Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fototechniki

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.12.2010 14:58

jan_s1 napisał(a):Pstrknąłem RAW-a i co dalej.

Jeżeli nie masz ACR i PS'a, to wrzuć sobie Raw Therapee.

Program jest za darmo i dość intuicyjny.

Po prawej stronie masz całą masę opcji pomagających wywołać RAW'a.
Wydaje mi się, ale tu już Rafał powinien się wypowiedzieć, że należy znaleźć ustawienia,
które będą odpowiednie dla profilu twoich ustawień w aparacie.
To pozwoli zaoszczędzić ci sporo czasu na przyszłość.

Wrzucasz plik, robisz korektę, zapisujesz stratnie jako jpg, lub mniej stratnie jako tiff.

Tak zapisane zdjęcie możesz już poddać dowolnej obróbce w jakimkolwiek programie graficznym.

Raczej nie robię RAW'ów, ale pożyczyłem od dziecka lustro, to kto wie ... :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 14.12.2010 08:52

Janek - do rawów kanona jest "firmowy" bezpłatny program DPP (digital photo professional). Całkiem, całkiem :wink: Wyguglujesz sobie do ściągnięcia bez problemu - aktualna wersja to zdaje się 3.9, czy jakoś tak...

PZDR

PS
Zobacz czy w pudełku nie było :wink:
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 14.12.2010 10:52

Jak ma być bezstratnie to 16bitów ;) Ale nie jest tak istotne na początku moim zdaniem, potem jak już masz wszystko w miarę opanowane to tak...

A tak dyskutujecie o tych obróbkach, ja już w innym dziale pisałam, że w Digital Camera Polska od 3 numerów dają płytę ze szkołą Photoshopa
http://digitalcamerapolska.pl/ Tylko sama jeszcze nie miałam czasu tego przejrzeć, więc nie wiem ile to warte ;) Większość tych rzeczy na pewno da się zrobić w darmowym gimpie albo dużo tańszym Corelu Photopaint.

Co na poziomie RAWa? Na pewno balans bieli, korekta niedoświetleń, prześwietleń (uwaga na nidoświetlenie, bo rozjaśnianie grozi pojawieniem się szumów, jeśli się przesadzi), poziom czerni, korekta szumów i ostrości, redukcja winiety - albo jak kto lubi na odwrót ;)
A dobrze sobie też na początek zrobić RAW+JPG i spróbować wywołać tak samo jak aparat to zrobił, żeby zobaczyć jak się do tego dochodzi.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.12.2010 13:41

A czy, przy takiej korekcie ekspozycji nie tracimy kontroli nad czasem i głębią?

W sumie, w pewnych warunkach, przedłużenie czasu albo zmiana GO może gorzej odbić się na zdjęciu.

Kelby co prawda pisze to samo, na co zwraca Funcia uwagę, że przy rozjaśnianiu zdjęcia narażamy się na szumy,
więc lepiej je przyciemniać, niż rozjasniać, ale zastanawiam się, czy powinno to być regułą?
Pamiętajcie, że my rzadko robimy fotki w porach do tego odpowiednich.
Raczej jest to środek dnia, czyli maximum światła.

Tak w ogóle, a propos tych hdr'ów Janka, to czy przy mocno kontrastowym zdjęciu
nie należy ekspozycji uwzględnić przy wywoływaniu RAW'a?

Można by wtedy wywołać z jednego RAW'a trzy fotki o zmiennej ekspozycji:
0, +1, -1 i wykorzystać je do dalszej obróbki jako materiał wyjściowy HDR'a?
Ciekawe, jak by się to miało do selektywnej korekty ekspozycji w PS'ie?

Chyba spróbuje coś takiego na jpg'u, bo nie mam raf'a do prób, ale powinno jakieś wnioski dać się z tego wyciągnąć.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.12.2010 13:50

Dziękuję za cenne uwagi - myślę, że innym też się przydadzą.
Szczególne podziękowania dla weldona, który uraczył mnie takim drobiazgiem :D :

weldon napisał(a): Raw Therapee.

Program jest za darmo i dość intuicyjny.

Przede wszystkim program można sobie ustawić po polsku. Próbowałem z różnymi LR-ami i PS-ami, ale nie bardzo mi to wychodziło. "Terapia" po polsku przywróciła mi dobry humor. Otworzyłem program i poszło jak po maśle. Język polski jest jednak piękny. :D
Teraz może łatwiej pójdzie z angielskimi (mówię cały czas o RAW-ach.)

Rafał K napisał(a):Zobacz czy w pudełku nie było

Aparat kupiłem na allegro bez płytki.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 14.12.2010 13:50

weldon napisał(a):A czy, przy takiej korekcie ekspozycji nie tracimy kontroli nad czasem i głębią?

Nie :mrgreen:

Co do szumów przy wyciąganiu cieni - LR3 ma bardzo dobrze działający algorytm odszumiający. Mniemam więc, że w pozycjach książkowych Kelbiego powstałych po wypuszczeniu tego softu (na naszym rynku jeszcze niedostępnych - helion tłumaczy :wink: ) nie będzie już gawędy na ten temat.

Ściąganie świateł (przesadne) z kolei chlasta naturalny kontrast sceny, który nie tak łatwo później odbudować :wink:

PZDR
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.12.2010 12:41

jan_s1 napisał(a): tylko o różne techniczne możliwości pomagające w uzyskaniu pożądanego efektu. Przykładowo: sposoby stosowania filtrów, ponoramy, hdr, obróbka itd itp, czyli co tam kogo będzie nurtować od strony techniki foto.

W grudniowym numerze Digital Foto-Video jest sporo o Hdr

pzdr
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.12.2010 16:00

Moja pierwsza wprawka hdr.
3 zdjęcia z ręki, bracketing automatyczny, darmowy programik Fusion 1.2.8

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i efekt końcowy

Obrazek

pzdr :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 21.12.2010 16:41

longtom napisał(a):Moja pierwsza wprawka hdr.
3 zdjęcia z ręki, bracketing automatyczny, darmowy programik Fusion 1.2.8
...

i efekt końcowy

pzdr :wink:

Longtom
Super!!!
:P
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2010 23:11

Jakby się komu skończył próbny okres w Machinery, to niech da jakiś sygnał, na gg albo maila ...
Bo chyba lekką szczepionkę na te bolączkę znalazłem ... :wink:
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 23.12.2010 11:11

Zauważ że wszystkie 3 kadry masz niedoświetlone jeżeli jedno z tych zdjęć było by chociaż poprawnie naświetlone (i nie chodzi mi o lampę :) to efekt był by zdecydowanie lepszy.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.12.2010 11:35

Rafał K napisał(a):Janek - do rawów kanona jest "firmowy" bezpłatny program DPP (digital photo professional). Całkiem, całkiem

jan_s1 napisał(a):
Aparat kupiłem na allegro bez płytki.

Ale załatwiłem do wgrania płytkę i, co najważniejsze, instrukcję po polsku. :D
Słuchajcie, ten RAW na DPP to bułka z masłem. Trudniejsza jest na pewno umiejętność posługiwania się suwakami - żeby nie przedobrzyć i uzyskać zamierzony efekt. Trzeba poćwiczyć.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.12.2010 12:00

Miłej zabawy :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.12.2010 09:56

Jeszcze jest czas, żeby potrenować ...

Fotografowanie sztucznych ogni :lol:

:papa:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 31.12.2010 11:27

Fuzi napisał(a):Zauważ że wszystkie 3 kadry masz niedoświetlone jeżeli jedno z tych zdjęć było by chociaż poprawnie naświetlone (i nie chodzi mi o lampę :) to efekt był by zdecydowanie lepszy.

Masz rację, to była taka zupełnie początkowa próba, z ręki, z kanapy z instrukcją aparatu w ręku. Jak zrobie coś ciekawego to się pochwalę. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fototechniki - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone