Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fototechniki

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.04.2011 20:38

Nie przesadzaj.

Masz już trzy narzędzia - możesz jeszcze poszukać, może ci podejdzie, Noise Ninja - konkurent Neat Image, ewentualnie polecieć PS'em - poradnik,
ewentualnie GIMP'em - potadnik.

Teraz to już tylko musisz zdecydować się, która metoda najbardziej ci się podoba :lol:

To się, pośrednio, wiąże z szumami, chociaż bardziej, chyba z zakresem tonalnym matrycy - robienie ze statywu i wydłużanie czasu ekspozycji odpada, więc muszę robić z ręki, w związku z czym zależy mi na czasie krótkim, w związku z czym podnoszę ISO i podnoszę DR, oczywiście w zakresie, który jeszcze nie generuje szumów, ale pozostaje problem mocno kontrastowej sceny. Ratuje się trochę późniejsza obróbka, ale ten problem będzie teraz coraz powszechniejszy, bo coraz więcej słońca i coraz więcej, co za tym idzie, cienia będzie.
Co zmienić, jak podejść do tematu, żeby nie stracić za dużo z takich scen, no i nie palić jasnych części obrazu, oczywiście?

Przykład 1
Obrazek

Przykład 2 - oryginał
Obrazek

Przykład 2 - po obróbce
Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.04.2011 08:51

jan_s1 napisał(a):... ale chodziło mi raczej o odszumienie nie na poziomie rawów, ale już po obróbce...

Janek, szumy po obróbce mogą wyjść ewentualnie po mocnym wyciąganiu cieni, dlatego napisałem, że w rawach lepiej to robić - znaczy wyciągnąć i potem odszumić :wink: Ale to na pewno wiesz 8)

Z tego co dalej piszesz to bardziej chodzi Ci o usuwanie artefatów powstałych po obróbce (np. skwadracikowanego nieba), a tego żadnym odszumiaczem ja bym nie ruszał :wink: Z postprocesem trzeba delikatnie - jak z kobitą, a wszystko da radę :lol:

Pzdr
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 11.04.2011 13:33

Piotrek, te parę linków sie przyda - pomału penetruję ten temat. Tylko jedno mnie niepokoi: kiedy ja wreszcie przestanę eksperymentować, a zacznę robić zdjęcia? :?

Rafał K napisał(a): Z postprocesem trzeba delikatnie - jak z kobitą...

Dzięki Rafale. To bardzo cenna informacja. Tylko czemu nikt mi tego wcześniej nie powiedział? O ileż wszystko byłoby prostsze... :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 15.04.2011 07:34

Nie mogłam się oprzeć - musiałam to wkleić :)
tu macie całą prawdę :)
pozdrawiam serdecznie :)

Obrazek
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.04.2011 10:52

A ja myślę Beata,że:

Obrazek

:wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 15.04.2011 10:58

Ani - fotografia to jest instynkt ;)
prosta sprawa, najważniejsze - nie komplikować :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 15.04.2011 11:02

BeJur napisał(a):Ani - fotografia to jest instynkt ;)
prosta sprawa, najważniejsze - nie komplikować :)

"Fotografia jest jak seks".
O tym pierwszym nie mam bladego pojęcia,więc się nie odzywam.
To drugie............nie jest tematem tego wątku,więc...

:wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 29.05.2011 16:28

Przeniosłem z pejzaży, bo tu jest miejsce stosowniejsze.

Mam do Ciebie Rafale wielką prośbę. Takie techniczne sprawy, o których piszesz to mój słaby punkt. Czy mógłbyś to w wolnej chwili (o ile masz takowe :lol:) dokładniej rozwinąć?
Z góry dziękuję.

Rafał K napisał(a):
Kliknij sobie na kroplomierz, włącz paletę info, i jeździj sobie po partiach chmur, które na pewno były białe - wartości RGB masz tam prawie równe (w jednej miejscówce były wręcz idealne - po 243 i tam ustawiłem punkt szarości). O tej porze dnia nie występują w przyrodzie magentowe obłoki, więc punkt ten można było przyjąć za tzw. pewniaka :wink: A jeżeli ta chmura jest neutralna, to partie nieba, o których wspomniałeś, prawdopodobnie też nie mają przekłamań kolorystycznych.

Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 29.05.2011 17:30

Janek - to jest trochę zbyt złożone zagadnienie do omawiania na łamach for internetowych :wink: Nie wejdziemy więc raczej w szczegóły 8)

A w ogólności "rozchodzi się" o to, żeby doprowadzić obrazek możliwie najbliżej do do tego, co widzi nasze oko, a czego niestety niewidzi aparat. Nasze oczy Pan Bóg wyposażył bowiem w zdolność tzw. autokalibracji - tzn. wszędzie widzimy prawidłową kolorystykę, (tzn. biel jest biała, itp.) niezależnie od tego jakiej barwy światło w danej scenie dominuje.

W erze analogowej do osiągnięcia powyższego celu "zawziętym" fotografom (np. zarobkującym na życie w tym fachu) służyły kolorymetry światła zastanego i różne filtry (oziębiające, ocieplające, itp). Dziś nazwy typu "filtr ocieplający 81A" spotyka się już najczęściej w literaturze :wink:

W erze cyfrowej koryguje się to softem. Szczególy znajdziesz w pozycjach ksiązkowych dotyczących zarządzaniem kolorem, czy przygotowywaniem zdjęc do druku.

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.05.2011 17:52

Rafał K napisał(a):Szczególy znajdziesz w pozycjach ksiązkowych dotyczących zarządzaniem kolorem, czy przygotowywaniem zdjęc do druku.

Przepraszam ale mam wątpliwości, czy znajomość CMS'a jest mu do czegokolwiek potrzebna.
W sumie podstawowe informacje podane są na przykład tutaj, ale to chyba nie o to chodzi.
Jak będzie dużo drukował, to mu drukarz zrobi profile kolorystyczne i tyle.

Jankowi chyba nie tyle chodzi o prepress, ile o sam proces fotografowania i postprocessing.

Niemniej to też skomplikowany proces, a efekt może być uzależniony od tak banalnej sprawy,
jak monitor na którym go robimy i jego kalibracja.

W sumie to od tego, oczywiście jeżeli już tego nie robiłeś, bym zaczął.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 29.05.2011 18:36

Dla jasności - przygotowywanie zdjęć do druku w chwili obecnej jeszcze mnie nie interesuje.

Rafał K napisał(a): Nasze oczy Pan Bóg wyposażył bowiem w zdolność tzw. autokalibracji - tzn. wszędzie widzimy prawidłową kolorystykę, (tzn. biel jest biała, itp.) niezależnie od tego jakiej barwy światło w danej scenie dominuje.

No i właśnie tu jest pies pogrzebany. (Pies? A jaka rasa? :lol: )

Obrabiam zdjęcie i kolorystycznie wszystko wydaje mi się ok. Następnego dnia robię drugi jego wariant - prawie identyczny. Moje znakomite :wink: oko podpowiada mi, że kolory znowu są ok. Porównuje oba zdjęcia i jak się pewnie domyślacie, różnią się one dominantą barwną.
No cóż, trzeba będzie z tym powalczyć.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 29.05.2011 19:33

Jan S1 napisał(a):...Następnego dnia robię drugi jego wariant - prawie identyczny. Moje znakomite oko podpowiada mi, że kolory znowu są ok...

Bo jak patrzysz nieprzerwanie w jeden obrazek dłużej niż 15 minut, to w końcu za naturalne uznasz nawet zielone krowy 8)

Strzelając do celu próbuj zapamiętywać czy nie masz w kadrze czystej bieli lub czerni - każdy kolor neutralny ma tyle samo magenty i żółtego, cyjanu może mieć trochę więcej. Na takich punktach rób korektę, nic Ci więcej nie doradzę.

Welduś, ja tradycyjnie nie za bardzo za Tobą nadążam, ale spoko, pewnie masz rację :lol:

Na poważnie to profil ICC rozwiązuje tylko problem nieskalibrowanego monitora (czyli ewentualnej różnicy wydruku, jaki dostajesz z labu, z tym co widzisz pierwotnie na ekranie), żaden profil nie sprawi przeca, że zaczniesz prawidłowo widzieć kolory i nimi obracać.

Proste pytanie - jaki kolor ma Twoim zdaniem niebo 8) :?: :mrgreen: Czy inne - ile jest odcieni Jadrana :lool: Drukarz może zrobić to i owo - pytanie czy mi się będzie to podobać :sm:

Pzdr
Poprzednia strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fototechniki - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone