No to wklejam zgodnie z wymianą zdań w watku jesiennym. Zdjęcie zmniejszone do rozmiaru forumowego i raz wyostrzone skokowo w irfanie jako orginał.
Ja zrobiłem z niego coś takiego.
4.
LRobert napisał(a):Ja zrobiłem z niego coś takiego.
4.
weldon napisał(a):Również, zgodnie z obietnicą - jesień:
[5] jpg - oryginał, zmniejszony i ręcznie wyostrzony w IrfanView
[6]raf - oryginał, wywołany w RAW File Converter, zmniejszony i ręcznie wyostrzony w IrfanView
jan_s1 napisał(a):...Przy okazji dwie refleksje:
- trudno mi zrozumieć niektórych fotografów (lepszych, czy gorszych - nie mam tu na myśli naszego forum ), którzy podkreślają, że to prawie surowe zdjęcie - ot, tylko parę drobnych poprawek...
Rafał K napisał(a):A hdr'y są fajne, jak ktoś potrafi je zrobić naturalnie
F-uncia napisał(a): RAWa trzeba wywołać, a JPG który wychodzi z aparatu to "interpretacja" aparatu, taki jpg inaczej wyjdzie w Soniaku, inaczej w Nikonie, inaczej w Canonie.
F-uncia napisał(a):... jak np oglądam Rawy w Fast Stone to bardzo ładnie je pokazuje, nie wiem z jakiego algorytmu korzysta, bo nie przypomina to ani JPGa wyrzuconego z aparatu ani nie przypomina rezultatu wywołania w trybie auto z Camera Raw...
F-uncia napisał(a):Natomiast ostatnio jak ognia unikam poziomów, ze względu na straty w obrazie. Walczę z ekspozycją i stwierdzam, że nie zawsze poprawny histogram jest ciekawy. Ot takie moje ostatnie przemyślenia
jan_s1 napisał(a):Przy okazji dwie refleksje:
- trudno mi zrozumieć niektórych fotografów (lepszych, czy gorszych - nie mam tu na myśli naszego forum ), którzy podkreślają, że to prawie surowe zdjęcie - ot, tylko parę drobnych poprawek, tak jakby "robienie" zdjęcie w programie było czymś wstydliwym.
- z drugiej strony częste są opinie oglądających - że lepiej, gdyby zdjęcie było naturalne, bo na programie to jakieś takie sztuczne. Zgoda, często (szczególnie na początku) lubimy przedobrzyć oślepieni możliwościami. Ale czepiać się należy nie programu, lecz programisty.