Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotorelacja Turcja 2008 :D:D

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 13.10.2008 11:26

[quote="Fluktus"][
Na wulkan wyruszyliśmy od wschodniej strony. Znajduje się tam stacja narciarska (przy drodze Kayseri - Develi). Oprócz hoteli i schroniska nie ma tam domów więc miejsce raczej nie ma nazwy na mapch oprócz "stacja narciarska". Obok jest jezioro które widać na zdjęciach z góry.
http://www.erciyeskayakmerkezi.com/

Dzieki, odnalazłem wasz punkt startowy na google. Nie wiesz do kiedy na szczycie leży śnieg. Będę w tej okolicy na przełomie kwietnia/maja.
Plava
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plava » 13.10.2008 11:39

Mamo_Kapiszonka rok temu mozna było robić tam zdjęcia,jedynie nie wolno było używać lamp błyskowych,kara przewidziana za to była 20 euro. :)
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 13.10.2008 12:12

Fluktus napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):
Fluktus napisał(a):.... Chyba tylko wariaci nie boją się latać. :lol: :lol: ....

Jestem WARIATEM :lol: :lool: :mrgreen: :devil: :papa:

PSSSSSS...... ja też :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

To jest nas więcej :devil: :mrgreen: :smo: :hearts: Wody (takiej otwartej :lol: ) się boję, ale samolotowe przemieszczanie się to jest to, co tygryski baaaaardzo lubią. Ten kop przy starcie - eeeech :lol:
A w temacie latania do Maslinki - to właśnie to jest fajniusie - że nie masz najmniejszego wpływu na to, co się dzieje. Siadasz i luuuz, pełny relaks. Co ma być to będzie :wink: :D

Fluktus - super podróż! Podziwiam! Zwłaszcza za wspinaczkę górską. Po mojej nocy pod blisko 3,5 tys. Mulhacenem w Hiszpanii, wiem co to choroba wysokościowa ;) Dobrze, że nie musieliście tego doświadczyć jak to się w ciągu kilkunastu godzin przemieszcza ostro pod górę z poziomu morza na 3 tys. :lol:

Życia braknie na wszystkie kąty na świecie, które chciałoby się zobaczyć...
Dzięki za relację!!!
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 13.10.2008 14:34

Fluktus, ostro porządziliście, czytam i oglądam od początku z opadniętą szczęką :D
Myślałem że w tym roku zaliczyłem forumowy rekord wysokości ale widzę że byliście jeszcze wyżej - super wycieczka i naprawdę niezły wyczyn tak wysoko i z powrotem w 1 dzień.
Na niezastąpionym portalu summitpost jest stronka o Erciyes, rzeczywiście piszą że do wejścia na samą skałę szczytową dobrze jest mieć sprzęt, a przynajmniej żeby z niej zjechać jak się już wejdzie bo z tym bez liny może być gorzej :)
To jest sposób podróżowania jaki lubię. Gratuluję jeszcze raz! :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2008 17:22

Fluktus - mam do Ciebie pytanko za 10 punktów :lol:
Czy jak jeździliście po Kapadocji to spaliście gdzieś w rejonach Göreme :?:
Jak tak to czy masz jakieś namiary, ewentualnie pamiętasz przykładowe ceny noclegów w tym rejonie :?:
Wprawdzie przeglądnąłem już multum stron www na ten temat ale......może gdzieś się ukryła jakaś perełka, którą namierzyłeś :wink:
Robię powoli logistyczne rozpracowanie pod kątem przyszłego wyjazdu a dzięki Tobie dorzuce chyba Kapadocję :wink:
Pozdrav :papa:
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 13.10.2008 18:23

Piotrek_B napisał(a):Fluktus - mam do Ciebie pytanko za 10 punktów :lol:
Czy jak jeździliście po Kapadocji to spaliście gdzieś w rejonach Göreme :?:
Jak tak to czy masz jakieś namiary, ewentualnie pamiętasz przykładowe ceny noclegów w tym rejonie :?:
Wprawdzie przeglądnąłem już multum stron www na ten temat ale......może gdzieś się ukryła jakaś perełka, którą namierzyłeś :wink:
Robię powoli logistyczne rozpracowanie pod kątem przyszłego wyjazdu a dzięki Tobie dorzuce chyba Kapadocję :wink:

Jezeli Fluktus nie bedzie mial nic ciekawego to proponuję:

Walnut Hause

Obrazek

http://www.cevizliev.com/contact.htm

Pokoje są w skale. Gospodarz bardzo miły, ma wyśmienite miejscowe wina bijace na głowę Dingaca. Tylko nie graj z nim na pieniądze w trik-traka :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2008 18:37

Dzięki Piotrze za namiar :lol:
Oferta całkiem przyjemna i widokowo i cenowo :wink:
Już ją dałem do "ulubionych" :wink:
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 13.10.2008 22:25

piotrmks napisał(a):
Fluktus napisał(a):[
Na wulkan wyruszyliśmy od wschodniej strony. Znajduje się tam stacja narciarska (przy drodze Kayseri - Develi). Oprócz hoteli i schroniska nie ma tam domów więc miejsce raczej nie ma nazwy na mapch oprócz "stacja narciarska". Obok jest jezioro które widać na zdjęciach z góry.
http://www.erciyeskayakmerkezi.com/

Dzieki, odnalazłem wasz punkt startowy na google. Nie wiesz do kiedy na szczycie leży śnieg. Będę w tej okolicy na przełomie kwietnia/maja.

No niestety kwiecień/maj to chyba warunki w pełni zimowe. W czerwcu wygląda to tak
http://www.tompress.wroclaw.pl/galeries/Erciyes/index.htm
W relacji napisano, że na grani były niebezpieczne płaty zmrożonego śniegu. Rzeczywiście w niektórych miejscach jest dość wąsko więc jak jest śnieg może być niemiło 8O
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 13.10.2008 22:35

mama_Kapiszonka napisał(a):Fluktus, czyżby w kościołach znieśli zakaz fotografowania? Nas przewodniczka pilnowała jak diabli :-(
W samych kościołach przeraziły nas dołki na spągu.... groby dzieci. Aby ich dusza szybciej trafiła do nieba matka leżała przy zwłokach około tygodnia...

Rewelacyjne foty z wyprawy górskiej.

Co ja moge polecić z tureckich specialites... Kursunlu Selalesi (wodospady a'la Plitwice), Pammukale, basen Kleopatry i najlepiej zachowane antyczne miast - Efez.... wiem, ze tam kiedyś znowu pojadę. Gorzej, bo mój mąż zraził się do tureckiej kuchni i kurczaków 3 x dziennie ;-) Zaklina się, że za dibła tam nie pojedzie...

No, a teraz czekam na ciąg dalszy fotek :-)

Zakaz fotografowania jest rzeczywiście z lampą. To co mnie zaskoczyło to to, że nie pozwolili nam zabrać statywu do środka, a to przecież dzięki statywowi można nie byłyskać lampką. Trochę musieliśmy więc pokombinować żeby nie błyskać 8) zresztą bez błysku wychodzą fajniejsze foty :D
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 17.10.2008 23:38

Oj trzeba będzie się kiedyś i do tej Turcji wybrać :wink: :wink:
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 18.10.2008 23:25

witki napisał(a):Oj trzeba będzie się kiedyś i do tej Turcji wybrać :wink: :wink:

To w takim razie życzę romantycznych wieczorków :D :D :papa: :papa: :papa:

Obrazek
Poprzednia strona

Powrót do Turcja - Türkiye