Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Garda/Como - Michał - lipiec 2024

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 23.08.2024 18:43

majkik75 napisał(a):No i nam się zeszło. Bo nie dało się jechać czasem szybciej. Bo widoki nie pozwalały. ...
No i widoki z trasy :jupi: Wiem, że jak fototapety niektóre ale co zrobić, taki kraj :verryhappy:

Nie dziwię się :D . Niektóre nawet ładniejsze niż fototapeta ;) .
majkik75 napisał(a):I niestety wracamy do domu :( ..
Dobra, ale zostawmy już te drogi Włochy :hahaha: i widzimy się zaraz w taniusiej Grecji :verryhappy:
Zapraszam za niedługo :papa:
pozdrawiam, Michał

Dziękuję za relację z nie aż takich drogich Włoch ;) , a do Grecji nie trzeba mnie w ogóle zapraszać, bo wproszę się sama :lool: .
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 23.08.2024 19:40

Dziękuję za relację, kilka informacji przydało się w czasie mojego pobytu nad jeziorem Garda. :D
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 26.08.2024 10:33

marko350 napisał(a):Dziękuję za relację, kilka informacji przydało się w czasie mojego pobytu nad jeziorem Garda. :D

Super, cieszę się :proszedzieki:

pozdrawiam, Michał
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 26.08.2024 18:50

Świetna relacja,b.merytoryczna i view piękna. :proszedzieki:
Dzięki Michał ! Zapewne przyda się wielu podróżnikom. :hut:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 26.08.2024 21:33

GOLDEN napisał(a):Świetna relacja,b.merytoryczna i view piękna. :proszedzieki:
Dzięki Michał ! Zapewne przyda się wielu podróżnikom. :hut:

Dziękuję :proszedzieki: :spoko:

pozdrawiam, Michał
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 28.08.2024 14:25

Dzięki, Michale za relację. Narzuciłeś ogromne tempo ;) nie zdążyłam się odezwać. Okazuje się że w czasie Waszego pobytu przejeżdżaliśmy w pobliżu 8) . Monachium za to było naszym ostatnim miejscem noclegu i byliśmy bardzo już zdewastowani.Ja się cieszę że w ogóle na Placu Maryjnym bylam :oczy: . Okolice jezior pokazałeś przepiękne, te kolory, roślinność, miasteczka.. Może kiedyś nas tam przywieje, bo w tym roku to nas zaniosło na samo południe :D.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 28.08.2024 15:19

pomorzanka zachodnia napisał(a):Dzięki, Michale za relację. Narzuciłeś ogromne tempo ;) nie zdążyłam się odezwać. Okazuje się że w czasie Waszego pobytu przejeżdżaliśmy w pobliżu 8) . Monachium za to było naszym ostatnim miejscem noclegu i byliśmy bardzo już zdewastowani.Ja się cieszę że w ogóle na Placu Maryjnym bylam :oczy: . Okolice jezior pokazałeś przepiękne, te kolory, roślinność, miasteczka.. Może kiedyś nas tam przywieje, bo w tym roku to nas zaniosło na samo południe :D.

A jak oceniasz Monachium, podobało wam się?

pozdrawiam, Michał
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 28.08.2024 18:12

Wiesz, byliśmy niesamowicie zmęczeni , a jeszcze dla kontrastu z włoskich upałów trafiliśmy w deszcz i Ok 15 stopni. Trudno było wpaść w euforię ale ratusz bardzo mi się podobał. :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.09.2024 09:24

Dzięki za reklację, było bardzo fajnie ale nie powiem...już się cieszę na tę Twoją Grecję :tak:
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 17.02.2025 10:50

tony montana napisał(a):
Ja jadąc od strony Brixen zjechałem z Vipiteno na krajową drogę wijącą się pod autostradą, bez korków, bez robót (piątek popołudniu 12.07.24), potem przez Austrię na Garmisch - bez korków przez Innsbruck.

Droga dołem jest tak dobra, ze chyba już zawsze będę omijał Przełęcz na Autostradzie (tym bardziej, że free) :)

Panowie Michał, Tony i te kiero, sorki, że tu zapytam o tą drogę, ale wyczytałem na jednym z blogów o Italii, że w weekendy Austryjacy wprowadzili dla tranzytu zakaz opuszczania autostrady w weekendy. Podobno stoją patole, i jeżeli nie udowodnisz, że masz w okolicy nocleg lub cel podróży to słono zapłacisz. Czy moglibyście to potwierdzić, bo byłaby to dobra alternatywa zważywszy, że w weekend mogą tworzyć się korki?
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 17.02.2025 11:05

niuniek napisał(a):
tony montana napisał(a):
Ja jadąc od strony Brixen zjechałem z Vipiteno na krajową drogę wijącą się pod autostradą, bez korków, bez robót (piątek popołudniu 12.07.24), potem przez Austrię na Garmisch - bez korków przez Innsbruck.

Droga dołem jest tak dobra, ze chyba już zawsze będę omijał Przełęcz na Autostradzie (tym bardziej, że free) :)

Panowie Michał, Tony i te kiero, sorki, że tu zapytam o tą drogę, ale wyczytałem na jednym z blogów o Italii, że w weekendy Austryjacy wprowadzili dla tranzytu zakaz opuszczania autostrady w weekendy. Podobno stoją patole, i jeżeli nie udowodnisz, że masz w okolicy nocleg lub cel podróży to słono zapłacisz. Czy moglibyście to potwierdzić, bo byłaby to dobra alternatywa zważywszy, że w weekend mogą tworzyć się korki?

Ja się nie wypowiadam, bo nie słyszałem o czymś takim. Opłata to była coś koło 10 EUR, więc bez jakiejś tragedii. Ale w jakimś stopniu nie zdziwiłbym się takiemu podejściu.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 17.02.2025 12:12

majkik75 napisał(a):
Ja się nie wypowiadam, bo nie słyszałem o czymś takim. Opłata to była coś koło 10 EUR, więc bez jakiejś tragedii. Ale w jakimś stopniu nie zdziwiłbym się takiemu podejściu.

Nie chciałbym w Twojej relacji zaśmiecać pytaniami o drogę, poczekam jedynie na odpowiedź kolegów. Dodam jedynie, że nie chodzi tu nawet o te chyba 11 e a ewentualną alternatywę do korków w weekend przed poborem. Właśnie na tym blogu (Italia by Natalia- chyba mogę podać?) i jeszcze jednym wyczytałem, by w właśnie w weekend lepiej omijać płatny odcinek przełęczy, a niestety tak muszę jechać.
Ale dzięki za odpowiedź.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 17.02.2025 12:41

niuniek napisał(a):
majkik75 napisał(a):

Nie chciałbym w Twojej relacji zaśmiecać pytaniami o drogę, poczekam jedynie na odpowiedź kolegów. Dodam jedynie, że nie chodzi tu nawet o te chyba 11 e a ewentualną alternatywę do korków w weekend przed poborem. Właśnie na tym blogu (Italia by Natalia- chyba mogę podać?) i jeszcze jednym wyczytałem, by w właśnie w weekend lepiej omijać płatny odcinek przełęczy, a niestety tak muszę jechać.
Ale dzięki za odpowiedź.

Żaden problem, pytaj na spokojnie :)
Tylko co do kolegów, to spytaj najwyżej ich też na PW, bo mogą nie śledzić innych wątków ;)
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia