Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fototechniki

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.12.2010 15:45

"Obróbka na trzy kliknięcia" :wink:

Postaram się napisać maksymalnie prostym językiem, żeby każdy mógł trochę skorzystać.

Programy do obróbki graficznej/fotograficznej mają swoich nabywców, bo aparat (najczęciej) nie rejestruje zdjęć w zadowalający sposób. Nie ma przy tym żadnego znaczenia czy aparat ten kosztował 100 zł czy 18 000 zł (czym się różni jeden od drugiego to zupełnie odrębny temat :wink: )

W fotoszopie (i w wielu innych darmowych programach) jest takie narzędzie do korekty podstawowych mankamentów obrazu, które się nazywa poziomy.

Żeby je otworzyć (w szopie) klikamy "ctrl + l", albo wchodzimy w okno "obraz", i dalej "dopasowanie" i tu też są już poziomy.

Wcześniej musimy mieć oczywiście otwarte jakieś zdjęcie - inaczej poziomów nie uruchomimy :wink:

Po otwarciu okna pokazuje nam się wykres - histogram - oparty o coś co przypomina oś x, y.

Histogram pokazuje jak zapisany został obraz - ciągnie się on od lewej (tam jest wartość 0) do prawej (do wartości 255) strony osi poziomej.

0 to są cienie (czernie) a 255 to światła (biele).

Od 0 do 255 rozciąga się coś co nazywamy zakresem tonalnym fotografii (nie mylimy tego pojęcia z rozpiętością tonalną matrycy - bo to są dwie różne rzeczy).

CDN

PS
Jakby ktoś był niecierpliwy to tutaj jest to samo, co ja będę pisał własnymi słowami. Jaki więc sens - w linku adobe nie ma jednak wszystkiego :wink: no i tu można pytać :lol:
Ostatnio edytowano 02.12.2010 16:09 przez Rafał K, łącznie edytowano 3 razy
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.12.2010 15:51

Kliknięcie pierwsze ... :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.12.2010 15:57

Weldon - jeszcze nie klikaliśmy :lol: .

Acha - do nazw typu krzywe, poziomy, trzeba się po prostu przyzwyczaić.

To jest to samo co: garnki, talerze... - po prostu słowa mające jakieś znaczenie. Mnie na początku też te terminy intrygowały, ale nie ma w nich nic nadzwyczajnego :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 02.12.2010 17:18

Jeszcze mała ciekawostka.

Dla porównania zamieszczę trzy zdjęcia:
1. Pojedyncze zdjęcie - środkowe z trzech, czyli w miarę poprawnie naświetlone.

Obrazek

2. Zdjęcie już pokazane na samym początku - program Machinery

Obrazek

3. Zdjęcie, jak to dokładnie widać :lol: z Photomatixa. Nie znam tego programu i robiłem to na wyczucie i trochę po omacku. Wydaje mi się jednak, że tkwią w tym programie ciekawe możliwości.

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 02.12.2010 17:31

jan_s1 napisał(a):Jeszcze mała ciekawostka.

Dla porównania zamieszczę trzy zdjęcia:
1. Pojedyncze zdjęcie - środkowe z trzech, czyli w miarę poprawnie naświetlone.

Ja byłbym ciekaw zobaczyć również te 2 pozostałe. I jakbyś napisał jakie zmiany ekspozycji były, w stosunku do środkowego.

W wersji HDR najbardziej zyskały drzewa.

pzdr.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.12.2010 19:23

Rafał K napisał(a):Acha - do nazw typu krzywe, poziomy, trzeba się po prostu przyzwyczaić.

Można od razu przejść do wersji angielskiej tych pojęć,
bo jest po pierwsze częściej używana, a po drugie, zwłaszcza w przypadku
tego pierwszego pojęcia - ciekawsza :devil:

Janku, wydaje mi się, że pojęcie "w miarę poprawnie naświetlone"
to powinno odnosić się do zdjęcia o właściwie dobranej ekspozycji,
a nie do ekspozycji równej zero.

Korekta ekspozycji powinna nastąpić już w momencie robienia zdjęcia,
a nie przez wybór "środkowego położenia".

Czy moglibyśmy prosić o opinię eksperta w tej sprawie?
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 02.12.2010 19:24

longtom napisał(a):Ja byłbym ciekaw zobaczyć również te 2 pozostałe. I jakbyś napisał jakie zmiany ekspozycji były, w stosunku do środkowego.

Proszę bardzo! Dane są w exifie. Trochę namieszałem, bo powinna być ta sama przysłona, a zmieniać ma się tylko czas.

Obrazek

Obrazek

longtom napisał(a):W wersji HDR najbardziej zyskały drzewa.

pzdr.

Myślę, że również niebo, które najbardziej przypomina to rzeczywiste właśnie na photomatixie.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 02.12.2010 19:41

weldon napisał(a):
Rafał K napisał(a):Acha - do nazw typu krzywe, poziomy, trzeba się po prostu przyzwyczaić.

Można od razu przejść do wersji angielskiej tych pojęć,
bo jest po pierwsze częściej używana, a po drugie, zwłaszcza w przypadku
tego pierwszego pojęcia - ciekawsza :devil:

Ja używam tych pojęć wyłącznie po polsku, no, to pierwsze czasem po angielsku, ale w zupełnie innych okolicznościach. :wink:

Nie bardzo rozumiem to, co napisałeś dalej. Napisałem "w miarę poprawnie naświetlone", bo światło jest tu bardzo nietypowe i nawet histogram prawdy Ci nie powie. Nie wiem, jaka może tu być korekta ekspozycji, skoro stosując w tym przypadku punktowy pomiar światła po okresie prób i błędów doświadczenie podpowie Ci, jaki punkt będzie najlepszy do takiego pomiaru.
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 02.12.2010 20:24

Czy ja również mogę poddac się ocenie ,
co robię żle :?: jakie parametry powinnam ustawic :?:
Nikon COOLPIX
S510

muszę zaznaczyc że w aparacie niczego nie zmieniam
czyli polegam całkowicie na automacie,
wcześniej próbowałam grzebac
i ustawiac opcje samodzielnie
ale jakośc zdjęc była jeszcze gorsza(dlaczego) niż obecnie.
Gdyby była taka możliwośc to...
Prosiłabym aby ktoś zabrał :wink: jedno z tych zdjęc
i pokazał jak ono powinno prawidłowo wyglądac .

zdjęcie "c"
kadrowane, rozjaśnione (średnie),wzmocniony kontrast (średni) + balans bieli (2x niebo)
Obrazek
'b"
kadrowane ,rozjaśnione(wysoki) ,wzmocniony kontrast + balans bieli ( 1x niebo)

Obrazek
"a"
oryginał
Obrazek
Ostatnio edytowano 02.12.2010 20:40 przez Jolanda, łącznie edytowano 3 razy
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 02.12.2010 20:28

Nie dodałam iż
po zrzuceniu fotek na kompa
korzystam z programu (do obróbki)
"PhotoScape"
jeszcze może podam dane
EXIF
ogniskowa 5,7mm(57/10)
przysłona f/5,7
czułośc ISO : 64
czas ekspozycji 0,0073s (10/1376)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.12.2010 20:40

CD.

W zakresie 0-255 mieszczą się wszystkie informacje, które generują obraz, dlatego ważne jest, żeby histogram obejmował właśnie cały ten zakres.

Jak to zrobić :?:

Pod histogramem znajdują się po prawej i lewej stronie takie trójkąty - jeżeli przesuniemy je do jego podstawy (tak jak na rysunku na spodzie w linku adobe - kursor myszy na trójkąt i trzymamy lewy przycisk) rozciągniemy dostępne poziomy do porządanego zakresu 0-255.

Ważne jest to aby przesuwać te trójkąty trzymając przycisk alt (obraz stanie się czarny) - wtedy jak za mocno "pojedziemy" zaczną pojawiać się świecące partie - obrazujące utracone właśnie piksele. Czyli jak się coś zapala - suwaczek raczej trzeba cofnąć :wink:

Po wciśnięciu altu i najechaniu kursorem myszy na któryś ze skrajnych trókątów pokaże nam się od razu obraz zachowanych (czarnych) pikseli i obszar przepalonych (zniszczonych) pikseli - czyli dzieło aparatu i zadanego mu przez nas nastawu ekspozycji (które tworzy wielkość przysłony, czas otwarcia migawki i wartość ISO).

Jeżeli od razu (przed korektą) cały, czy prawie cały plik świeci, to zdjęcie jest po prostu zepsute i jeżeli to plik jpeg to można go spokojnie usunąć. Nic się z niego nie wyciśnie.

Warunkiem możliwości wykorzystania narzędzia poziomów jest więc poprawne naświetlenie fotki.

Przez parę lat stosowałem do tego celu z powodzeniem pomiar centralnie ważony z korektą minus 2/3 ev. Tak naświetlone zdjęcia z reguły ładnie poddają się poziomom. W niektórych kompaktach nie będzie pewnie tego pomiaru - wtedy pozostaje nam stosować pomiar matrycowy też z korektą - tylko bazowo bym przyjął o minus 1/3 ev.

Dlaczego generalnie trzeba przy takich szablonowych nastawach korygować nastawy na minus :?: Bo matryce cyfrowe mają potężne ciągoty do przepalania zdjęć. Lepiej jest więc z założenia niedoświetlić :wink:

Tyle o naświetlaniu w telegraficznym skrócie :lol:

Pod histogramem jest jeszcze jeden trójkąt na środu - on też się przesuwa i odpowiada za jasność półtonów (czyli partii zdjęcia pomiędzy światłami i cieniami). Nazywa się ten suwak gamma.

W następnym odcinku pokaże jakiś surowy fot, któremu wyrównamy poziomy. Zobaczymy też gdzie są na nim te światła, cienie i jak te suwaczki działają :wink:

A potem zrobimy pierwszy klik :lol: Bo na razie przesuwamy tylko suwaki 8)

CDN
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.12.2010 21:18

Weldon - czy do tej pory da się przełożyć to wszystko oczym pisze na język gimpa :?:

Jeżeli tak - to podlinkuj może gdzie go można ściągnąć.

Jeżeli nie - to też daj znać :wink:

Jola, Janek - te obrazki, które wrzuciliście są bardzo źle naświetlone, nie ma co ich męczyć. Trzeba zrobić lepsze :wink:

PZDR
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 02.12.2010 21:22

Jolanda napisał(a):Prosiłabym aby ktoś zabrał :wink: jedno z tych zdjęc
i pokazał jak ono powinno prawidłowo wyglądac .

Czy prawidłowo, to tego nie jestem pewien. Ale tak na szybko, to może jakoś tak?

Obrazek
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 02.12.2010 21:25

Rafał K napisał(a):
Jola, Janek - te obrazki, które wrzuciliście są bardzo źle naświetlone, nie ma co ich męczyć. Trzeba zrobić lepsze :wink:

PZDR
Rafał K
To powiedz proszę jak dobrze naświetlic zdjęcie ???? jak to zrobic ???? czy chodzi o wartośc ISO ??? bo wiem że u mnie (64 to zbyt mało) ... czy chodzi o coś zupełnie innego??? (może myle pojęcia? )
Pozdrawiam Jola
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 02.12.2010 21:46

Przepraszam Janie :oops:
nie zauważyłam że je zmodernizowałeś :D
na moje oko zdecydowanie lepiej wygląda ,to może jeszcze powiesz co zrobiłeś że jest jaśniejsze,bardziej wyraziste :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fototechniki - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone