Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.03.2011 08:31

BeJur napisał(a):
jan_s1 napisał(a):
mab napisał(a):ta fotka ma duży potencjał...

Pełna zgoda. Piotrek, powinieneś tam jeszcze trochę posiedzieć.

spróbuj dać więcej niebieskiego do tego okna

He, dziękuje :D

Pewnie, że tam będę zaglądał, bo toi rozwojowe miejsce i pełno tam jest różnych atrakcji i ciągle coś się dzieje.

Z tym niebieskim to nie wiem, bo, w końcu, to jest tylko odbicie zachmurzonego nieba,
w dodatku w ciemnej szybie, więc niespecjalnie idzie to rozjaśnić.
No i monitor, tutaj, nie za bardzo pozwala mi na jakieś eksperymenty.

Może dlatego zaczynam lubić obrazki monochromatyczne? :wink:

W każdym razie, jakby ktoś jeszcze chciał, żebym go przekonał do konieczności obróbki zdjęć w komputerze,
to służę argumentami nie-do-prze-bi-cia ... :lol:

Mam jeszcze troszkę brudków z tego rejonu, ale chce to trochę przygotować przed pokazaniem.
Może udało mi się trochę wykorzystać jednak ten plenerek?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 24.03.2011 08:45

weldon napisał(a):Z tym niebieskim to nie wiem, bo, w końcu, to jest tylko odbicie zachmurzonego nieba,

odbicie, nie odbicie - o kolor chodzi, nie "filozuj" ;) tylko wejdź z kolorem, nie chodzi mi o intensywność tylko o powierzchnię ;)

Może dlatego zaczynam lubić obrazki monochromatyczne? :wink:

Ty się naprawdę boisz koloru :)

W każdym razie, jakby ktoś jeszcze chciał, żebym go przekonał do konieczności obróbki zdjęć w komputerze,
to służę argumentami nie-do-prze-bi-cia ... :lol:

po raz milionowy powtórzę - obróbka obróbce nie równa... widzę, że bardzo chcesz mnie nawrócić - próbuj ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.03.2011 09:26

BeJur napisał(a):Ty się naprawdę boisz koloru :)

Boję, nie boję ...
Ja robię sporo rzeczy w CMYK'u i w Pantonie, to mi tam obojętne jest co ja widzę.
Ważne, czy się numer zgadza.

Co innego do internetu - zupełnie co innego mam na różnych monitorach
- tutaj, na przykład, mam taki ciemny niebieski na tych oknach,
gdzie indziej, jest jaśniejszy, więc, bez dobrego monitora i kalibracji wolę nie kombinować.

A ustawień zmieniać nie będę, bo mam już to z drukarnią skorelowane i, tak na co dzień,
wychodzi mi to, co ma wyjść.
Przy bardziej wymagających rzeczach robię prewkę i wprowadzamy na bieżąco zmiany.

Tak więc tutaj i tak olewam kolory, bo nie mam pojęcia, co ty zobaczysz u siebie :D

A co do obróbki, to zaraz cię nawrócę, ale to, niestety większy elaborat jest.

Może jakieś zdjątko bez koloru wrzucę, dla urozmaicenia?

:wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 24.03.2011 09:30

Piotrek, przy następnym zdjęciu tego okna przesuń się w bok, żeby udało Ci się więcej powierzchni nieba pokazać - o to mi chodzi, niech ono będzie żółte albo i nawet różowe - chodzi mi o to, żeby "łata" była większa, najlepiej bez chmurek (bo zrobią bałagan) ;) zobaczysz, jak Ci to rozświetli środek zdjęcia fajnie.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 24.03.2011 09:33

weldon napisał(a):A co do obróbki, to zaraz cię nawrócę, ale to, niestety większy elaborat jest.

czekam niecierpliwie :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.03.2011 09:53

BeJur napisał(a):Piotrek, przy następnym zdjęciu tego okna przesuń się w bok, żeby udało Ci się więcej powierzchni nieba pokazać - o to mi chodzi, niech ono będzie żółte albo i nawet różowe - chodzi mi o to, żeby "łata" była większa, najlepiej bez chmurek (bo zrobią bałagan) ;) zobaczysz, jak Ci to rozświetli środek zdjęcia fajnie.

Chyba masz rację. Jak będzie ładne słońce to tam podjadę, tym bardziej,
że ta ściana jest w cieniu, a słońce oświetla budynek odbijający się w tym oknie.
Zresztą na nim się skoncentrowałem się od początku, bo niebo to nie było za ciekawe,
natomiast jak już mi kawałek słońca się pokazał, to ładnie te ścianę wyeksponował.

W ogóle lubię taką zniekształconą przez odbicie rzeczywistość, więc takich kombinacji,
albo okien w ogóle to ciągle szukam.

To okno powyżej nie ma też za dużo nieba, bo ono jest bardziej częścią innej serii.
Tak po kolej, to myślałem, żeby je pokazać jako trzecie po tych dwóch:

Obrazek

Obrazek
Stąd i kolory, ten brak nieba i te pochylenia takie się wzięły.
Ostatnio edytowano 21.02.2012 10:09 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 24.03.2011 10:12

weldon napisał(a): Chyba masz rację.

:)

W ogóle lubię taką zniekształconą przez odbicie rzeczywistość.

to by tłumaczyło te Twoje eksperymenty z obróbkami zamiast czystej fotografii;)

wiesz juz, że jestem złośliwa ...;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.03.2011 10:16

BeJur napisał(a):...to by tłumaczyło te Twoje eksperymenty z obróbkami zamiast czystej fotografii;)

Wiesz, ja jestem z pokolenia (niemalże) Hair, Doors, The Beatles ...
No, takiego zakochanego w Lucy in the Sky with Diamonds ... :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2011 10:48

Bardzo mi w Twoich oknach kolary się podobają, :lol: ale układ jakoś mi nie pasuje. :cry:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 24.03.2011 10:52

weldon napisał(a):Wiesz, ja jestem z pokolenia (niemalże) Hair, Doors, The Beatles ...
nie powinnam się przyznawać, ale ja też ;)

No, takiego zakochanego w Lucy in the Sky with Diamonds ... :lol:

te HDRy to taka psychodelia dla mnie, ja tak świata nie widzę ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.03.2011 10:58

smoki3 napisał(a):... ale układ jakoś mi nie pasuje. :cry:

No bo one zawsze jakoś i wysoko i z boku.
Strasznie zniekształcone wychodzą. Prostowałem, ale nie wszędzie się dało.

Zresztą ostatnio, ktoś, gdzieś tu mi zarzucał symetrię dla odmiany ... :lol:

Mam takie byle jakie. Ani to kolor, ani symetryczne ...

Obrazek

Natomiast co do przekonania o obróbce, to mnie poprawcie, jeżeli moje rozumowanie jest niesłuszne.

Po pierwsze, obraz, jaki zostaje zapisany na matrycy (zresztą na kliszach był ten sam problem kiedyś),
zostaje poddany rożnego rodzaju zniekształceniom wynikającym z konstrukcji obiektywu.
Według mnie i nie tylko, bo w wielu książkach o tym piszą, należy o tym pamiętać i koniecznie wprowadzić różne poprawki, aby na obrazie nie dominowały jakieś zniekształcenia, które dla ludzkiego oka są nienaturalne.
Dotyczy to również zniekształceń kolorów i gradacji przejścia tonalnego,
z którymi aparat, zazwyczaj, radzi sobie gorzej, niż oko.
Oczywiście nie mówię o jakichś wynalazkach typu rybie oko, lensbaby czy 360 stopni, no bo tam zniekształcenie obrazu robimy świadomie.
Dodatkowo, zazwyczaj coś tam Czyli obróbki, raczej, nie unikniemy.

Po drugie, obraz w aparacie zostaje zapisany pod postacią cyfrową, a więc są dwa wyjścia.

Albo jest to typowy zapis cyfrowy (tzw, RAW) który, chciał, nie chciał, trzeba obrobić po swojemu,
albo pozostawiamy to oprogramowaniu w aparacie, robiąc zapis poprzez tzw. format stratny, czyli jpg.

Algorytm tego zapisu niby ustawiamy sami, poprzez wybór pewnych parametrów zapisu: format, jakość, kolor,
ale nadal jest to zwykły algorytm, zapisany przez jakichś programistów, którzy uśrednili to, co większość osób robi ze zdjęciem.
A więc nie obrabiamy takiej fotki, ponieważ ... zleciliśmy wykonanie tego jakimś nieznanym ludziom.

Bez sensu.

Na tej samej zasadzie, to można dać kartę z aparatu jakiejś Dziuni w najbliższym fotolabie i cieszyć się tym,
co kobitka opanowała na ostatnim kursie dla operatorów lab'u.

Jeżeli komuś zależy, żeby jego zdjęcie nabrało indywidualnego charakteru,
takiego, jakie są oczekiwania fotografa, to, nie ma siły, musi zdjęcie obrobić.

Czasem mniej, czasem więcej ...
Powiedziałbym, że dokładnie tyle, ile jest potrzebne, żeby uzyskać to, co się chce otrzymać. :D
Ostatnio edytowano 21.02.2012 10:10 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.03.2011 12:10

weldon napisał(a):
Z tym niebieskim to nie wiem, bo, w końcu, to jest tylko odbicie zachmurzonego nieba,

Pozostaje Ci tylko w ramach łączenia przyjemnego z pożytecznym umyć to okno. :lol:

BeJur napisał(a):te HDRy to taka psychodelia dla mnie, ja tak świata nie widzę ;)

Wszystkie HDR-y, czy tylko te.... "ekspresjonistyczne"? :wink:
Bo przecież czasem oglądamy HDR-a nie wiedząc nawet o tym, że to HDR. Różnice (na plus) widzimy dopiero po porównaniu z wywołanym RAWem.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.03.2011 12:15

jan_s1 napisał(a):Pozostaje Ci tylko w ramach łączenia przyjemnego z pożytecznym umyć to okno. :lol:

Nie widzieliście gdzieś Janusza? :?

On rozdaje takie stylowe ściereczki ...
Ja, od razu, poproszę dwie, bo to i monitor i klawiaturę i biurko muszę sobie wytrzeć z kawy ...

Z rękawa to już sobie spiorę ... :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.03.2011 12:24

weldon napisał(a):Natomiast co do przekonania o obróbce, to mnie poprawcie, jeżeli moje rozumowanie jest niesłuszne.

Twoje rozumowanie jest (mz :lol:) jak najbardziej słuszne i oczywiste. Jednak pomału zaczynam tracić rozeznanie o czym my właściwie rozmawiamy? Czego dokładnie dotyczy różnica poglądów? Bo przecież Twoja konkluzja:

weldon napisał(a):Jeżeli komuś zależy, żeby jego zdjęcie nabrało indywidualnego charakteru,

...chyba u nikogo nie budzi sprzeciwu?
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 24.03.2011 13:09

jan_s1 napisał(a):
weldon napisał(a):Jeżeli komuś zależy, żeby jego zdjęcie nabrało indywidualnego charakteru,

...chyba u nikogo nie budzi sprzeciwu?

nie budzi, nie budzi, bo to tak jakbyś ubrał gacie na tyłek i ich nie poprawił, żeby było ładnie i wygodnie ;)
;)
i oczywiście nawiązując do poprzedniego Twojego posta - te ekspresjonistyczne sa psychodeliczne ....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone