napisał(a) tomek99 » 18.05.2008 10:09
waldek_pap napisał(a):Widzę tomek99, że masz własne zdanie na temat fotografii.
No jakoś tak się składa, że mam.
waldek_pap napisał(a):Pierwszy raz w spotykam się z poglądem, że obiektyw w aparatach klasy średniej nie tak dużego znaczenia.
Wg mnie to są obiektywy podobnej klasy i większe znaczenie ma rodzaj matrycy i zastosowane oprogramowanie. Fuji ma jedną z lepszych matryc w tej klasie aparatów.
waldek_pap napisał(a):W aparatach najtańszych rzeczywiście nie ma znaczenia.
Do aparatów z dolnej półki montowane są matryce, które nie przeszły testów jakości w firmach produkujących matryce. To samo tyczy się soczewek do obiektywów.
A to ciekawe - widzę, że masz własne zdanie na temat producentów aparatów i zakładasz, że najtańsze aparaty produkowane są z odrzutów? Pierwszy raz spotkałem się z takim poglądem.
waldek_pap napisał(a):Aparaty S6500, S9600 robią rzeczywiście nie zaszumione zdjęcia, ale są nieco rozmyte. Jest to efekt zastosowanego algorytmu. Również aberacja i winietowanie jest zauważalne zwłaszcza przy dużym zoomie.
Aberracja i winietowanie jest widoczne najczęściej przy skrajnych wartościach prawie we wszystkich obiektywach o zmiennej ogniskowej, nawet tych kosztujących po 2000 zł i więcej do lustrzanek, więc problemem nie jest to czy obiektyw aberruje, ale w jakim stopniu.
Pozdrawiam