Przeszukałem dział foto do maja 2008 i podobnego tematu nie znalazłem. Tytuł jest może niewiele mówiący, ale jak ktoś wymyśli lepszy, to będzie można go zmienić.
Nie ukrywam, że temat założyłem w nadziei, że chętni do nauki czegoś będą mogli tu się nauczyć. Warunek jest jeden: są na naszym forum fachowcy w dziedzinie fotografii - pytanie tylko, czy zechcą podzielić się z nami swoją głęboką wiedzą. Mam nadzieję, że zechcą.
Nie chodzi w tym temacie o artystyczną stronę zdjęcia, tylko o różne techniczne możliwości pomagające w uzyskaniu pożądanego efektu. Przykładowo: sposoby stosowania filtrów, ponoramy, hdr, obróbka itd itp, czyli co tam kogo będzie nurtować od strony techniki foto.
Wiem, że sporo można znaleźć na różnych forach fotograficznych, ale przy bardziej szczegółowych kwestiach robi się już problem, a poza tym dla ludzi niezbyt biegłych w komputerowym rzemiośle (jak ja na przykład ) mogą pojawić się całkiem prozaiczne przeszkody w rodzaju choćby właściwej kolejności przy operowaniu przyciskiem myszki, lub klawiszami.
Dosyć tego trucia. I tak rozpisałem się ponad miarę, za co przepraszam.
Niedawno w Fotoopinii (na marginesie: dlaczego tam tak pusto!?) zamieściłem - może trochę prowokacyjnie - nieudaną i trochę wariacką próbkę HDR. Chciałbym jeszcze słów parę na ten temat - już w tym dziale, bo w Fotoopinii nie miejsce na takie sprawy. W pewnych sytuacjach wydaje się techniką niezwykle pożyteczną. Np krajobraz z dużą rozpiętością tonalną, przy czym układ kadru wyklucza zastosowanie filtrów połówkowych. Pokażę może nie krajobraz, tylko (po najmniejszej linii oporu) widok z mojego balkonu:
Na balkonie statyw, punktowy pomiar światła na najjaśniejszy i najciemniejszy element kadru, trzecie zdjęcie z ekspozycją pośrednią. Program Machinery 1.4.9 - na razie demo.
Co o tym sądzicie i jak Wy byście to robili?