Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 09.11.2011 21:47

Dzięki, że jesteście. :D

Piotrek, smugi od samolotów potrafią czasem ożywić całe zdjęcie.

Beata, też nieco bardziej pasowało mi pierwsze, ale ten zawijas na drugim wydawał mi się ciekawy. Kolor trawy na drugim trochę mi nie leży, ale już nie zmieniałem (z wrodzonego lenistwa :wink: ). A tak w ogóle, to ładnie to napisałaś.

Rafał, no właśnie też widziałem to jakieś zmiękczenie, ale cholera wie skąd ono się wzięło. Może niedoostrzenie, albo efekt odszumiania? Ale niektóre inne jeszcze bardziej odszumiane nie mają tego. Ogniskowe są w opisach - zdjęcia robione tą samą Sigmą 17-70. Może by tak dwa słowa na temat układania klocków?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 09.11.2011 21:50

jan_s1 napisał(a):A tak w ogóle, to ładnie to napisałaś.

a już się bałam, że mnie o złośliwość posądzisz :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 09.11.2011 23:58

Janek - jeżeli to odszumiałeś to - nie moja sprawa - ale nie ja bym tak nie robił.

Można dyskutować o kolorach, klockach, itp. ale jest jedna kategoria zdjęć, którą każdy odbiorca (i zbok i laik) wskaże jako lepsze z pary - to, które zawiera więcej szczegółów. A odszumianie, wiadomo... w dodatku tu, przy takich warunkach, w ogóle bez sensu.

Niektórzy lendskeiperzy celowo tak "na miękko" wywołują obrazek (zmniejszając selektywnie kontrast - głównie w półtonach) ale to jest inna bajka.

W każdym razie przyczynę tej miękkości obrazka ja starałbym się wyeliminować :wink: Najprzyjemniejsza i najprostsza metoda to... C 10-22 :D

A klocki to musisz sam poukładać. Czytaj, oglądaj... :wink: Na pewno w ten sposób nie nauczysz się jak robić zdjęcia, ale na pewno też nauczysz się jakich zdjęć nie robić :wink: To co zostanie po selekcji może być ciekawe 8)

Pzdr

PS
Do oglądania polecam 1x.com, fotoferia... i oczywiście wątek bezwstydne kobiety na plaży :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.11.2011 07:16

jan_s1 napisał(a):Piotrek, smugi od samolotów potrafią czasem ożywić całe zdjęcie.

Pewnie tak, ale pytasz, które się podoba, a które nie, więc, moim zdaniem,
w krajobrazie wszelkie dodatki typu smugi, najfajniejsze nawet samochody i inne "ożywiające" dodatki tylko szpecą.

Osobiście to nie wydaje mi się, żebyś potrzebował jakichś dodatków, do "ożywienia" swoich zdjęć.
Bronią się same.

Jakbyś pytał o stronę techniczną, to Rafał z pewnością ci powie, co, jak to ujął. "poukładać",
ale pytasz które się bardziej podoba, a na to można odpowiedzieć tylko subiektywnie:
- ja wolę detal. Krajobraz mnie nudzi. Za dużo wymaga zachodu i za bardzo trzeba oprzeć się na możliwościach sprzętu,
dlatego uważam te z wyraźną amboną i fakturą za ciekawsze.

Górne jest zbyt mdłe.

No i te smugi ... :roll:

:lol:

A, skoro jesteśmy w Fotoopinii, to ciekaw jestem waszej opinii ...:

Obrazek

Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 21.02.2012 10:16 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 10.11.2011 09:50

Rafał K napisał(a):Janek - jeżeli to odszumiałeś to - nie moja sprawa ...

Miałem swego czasu małe kłopoty z szumem w wyniku czego przegiąłem tzw pałę i teraz odszumiam czy trzeba, czy nie trzeba. No, może trochę przesadziłem, w każdym bądź razie nadużywam tego narzędzia. A sprawa wydaje mi się teraz prosta. Jeśli na niebie pokaże się szum to można przecież odszumić tylko niebo nie ruszając reszty. No chyba, że ktoś ma lepszy pomysł. :sm:

Rafał, Ty mi się nie narażaj - już drugi raz wspomniałeś o C 10-22, tak jak by to można ot, strzelić palcami i kupić. Czekaj, czekaj, a może by jaką fundację założyć? :wink:

Poprawiłem (mam nadzieję :lol:) zdjęcie o którym mowa. Pierwsze jest przeniesione z poprzedniej strony, żeby łatwiej było porównać.

Obrazek

Obrazek

weldon napisał(a):w krajobrazie wszelkie dodatki typu smugi, najfajniejsze nawet samochody i inne "ożywiające" dodatki tylko szpecą.

W dużej części masz racje, ale czym są reguły bez wyjątków?

weldon napisał(a):ciekaw jestem waszej opinii ...:

Pomijając, że lekko krzywy, to bardzo przyjemna scenka. Podoba mi się tonacja. W tym otoczeniu nie jestem pewien, czy samo słońce dałoby Ci taką barwę. Podkręcałeś coś? Jeśli tak, to bardzo dobrze, jeśli nie, to znaczy, że słońce jednak zrobiło to za Ciebie. :lol:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.11.2011 10:02

Drugie bardziej mi się podoba ... ostrzejsze ! 8)
Większego wyrazu zaraz nabrało !
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.11.2011 10:07

weldon napisał(a):
A, skoro jesteśmy w Fotoopinii, to ciekaw jestem waszej opinii ...:

Scenka fajna.
Trochę mz za bardzo w prawo ( wiem, że mówicie iż to pierdoły, ale mnie drażni).
Dodatkowo ... te dwie wychodzące z kadru panie to pogłębiają i zupełnie są tam niepotrzebne ! :lol:

Pozdrawiam.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 10.11.2011 10:30

Janek lepiej jest, ale nadmierne ostrzenie jest dla "detalu" tak samo zgubne jak nadmierne odszumianie :wink:

A na obiektyw to zawsze warto się szarpnąć - w przeciwieństwie do aparatu, który może być jakikolwiek, byle sprawny, z AF i TTL 8)

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2011 14:41

jan_s1 napisał(a):Pomijając, że lekko krzywy ...

Łagodny wyrok :D

jan_s1 napisał(a):Podkręcałeś coś?

Nie więcej, niż przy retuszu, czy przy doborze obiektywu czy filtra ;)

mariusz-w napisał(a):Trochę mz za bardzo w prawo ...

Te kilka osób, które obciąłem wyglądały gorzej :)
mariusz-w napisał(a):... te dwie wychodzące z kadru panie to pogłębiają i zupełnie są tam niepotrzebne ! :lol:

No niby tak, ale dzieciak i ptaki ni cholery nie chciały poczekać aż sobie pójdą :D

Dziękuję za opinie.

Tu mam nie kręcone, bez żadnych pań, krzywe co prawda, no ale jakoś tak mi się podobało to połączyć ze sobą:

Obrazek

Za to konwersja, chyba, całkiem przyzwoicie mi wyszła?

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 21.02.2012 10:16 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.11.2011 15:05

Kuliste dziwadło przeostrzone (wklejone :?: ), budynek mydlany. Dziwadło przytłacza resztę obrazka - ciężkawo w odbiorze się robi.

Pomysł ciekawy - pooglądaj fotki emwi (Marzeny Wieczorek) - mniej więcej ten kierunek w mistrzowskim wydaniu.

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2011 16:21

Przeostrzone, to chyba nie jest jednak ... W ogóle nie ostrzyłem po zmniejszeniu.
Dlatego też mydło na budynku wyszło.
Zastanawiałem się nawet, czy nie blurować tego, ale sztucznie wychodziło.
Po prostu, GO kompakta takie coś uczyniła, że budynek jest mniej ostry.
Starałem się całość światłem ciąć, bo to pod słońce robione.

Wklejone?

Nie :)

Aż tak nie kombinowałbym. Stoją koło siebie takie dwie, happeningowe, cuda :D

Cudna ta emwi 8O

Dziękuję za wskazanie. Naprawdę cudna.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.11.2011 17:45

weldon napisał(a):... W ogóle nie ostrzyłem po zmniejszeniu...

A przed :mrgreen: :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 13.11.2011 17:55

weldon napisał(a): ... W ogóle nie ostrzyłem po zmniejszeniu.

Logicznie rzecz biorąc mydło wychodzi na skutrk ostrzenia. Hm...

:sm:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.11.2011 19:53

Rafał K napisał(a):
weldon napisał(a):... W ogóle nie ostrzyłem po zmniejszeniu...

A przed :mrgreen: :wink:

Też nie.

Wychodzić może kontrastowanie przy desaturacji,
natomiast, po ostrzeniu, pałac dostaje brzydkich, białych linii na krawędziach.

Te bombki są strasznie błyszczące i kontrastowe :)

Zresztą, co ja tam mogę wiedzieć - wyszło mi tak i tyle :D

W każdym razie - nie jest wklejane ;)

jan_s1 napisał(a):
weldon napisał(a): ... W ogóle nie ostrzyłem po zmniejszeniu.

Logicznie rzecz biorąc mydło wychodzi na skutrk ostrzenia. Hm...

:sm:

Mówię, nie wiem :D:D:D

Ja bym stawiał na GO bardziej, no bo to jednak robiłem z bliska, na makro pewnie, bo zazwyczaj tak robię, pałac stoi kilkadziesiąt metrów dalej, to się nie załapał :D

Pozdrawiam
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.11.2011 20:36

weldon napisał(a):...Cudna ta emwi 8O

Dziękuję za wskazanie. Naprawdę cudna.

Jak się podoba, to w promocji dorzucę jeszcze drugiego majstra od tych klimatów - malkub.

Pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone