Na świstaki też chętnie popatrzę :wink: .

A przy okazji - ile płaciliście za ten apartament w Alleghe :?:

Za apartament dla 4 osób dorosłych i dzieci 5 lat oraz 6 miesięcy zapłaciliśmy 120 euro za 2 noce. Więc jeśli chodzi o Dolomity to bardzo przyzwoita cena wg mnie.

A Świstaki dzisiaj będą więc zapraszam :papa:

jeszcze jedna fotka z Alleghe. Ten szary budynek po lewej to nasz apartament (miał nawet windę dla narciarzy więc my z wózkiem byliśmy z tego powodu całkiem zadowoleni :lol: ) natomiast po prawej za płotkiem jest już jeziorko. A droga praktycznie nie uczęszczana :lol:

DSC06874.jpg
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 04.07.2016 10:17

Dzień 8 - 06.05.2016 - Dzień pod znakiem świstaka.

Nadszedł nasz ostatni cały dzień na włoskiej ziemi. Postanawiamy więc chociaż pobieżnie zobaczyć piękne włoskie góry czyli Dolomity. Po śniadanku pakujemy się więc do samochodu i jedziemy na wycieczkę. Mój M. od samego początku drogi wypytuje oczywiście a gdzie są te świstaki :?: :?: :?: i tak mniej więcej co 10 minut :lol:
Jedziemy w kierunku większej miejscowości Cortina d'Ampezzo. Poniżej nasza dzisiejsza trasa.

Zrzut ekranu (4).png

tankujemy jeszcze LPG bo podczas sjesty zatankowanie gazu jest nie możliwe. O ile zatankować można paliwo korzystając z automatu, to LPG jest noselfservice :evil: Co utrudniało nam kilkukrotnie życie. Ale co zrobić Włosi i ich zasady.

DSC06904.jpg

I tak jedziemy, podziwiamy, zatrzymujemy się dość często ale przede wszystkim wypatrujemy świstaków 8O

DSC06971.jpg

DSC07001.jpg

DSC07145.jpg

DSC07192.jpg

DSC07218.jpg

Dojeżdżamy do Cortiny. Najpierw przejeżdżamy całe miasteczko, żeby zobaczyć co się dzieje i co ciekawego możemy zobaczyć.
Oglądamy skocznię, która lata swojej świetności dawno ma za sobą.

DSC07236.jpg

W miasteczku nie dzieję się nic i wszystko właściwie jest pozamykane. Na wielkim parkingu gdzie bezpłatnie zostawiamy samochód (opłaty obowiązują ale w sezonie), oprócz nas kilka samochodów i otwarty jeden sklepik z pamiątkami. Na wszelki wypadek - no bo przecież świstaków nigdzie było i pewnie nie będzie, kupuję mojemu M. magnesik na lodówkę z przesłodką parką tych zwierzaków no i oczywiście nazwą miejscowości. Tak na otarcie łez :(
Z parkingu przechodzimy do centrum, które w zasadzie jest do naszej dyspozycji. Powiem szczerze, że takich pustek się nie spodziewaliśmy. Oglądałam Cortinę w relacji Ani (Krakusowa) i to zupełnie inne miasto ( ale to było w lato). Idziemy więc na indywidualny spacer po miasteczku ( takie atrakcje rzadko się w końcu zdarzają).

DSC07246.jpg

DSC07249.jpg

DSC07264.jpg

DSC07268.jpg

A na sklepowych wystawach jeszcze mamy Boże Narodzenie :?

DSC07247.jpg

Miasteczko przeszliśmy dość sprawnie, pokręciliśmy się chwilkę i trzeba wracać. Pani navi pokazuje nam inną drogę powrotną ale mamy nadzieję, że nas nie wyprowadzi w pole i postanawiamy jej zaufać, a wyjątkowo było to bardzo dobre posunięcie. Wjeżdżamy w zimową scenerię. Droga całkiem pusta, jedynie kilkukrotnie mijamy ten sam traktor :?: No ale tak to jest ja się człowiek napatrzeć nie może. Do tego tyle śniegu to ja dawno nie widziałam (jakoś tak zimowych sporów niestety nie uprawiamy) a co dopiero za frajdę miała nasza starsza pociecha :P

DSC07274.jpg

DSC07302.jpg

DSC07314.jpg

DSC07346.jpg

DSC07367.jpg

DSC07380.jpg

20160506_154009.jpg

20160506_154013.jpg

20160506_154017.jpg

W niektórych miejscach śnieg sięgał jeszcze mniej więcej do dachu nasze Zośki, a temperatura wynosiła ok 10 stopni.

20160506_155005.jpg

Trzeba jechać dalej, szczególnie, że mamy jeszcze zaplanowane coś dla ciała czyli dzień wcześniej wypróbowaną już a poleconą nam przez Claudio pizzerię. Ale o tym pewnie w następnej części.
Więc jedziemy, podziwiamy, pan M. marudzi bo nic tu nie świszcze i na pewno ściemniałam z tymi świstakami. Aż tu krzyk w samochodzie jest.....jest...... Ale co jest :?: Gdzie jest :?:

DSC07432.jpg

DSC07435.jpg

DSC07437.jpg

DSC07455.jpg

Radość była ogromna. Szczególnie, że na krótkim odcinku spotkaliśmy w sumie 3 świstaki :hearts:

Upolowaliśmy też stadko koziczek :wink:

DSC07473.jpg

mijamy jeszcze taką figurkę czuwającą nad turystami

DSC07465.jpg

i na koniec wycieczki rzut a raczej cała masa rzutów naszymi oczyma na potężną Civettę 8O

DSC07545.jpg

widzimy się na pizzy :papa: :papa: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.07.2016 10:36

Beata W. napisał(a):Aż tu krzyk w samochodzie jest.....jest...... Ale co jest :?: Gdzie jest :?:

Obrazek

Radość była ogromna. Szczególnie, że na krótkim odcinku spotkaliśmy w sumie 3 świstaki :hearts:

Upolowaliśmy też stadko koziczek :wink:

Nooooo koziczki fajne ... ale TEN ŚWISTAK SUPER :!: ,
i tak jadąc autem go wypatrzyliście?
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 04.07.2016 10:42

Wszystkie 3 wypatrzone z samochodu. Droga była pusta i tak sobie powoli jechaliśmy. Miał norkę na zboczu pagórka może 30 do 50 metrów od drogi :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.07.2016 10:45

Beata W. napisał(a):Wszystkie 3 wypatrzone z samochodu. Droga była pusta i tak sobie powoli jechaliśmy. Miał norkę na zboczu pagórka może 30 do 50 metrów od drogi :lol:

Na majówkę ruszam na polowanie (aparatem :mrgreen: ) na świstaka :!:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 04.07.2016 10:48

mysza73 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Wszystkie 3 wypatrzone z samochodu. Droga była pusta i tak sobie powoli jechaliśmy. Miał norkę na zboczu pagórka może 30 do 50 metrów od drogi :lol:

Na majówkę ruszam na polowanie (aparatem :mrgreen: ) na świstaka :!:

Słuszna decyzja. To na bazę wypadową do polowań mogę Ci polecić Alleghe :wink:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 04.07.2016 20:26

Świstak bardzo uroczy :) .

A cena za apartament bardzo ok, moim zdaniem, jak na Dolomity (i w ogóle północne Włochy).
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.07.2016 23:20

Beata W. napisał(a):Do tego tyle śniegu to ja dawno nie widziałam (jakoś tak zimowych sporów niestety nie uprawiamy) a co dopiero za frajdę miała nasza starsza pociecha :P

To mi przypomina, jak wiele lat temu moje dzieciaki z frajdą obrzucały się śniegiem w lipcu. Przy szosie. W Norwegii...

Pozdrawiam,
Wojtek
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.07.2016 06:23

Nefer napisał(a):Świstak bardzo uroczy :) .

A cena za apartament bardzo ok, moim zdaniem, jak na Dolomity (i w ogóle północne Włochy).

Pewnie dlatego, że to dla nich międzysezon :lol:

Franz napisał(a):
Beata W. napisał(a):Do tego tyle śniegu to ja dawno nie widziałam (jakoś tak zimowych sporów niestety nie uprawiamy) a co dopiero za frajdę miała nasza starsza pociecha :P

To mi przypomina, jak wiele lat temu moje dzieciaki z frajdą obrzucały się śniegiem w lipcu. Przy szosie. W Norwegii...

Pozdrawiam,
Wojtek

Dla dzieci to frajda. My mieszkamy w centralnej Polsce a tu ostatnie lata śniegu jak na lekarstwo. A kiedy wybraliśmy się w nasze góry, żeby córce więcej śniegu pokazać to w Bukowinie w Styczniu był 10 stopni na plusie a śnieg tylko sztuczny na jednym stoku :cry:

Pozdrawiam :papa:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 05.07.2016 08:11

Beata W. napisał(a):tankujemy jeszcze LPG bo podczas sjesty zatankowanie gazu jest nie możliwe. O ile zatankować można paliwo korzystając z automatu, to LPG jest noselfservice :evil: Co utrudniało nam kilkukrotnie życie. Ale co zrobić Włosi i ich zasady.

Hehe to była nasza włoska zmora, szczególnie w niedzielę, po 20-stej i przed 8-smą(to w tygodniu)

Ależ mi dostarczyłaś radości tym świstakiem :mrgreen: Ciekawa byłam czy siedział i zawijał w sreberka, ale chyba nie :roll: :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.07.2016 08:26

ruzica napisał(a):Ciekawa byłam czy siedział i zawijał w sreberka, ale chyba nie :roll: :wink:

Jakiś taki nieproduktywny był :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.07.2016 08:27

ruzica napisał(a):Ależ mi dostarczyłaś radości tym świstakiem :mrgreen:

I mi też :D .
Dolomity znam tylko z nartowania, ale obiecałam sobie, że pojadę tam też latem, m.in. dla świstaków :lol: .
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.07.2016 08:37

ruzica napisał(a):
Beata W. napisał(a):tankujemy jeszcze LPG bo podczas sjesty zatankowanie gazu jest nie możliwe. O ile zatankować można paliwo korzystając z automatu, to LPG jest noselfservice :evil: Co utrudniało nam kilkukrotnie życie. Ale co zrobić Włosi i ich zasady.

Hehe to była nasza włoska zmora, szczególnie w niedzielę, po 20-stej i przed 8-smą(to w tygodniu)

Ależ mi dostarczyłaś radości tym świstakiem :mrgreen: Ciekawa byłam czy siedział i zawijał w sreberka, ale chyba nie :roll: :wink:

My wracaliśmy przez to przez Włochy na benzynie większość drogi :evil:
Sreberek nie widziałam 8O
piekara114 napisał(a):
ruzica napisał(a):Ciekawa byłam czy siedział i zawijał w sreberka, ale chyba nie :roll: :wink:

Jakiś taki nieproduktywny był :wink:

No przecież bo to akurat sjesta była :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 05.07.2016 08:40 przez Beata W., łącznie edytowano 1 raz
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.07.2016 08:39

marze_na napisał(a):
ruzica napisał(a):Ależ mi dostarczyłaś radości tym świstakiem :mrgreen:

I mi też :D .
Dolomity znam tylko z nartowania, ale obiecałam sobie, że pojadę tam też latem, m.in. dla świstaków :lol: .

Cieszę się :lol:

Dolomity są tak piękne, że chyba warto je zobaczyć o każdej porze roku :wink: My z kolei nie nartowi.

Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe