Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 11.04.2012 12:33

[3c] RAW
Obrazek
Teraz chyba za niebiesko wyszło w cieniach za to śnieg nie jest jedną białą plamą po prawej, jest z widocznymi śladami zająca.

PS Elements wydaje się sensownym nabytkiem. Problemem jest jak to Rafał napisał "W obróbce chodzi o rezultat - trzeba umieć go ocenić, sama tego nie zrobisz" No i w tym widzę największy problem. Oglądanie bardzo ładnych i ciekawych zdjęć powoduje, że zniechęcam się do oglądania swoich :oops: :(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.04.2012 12:54

Lidia K napisał(a):PS Elements wydaje się sensownym nabytkiem.

No ale to zależy, co chcesz robić :)

PSE masz w trialu i możesz go rozszerzyć przez ACR i Elements Plus.

Zdaje się, ze trochę taniej wychodzi PaintShopPro, ale nie wiem, czy on czyta RAW'y - pewnie musiałabyś je najpierw wywoływać tym softem, co Rafał pisał.

No ale jeżeli wywołujesz darmowym softem, to tez możesz spróbować dalszej obróbki również w czymś darmowym: GIMP, mam wrażenie, jakoś zatrzymał się kilka lat temu, ale masz Paint.Net'a, Photoplus'a, a, przede wszystkim, Photofiltre, które, jak myślę, do podstawowego postprocessingu całkowicie by ci wystarczyły.

Sporo programów jest opisanych w tym dziale z darmowymi programami foto - wrzuciłem tam ostatnio linka do takiego programiku onOne.

Najpierw, popatrz który program pasuje ci pod względem obsługi, bo możliwości mają podobne.

Pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 11.04.2012 13:03

Poziomami na śniegu trochę niebieskiego zdjąłem.

Obrazek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 11.04.2012 13:17

weldon napisał(a):
Lidia K napisał(a):PS Elements wydaje się sensownym nabytkiem.

No ale to zależy, co chcesz robić :)

Chcę robić poprawne technicznie zdjęcia na ile sprzęt pozwala, chcę wykorzystywać okazję zrobienia zjawiskowego zdjęcia, nie chcę marnować okazji zrobienia dobrego zdjęcia, chcę też wykorzystywać maksymalnie ograniczone możliwości pentaxa k-x. Nie wszystko jak widać daje się bez rawów zrobić. Stąd moje wysiłki i determinacja żeby się zaprzyjaźnić z podstawową obróbką rawów.

Tomek - lepiej.
Do tego poziomu jeszcze nie doszłam :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.04.2012 13:46

Lidia K napisał(a):Chcę robić poprawne technicznie zdjęcia ...

To wywal te programy, zostaw photofiltre i rób zdjęcia, dużo zdjęć :)

W tym pierwszym zdjęciu masz ustawioną saturację na wysoko i wyostrzanie na hard. Mz zamiast RAWa, wystarczyłoby zmniejszyć nasycenie, żeby nie robiło się tak niebiesko na śniegu i zmiękczyć trochę fotkę, żeby nie było tak dużego kontrastu.

Przysłonę chyba lepiej by było dać tak 11 zamiast 8, a balans bieli ustawić ręcznie - widzę, że tu też tryb auto lubi dodać niebieskiego.

Mz, to więcej, niż raw, da ci zrobić w danych warunkach różne zdjęcia z różnymi ustawieniami, bo pozwoli ci poznać aparat i jego możliwości.

No i zamiast ślęczeć nad programami, rób i pokazuj zdjęcia, bo masz tu specjalistów od krajobrazów, to ci pomogą skorygować błędy.
Ja się na lustrach tak sobie znam, bo głuptak to co innego.
Jak wrócisz do HS'a, to możemy sobie pogadać :D

Pozdrawiam
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.04.2012 14:02

Lidia K napisał(a): No i w tym widzę największy problem...

Lidia - come on, więcej optymizmu :nice:

Pzdr
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 11.04.2012 18:53

weldon napisał(a):
To wywal te programy, zostaw photofiltre i rób zdjęcia, dużo zdjęć :D

W tym pierwszym zdjęciu masz ustawioną saturację na wysoko i wyostrzanie na hard. Mz zamiast RAWa, wystarczyłoby zmniejszyć nasycenie, żeby nie robiło się tak niebiesko na śniegu i zmiękczyć trochę fotkę, żeby nie było tak dużego kontrastu.

Przysłonę chyba lepiej by było dać tak 11 zamiast 8, a balans bieli ustawić ręcznie - widzę, że tu też tryb auto lubi dodać niebieskiego.

Mz, to więcej, niż raw, da ci zrobić w danych warunkach różne zdjęcia z różnymi ustawieniami, bo pozwoli ci poznać aparat i jego możliwości.

Do ustawień się wcale nie przyłożyłam z prostego powodu - uznałam, że w takich warunkach bardzo kontrastowej sceny nie ma co kombinować. Wszystko na auto i robiłam 3 zdjęcia. Z różnym EV. Niebo świeciło nawet dla -3 EV. Jak wyglądał w tym wypadku las to widać na jpgach.
Ustawienia saturacji i wyostrzania mają znaczenie dla jpg ale nie mają żadnego wpływu na rawy. Dzięki rawom można balansem bieli się zająć. Program do rawów w pentaksie umożliwia sprawdzić który balans byłby najlepszy. Tu był na auto najlepszy.
Te zdjęcia, które pokazałam zostały robione w warunkach dużej rozpiętości tonalnej. Według mnie nie było możliwe zrobienie zdjęcia zachowując nieprzepalone niebo i nie przepalony śnieg i w cieniu pokazanie jakichkolwiek szczegółów. Lekko zaniebieszczonym śniegiem w cieniu nie przejmowałabym się nadmiernie bo jakiś kolor śniegu w cieniu musi być a że pogoda była z błękitnym niebem to pewnie właśnie to ono się w tym śniegu odbijało.

Nasz HS nie jest bez wad. Tak naprawdę sprawdza się na makro i na 30x. Coś z nim nie do końca jest OK.

Rafał K napisał(a):
Lidia K napisał(a): No i w tym widzę największy problem...

Lidia - come on, więcej optymizmu :nice:

Dobrze, że ktoś go ma. Na razie nie wyrzucę wszystkich programów :) :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.04.2012 06:43

Lidia K napisał(a):Ustawienia saturacji i wyostrzania mają znaczenie dla jpg ...

Dlatego na jpgu sprawdzałem, żeby porównać, ale skoro:

Lidia K napisał(a):Do ustawień się wcale nie przyłożyłam ...

to ciężko porównać z RAWami.

Lidia K napisał(a):Wszystko na auto i robiłam 3 zdjęcia. Z różnym EV.

Czyli HDR ... Ale trzy jpegi, czy trzy RAWy?

RAWa to chyba wystarczy jednego ...? :?

Lidia K napisał(a):Nasz HS nie jest bez wad. Tak naprawdę sprawdza się na makro i na 30x. Coś z nim nie do końca jest OK.

Bo to ogólnie taki ... kompakt :D
Do krajobrazów to on się tak sobie nadaje, za to w mieście jest niezastąpiony.
Ta spacerówka ma dużo mniejszy zakres ogniskowych jak na miasto i tu, jeżeli nie jest to jakaś wyraźna wada sprzętowa, to radziłbym nie odstawiać go tak całkiem, tym bardziej, że to, co pokazaliście w relacji (a tam zdaje się sporo było hs'a? Paweł coś pisał, że wnętrza robiliście Pentaxem, a na zewnątrz Fufu?), jakoś tragicznie nie wyglądało.

Ostatnio przestawiłem się na "krajobraz", bo znudziło mnie ciągłe ustawianie parametrów :)
Spróbuj i ...

Małgosiu - come on, więcej optymizmu :nice:

Słońce wyłazi, będą warunki do focenia :D

Pozdrawiam

Obrazek

PS a co do "Chcę robić poprawne technicznie zdjęcia" to Dumę poczytaj.

Już nie pamiętam do którego, ale Rafał mi kiedyś podsyłał linki do bloga Mrozka czy Sikory. A może Oziemblewskiego? W każdym razie, oni fajnie piszą i filmiki pokazują z różnymi poradami.
Warto je mz przeglądać.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.04.2012 10:42

Lidia K napisał(a): Nie wszystko jak widać daje się bez rawów zrobić.

Zgadzam się z tym w zupełności. Oczywiście RAW jest tylko środkiem do osiągnięcia zamierzonego celu. Producenci na ogół dołączają do aparatu stosowny program. Nie wiem, jakie możliwości daje program Pentaxa. Ja mam do Canona Digital Photo Professional. Przy wywoływaniu RAW-a dokonuję zasadniczej obróbki. Zdjęcie zapisuję w tifie, po czym w programie (np PS) robię potrzebne czynności końcowe - najczęściej światła-cienie, poziomy itp, po czym wyostrzam, zmniejszam i zapisuję w JPG.

Sytuacja się nieco komplikuje, gdy masz dużą, lub bardzo dużą rozpiętość tonalną. Masz w takim przypadku trzy najprostsze możliwości:
1. Zdjęcie wyrzucić do kosza. :lol:
2. Połączyć na warstwach różne ekspozycje.
3. HDR. Piotrek pisze, że do tego wystarczy jeden RAW. Też tak robiłem, jednak często lepiej jest zrobić 5, a nawet 7 różne naświetlonych RAW-ów. Dobrze jest tu skorzystać ze wskazówki, jaką jest punktowy pomiar światła.

Lidia K napisał(a):
Do ustawień się wcale nie przyłożyłam z prostego powodu - uznałam, że w takich warunkach bardzo kontrastowej sceny nie ma co kombinować. Wszystko na auto

Zdążyłem już zapomnieć, że mam w aparacie tryb auto. :)

Piotrek, Twój widoczek nastraja optymistycznie. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.04.2012 11:07

jan_s1 napisał(a): Twój widoczek nastraja optymistycznie. :D

Właśnie też coś tak czuje, że ostatnio na psy schodzę :/

Psy, kwiatki, wróbelki, kaczki, landszafty ...

Coś źle ze mną :(

Wiosna, czy co?

Obrazek

;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 12.04.2012 11:11

A kysz! Ten mnie nastroił pesymistycznie. :wink:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 12.04.2012 11:26

weldon napisał(a):
Lidia K napisał(a):Wszystko na auto i robiłam 3 zdjęcia. Z różnym EV.

Czyli HDR ... Ale trzy jpegi, czy trzy RAWy?

RAWa to chyba wystarczy jednego ...? :?

Tym razem mam i jpg i rawy i to z ręki. Przypadkowe zdjęcia z przypadkowego wyjazdu na godzinkę w góry.
HDRy z machinery
3 RAWY
Obrazek
3 JPEGi
Obrazek
Można z jednego ale mniej szczegółów machinery pokazuje.

weldon napisał(a):Ta spacerówka ma dużo mniejszy zakres ogniskowych jak na miasto i tu, jeżeli nie jest to jakaś wyraźna wada sprzętowa, to radziłbym nie odstawiać go tak całkiem, tym bardziej, że to, co pokazaliście w relacji (a tam zdaje się sporo było hs'a? Paweł coś pisał, że wnętrza robiliście Pentaxem, a na zewnątrz Fufu?), jakoś tragicznie nie wyglądało.

W relacji z poprzedniego roku zdjęć z fuji było niewiele - latem się naprawiał a we wrześniu na ostatni tydzień zabrakło dla fuji wolnej karty. Ale zdobył z nami Olimp :D :D. Wciąż jest testowany przez Pawła. Ostatnio ma do niego większe zastrzeżenia. :cry:

Janie
Przesadziłam z tym "wszystko na auto". Sytuacja była napięta bo nam się droga na wycieczce przekręciła i zawróciła po drugiej stronie strumienia. Też się nie przyłożyłam do przypadkowego wyjazdu.

A wracając do rawów - jestem na początku drogi, którą Ty kroczysz raźnie od jakiegoś czasu.
Wczoraj pierwszy raz przyglądnęłam się programowi PENTAX Digital Camera Utility. Wstępnie coś w nim można zrobić, na pewno można zmienić ustawienia z aparatu (balans bieli, saturacje czy wyostrzenie z aparatu).
Daleko mi do Was obu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.04.2012 11:39

Lidia K napisał(a):Daleko mi do Was obu.

Miłe, dzięki, ale do Janka to może i tak, ale do mnie ... :roll:

Ja to taki niedzielny pstrykacz jestem, wakacyjno-spacerowy
i nadal walczę z opanowaniem podstawowej zasady fotografowania.

Jak sobie z tym poradzisz, to już reszta z górki idzie.

Wiesz, jaka to zasada? :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 12.04.2012 11:46

Kto robi zdjęcia ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.04.2012 12:47

Lidia K napisał(a):Kto robi zdjęcia ?

Nic z tego, to byłoby za łatwe :D

Po prostu, nie wyciągaj aparatu, jak nie masz odpowiednich warunków do robienia zdjęć :lol:

Jak się to opanuje, to reszta jest prosta jak barszcz :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone