Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.04.2012 16:16

1.

Obrazek

Z 1. coś da się zrobić (mam nadzieję),

Obrazek

z 2. gorzej, chyba, że dotrę tam kiedyś o innej porze.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 10.04.2012 16:19

1. nie mogłeś tak od razu??? :)
widzisz jak się ładnie zrobiło - zniknęły wypłowiałe trawy i jest trójwymiarowo :)
(choć bardzo delikatne zmiany wprowadziles)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.04.2012 16:26

BeJur napisał(a):1. nie mogłeś tak od razu??? :)
...

Widocznie nie 8O :D
w realu te trzciny tak świeciły, że na zdjęciu za bardzo chciałem uwypuklić ten efekt
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 10.04.2012 16:29

longtom napisał(a):w realu te trzciny tak świeciły, że na zdjęciu za bardzo chciałem uwypuklić ten efekt

no i wyszło jak wyszło :)

gdyby .....
pozostałe kolory były nasycone, to świecenie trzcin czy traw (co to tam jest) byłoby na miejscu, tu (przed poprawieniem) zrobiło się płasko i bez koloru
:)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 11.04.2012 10:11

Rafał K napisał(a):PS CS6 beta, 60 dni darmowej zabawy.

Pzdr

weldon napisał(a):...
3. Zamieszczający zgadza się na wykorzystanie zamieszczonego zdjęcia w celu pokazania prawidłowego sposobu jego obróbki, kadrowania, pomocnych przy udzieleniu autorowi odpowiedzi
na zadane pytanie.
...

Od czegoś trzeba zacząć obróbkę.
Mieć rawy i 60 -dniową możliwość zabawy a nie skorzystać .......
W jpegu wyszło
[1a] JPEG
Obrazek

[1b] Był RAW
Obrazek

[2a] JPEG
Obrazek
[2b] RAW
Obrazek

[3a] JPEG
Obrazek
[3b] RAW
Obrazek

Czy tędy droga?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.04.2012 10:33

Lidia K napisał(a):Mieć rawy i 60 -dniową możliwość zabawy a nie skorzystać .......
Czy tędy droga?

Mz jak najbardziej. Jpeg to RAW obrobiony przez aparat, kiedy to zgadzasz się, jak widzisz, na obraz wykastrowany często ze szczegółów, często pozbawiony części informacji, która, jak widzisz, w RAW-ie jest zapisana, tylko wystarczy ją wydobyć na wierzch.

Na ile ją wydobędziesz, to już twoja, a nie jakiegoś tam programisty, sprawa.

Z tym, że jeżeli nie zamierzasz wydawać pieniędzy na CS6, to lepiej od razu wprawiaj się w Raw Therapee na przykład - darmowy program, czyta raf'y z HS'a, chwalony jest za możliwości.

Pozdrawiam
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 11.04.2012 10:46

Rafał K napisał(a):PS CS6 beta, 60 dni darmowej zabawy.

Prawie 2 Gb jest co ściągać :!:

Lidia K napisał(a):Od czegoś trzeba zacząć obróbkę.

Pierwsze 2 pary to podręcznikowe przykłady wyższości Rawa nad Jpegiem.
W trzeciej parze śnieg po prawej jednak na obu wypalony. Na Jpg nawet jakby więcej widac.

pzdr :wink:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 11.04.2012 10:47

weldon napisał(a):Z tym, że jeżeli nie zamierzasz wydawać pieniędzy na CS6, to lepiej od razu wprawiaj się w Raw Therapee na przykład - darmowy program, czyta raf'y z HS'a, chwalony jest za możliwości.

Wiesz jeszcze nie jestem pewna czy raw mnie nie przerasta :(

Raw jest z pentaxa (z CS6 szkoda mi było okazji), program raw therapee już poszukuję i go wypróbuję w najbliższym czasie :)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 11.04.2012 10:57

longtom napisał(a):W trzeciej parze śnieg po prawej jednak na obu wypalony. Na Jpg nawet jakby więcej widac.

Masz rację, jest gorzej bo skupiłam się na wyciąganiu szczegółów z cienia po lewej stronie i zaniedbałam światła z prawej strony.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.04.2012 10:58

Lidia K napisał(a): program raw therapee

Zdecydowanie odradzam - koszmarny interfeis. Lepszy zdecydowanie jest kitowy soft pentaxa.

Lidia - zanim zaczniesz bawić się suwakami zainwestuj 30 zeta w jaki album z pejzażami (dużo fajnych pozycji jest w wyd. Galatyka) - nalepiej, żeby były tam strzały i analogowe i cyfrowe. W obróbce chodzi o rezultat - trzeba umieć go ocenić, sama tego nie zrobisz. Album pomoże 8)

Pzdr
Ostatnio edytowano 11.04.2012 11:03 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.04.2012 11:02

Rafał K napisał(a): Lepszy zdecydowanie jest kitowy soft pentaxa.

On chyba nie przeczyta HS'a, jakby Małgosia chciała się bawić raf'ami.

Natomiast jeżeli jest gotowy pentaksowy, to faktycznie, szkoda się bawić w ACR.

Pozdrawiam
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.04.2012 11:06

weldon napisał(a):On chyba nie przeczyta HS'a,...

Lidia ma chyba jeszcze pentaka k-x :wink: Soft pentaxa faktycznie przeczyta tylko rawy z tego systemu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.04.2012 11:56

Rafał K napisał(a):Lidia ma chyba jeszcze pentaka k-x :wink:

Zapomniałem, bo coś na niego narzekali swego czasu, ale faktycznie, używają.

Silkypix Fujika jest dość kiepski, stąd ten Therapee dla Fuji - z pewnością lepszy niż oryginalny soft.
Mariusz, z tego co wiem, miał się nim bawić, więc, jak wpadnie, możecie podpytać.

Ja mam to szczęście, że mam dostęp do ACR, więc Therapee nie używam od wersji ... 2.4.

Pozdrawiam
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 11.04.2012 12:02

Ostatnio robię zdjęcia tylko pentaxem.
Po pierwszym urlopie z pentaxem narzekaliśmy na kitowy obiektyw (wszystkie zdjęcia z różowym zafarbem) ale kupiliśmy nowy obiektyw troszkę lepszy.

Przygodę z rawami rozpoczęłam w ACR z prostego powodu - od czegoś chciałam zacząć.
Faktycznie, nie będę inwestować w PS bo robienie zdjęć w moim wydaniu to amatorszczyzna. I tak zostanie.
Obrabianie zdjęć było i jest jeszcze dla mnie zbyt skomplikowane no i oczywiście nie tylko nie wiem jak coś osiągnąć ale i nie wiem co można. Tym bardziej, że nie mogę robić zdjęć w odpowiednim czasie. No ale do urlopu chcę się lepiej przygotować pod względem umiejętności używania cyfrowego aparatu.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 11.04.2012 12:18

Lidia K napisał(a):
Przygodę z rawami rozpoczęłam w ACR ...

Pod tymlinkiem można ściągnąć filmiki, na których cmokający hindus opowiada o obsłudze PS Elements. Pierwsze 2 są o Adobe Camera Raw.

Niezależnie od programów suwaki są te same, lub podobne.

Może coś pomoże :?:

pzdr :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone