Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fototechniki

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.02.2011 11:57

Bodzioch Marek napisał(a):]czyli co, jeśli masz zarąbiste zdjęcie, masz kadr, światło, moment i masz przepały, bądź zdjęcie nie do końca ostre to wyrzucasz?

Czasem szkoda. :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 13:10

Bodzioch Marek napisał(a):...wystarczyło zdjęcie niedoświetlić by były widoczne detale w chmurkach i wyciągnąć detal z cieni ...

No właśnie takich rad potrzebuję.

Z tym, że na tym zdjęciu, dodatkowo, nakłada się jeszcze kilka problemów:
- żeby uniknąć perspektywy, robiłem je na dłuższej ogniskowej,
słońce i niebieskie niebo z chmurkami miałem za plecami, a przed sobą czarne chmury śnieżne,
no i musiałem sobie poradzić z refleksami na szybie i w ogóle z kolorowymi szybami,
wypaczającymi kolor odbitego nieba.
Ten odbijający się ciemno-szary budynek, w naturze jest żółty, a więc tak samo rozjechało się niebo i chmurki.

Tak mi się wydaje, że fotografując same chmury, to powinienem niedoświetlić, ale tutaj, to raczej prześwietlałem, żeby jakieś szczegóły zaczęły być widoczne.

Dlatego ten przykład tez przytoczyłem, żeby było o czym dyskutować
- co poprawić w takim momencie i na co zwrócić uwagę.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.02.2011 14:01

A polara używasz? Bo to też może pomóc w sytuacji, o której mówisz.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 05.02.2011 14:05

jan_s1 napisał(a):A polara używasz? Bo to też może pomóc w sytuacji, o której mówisz.
ale nie ze światłem - na niewiele ci się wtedy zda (chodzi oczywiście o przyciemnienie nieba i wyeksponowanie chmurek lub odwrotnie czyli zdławienie).
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.02.2011 15:33

weldon napisał(a):Z RAW'a można odzyskać zdjęcie takie:

Obrazek

Patrzę na to ze sceptycyzmem. :wink: Ale używam na razie tylko Digital Photo Professional, gdzie raczej takich efektów się nie uzyska (tak mi się wydaje), a Ty dałeś przykład z CR 4.6.
Niemniej dopóki ktoś tego nie potwierdzi, trudno mi będzie dać temu wiarę.
Nie żebym Ci nie wierzył, ale Ty osobiście tego nie sprawdziłeś, prawda?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 15:35

Zdławiło się samo - tymi ciemnymi szybami, w których się odbijało.

Te zdjęcia to miał być bardziej przykład, jaki można mieć problem ze światłem, w taki pochmurno-słoneczny dzień.

W sumie to raczej staram się unikać takich skrajnych sytuacji, przynajmniej do czasu, póki nie nauczę się ich poprawnie naświetlać.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 05.02.2011 15:38

jan_s1 napisał(a):
weldon napisał(a):Z RAW'a można odzyskać zdjęcie takie:

Obrazek

Patrzę na to ze sceptycyzmem. :wink: Ale używam na razie tylko Digital Photo Professional, gdzie raczej takich efektów się nie uzyska (tak mi się wydaje), a Ty dałeś przykład z CR 4.6.
Niemniej dopóki ktoś tego nie potwierdzi, trudno mi będzie dać temu wiarę.
Nie żebym Ci nie wierzył, ale Ty osobiście tego nie sprawdziłeś, prawda?
chciałbym zobaczyć histogram z surówki.Tutaj suknia nie musiała być zupełnie wyjarana, ale zobacz na tło: róże i fiolet to wyjarane miejsca gaszone w ACR
Ostatnio edytowano 05.02.2011 15:40 przez marekb, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.02.2011 15:38

Bodzioch Marek napisał(a):
jan_s1 napisał(a):A polara używasz? Bo to też może pomóc w sytuacji, o której mówisz.

ale nie ze światłem - na niewiele ci się wtedy zda (chodzi oczywiście o przyciemnienie nieba i wyeksponowanie chmurek lub odwrotnie czyli zdławienie).

Jesteś pewien? Ostatnio trochę się z tym bawiłem i stwierdziłem, że zawsze niebo mi przyciemnia (w różnym stopniu oczywiście) i to niezależnie od tego, czy jest słońce, czy go nie ma, a nawet przy sporym zachmurzeniu.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 05.02.2011 15:47

To jest raczej przykład na tzw metodę "de chama" - służącą do udowadniania różnych ciekawych tez :wink: .

Mz pierwowzór to te "lepsze" zdjęcia - które zepsuto, a tłumacząc zagadnienie wykorzystano je z odwróceniem kolejności procesu :wink:

Kadry są ok - raczej nikt tak kadrujący tak by nie naświetlał 8)

PZDR
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 05.02.2011 15:47

jan_s1 napisał(a):

Jesteś pewien? Ostatnio trochę się z tym bawiłem i stwierdziłem, że zawsze niebo mi przyciemnia (w różnym stopniu oczywiście) i to niezależnie od tego, czy jest słońce, czy go nie ma, a nawet przy sporym zachmurzeniu.
nie zauważyłem, nie używam polara często- wręcz sporadycznie lecz do innych celów niż przyciemniania nieba. Wiem jedno, efekt wydobycia chmurek i przyciemnienia nieba niewielki jeśli ze lub pod słonce. Najlepszy pod kątem prostym do osi padania promieni. Acha jeśli nie ma kierunkowego żrudła światła to możesz sobie go do torby wsadzić. W pochmurny (światło rozproszone ) dzień nie zauwazy jego działania. Mówimy cały czas o kołowym.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 15:47

jan_s1 napisał(a):Nie żebym Ci nie wierzył, ale Ty osobiście tego nie sprawdziłeś, prawda?

Nie sprawdziłem, ale jest kilka programów oprócz ACR, w których możesz powalczyć z RAW'ami:

Raw Therapee,
Oloneo PhotoEngine.
Pixmantec RawShooter

Zrób sobie RAW'a i powalcz :D

Autorem tych zrzutów jest Piotr Rodzoch i może zacytuje jego komentarz do tych przykładów:

"* - NIE profesjonalne zdjęcia, zrobione przypadkowo przez nie zwrócenie uwagi na ekspozycję trybu M. Jedno całkiem przepalone, drugie całkiem niedoświetlone. "Obróbka" polegała na zastosowaniu opcji "automatycznie" w ACR. Wynik pokazuje, że dr400 jest użyteczne. Dla porównania pożyczyłem kiedyś nikona d300s.. podczas zdjęć w kościele przepalił mi twarze... nie byłem w stanie tego wcale wyciągnąć. DR400 jest o wiele bardziej przydatne w fuji niż super nowoczesna matryca CMOS w zabawkach nikona d300s"

Jak widzicie trochę wprowadziłem oszustwa :oops: bo rzecz dotyczyła możliwości trybu DR, niż RAW;ów, niemniej, kto mówi, że nie można skorzystać z możliwości jakie oferuje aparat? :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 05.02.2011 16:00

jan_s1 napisał(a):
Ostatnio trochę się z tym bawiłem i stwierdziłem, że zawsze niebo mi przyciemnia (w różnym stopniu oczywiście) i to niezależnie od tego, czy jest słońce, czy go nie ma, a nawet przy sporym zachmurzeniu.

Acha jeśli nie ma kierunkowego żrudła światła to możesz sobie go do torby wsadzić. W pochmurny (światło rozproszone ) dzień nie zauwazy jego działania. Mówimy cały czas o kołowym.

Jeszcze raz poeksperymentuję specjalnie pod tym kątem i spostrzeżeniami sie podzielę.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 05.02.2011 17:13

jan_s1 napisał(a):
jan_s1 napisał(a):
Ostatnio trochę się z tym bawiłem i stwierdziłem, że zawsze niebo mi przyciemnia (w różnym stopniu oczywiście) i to niezależnie od tego, czy jest słońce, czy go nie ma, a nawet przy sporym zachmurzeniu.

Acha jeśli nie ma kierunkowego żrudła światła to możesz sobie go do torby wsadzić. W pochmurny (światło rozproszone ) dzień nie zauwazy jego działania. Mówimy cały czas o kołowym.

Jeszcze raz poeksperymentuję specjalnie pod tym kątem i spostrzeżeniami sie podzielę.
przy analogu stosowałem często, teraz sporadycznie;) to co napisałem jest sprawdzone empirycznie;)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 05.02.2011 17:16

Rafał K napisał(a):Mz pierwowzór to te "lepsze" zdjęcia - które zepsuto, a tłumacząc zagadnienie wykorzystano je z odwróceniem kolejności procesu :wink:

PZDR
Rafał, że co..?? 8O poza tym tu chodziło o pokazanie co można wydobyć a nie o obróbkę;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.02.2011 17:52

Rafał K napisał(a):Mz pierwowzór to te "lepsze" zdjęcia - które zepsuto, a tłumacząc zagadnienie wykorzystano je z odwróceniem kolejności procesu :wink:

PZDR
Rafał, że co..??

Pewnie mu chodzi o to, że te po prawej jest poprawnie wywołane, a te po lewej skopane programowo, a nie w aparacie.

Taki joke. Fotomontaż

Nie wiem, nie znam się :lol: Możliwe, że kolega sobie żarty zrobił.

Trzeba by było suwaczki poprzesuwać i zobaczyć co się dzieje przy takim ustawieniu, pewnie :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fototechniki - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone