chyba, że w canonie - ja nie narzekam - te oryginalne są właśnie najlepsze:)Rafał K napisał(a):Fatamorgana napisał(a):...Właśnie dlatego do fotografii krajobrazu należy używać optyki dobrze pracującej przy świetle bocznym- zabezpieczonej dobrymi powłokami antyodblaskowymi i odpowiednią osłoną p.słoneczną...
Te fabryczne osłony są najczęściej g... warte
są też najmocniejsze ( ABS ) i nie raz mi szkło i puszkę uratowało lecąc z rozmachem w bruk, asfalt posadzkę lastriko- właśnie one mi zamortyzowały upadek.
Ot co: jeszcze jedna wada stałek, że zooma masz w nogach. Raz się cofałem, cofałem cofałem i ławeczka z tyłu na wysokości pół uda i fiknąłem na plecy trzymając jedną puszkę, druga wisząca na ramieniu zatoczyła koło na pasku nad moją głową i z rozmachem grzmotnęła w bruk- straty to jedynie zarysowania na osłonie i kilka na korpusie. Były też wypadnięcia aparatów z niezapietego plecaka i również szczęśliwie na osłony dopięte do szkieł jako ze osłon nie zdejmuję ( a dekielków nie zakładam). Raz dostałem od nawalonego gościa weselnego z plaskacza prosto w osłonę i jedyna szkoda to pękniety łuk brwiowy;)