Bodzioch Marek napisał(a):]czyli co, jeśli masz zarąbiste zdjęcie, masz kadr, światło, moment i masz przepały, bądź zdjęcie nie do końca ostre to wyrzucasz?
Czasem szkoda.
Bodzioch Marek napisał(a):...wystarczyło zdjęcie niedoświetlić by były widoczne detale w chmurkach i wyciągnąć detal z cieni ...
weldon napisał(a):Z RAW'a można odzyskać zdjęcie takie:
chciałbym zobaczyć histogram z surówki.Tutaj suknia nie musiała być zupełnie wyjarana, ale zobacz na tło: róże i fiolet to wyjarane miejsca gaszone w ACRjan_s1 napisał(a):weldon napisał(a):Z RAW'a można odzyskać zdjęcie takie:
Patrzę na to ze sceptycyzmem. Ale używam na razie tylko Digital Photo Professional, gdzie raczej takich efektów się nie uzyska (tak mi się wydaje), a Ty dałeś przykład z CR 4.6.
Niemniej dopóki ktoś tego nie potwierdzi, trudno mi będzie dać temu wiarę.
Nie żebym Ci nie wierzył, ale Ty osobiście tego nie sprawdziłeś, prawda?
Bodzioch Marek napisał(a):jan_s1 napisał(a):A polara używasz? Bo to też może pomóc w sytuacji, o której mówisz.
ale nie ze światłem - na niewiele ci się wtedy zda (chodzi oczywiście o przyciemnienie nieba i wyeksponowanie chmurek lub odwrotnie czyli zdławienie).
nie zauważyłem, nie używam polara często- wręcz sporadycznie lecz do innych celów niż przyciemniania nieba. Wiem jedno, efekt wydobycia chmurek i przyciemnienia nieba niewielki jeśli ze lub pod słonce. Najlepszy pod kątem prostym do osi padania promieni. Acha jeśli nie ma kierunkowego żrudła światła to możesz sobie go do torby wsadzić. W pochmurny (światło rozproszone ) dzień nie zauwazy jego działania. Mówimy cały czas o kołowym.jan_s1 napisał(a):Bodzioch Marek napisał(a):jan_s1 napisał(a):A polara używasz? Bo to też może pomóc w sytuacji, o której mówisz.
ale nie ze światłem - na niewiele ci się wtedy zda (chodzi oczywiście o przyciemnienie nieba i wyeksponowanie chmurek lub odwrotnie czyli zdławienie).
Jesteś pewien? Ostatnio trochę się z tym bawiłem i stwierdziłem, że zawsze niebo mi przyciemnia (w różnym stopniu oczywiście) i to niezależnie od tego, czy jest słońce, czy go nie ma, a nawet przy sporym zachmurzeniu.
jan_s1 napisał(a):Nie żebym Ci nie wierzył, ale Ty osobiście tego nie sprawdziłeś, prawda?
Bodzioch Marek napisał(a):jan_s1 napisał(a):
Ostatnio trochę się z tym bawiłem i stwierdziłem, że zawsze niebo mi przyciemnia (w różnym stopniu oczywiście) i to niezależnie od tego, czy jest słońce, czy go nie ma, a nawet przy sporym zachmurzeniu.
Acha jeśli nie ma kierunkowego żrudła światła to możesz sobie go do torby wsadzić. W pochmurny (światło rozproszone ) dzień nie zauwazy jego działania. Mówimy cały czas o kołowym.
przy analogu stosowałem często, teraz sporadycznie;) to co napisałem jest sprawdzone empirycznie;)jan_s1 napisał(a):Bodzioch Marek napisał(a):jan_s1 napisał(a):
Ostatnio trochę się z tym bawiłem i stwierdziłem, że zawsze niebo mi przyciemnia (w różnym stopniu oczywiście) i to niezależnie od tego, czy jest słońce, czy go nie ma, a nawet przy sporym zachmurzeniu.
Acha jeśli nie ma kierunkowego żrudła światła to możesz sobie go do torby wsadzić. W pochmurny (światło rozproszone ) dzień nie zauwazy jego działania. Mówimy cały czas o kołowym.
Jeszcze raz poeksperymentuję specjalnie pod tym kątem i spostrzeżeniami sie podzielę.
Bodzioch Marek napisał(a):Rafał, że co..??Rafał K napisał(a):Mz pierwowzór to te "lepsze" zdjęcia - które zepsuto, a tłumacząc zagadnienie wykorzystano je z odwróceniem kolejności procesu
PZDR