Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Foty z cyfrówki na CD-R

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hogben
Foty z cyfrówki na CD-R

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hogben » 11.08.2003 08:06

Miesiąc temu szukałem informacji na temat możliwości zgrania zdjęć z cyfrówki na CD. Informacje, które tam znalazłem nie satysfakcjonowały mnie.
Teraz, po powrocie, mogę podzielić się swoimi doświadczeniami.

Miejsca do zrzucenia zdjęć najlepiej szukać w pkt. usługo Foto. Najlepiej jeśli to jest Kodak. Generalnie wszystko zależy od miejsca. Udało mi się znaleźć np. bardzo dobry pod tym względem pkt w Szybeniku. W okolicy zresztą praktycznie innych możliwości nie było. Wszyscy kierowali albo do Zadaru, albo do Splitu. Również tylko w tych większych miastach powszechne są kafejki internetowe. W mniejszych jest też z tym problem.

Osobna sprawa to ceny. W Szybeniku zrzucałem zdjęcia po 30 kun za kartę (ok.18 zł) i to z drukiem Fotoindexu z całości. Byłem bardzo zadowolony. Ale już w Dubrowniku chcieli 70 kun, ostatecznie zrzuciłem tam w pkt. Agfy przed wejściem na stare miaste od strony głównej bramy.
Kosztowało mnie to 50 kun i to bez żadnych indeksów.

Podaję jeszcze namiary na zakład w Szybeniku, który mi bardzo przypadł do gustu:
Foto Spektar
Sibenik, ul. Zagorska 2
(a właściwie to chyba był róg tej Zagorskiej i gł. ulicy wyjazdowej z Szybenika na Split)

Tak czy owak, warto mieć przynajmniej 2 duże karty, by móc zaczekać na znalezienie lepszego miejsca do zrzutu.
Ja naciąłem się np. w najmniej odpowiednim momencie na święto narodowe (5 sierpnia) i musiałem robić selekcję zdjęć do wyrzucenia.

Pozdrawiam
i życzę wszystkim owocnych wojaży.
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 11.08.2003 08:47

W zeszłym roku borykałem sie z tymi samymi problemami.
W tym roku miałem sytuacje komfortową, wziąłem ze sobą notebooka i żadnych problemów nie było, cykałem ile sie dało.
Kobi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobi » 11.08.2003 09:35

Ja biore laptopa i to musi mi wystarczyc. Jest tam co prawda dysk tylko 2,1 GB, ale na troche zdjec powinno wystarczyc :-).

Gdyby ktos chcial wiedziec to sa takie fajne urzadzonka ktore "zgrywaja" zdjecia cyfraka. Wyglada to jak "opakowanie" na twardy dysk, do srodka wklada sie "zyczajny" twardy dysk (np. 40GB) i bez "pomocy" komputera mozna sobie zgrac zdjecia.. Fajna sprawa... Ceny zaczynaja sie od 600zl bez dysku a koncza cos na 2000 z dyskiem i wyswietlaczem. Na popularnej witrynie aukcyjnej jest oferta tej firmy... mozna sobie zobaczyc.

P.S. Jak wesele to wesele jedzicie duzo pijcie wiele. Ale mam kaca po weselu i przed wyjadzem :-) startuje 17. Papapa.....
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 11.08.2003 09:39

A ja miałem pendriva, na którego przerzucałem zdjątka. Wystarczał do tego komp z USB i XP (no ale z tym różnie bywało). Notebook fajna rzecz, ale żona nie pozwoliła mi zabrać, bo to przecież wakacje :D

A teraz kupię sobie kartę 1GB i będzie po problemie.
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 11.08.2003 10:06

Powiem szczerze notebook bardzo sie przydał; zrzutka zdjęć to raz,dwa bardzo lubimy słychać muzyki więc mp3, a i jakieś filmiki się obejrzało siedząc wieczorami przy grillu.Dziciom się puściło jakieś bajki i 2 godz. z głowy nr. 1 to oczywiście Shrek - który oglódnęły juz chyba setny raz.
Pozdrawiam.
Kobi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobi » 11.08.2003 10:19

maciogg napisał(a):A teraz kupię sobie kartę 1GB i będzie po problemie.

No to jest miodziooooooo. Nie mam jeszcze znony ale dziewczyna mi powiedziala ze jak tylko bede sie staral pracowac, lub wykorzystywac kompa do innych celow niz zgrywanie zdjec to mnie bardzo blisko z nim zapozna :-) a dokaldniej z moja glowa....

Do Midasa... faktycznie mozna sobie ogladnac co nie co i myzyki posuchac, ale u mnie to odpada bo 200MMX i tylko 2.1GB :-( Ale czytajac Wasze posty mam nadzieje sie ogladac za czyms (kims ;-) innym). Aha bo jade pierwszy raz i to juz 17.. Papapa
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 11.08.2003 10:37

[quote="Kobi"][quote="maciogg"]A teraz kupię sobie kartę 1GB i będzie po problemie.[/quote]

Do Midasa... faktycznie mozna sobie ogladnac co nie co i myzyki posuchac, ale u mnie to odpada bo 200MMX i tylko 2.1GB :-( Ale czytajac Wasze posty mam nadzieje sie ogladac za czyms (kims ;-) innym). Aha bo jade pierwszy raz i to juz 17.. Papapa[/quote]

Nie będę ukrywał.Zazdroszczę Ci.Podaj gdzie jedziesz,kwatery,kamp.
O Dalmacji wiem małe co nieco.
Pozdr. :hearts:
Kobi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobi » 11.08.2003 11:10

Jade 17 w rejony makarskiej. Dokladnie jescze nie wiem, ale chyba Tucepi. Wybralem apartamenty (jedziemy w cztery albo osiem osob). Jedziemy tam, bo tak nam sie wydaje ze bedzie to najlepsze miejsce do zwiedzania. W miare blisko do Dubrownika i do Splitu. Park Krk tez blisko, no i ponoc cudna gora Juve (czy jakos tak :-) ). W drodze powrotnej Plitvice.

Kurde 3 lata juz planuje i teraz musi wyjsc :twisted: . Dwa lata temu nie mialem za bardzo kasiurki a rok temu jako szczesliwy absolwent dostalem prace ale za to nie dostalem urlopu. Tak wiec jade zobaczyc to o czym piszecie.

Tu nie ma czego zadroscic, tylko trzeba sie spakowac i jechac. Zapraszam jakby co na piwko i na wyjazd oczywiscie tez. Najwyzej zrobimy tak: na moim laptopie bedziemy zgrywac zdjecia a z Twojego sluchac myzyki i ogladac filmy w wolnym czasie :-). A jak nam sie znudzi to sobie wspolnie poogladamy i popodziwiamy uwydatione widoki :P plazowiczek. Oczywiscie jak zony/dziewczyny nie beda pilnowac hahaha.

Pozdrawiam dla wszytskich.....

P.S. Midas a Ty juz po czy przed??
Grzela
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzela » 11.08.2003 22:59

Wlasnie wrocilem z Makarskiej..... bylo rewelacyjnie, z kopiowaniem fotek na cd zadnego problemu 30 kun od plyty przy porcie w punkcie foto, pytania prosze na maila
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 12.08.2003 16:12

[quote="Kobi"]Jade 17 w rejony makarskiej. Dokladnie jescze nie wiem, ale chyba Tucepi. Wybralem apartamenty (jedziemy w cztery albo osiem osob). Jedziemy tam, bo tak nam sie wydaje ze bedzie to najlepsze miejsce do zwiedzania. W miare blisko do Dubrownika i do Splitu. Park Krk tez blisko, no i ponoc cudna gora Juve (czy jakos tak :-) ). W drodze powrotnej Plitvice.

Kurde 3 lata juz planuje i teraz musi wyjsc :twisted: . Dwa lata temu nie mialem za bardzo kasiurki a rok temu jako szczesliwy absolwent dostalem prace ale za to nie dostalem urlopu. Tak wiec jade zobaczyc to o czym piszecie.

Tu nie ma czego zadroscic, tylko trzeba sie spakowac i jechac. Zapraszam jakby co na piwko i na wyjazd oczywiscie tez. Najwyzej zrobimy tak: na moim laptopie bedziemy zgrywac zdjecia a z Twojego sluchac myzyki i ogladac filmy w wolnym czasie :-). A jak nam sie znudzi to sobie wspolnie poogladamy i popodziwiamy uwydatione widoki :P plazowiczek. Oczywiscie jak zony/dziewczyny nie beda pilnowac hahaha.

Pozdrawiam dla wszytskich.....

P.S. Midas a Ty juz po czy przed??[/quote]

No właśnie dlatego Ci zazdroszczę ,że ja juz niestety jestem po.
U mnie też pierwszy kontakt z CRO to Dalmacja i Makarska.
To było jak 2 tygodniowy sen.To było zaraz po wojnie ,ludzi było mniej i taniej niż teraz.Do dzisiaj to pamiętam.
:nice:
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 18.08.2003 22:22

jednak warto miec laptopa - swietna sprawa
Kobi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobi » 01.09.2003 08:13

Czesc. Wrocilem z Makarskiej (jednak do Tucepi nie dojechalem). Mialem laptopa i bardzo mi sie przydal zrobilem (Canon IXUS 300 2,1Mpix) okolo 550 zdjec, a zostawilem sobie 460 :-) jest wiec co ogladac... reszta to byly panaoramki wiec z kilku robilo sie jedno i miedzy innymi przez to sie troche ta liczba skurczyla :-).
A propo macie jakies doswidczenie co do sposobu robienia zdjec w trybie nocnym ?? Bo kurde aparat trzeba trzymac nie ruchomo a nie zawsze jest na czyms oprzec. A wiadomo jak sie troche ruszy to tyl wychodzi zamazany. Jak macie jakies sposoby a moze macie jakies patenty "mini statywow" albo cos takiego to sie podzielcie :-).
Nooo teraz praca a po 15 trzeba zmontowac film z kamery dolozyc zdjecia - kupic nagryware DVD (VCD czy SVCD juz mi nie wystarcza :-) ) wypalic plytke, wydrukowac okladke i postawic na polce :-).

Uff wiecej roboty po niz przed... Papapa Jak macie jakies pytania to walcie smialo...
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 01.09.2003 13:16

Ja stosuje ministatyw firmy Praktica(Pentacon GmbH) jest niewielki i poręczny.W aparacie który posiadam jest możliwość manualnej preselekcji długich czasów otwarcia migawki 16-1/2000 i odpowiednik ISO 100-400 także można śmiało się pobawić ale tylko na statywie.No i najlepiej korzystać z samowyzwalacza wtedy masz pewność że aparatu nieporuszusz.Co też czynię a efekty są nieraz zaskakujące.
Kobi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobi » 02.09.2003 06:19

Darmar napisał(a):Ja stosuje ministatyw firmy Praktica(Pentacon GmbH) jest niewielki i poręczny.W aparacie który posiadam jest możliwość manualnej preselekcji długich czasów otwarcia migawki 16-1/2000 i odpowiednik ISO 100-400 także można śmiało się pobawić ale tylko na statywie.No i najlepiej korzystać z samowyzwalacza wtedy masz pewność że aparatu nieporuszusz.Co też czynię a efekty są nieraz zaskakujące.

Czesc. No wlasnie myslalem o jakims mini statywie, widzialem takie 15 cm wysokosci. Ale czy jest on poreczny gdy stoi sie na srodku rynku wokol, tlum ludzi??? Ale jak jest spokojnie i jest o co oprzec to napewno sie sprawdzi. W Splicie ustawilem aparat na (sorki ale nie wiem jak to sie fachowo nazywa) tym o co sie cumy zawija w porcie. Odszedlem kilka krokow z dziewczyna i cyknolem samowyzwalaczem. I powiem Ci ze jest to chyba najladniejsze zdjecie "nocne" jakie zrobilem do tej pory. I wlasnie przez to zaczolem kombinowac co by tu wymyslec zeby "to cos" bylo poreczne i uzyteczne w kazdym miejscu i o kazdej porze. Nie wiem...

Jak ktos ma jakies "patenty" to prosze sie podzielic, bo przeciez Cro nocą tez posiada swoj nie powtarzalny urok...
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 02.09.2003 19:55

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone