Miesiąc temu szukałem informacji na temat możliwości zgrania zdjęć z cyfrówki na CD. Informacje, które tam znalazłem nie satysfakcjonowały mnie.
Teraz, po powrocie, mogę podzielić się swoimi doświadczeniami.
Miejsca do zrzucenia zdjęć najlepiej szukać w pkt. usługo Foto. Najlepiej jeśli to jest Kodak. Generalnie wszystko zależy od miejsca. Udało mi się znaleźć np. bardzo dobry pod tym względem pkt w Szybeniku. W okolicy zresztą praktycznie innych możliwości nie było. Wszyscy kierowali albo do Zadaru, albo do Splitu. Również tylko w tych większych miastach powszechne są kafejki internetowe. W mniejszych jest też z tym problem.
Osobna sprawa to ceny. W Szybeniku zrzucałem zdjęcia po 30 kun za kartę (ok.18 zł) i to z drukiem Fotoindexu z całości. Byłem bardzo zadowolony. Ale już w Dubrowniku chcieli 70 kun, ostatecznie zrzuciłem tam w pkt. Agfy przed wejściem na stare miaste od strony głównej bramy.
Kosztowało mnie to 50 kun i to bez żadnych indeksów.
Podaję jeszcze namiary na zakład w Szybeniku, który mi bardzo przypadł do gustu:
Foto Spektar
Sibenik, ul. Zagorska 2
(a właściwie to chyba był róg tej Zagorskiej i gł. ulicy wyjazdowej z Szybenika na Split)
Tak czy owak, warto mieć przynajmniej 2 duże karty, by móc zaczekać na znalezienie lepszego miejsca do zrzutu.
Ja naciąłem się np. w najmniej odpowiednim momencie na święto narodowe (5 sierpnia) i musiałem robić selekcję zdjęć do wyrzucenia.
Pozdrawiam
i życzę wszystkim owocnych wojaży.