Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.11.2011 14:42

jan_s1 napisał(a):
weldon napisał(a):Jutro opowiem, bo dziś mi się już nie chce ;)

Nieśmiało przypominam, że jutro jest już dzisiaj.

:wink:

Skoro tak ... ;)

Bardzo mi się spodobała ta historia (i dała do myślenia), więc opowiem.

Jest (podobno) na flickrze grupa "DeleteMe!", której członkowie wykluczają zeń wszystkie fotografie, nie będące "niesamowite, wspaniałe, idealne".

Pięć lata temu jeden z użytkowników Flickra, podesłał im to zdjęcie, co spotkało się ze sporą falą krytyki i zostało, dość szybko, zdeletowane.

Komentarze:
Kod: Zaznacz cały
        Rowerzysta jest rozmyty. Zresztą, nie on jest tematem - co nim jest?
        Dlaczego schody są tak "miękkie"? Nieustabilizowany aparat? Kąt mi się podoba.
        Małe. Rozmyte. Żeby lepiej pokazać ruch, cokolwiek powinno być ostre.
        Nieźle skomponowane, choć rozmyte.
        No i? Szare, małe, rozmyte, dziwne.

Tego było ponad pięćset, ale autor zdjęcia za bardzo się nie przejął.

Nie przejął, ponieważ Bresson,a dokładnie Henri Cartier-Bresson - zwany ojcem fotografii humanistycznej i współczesnego fotoreportażu nie żył już od kilku lat.

Po tym, jak prawda wyszła na jaw, komentujący zmienili nieco nastawienie.
Zdjęcie momentalnie odzyskało status "sztuki" i "mistrzostwa" :D

Wydawało by się, że wychodzi tu nasza (nasza - ot, tak sobie powiedziałem ;)), a więc inaczej - hipokryzja oceniających, polegająca na tym, że zdjęcia anonimowe łatwiej krytykować, niż zdjęcia kogoś, kogo się zna, natomiast nazwisko robi swoje, ale to już pozostawiam indywidualnej ocenie.

Mnie zafascynowało to, że zdjęcie te, robione w 1932 roku, notabene jego wartość ostatnio wyceniono na 265 tysięcy dolców, skoro już rozmawiamy o wartościach ;) zdjęć zrobione było czymś, jak to Jacek ujął, typu stara komórka.

Właśnie zastanawiam się, na ile dziś jest łatwiej o zrobienie takiej fotki, a, takim cyfrowym sprzętem jaki posiadamy?
A może właśnie jest trudniej, bo połowę, jak nie większość, odwali za nas aparat?

W każdym razie, czy do oceny zdjęcia, nie powinno się poznać również czasu i sprzętu, jakim zostało ono wykonane?

W sumie, bez tego, można ocenić chyba tylko kompozycję, a i to tak nie do końca, bo na pewno wyżej oceniłbym, gdybym wiedział jak została wykonana, starą, wymagająca dużych nakładów pracy, fotografię otworkową, lub, jak ostatnio widziałem, niezbyt udane ujęcie nocne, składające się z 75, po sobie, naświetlonych klatek z kompakta, niż piękny pejzaż który większość swego uroku zawdzięcza dużej, drogiej matrycy dołączonej do drogiego obiektywu.

Tak mi się przypomniała ta historia - w zasadzie przypomnieli mi o niej, przy okazji tej burzy ostatnio, dookoła drogo sprzedanych fotografii.

Diabli wiedzą, gdzie leży ta cała prawda, ale tak sobie popatruje od czasu do czasu na tę fotkę i... coraz bardziej mi się podoba :D

Czy mi się podobała wcześniej? Nie pamiętam :lol:

Mam nadzieję, że nie zanudziłem was.

Pozdrawiam
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.11.2011 14:54

Bardzo pouczająca historyjka.

weldon napisał(a): tak sobie popatruje od czasu do czasu na tę fotkę i... coraz bardziej mi się podoba :D

A ja zdania nie zmieniłem. :wink:

jan_s1 napisał(a):
Budowa kadru, kompozycja bez zarzutu. Ale mnie raczej nie zachwyciło. Ja lubię landszafty. :wink:

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.11.2011 15:14

No bo on od fotoreportażu, a ten mało krajobrazowy jest, zaiste, ale mi bardziej chodzi o tę drugą część przemyślunku :D

Niestety, z landszaftami tego nie zrobili, chociaż, z drugiej strony, pewnie teraz na forumach huczy na temat zdjęcia tego Gurskiego :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 15.11.2011 19:00

Welduś - dzisiaj aparat jest pod ręką w domu i zagrodzie, to i statystycznie więcej utalentowanych Henrysiów biega i foci. Dobrych obrazków nie brakuje - nie tylko starzy mistrzowie czuli bluesa.

Dla mnie miarą sukcesu fotografa jest to, czy sprzedaje on swoje odbitki (na papierze, nie koniecznie za grubą kasę), czy nie. A net to raczej miejsce na promocję a nie weryfikację :wink:

Pogadali :?: :lol:

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.11.2011 20:52

Rafał K napisał(a):A net to raczej miejsce na promocję a nie weryfikację :wink:

No i prowokacji i manipulacji jak widać :D

A morał z tego taki:

Nie łamać się. Focić.
Zawsze się trafi ktoś, komu się spodoba i ktoś, komu się podobać nie będzie :D

PS ja akurat lubię Bressona, tak samo, jak Sempolińskiego.
Przynajmniej taką fotografię, jak oni wykonywali, bo inne BW, na przykład to, co robił Adams
czy Weston z f/64 już mi się tak nie podobają.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.11.2011 03:16

weldon napisał(a):
Po tym, jak prawda wyszła na jaw, komentujący zmienili nieco nastawienie.
Zdjęcie momentalnie odzyskało status "sztuki" i "mistrzostwa" :D

Wydawało by się, że wychodzi tu nasza (nasza - ot, tak sobie powiedziałem ;)), a więc inaczej - hipokryzja oceniających, polegająca na tym, że zdjęcia anonimowe łatwiej krytykować, niż zdjęcia kogoś, kogo się zna, natomiast nazwisko robi swoje, ale to już pozostawiam indywidualnej ocenie.

Mam bardzo proste podejście do oceny jakichkolwiek fotografii.
1. Nie każdy mistrz od razu nim był, tez robił słabe zdjęcia, a jak już został mistrzem - wcale nie ma patentu na 100% dobrych zdjęć. Nie wszystkie robi super.
2. Każdy fotografuje to, co chce i co lubi. Mnie się czyjeś upodobania wcale podobać nie muszą. Nie muszę ich tez do końca rozumieć.
3. Im więcej dobrych zdjęć się naoglądam, tym bardziej łatwo przychodzi mi ocenianie. Zwłaszcza motywów popularniejszych.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 16.11.2011 11:11

weldon napisał(a):Nie łamać się. Focić.
Zawsze się trafi ktoś, komu się spodoba i ktoś, komu się podobać nie będzie :D

Idąc tym tropem. :D

Obrazek

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.11.2011 11:46

longtom napisał(a):Idąc tym tropem. :D

Idąc tym tropem, to nie znasz dnia, ani godziny, jak kto ci fotkę jakiegoś guru podsunie ;)

:lol:

Nie wiem na ile on był dla ciebie istotny, ale jakbyś się trochę przesunął,
to ten brunatny klocek by zniknął.

O, tak:

Obrazek

Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 21.02.2012 10:16 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 16.11.2011 17:15

weldon napisał(a):Nie wiem na ile on był dla ciebie istotny, ale jakbyś się trochę przesunął,
to ten brunatny klocek by zniknął.

Nie ma ma jak świeże spojrzenie.
Mi było trudniej, bo ze względu na ten "klocek" tam się zatrzymałem. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.11.2011 18:19

O gustach się nie gada, ale ... dziwne rzeczy ci się podobają :D

W takim razie musi ci wystarczyć ten rozcapierzony niczym dłoń kikut drzewa z tyłu :D
Ostatnio edytowano 17.11.2011 09:37 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 16.11.2011 18:41

:(
Ostatnio edytowano 17.11.2011 09:43 przez longtom, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.11.2011 18:43

Ale to nie bocianie gniazdo. Tomek by się nie zatrzymał. :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 16.11.2011 20:00

Drzewka dwa.

Obrazek

Obrazek
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 16.11.2011 22:27

idąc tym tropem :)
mogą być gruszki na wierzbie, to może też być sosna na kamieniu :)

Obrazek

we dwoje

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.11.2011 23:15

Bonar, skąd to pierwsze?
Góry Stołowe czy... Trojak?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone