Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotorelacja z Korsyki 16.08-31.08.2008

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 03.09.2008 15:52

Witam! W tym roku miedzy innymi po relacji Janusza W, a także po relacji Ally i Maćka, 3 tygodnie przed planowanym 6 urlopem w Chorwacji , nastąpiła zmiana planów na Korsykę.

Uczestnicy : 4 dorosłych , 5 dzieci w wieku : 2, 4, 4, prawie 7 i prawie 9 lat.

Szybki zakup biletów na prom - Moby Lines 94 E Livorno - Bastia( z kabiną 4 osobową) powrót Corsica ferries 83 E Bastia- Livorno ( bez kabiny).

Kempingi : Santa Severa ( Cap Corse) , Algajola (Camping de la Plage), Porto (Les Oliviers), okolica Porto Vecchio (Asciaghju), ostatnie 2 noclegi w Toskani (Camping dei Fiori Vada). Ceny za 4 osoby( 2 dzieci), auto, namiot , prąd około 25E/dobę oprócz Les Olviers, w którym trzeba zapłacić >40E

Przejechane 4500 km, średnia prędkość przez pierwsze kilkaset kilometrów na Korsyce - 25km/h ( wg komputera sam.) średnie spalanie wyższe o 2 litry ropy w porównaniu z jazdą w Polsce. Ceny paliwa na Korsyce : ON- 1,34 E -1,46E , benzyna droższa , zauważyliśmy tylko jedną stację z gazem- 0,9 E.

Zapraszam na zdjęcia: dzień I i II ( podróż) : http://kd73.fotosik.pl/albumy/497851.html

Dzień III - Cap Corse : http://kd73.fotosik.pl/albumy/498003.html

Dzeń IV - Cap Corse : http://kd73.fotosik.pl/albumy/498922.html

Na razie tyle, z 2 tysięcy zdjęć trudno pokazać wszystkie.
Ostatnio edytowano 04.09.2008 09:15 przez kd, łącznie edytowano 3 razy
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 03.09.2008 16:03

super :) zdjątka;)) , aczkolwiek plaże na korsyce mnie nie urzekły .. :) pozdrav Adas
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 03.09.2008 16:22

adam11 napisał(a):super :) zdjątka;)) , aczkolwiek plaże na korsyce mnie nie urzekły .. :) pozdrav Adas

To dopiero początek , będzie i plaza kamienista( jak w Chorwacji) i plaże ze złotym piaskiem i brudno-szarym piaskiem i z głazami i z krowami zamiast ludzi.... i z 2 metrowymi falami , które porwały mi buty.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 03.09.2008 17:00

kd napisał(a):
adam11 napisał(a):super :) zdjątka;)) , aczkolwiek plaże na korsyce mnie nie urzekły .. :) pozdrav Adas

To dopiero początek , będzie i plaza kamienista( jak w Chorwacji) i plaże ze złotym piaskiem i brudno-szarym piaskiem i z głazami i z krowami zamiast ludzi.... i z 2 metrowymi falami , które porwały mi buty.

to z niecierpliwością czekam :) pozdrav ;)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 03.09.2008 22:15

Ooo :!: Korsyka się pojawiła :) Fajnie się ogląda :) , Cap Corse jeszcze przed nami... :wink:. Czekam na ciąg dalszy :!:

pozdr
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.09.2008 06:00

też się podłączam do oczekujących na c.d.

A może byś napisał kilka słów, np. o cenach campingów, promów i wyżywienia?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.09.2008 06:11

kd napisał(a):Na razie tyle, z 2 tysięcy zdjęć trudno pokazać wszystkie.

Ciekawe widoki-jeszcze troszkę wysiłku w wybieraniu i wstawianiu i będzie piękna relacja :)
Czekam
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 04.09.2008 07:14

janniko napisał(a):też się podłączam do oczekujących na c.d.

A może byś napisał kilka słów, np. o cenach campingów, promów i wyżywienia?

Campingi i promy w pierwszym poście, chyba że chcesz bardziej szczegółowo :)
Jedzonko w cenach baaardzo przyzwoitych, w odróżnieniu od Cro na Korsyce mają normalne ceny owoców, którymi się obżeraliśmy.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.09.2008 09:17

Kd. Ja starym zwyczajem poproszę o szczegółowe informację dot. odwiedzonych przez Was kempingów! Szczególnie interesuje mnie Cap Corse, bo następnym razem chciałabym tam zagościć na dłużej!!! Ostatnio wyruszyłam tam z kempingu w Ostriconi ale neistety ulewa była nieziemska przez calutki dzień i dotarliśmy tylko do Nonzy....nie wysiadajac z auta :cry:

Jesli możesz to podaj linki do kempów i opisz je troszkę. Ahhh czy widziałaś w czasie objazdu Cap Corse samochody z przyczepami??? Nie wiem jak wygląda dalsza częśc drogi niż do Nonzy.
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 04.09.2008 10:55

Byliśmy tak zmęczeni podróżą, że nie szukaliśmy specjalnie kampingu, zatrzymaliśmy się kilkanaście km na północ od Bastii w Santa Severa na małym kampie, który zresztą bardzo nam się spodobał. To była tylko baza wypadowa na objazd Cap Corse.
Do kampingów dojedziesz z przyczepą, później jak chcesz pomyszkować po Cap Corse to trzeba ją odpiąć - w kilka zakrętów nie mogliśmy się na raz zmieścić kombiakiem ale może to po części "zasługa" naszej samochodowej nawigacji, która chciała nas prowadzić najkrótszą drogą, niekiedy nawet szlakiem dla pieszych :)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.09.2008 14:03

Czy to ten kemping http://monsite.wanadoo.fr/santamarina/page1.html ?
Santa Severa jest położona w połowie półwyspu - jak rozumiem z Twojej wypowiedzi ta droga, która biegnie wokoło półwyspu jest dla przyczepy przejezdna? Ja jak pisałam dotarłam do Nonzy i myślę, że tam bez większych problemów.
Mnie ciekawią zaznaczone na mapie kemping w rejonie miejscowości Camera. Datarłaś tam może?
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 04.09.2008 15:51

ally napisał(a):Czy to ten kemping http://monsite.wanadoo.fr/santamarina/page1.html ?
Santa Severa jest położona w połowie półwyspu - jak rozumiem z Twojej wypowiedzi ta droga, która biegnie wokoło półwyspu jest dla przyczepy przejezdna? Ja jak pisałam dotarłam do Nonzy i myślę, że tam bez większych problemów.
Mnie ciekawią zaznaczone na mapie kemping w rejonie miejscowości Camera. Datarłaś tam może?

http://www.camping-santamarina.com/camping.htm- tu są chyba lepsze zdjęcia kempingu- mały, sympatyczny, trzeba było mieć przejściówki do prądu, toalety przyzwoite , piwo na kempingu 3 E za 0,25, do plaży max. 150m , plaża chyba kamienista - byliśmy na niej już po zmroku zaraz po rozbiciu namiotu, w dzień przejeżdżaliśmy koło niej - bez tłoku.
W ogóle plaże na Cap Corse i i zachodnim wybrzeżu Korsyki były prawie puste w porównaniu z plażami na wschodnim wybrzeżu.

Ceny dokładnie tak jak na stronie.

Przez Camerę przejeżdżaliśmy - mijaliśmy z trudem po drodze Campery, więc da się dotrzeć z przyczepą. Najgorzej było zgubić drogę - wtedy modliliśmy się , żeby nikt z naprzeciwka pełnym gazem( jak to miejscowi mieli w zwyczaju) w nas nie wjechał. Takich dróg jak na Cap Corse później już nie spotkaliśmy. No może w wąwozie Restonica.
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 04.09.2008 16:39

Dzień piąty - plaża w Algajoli , popołudniowy spacer po Calvi : http://kd73.fotosik.pl/albumy/499955.html

Dla mnie ta plaża była taka w sam raz : piaszczysta , ale taki trochę grubszy piach , nie lepiący się do suchego ciała, woda przejrzysta tak jak w Chorwacji ( mimo , że piasek) i ludzi też tak w sam raz - mieliśmy kilkadziesiąt metrów dookoła dla siebie. Na plażę przejście przez tory kolejki. Jeździła raz na godzinę- było to zupełnie nieodczuwalne.

Sam kemping taki sobie -najbardziej tłoczny - przez to ok 19 zdarzały się kolejki pod prysznic.
Rozbiliśmy się na samym końcu kempingu- mieliśmy spokój , ale.... 70 m. przedłużacza do prądu i 200 m do łazienek . Dało nam to popalić zwłaszcza w nocy , po wieczornych degustacjach korsykańskiego piwa i wina.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.09.2008 16:58

Dzięki za link :D ... skoro kampery jadą to tym bardziej przyczepa :D

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone