Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.12.2011 17:14

Cyber foto Jacuś.

Pzdr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.12.2011 17:17

Ja taki nie kumaty...
Dzięki.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.12.2011 19:07

jkowal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jkowal » 02.12.2011 20:03

... Mnie też brakuje tchu tego pierwszego, ale musiałem obciąć ten kadr, gdyż wlazł jakiś trzeci typ, który kompletnie nie pasował do całości.
Mogłem przesunąć i dorobić część kadru sztucznie, ale..

Wybacz, ale najbardziej nie lubię jak ktoś tak pisze. W takim razie po co zamieszczałeś to zdjęcie. Każdy wie jak wygląda turban. Jeżeli coś komuś pokazujemy to dlatego, że uważamy że to coś fajnego a nie "a bo mi się nie chciało".
Ostatnio edytowano 02.12.2011 20:09 przez jkowal, łącznie edytowano 1 raz
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 02.12.2011 20:04

Fajne tylko ile tych zdjęć zrobili normalni ludzie nie żyjący z fotografii?
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 02.12.2011 22:12

Jacek S napisał(a):Ja taki nie kumaty...

Przepraszam, to ja piszę szyfrem. :wink:

Dopiero wszedłem do internetu, ale widzę, że Rafał czuwa. :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.12.2011 22:48

LRobert napisał(a):Fajne tylko ile tych zdjęć zrobili normalni ludzie nie żyjący z fotografii?

Z fotografowania wyłacznie pejzażu "z wolnej stopy" (czyli nie na ciepłym etacie redaktora skołowanym z właścicielem firmy przy stoliku z wódeczką, tudzież nie na zasadzie "wszestronnie utalentowanej" Martynki-Celebrytki) utrzymuje się niewielka grupa osób na świecie.

Taki np. LonelyWolf nie utrzymuje się tylko z tego - jest z zawodu zdaje się inżynierem od czegoś tam i normalnie pracuje.

Pzdr

Ps
Te ptaszki co dostały GP fajne są :lol: ale mam w albumie na chacie ciekawsze mz strzały z tego tematu (autora Anathema), może podlinkuje kędyś :wink:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 02.12.2011 23:02

Rafał przecież dobrze wiesz o co chodzi. Tam jest tylko jedno zdjęcie, które prawdopodobnie może być wykonane przez cywila. Reszta autorów prawdopodobnie zarabia w jakiś sposób na zdjęciach sądząc po opisach i miejscach gdzie zdjęcia zostały zrobione. W którejś z poprzednich edycji nagrodzono zdjęcie ptaka lecącego w śnieżycy. Gość próbował zrobić zdjęcie przez dwa miesiące. Kto normalnie pracujacy może sobie pozwolić na wyjęcie z życiorysu 2 miesięcy 8O :lol: . Bawi mnie tylko, że konkurs jest dla zawodowców i amatorów. Nie zmienia to faktu, że zdjecia są ciekawe.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.12.2011 23:27

Nie wiem Robert co rozumiesz pod pojęciem "cywila" - domyślam się, że chodzi ci o "normalnego ludzia nie utrzymującego się w ogóle z fotografii" :wink:

Jak to jest z autorami w wypadku tego konkursu nie wiem, ale moim zdaniem np. kategorię "ludzie" mogli spokojnie opędzić sami cywile, i to bez wyjęcia sobie 2 miesięcy z życiorysu 8)

Generalnie w pejzażu jest tak jak napisałem wyżej - zdecydowanie łatwiej zarobkuje się fotografując takie czy inne Martynki :wink:

Pzdr

Ps
LRobert napisał(a):Kto normalnie pracujacy może sobie pozwolić na wyjęcie z życiorysu 2 miesięcy...

Może nie 2 miesięczne, ale dłuższe urlopy tylko dla focenia bierze np. wspomniany wyżej Wolf. Czy to jest normalne... a to już zupełnie inna para kaloszy :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.12.2011 08:23

mariusz-w napisał(a):
jan_s1 napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Dodam jeszcze tylko to, że nasze fotki najczęściej wykonywane są właśnie w tym kawałku wolnego czasu, którym są wakacje.

Przyszło mi do głowy, że jesteś szczęśliwym człowiekiem, bo wygląda, jakbyś miał nieustające wakacje. :lol:

Miałem tam dopisać "i weekendy" ... ale mi "ućkło" ! ;) :)

pozdrawiam

No Mariusz... akurat Ty sporo wstawiasz z "na bieżąco", więc nie jest tak źle...

A co to jest CF?

Compact Flash.... :D :wink:

jkowal napisał(a):Wybacz, ale najbardziej nie lubię jak ktoś tak pisze. W takim razie po co zamieszczałeś to zdjęcie. Każdy wie jak wygląda turban. Jeżeli coś komuś pokazujemy to dlatego, że uważamy że to coś fajnego a nie "a bo mi się nie chciało".

Trudno, ja wielu rzeczy też nie lubię, ale niekoniecznie muszę to akcentować.
Zamieściłem nie po to, aby pokazać jak wygląda turban (skąd takie dziwaczne przypuszczenie?), ale aby pokazać to co jest na zdjęciu- powtarzalność pewnych elementów u dwóch różnych osób stojących obok siebie z profilu...
Bo to lubię.
Także chyba niedokładnie zrozumiałeś moje intencje.

LRobert napisał(a):Tam jest tylko jedno zdjęcie, które prawdopodobnie może być wykonane przez cywila. Reszta autorów prawdopodobnie zarabia w jakiś sposób na zdjęciach sądząc po opisach i miejscach gdzie zdjęcia zostały zrobione. W którejś z poprzednich edycji nagrodzono zdjęcie ptaka lecącego w śnieżycy. Gość próbował zrobić zdjęcie przez dwa miesiące. Kto normalnie pracujacy może sobie pozwolić na wyjęcie z życiorysu 2 miesięcy icon_eek.gif icon_lol.gif . Bawi mnie tylko, że konkurs jest dla zawodowców i amatorów. Nie zmienia to faktu, że zdjecia są ciekawe.

Hmmm... bywa różnie.
Są emeryci, którzy mają za co i kiedy focić. Dla własnej przyjemności.
Są studenci na stypendiach lub z kasiatymi rodzicami.
I są ludzie, którzy oprócz pracy wiele fotografują na poważnie, ale tak poustawiali swą pracę, aby mogli robić jedno i drugie.

Wreszcie są i tacy, co czekają długo na fotograficzną wyprawę, ale jak już jadą, to na całego.

Zerkijcie na Łukasza- gdzie jeździ, kiedy i co foci- i jak ....
www.kuczkowski.net

Ja dodam, ze pomimo rzadkich wyjazdów jest laureatem dwu bardzo prestiżowych międzynarodowych konkursów foto....
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 07.12.2011 12:26

Ciekawi mnie, w jakich warunkach oglądacie (i obrabiacie) zdjęcia.

Wiadomo, że jasny pokój bywa bardzo sympatyczny, ale do tych celów się po prostu nie nadaje. Ja zawsze zasłaniam okno, ale i tak jest spora różnica w stosunku do całkowitej ciemności. O tym, że przy niektórych zdjęciach może to mieć duże znaczenie przekonałem się na własnej skórze. Obrobione w dzień zdjęcie obejrzałem po zapadnięciu zmroku i musiałem je przerobić. Teraz z kolei ktoś oglądający tą fotkę w ciągu dnia też nie będzie zadowolony.
Problem niby błahy, ale wydał mi się istotny. Zdjęcia, które mnie interesują oglądam w całkowitej ciemności.

Pomijam tu inne istotne sprawy związane z monitorem, jego jasnością itp.

Nie wiem, czy to właściwy dział, ale nie chciałem otwierać nowego tematu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 07.12.2011 12:38

Fatamorgana napisał(a):Są emeryci, którzy mają za co i kiedy focić. Dla własnej przyjemności.
Są studenci na stypendiach lub z kasiatymi rodzicami.
I są ludzie, którzy oprócz pracy wiele fotografują na poważnie, ale tak poustawiali swą pracę, aby mogli robić jedno i drugie.

Wreszcie są i tacy, co czekają długo na fotograficzną wyprawę, ale jak już jadą, to na całego.

Dużo mówisz o pieniądzach?
Czy to aż tak przekłada się na przyjemność fotografowania?

jan_s1 napisał(a):Ciekawi mnie, w jakich warunkach oglądacie (i obrabiacie) zdjęcia.

Jak popadnie.
Już dawno przestałem kombinować z monitorami, bo raz mam trochę czasu w pracy, gdzie mam kompletnie rozkalibrowany, w dodatku ciemny, monitor, czasami posiedzę w domu, gdzie, dla odmiany, po ostatnim formacie, zrobił mi się ciut jasny, za to ładnie pokazujący kolory.

W każdym razie, oglądając potem zdjęcia na laptopie, wolę te z domowego monitora, niż te z roboty, no ale, zwłaszcza ostatnio, nie chce mi się w domu robić :D

Pozdrawiam
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 07.12.2011 16:03

Powstał spór na temat dwóch poniższych zdjęć. Może pomożecie go roztrzygnąć? Każdy głos mile widziany - nawet bez komentarza.

Obrazek

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.12.2011 16:23

Nr 2
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 07.12.2011 16:41

Jacek S napisał(a):Nr 2

Za ciekawe niebo :)
To rudawe na pierwszym planie też OK.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone