Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fototechniki

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 02.12.2010 22:13

jan_s1 napisał(a):
Jolanda napisał(a):Prosiłabym aby ktoś zabrał :wink: jedno z tych zdjęc
i pokazał jak ono powinno prawidłowo wyglądac .

Czy prawidłowo, to tego nie jestem pewien. Ale tak na szybko, to może jakoś tak?

Obrazek

Obrazek

spróbowałam i jak widac tylko niebo się rozjaśniło a reszta :?:
nie no Rafał ma rację to zdjęcie jest do d.... czyli żle naświetlone , Janek dzięki za chęci :D
Teraz sobie poczekam :D może się dowiem jak dobrze naświetlic zdjęcie .....
drąże dalej :wink:
(podobno tylko wtedy jest dobrze naświetlone zdjęcie kiedy ma się do czynienia ze statywem :?: ) a ja robię z ręki :?
wiem że inni też robia z ręki i im wychodza :D
więc tu diabeł :wink: napewno nie jest pochowany :evil:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.12.2010 07:07

Rafał K napisał(a):Weldon - czy do tej pory da się przełożyć to wszystko oczym pisze na język gimpa :?:

Do moich wypocin masz namiar pod awatarkiem ...
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.12.2010 08:32

Jolanda napisał(a):... To powiedz proszę jak dobrze naświetlic zdjęcie ???? jak to zrobic ????

Rafał K napisał(a):...Przez parę lat stosowałem do tego celu z powodzeniem pomiar centralnie ważony z korektą minus 2/3 ev. Tak naświetlone zdjęcia z reguły ładnie poddają się poziomom. W niektórych kompaktach nie będzie pewnie tego pomiaru - wtedy pozostaje nam stosować pomiar matrycowy też z korektą - tylko bazowo bym przyjął o minus 1/3 ev.

:wink:

W takich warunkach jak na Waszych fotkach, aparat nie ma szans. Jest za duży kontrast pomiędzy zachdzącym słońcem a cieniami. Można ewentualnie pomiarem punktowym pocelować słońce, ale cała reszta utonie wtedy w cieniu.

Ja bym popróbował pofocić w jakichś łatwiejszych warunkach :wink:

PZDR
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.12.2010 10:45

Fotoszop to nie jest program dla kapryśnych, bogatych dzieci. To nie jest droga zabawka, która po zainstalowaniu proponuje jeden przycisk - "proszę zrobić mi tu ładne zdjęcie" (bo zaraz zdeinstaluje :lol: ).

To jest zasada. Są od niej oczywiście wyjątki :wink:

Przechodzimy więc do pierwszego kliknięcia.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 03.12.2010 10:47

Jolanda napisał(a):
jan_s1 napisał(a):
Jolanda napisał(a):Prosiłabym aby ktoś zabrał :wink: jedno z tych zdjęc
i pokazał jak ono powinno prawidłowo wyglądac .

Czy prawidłowo, to tego nie jestem pewien. Ale tak na szybko, to może jakoś tak?

Obrazek

Obrazek

spróbowałam i jak widac tylko niebo się rozjaśniło a reszta :?:
nie no Rafał ma rację to zdjęcie jest do d.... czyli żle naświetlone , Janek dzięki za chęci :D
Teraz sobie poczekam :D może się dowiem jak dobrze naświetlic zdjęcie .....
drąże dalej :wink:
(podobno tylko wtedy jest dobrze naświetlone zdjęcie kiedy ma się do czynienia ze statywem :?: ) a ja robię z ręki :?
wiem że inni też robia z ręki i im wychodza :D
więc tu diabeł :wink: napewno nie jest pochowany :evil:

Statyw spowoduje, że zdjęcie nie będzie poruszone, warunków ekspozycji nie zmieni. Rafał ma rację, taki zachód słońca między blokami to extremalne zadania dla aparatu. Ja bym chyba nawet nie próbował robić zdjęcia w takich warunkach. Chyba, że jako ćwiczenie do HDR jak Jan.
Twoje zdjęcie troszkę inaczej skadrowałem. Wyciąłem ten "fruwający" i skręcony kawałek bloku i znak drogowy. Ty na ostatnim przyciełaś dół i zrobiła się ciemna plama w lewym dolnym narożniku.

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.12.2010 10:56

Rafał K napisał(a):Fotoszop to nie jest program dla kapryśnych, bogatych dzieci. To nie jest droga zabawka, która po zainstalowaniu proponuje jeden przycisk - "proszę zrobić mi tu ładne zdjęcie" (bo zaraz zdeinstaluje :lol: )

To zależy od wersji.

U mnie jest takie menu:

Obrazek

A u ciebie? :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.12.2010 10:56

Obrazek

To jest surowe zdjęcie z kompaktu sony dsc "ileśtam" z zaznaczonymi (z grubsza) światłami i cieniami. Przepalone są maski białych samochodów na pierwszym planie - ich nie brałem więc pod uwagę.

Ważne jest, żeby kadrując zwracać uwagę na takie właśnie rzeczy - jak jest za duży kontrast w kadrze aparat nie da rady zarejestrować tonalnie całej sceny i coś będzie musiał odrzucić (w powyższym obrazku odrzucił te jasne fragmenty samochodów). Matryce kompaktów mają bowiem niewielką rozpiętość tonalną, (lustrzanki trochę większą, ale też bez rewelacji).

Po otwarciu okna poziomów widzimy, że histogram jest nie najgorszy. Trókąt po prawej zostawiamy na miejscu, bo ciągnąć go z altem widzimy, że giną piksele w ścianie i dachu kapliczki (która jest przecież jedynym tematem fotki). Za to suwak po lewej można trochę poruszyć w prawą stronę.

Decyzja "ile" należy do nas - puszczając alt, zobaczymy obrazek po korekcie. U dołu okna poziomów jest takie okienko podgląd - jak jest w nim ptaszek widzimy efekt po korekcie. A jak klikniemy w to okienko, ptaszek zniknie i pojawi się zdjęcie na etapie przed korektą.

Moja decyzja była taka: (cienie z 0 do 16).

Obrazek

Jak widać w poziomach możemy bardzo precyzyjnie ustawić kontrast i jasność zdjęcia (to ostatnie suwakiem w środku - gamma).

A jeżeli chodzi o kliknięcie :lol: - w oknie poziomów jest takie podokienko opcje, w którym są trzy warianty automatycznej korekty. Czasami jedno kliknięcie w któryś z tych wariantów załatwia niemal całą robotę (w zakresie kontrastu i jasności) :wink: Tu akurat efekt żadnej z opcji nie był zadowalający - wolałem więc po prostu przesunąć lewy trójkąt.

CDN

PS
Miałbym prośbę do Modów - jeżeli to nie problem - jak skończę to połaczcie moje posty w jeden ciąg :wink:
Ostatnio edytowano 03.12.2010 11:55 przez Rafał K, łącznie edytowano 8 razy
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 03.12.2010 11:00

Rafał K napisał(a):

W takich warunkach jak na Waszych fotkach, aparat nie ma szans. Jest za duży kontrast pomiędzy zachdzącym słońcem a cieniami. Można ewentualnie pomiarem punktowym pocelować słońce, ale cała reszta utonie wtedy w cieniu.

Ja bym popróbował pofocić w jakichś łatwiejszych warunkach :wink:

PZDR
Tomek ,Rafał bardzo Wam dziękuję :D
O, właśnie o takie tłumaczenie mi chodziło :D
Tej wcześniejszej twojej odp nawet nie cytuję :?
bo fachowej terminologii to ja się chyba w życiu nie nauczę :? ( u mnie klik to klik :wink: ) no ale wiem ,wiem :D
:wink:
kolejna próba

wzmocniłam kontrast + rozjaśniłam + pogłębiłam
Obrazek

oryginał
Obrazek
Ostatnio edytowano 03.12.2010 11:57 przez Jolanda, łącznie edytowano 2 razy
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 03.12.2010 11:18

Pozwolę sobie wkleic jeszcze jedną focie z lata :wink:
,przy niej praktycznie nic nie robiłam tylko leciutko rozjaśniłam ...

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.12.2010 12:57

Rafał - jedno pytanko tak na szybko - czy przy stosowaniu polara też EV -1/3 ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.12.2010 13:24

Rafał K napisał(a):Jak widać w poziomach możemy bardzo precyzyjnie ustawić kontrast i jasność zdjęcia (to ostatnie suwakiem w środku - gamma).

Jeżeli można, to uzupełniłbym ten fragment - zdjęcie możemy rozjaśnić i przyciemnić wszystkimi trzema suwaczkami,
to znaczy lewy odpowiada za tony ciemne, prawy za jasne, natomiast środkowy (gamma) za tony średnie.
Właśnie położenie tego środkowego suwaczka w stosunku do suwaka prawego (tzw. białego, gdyż jego skrajne,
prawe położenie, odpowiada punktowi bieli) pozwala na poprawę lub pogorszenie kontrastu zdjęcia.

Rafał K napisał(a):... w oknie poziomów jest takie podokienko opcje, w którym są trzy warianty automatycznej korekty. Czasami jedno kliknięcie w któryś z tych wariantów załatwia niemal całą robotę (w zakresie kontrastu i jasności) :wink: Tu akurat efekt żadnej z opcji nie był zadowalający - wolałem więc po prostu przesunąć lewy trójkąt.

Dodałbym, że ta opcja jest również edytowalna, co, w przypadku podobnych zdjęć, może być bardzo pomocne.
Podstawowe ustawienia tej opcji są drakońskie i rzadko akceptowalne, więc raczej na pewno trzeba je zmienić, co można zapisać jako własne ustawienie.

GIMP ma ustawienie automatyczne, ale są nieedytowalne, albo jeszcze tej opcji nie znalazłem.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.12.2010 13:45

No fajnie - widzę, że jesteście bardzo aktywni. :D
To i ja coś od siebie. Jako że moja wiedza nie jest jeszcze zbyt wielka - jeśli gdzieś pobłądzę, to mnie wyprostujcie.

Jolanda napisał(a):,to może jeszcze powiesz co zrobiłeś że jest jaśniejsze,bardziej wyraziste :?:

Jest PS-ie bezcenny przycisk: światła-cienie. Głównie nim się posłużyłem. Ale ta opcja powinna być jedynie korygująca, u Ciebie musiała zagrać pierwsze skrzypce. Niebo masz przepalone, a dół, jak tentego u Murzyna. :lol: Rafał ma oczywiście rację - w takich warunkach świetlnych nie da się zrobić dobrze naświetlonego zdjęcia. Dlatego m.in. założyłem ten wątek, żeby nauczyć się robić zdjęcia rónież w tak ekstremalnych warunkach. Jak na razie znam dwie metody postępowania w takich sytuacjach. Pierwsza to filtry połówkowe. Ale o tym potym. :lol:
Druga to właśnie HDR-y. Rafale, oczywiście, że zdjęcia, które pokazałem są źle naświetlone z tej prostej przyczyny, że nie mogły być w takich warunkach naświetlone dobrze. Ale to jest właśnie idea HDR-u: z paru zdjęć źle naświetlonych złożyć jedno naświetlone jeśli nie idealnie, to przynajmniej przyzwoicie. Jest jeszcze inny sposób wykorzystanie tej techniki - do tworzenia ekspresyjnych udziwnień. Widziałem kilka takich zdjęć, które wydały mi się całkiem ciekawe. Oczywiście HDR-y trzeba się nauczyć robić, a to wymaga trochę pracy.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.12.2010 13:52

Rafale, robisz dobrą robotę, bo co prawda używam poziomów i tych tam curvesów :wink: , ale dajesz bezcenną podbudowę teoretyczną.
Chciałem Ci tylko powiedzieć, że Twoja praca jest potrzebna. :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.12.2010 14:01

Jolanda napisał(a):kolejna próba

Nie chciałbym, żeby ktoś powiedział: "Uczył Marcin Marcina" :wink: , ale to jeden wielki przepał i nic się z tego nie wyciśnie. Napisałaś, że robisz automatem, musisz więc focić w bardziej zrównoważonych warunkach, albo kombinować z manualem, co w wielu sytuacjach też nie zapewni Ci powodzenia.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.12.2010 14:04

jan_s1 napisał(a):Jest PS-ie bezcenny przycisk: światła-cienie.

Cały problem polega na tym, że, po primo, ten przycisk jest dopiero w ostatnich wersjach,
po drugie, te wersje, do użytku domowego, są dość stare ...

Można dostać, czasami jako bonus, wersje 6-tą, dość tanio, ale tam tego nie ma.
Bardzo dobra jest i powinna być tania - wersja siódma, a tam, nie wiem, czy już są te opcje.

Natomiast, na pewno, jakkolwiek to nie zabrzmi w mech ustach ;), są Warjacje i w nich bym sugerował pogrzebać.
To bardzo sympatyczna opcja :D

jan_s1 napisał(a):No fajnie - widzę, że jesteście bardzo aktywni.

W rozmowach o seksie, mówi się w takim przypadku: Erotoman-gawędziarz :lol:

Moja gawęda jest o śniegu i drzewach ...

Obrazek :wink:
Ostatnio edytowano 03.12.2010 14:14 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fototechniki - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone