Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Garda+Dolomity czyli debiut po 10 latach/Bukowa Majówka

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Beata W.
Cromaniak
Re: Garda+Dolomity czyli debiut po 10 latach

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 29.06.2016 20:11

Dzień 7 - 05.05.2016

Wstajemy rano, pakujemy klamoty do samochodu ( przypominam, że mamy sporą donicę więcej więc łatwe to wcale to nie było :mrgreen: ), ogarniamy nasze apartamenty i punkt o 10:00 oddajemy klucze w tej fajnej recepcji gdzie bez problemów odzyskujemy kaucję. Parkujemy jeszcze w naszym miasteczku - idziemy na ostatni krótki spacer oraz kupujemy jakieś ozdobne makarony z nad Gardy 8O
Bardzo się nie śpieszymy gdyż kolejny nocleg mamy dopiero od godziny 16:00.

DSC06550.jpg

Przyszedł czas na pożegnanie z Jeziorem Garda, ostatni rzut oka na wodę z punktu widokowego koło jakiejś restauracji ( niestety nazwy nie pamiętam)

DSC05392.jpg

Dojeżdżamy do autostrady i tą też kierujemy się na północ. Zjeżdżamy zjazdem na Trydent. Samochód parkujemy niedaleko dworca w Tyrolu i ruszamy na spacer. Pierwsze co nam się rzuca w oczy to głównie afroamerykanie wędrujący w różnych kierunkach. Najpierw idziemy na plac, który aktualnie był w remoncie więc szybkie fotki Dantego i idziemy dalej

DSC06552.jpg

DSC06553.jpg

mijamy pomnik włoskiej rodziny

DSC06555.jpg

Czas zaczął nam się już troszkę kurczyć więc ruszamy na plac Duomo, na którym panuje lekkie zamieszanie po kończącym się właśnie targu.

DSC06560.jpg

DSC06565.jpg

DSC06567.jpg

DSC06571.jpg

DSC06578.jpg

Na wieży po pożarze nie widać już śladów ( w sumie to o pożarze wierzy, który miał miejsce rok wcześniej dowiedziałam się dopiero po powrocie z relacji Michała (kmichal).

DSC06582.jpg

DSC06563.jpg

Tak zaliczyliśmy dość pobieżnie spacer po Tyrolu. Czas jechać dalej :hut:

DSC06816.jpg

bo dobre rzeczy już na nas czekały

DSC06861.jpg

:papa: :papa: :papa:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 29.06.2016 20:27

Beata W. napisał(a): Pierwsze co nam się rzuca w oczy to głównie afroamerykanie wędrujący w różnych kierunkach

:lol: Jaka koleżanka politycznie poprawna :mrgreen: Pewnie większość z tych Afroamerykanów to Ameryki z życiu na oczy nie widziała :mrgreen:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 29.06.2016 20:31

ruzica napisał(a):
Beata W. napisał(a): Pierwsze co nam się rzuca w oczy to głównie afroamerykanie wędrujący w różnych kierunkach

:lol: Jaka koleżanka politycznie poprawna :mrgreen: Pewnie większość z tych Afroamerykanów to Ameryki z życiu na oczy nie widziała :mrgreen:

Tak na wszelki wypadek co by się nikomu tu nie narazić :mrgreen: Z tą Ameryką na pewno masz rację. A prawdę mówiąc to było to średnio przyjemne doświadczenie, które na początku troszkę nas do Tyrolu zniechęciło :evil:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.06.2016 20:41

Beata W. napisał(a):Na wieży po pożarze nie widać już śladów

... ale okienka "zabite deskami" ... 8O ... czyżby wejścia nie było :?: ... :roll: ...

Beata W. napisał(a):Pierwsze co nam się rzuca w oczy to głównie afroamerykanie

... dokładnie - na placu z pomnikami kręciło się sporo "bardziej opalonych Włochów" ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 29.06.2016 20:59

kmichal napisał(a):
Beata W. napisał(a):Na wieży po pożarze nie widać już śladów

... ale okienka "zabite deskami" ... 8O ... czyżby wejścia nie było :?: ... :roll: ...

Beata W. napisał(a):Pierwsze co nam się rzuca w oczy to głównie afroamerykanie

Przyznam Ci się szczerze, że nie wiem, bo nie mieliśmy w planach wchodzenia na górę. To była niestety dość krótka przechadzka poglądowa po tym mieście i na wszystko nie starczyło by nam czasu :cry:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 30.06.2016 16:26

kmichal napisał(a):... kręciło się sporo "bardziej opalonych Włochów" ... :wink: ...

:mrgreen:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 01.07.2016 07:00

Jestem tu, czytam i oglądam przecudne zdjęcia :roll:
Pięknie :hearts: i chętnie bym tam pojechała, ale ...... chyba długo jeszcze nie namówię mężusia na włoskie klimaty :evil:
Chociaz ostatnio jak wspomniałam o Italii, nie powiedział nie :oczko_usmiech:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 01.07.2016 07:20

krakusowa napisał(a):Jestem tu, czytam i oglądam przecudne zdjęcia :roll:
Pięknie :hearts: i chętnie bym tam pojechała, ale ...... chyba długo jeszcze nie namówię mężusia na włoskie klimaty :evil:
Chociaz ostatnio jak wspomniałam o Italii, nie powiedział nie :oczko_usmiech:

Bardzo mi miło Aniu że, jesteś :lol:

No widzisz to może jednak da się Krakuscity namówić na te kluski szybciej niż myślisz :?: :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam :papa:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 01.07.2016 09:11

cd...

Opuszczamy Trydent, przed nami jeszcze 120 km do przejechania po górzystym terenie więc chwilkę się zejdzie.
Przejeżdżamy przed dolinę Val di Fiemme.

DSC06616.jpg

Zatrzymujemy się na małą chwilkę w Predazzo żeby zobaczyć kompleks skoczni narciarskich Trampolino Dal Ben, na zdjęciu poniżej skocznia K-120 oraz K-95. Jest to szczęśliwe miejsce dla Polaków, ponieważ na Mistrzostwach Świata w 2003 roku Adam Małysz zdobył tam dwa złote medale, a na MŚ w roku 2013 Kamil Stoch zdobył na dużej skoczni złoty medal. Rok później na Mistrzostwach Świata Juniorów w Narciarstwie Klasycznym złoty medal wywalczył Jakub Wolny.

DSC06694.jpg

jedziemy dalej mijając przepiękne widoki oraz bardzo jednak opustoszałe już w tym okresie miejscowości.

DSC06706-HDR.jpg

DSC06731-HDR.jpg

DSC06784-Pano.jpg

DSC06796.jpg

Kiedy naszym oczom ukazuje się taki widok wiemy, że jesteśmy blisko naszego celu.

DSC06806.jpg

Do zarezerwowanego wcześniej apartamentu dojeżdżamy ok 17. Właścicielem jest bardzo miły Włoch Claudio ( kiedy wołałam moją starszą córkę Klaudię myślał, że do do niego tak po imieniu :mrgreen: )
Claudio był ze mną od dnia poprzedniego z kontakcie sms-owym odnośnie godziny naszego przyjazdu więc kiedy dojechaliśmy czeka na nas przed budynkiem. Pokazuje nam apartament oraz miejsce do zaparkowania. Apartament składa się z salonu, kuchni, 2 sypiali oraz łazienki. Dostajemy też małe co nieco na spróbowanie czyli makaron, włoski sos oraz miejscowy trunek z melisy :lol:
Troszkę się obawialiśmy gdzie my trafiliśmy takie były pustki we wszystkich wioskach po drodze, niektóre okna dosłownie pozabijane dechami co wyglądało dość strasznie. Claudio nam wyjaśnia, że trafiliśmy na tzw "międzysezon" i stąd te pustki. Nasze miasteczko jednak mimo, że puste było tak przeurocze do tego nasz apartament w pierwszej linii przy jeziorku sprawiły, że stwierdziliśmy iż trafiliśmy do "raju na ziemi". Nie dodałam, że pomimo temperatury pewnie ok 15 stopni świeciło piękne słonko co na wysokości 1000 m n.p.m. było naprawdę bardzo przyjemną pogodą. Na koniec zdjęcie z okna naszej - toalety :nice:

DSC06870.jpg

A następnym odcinku zapraszam na spacer po Alleghe :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.07.2016 09:28

Beata W. napisał(a): Na koniec zdjęcie z okna naszej - toalety :nice:

Obrazek

W sumie mogłabym tam spędzać dłuższe chwile ... :lool:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 01.07.2016 14:48

mysza73 napisał(a):
Beata W. napisał(a): Na koniec zdjęcie z okna naszej - toalety :nice:

Obrazek

W sumie mogłabym tam spędzać dłuższe chwile ... :lool:

Żałowałam tylko, że wanny nie było tylko prysznic :oczko_usmiech:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 01.07.2016 15:10

Beata W. napisał(a):Szczerze mówiąc to mogła bym nawet popracować na "takiej" recepcji :oczko_usmiech: :papa:

Nie powiem ja też... 8)
Już chyba pisałem...ale fotki...SUPER... :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 01.07.2016 20:04

Beata W. napisał(a):A następnym odcinku zapraszam na spacer po Alleghe

... też tam mieliśmy dotrzeć, ale ostatecznie nawet w Dolomitach nas nie było ... :roll: ... tym bardziej chętnie będę do Ciebie zaglądał ... 8) ... ale to już chyba po wakacjach ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 01.07.2016 20:08

kmichal napisał(a):
Beata W. napisał(a):A następnym odcinku zapraszam na spacer po Alleghe

... też tam mieliśmy dotrzeć, ale ostatecznie nawet w Dolomitach nas nie było ... :roll: ... tym bardziej chętnie będę do Ciebie zaglądał ... 8) ... ale to już chyba po wakacjach ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Nam się udało plan zrealizować :lol:
To kiedy wylot na Maltę :?:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 01.07.2016 20:10

ajdadi napisał(a):
Beata W. napisał(a):Szczerze mówiąc to mogła bym nawet popracować na "takiej" recepcji :oczko_usmiech: :papa:

Nie powiem ja też... 8)
Już chyba pisałem...ale fotki...SUPER... :papa:

:lol: :lol: :lol:

Odnośnie fotek dziękuję w imieniu pana fotografa:) Może uda mi się Go zmobilizować żeby się trochę po udzielał :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe