Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Franek Dolas

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak
Franek Dolas

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.04.2004 22:50

Przypomniały mi się właśnie niezapomniane przygody naszego bohatera narodowego - Franka Dolasa, stanowiącego kwintesencję naszych cech narodowych. W pierwszej części jego przygód jest spory wątek jugosłowiański. Szczególnie utkwiła mi w pamięci jego podróż pociągiem bodaj do Belgradu kiedy to obrazowo wyjaśniał towarzyszom podróży kulisy wybuchu wojny.
I tu mam pytanie do forumowiczów czy pamiętają może co to była za nacja, która ze szczerym przejęciem słuchała naszego gawędziarza. Towarzystwo to o ile pamiętam było mocno przaśne, w pasterskich kufajkach, rakija lała się całymi gąsiorkami, ale kto to dokładnie był (Serbowie?, Chorwaci?, Bośniacy? inni?) jakoś nie kojarzę.
Ciekawe jak przedstawiony tam stereotyp "Jugosłowian" podobał się samym mieszkańcom byłej Jugosławii (czy w ogóle widzieli ten film?)

Z rozów z Chorwatami wynikało że są dość dobrze zorientowani w arcydziełach polskiego kina; Klosa i Pancernych zna tam każdy z kim rozmawiałem. O Dolasa niestety zapomniałem zapytać.
Tesa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tesa » 21.04.2004 07:32

Witam,
to byli Serbowie - tak twierdzi mój mąż a film "Jak rozpętałem II wojnę światową"" i "Dyzma" z Romanem Wilhelmi to jego ulubiony repertuar, więc się chyba nie myli.
Pozdrawiam.
Ermeland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ermeland » 21.04.2004 08:39

zdecydowanie Serbowie, chociaż Dolas mówił o "kochanym narodzie Jugosłowiańskim"
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 21.04.2004 09:53

[quote="Ermeland"]zdecydowanie Serbowie, chociaż Dolas mówił o "kochanym narodzie Jugosłowiańskim"[/quote]

A jak miał mówić ?Weź pod uwagę kiedy nakręcono ten film...kochany naród serbski nie przeszedłby ówczesnej cenzurze przez gadło.
:arrow:
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 21.04.2004 11:20

Hmm...ale granica austriacko-serbska chyba nie istniała :lol:
A tam się stoczył :wink: nasz bohater.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.04.2004 15:00

SNIPER napisał(a):Hmm...ale granica austriacko-serbska chyba nie istniała :lol:
A tam się stoczył :wink: nasz bohater.

No to dałeś Sniper teraz ciała bo ta granica była tam dokładnie w tym samym miejscu co i dziś w Słowenii

A co do tych nacji z pociągu to ja osobiście obstawiałbym Bośniaków, sądząc po tych baranich kufajkach.

P.S.
A pamiętacie jak Dolas zrobił Brzęczyszczykiewicza podczas przesłuchania na gestapo w Austrii? I to samemu Brunerowi! :lol:
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 21.04.2004 17:45

Hehehe... :oops: no dałem...nie przeskoczyłem w czasie :wink:
Ale baranie wdzianka nosili chyba wszyscy tam w tych czasach i po tej stronie granicy.
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 21.04.2004 20:26

Moi Drodzy,a ja mam argument za tym, że byli Czarnogórcy.
Kiedy Dolas został wniesiony nieprzytomny do budynku polskiego konsulatu/ambasady w Belgradzie, pracownik tejże powiedział, nachyliwszy sie nad nim i powąchawszy wyziew z ust:
"Żyje, toż to czarnogórska przepalanka...",a więc byli to Czarnogórcy czyli Serbowie zamieszkujący tereny Czarnogóry.
pozdrawiam
Przemek
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 22.04.2004 07:38

To była granica Austriacko Jugosłowiańska a na dzisiejsze układy to Austriacko Słoweńska. Ale kto jechał w pociągu do Belgradu i jakiej narodowości żołnierze służyli na tej granicy to inna sprawa.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 22.04.2004 13:07

....oglandale ten film w roku 1993 w Londine u Polakow ktorzy tam sie urodzily, kupile jako prezent 3 taszmy wideo, "Jak rozperale...", "Sexmisie" oraz "Kingsize" i zrobile niewipal bo z ostatnia dwa filmi smialiszmy sie tylko ja babcia z Polski. Z ubran jake mialy i torb ze saba etnograficznie ten lud w pociagu mozna zlokalizowac jako Serbow z regionu Sumadija(Szumadija). Kolo jake tanczyli gulare bilo czarnogurske chociaz ubiur nie. Natomiast w knajpie nad mozem bily to rybaci z wysp.
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 22.04.2004 13:52

:D Leonie. utwierdziłeś mnie w przekonaniu , że prawo Murphy'ego istnieje. Siódma zasada Murphy'ego:
Każde rozwiązanie ujawnia nowe problemy.. Nowym problemem, okazała się niewyjaśniona własność głów owego ludu. To jeszcze należy rozważyć. :!: Ukłony slę popołudniem :wink:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 23.04.2004 23:06

....to mogli bic Polaci poubierani na stil Serbski i tanczanc kola czarnogurske. Najviencej sie dowiecie z tytulow na koncu filmow z podzienkowaniamy dla....jadranfilmu czy innej organizacji filmowej ktora umozliwyla nagriwania na tych terenach jezeli film wogule bil tutaj nagriwany dlatego moja poprzednia odpowiedz nie jest zdecidowa co do ludu ale do ubiur i ogulnie etnografii.
Ermeland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ermeland » 24.04.2004 13:31

faktycznie ta scena nie koniecznie mogła być nagrywana w Chorwacji. z tego co wiem to na przykład fragment filmu, gdzie akcja dzieje się we Włoszech nagrywany był na......Krymie :)
pozdrawiam

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone