napisał(a) jan_s1 » 16.03.2012 17:00
Widzę, że pomimo wszystko wątek się rozwija.
Zwracacie uwagę na miejsca czarne, czy wręcz smoliste. W krajobrazie być ich raczej nie powinno. Ale to jest zdjęcie w zasadzie nocne.
W miarę postępowania zmierzchu następuje taki moment, w którym można zrobić zdjęcie z grubsza naświetlone prawidłowo. Niebo nie jest już zbyt jasne, a sztuczne oświetlenie wydobywa z dołu to co trzeba. Jednym słowem rozpiętość tonalna jest dla aparatu strawna. I to jest zdjęcie pierwsze, które nie wymagało zbyt wiele obróbki - po wywołaniu RAW-a było prawie gotowe.
Pozostałe 3 zdjęcia były robione nieco wcześniej, więc duża rozpiętość tonalna nakazywała coś z tym zrobić. Z HDR-u nie byłem zbyt zadowolony, zrobiłem więc dwie ekspozycje: niebo i resztę. Z ciemnymi miejscami nie kombinowałem, bo światło naturalne już ich nie oświetlało, a sztuczne skierowane było na kościół. Myślę, że jak bym próbował je rozjaśniać, nie było by to naturalne i mogłoby trochę rozpraszać.
longtom napisał(a):4 ...cienkie gałązki na drzewie zamiast czarne to jakby szronem obsypane. Coś musiałeś z niebem kombinować.
Jak wynika z tego co napisałem wyżej, niebo jakie wyszło, takie jest. Może to poświata od jasnego zachodniego nieba?
kaszubskiexpress napisał(a):Chodzi mi o to, że nie potrafię oceniać zdjęć tak jak np
Beata, to o czym pisała dostrzegłem, dopiero gdy o tym napisała
I nie dopuszczasz możliwości, że czasem możesz być odmiennego zdania?
BeJur napisał(a):No widzisz, a i tak mam opinię złośliwej
Pierwsze słyszę. Kto Cię tak szpetnie wprowadził w błąd?