Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 28.02.2013 14:11

Niebo jest, tylko go nie widać. Widać mgłę. :)

Chmury są w Szkocji. :wink:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 28.02.2013 23:54

Mam pytanie do fachowców ,zrobiłem to zdjęcie w dzień ,póżniej [w odstępie około 1min] próbowałem jeszcze raz ale nie wychodziło tak jak te pierwsze . W następnych zdjęciach było widać wodę . Od czego to zależy :?:
P1000230.jpg
Ostatnio edytowano 02.03.2013 09:31 przez mervik, łącznie edytowano 2 razy
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 28.02.2013 23:57

od światła :)
od ostrości, której tu brak :)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 01.03.2013 07:35

BeJur napisał(a):od światła :)
od ostrości, której tu brak :)

Od jakiego światła :?:
Zdjęcie było robione zwykłym aparatem kompaktowym ,więc nie ma co wymagać :)
A ostrość nie ma nic wspólnego z tą poświatą czarnego tła :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 01.03.2013 08:19

mervik napisał(a):Od jakiego światła :?:
Zdjęcie było robione zwykłym aparatem kompaktowym ,więc nie ma co wymagać :)
A ostrość nie ma nic wspólnego z tą poświatą czarnego tła :wink:

napisane było

mervik napisał(a):zrobiłem to zdjęcie w dzień ,póżniej próbowałem jeszcze raz ale nie wychodziło tak jak te pierwsze . Od czego to zależy :?:

później - mogło się zmienić światło to raz
zwykłym aparatem kompaktowym też wychodzą dobre zdjęcia, więc to nie jest tłumaczenie ;)
nie rozumiem o co Ci chodzi z poświatą tła - natomiast patrząc na kwiatek widzę, że jest nieostry ... dlatego tak napisałam
ale może poczekaj na fachowców ..
;)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 02.03.2013 09:37

BeJur napisał(a): natomiast patrząc na kwiatek widzę, że jest nieostry ...
8O :roll:
Przepraszam ,czy na tym forum ,faktycznie jest tylko jeden fachowiec [BeJur ] od zdjęć :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2013 12:07

mervik napisał(a):
BeJur napisał(a): natomiast patrząc na kwiatek widzę, że jest nieostry ...
8O :roll:
Przepraszam ,czy na tym forum ,faktycznie jest tylko jeden fachowiec [BeJur ] od zdjęć :?:

ja się nie wypowiadam, bo się nie znam:) mi się ten kwiatek podoba:)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 02.03.2013 12:27

mervik napisał(a):Mam pytanie do fachowców ,zrobiłem to zdjęcie w dzień ,póżniej [w odstępie około 1min] próbowałem jeszcze raz ale nie wychodziło tak jak te pierwsze . W następnych zdjęciach było widać wodę . Od czego to zależy :?:
P1000230.jpg

Ja Ci nic mądrego nie napiszę.......bo ja się tylko bawię aparatem :wink:
ale mnie się też podoba, więc co tu pisac :? :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 02.03.2013 16:14

mervik napisał(a):...zrobiłem to zdjęcie w dzień ,póżniej [w odstępie około 1min] próbowałem jeszcze raz ale nie wychodziło tak jak te pierwsze . W następnych zdjęciach było widać wodę . Od czego to zależy :?:

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem. Zrobiłeś zdjęcie, które zaprezentowałeś. Nie widać na nim wody. Następnego dnia próbowałeś o podobnej porze i wychodziła woda.
Nie widze innego wytłumaczenia, jak tylko to, że drugiego dnia było inne (lepsze) oswietlenie tła, czyli wody.

Zakładam, że parametry były takie same.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 02.03.2013 21:10

jan_s1 napisał(a):
mervik napisał(a):...zrobiłem to zdjęcie w dzień ,póżniej [w odstępie około 1min] próbowałem jeszcze raz ale nie wychodziło tak jak te pierwsze . W następnych zdjęciach było widać wodę . Od czego to zależy :?:

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem. Zrobiłeś zdjęcie, które zaprezentowałeś. Nie widać na nim wody. Następnego dnia próbowałeś o podobnej porze i wychodziła woda.
Nie widze innego wytłumaczenia, jak tylko to, że drugiego dnia było inne (lepsze) oswietlenie tła, czyli wody.

Zakładam, że parametry były takie same.

Nie następnego dnia ,tylko między zdjęciami przerwa była 1 min :roll: i z tej samej pozycji , parametry te same :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2013 21:13

może wklei oba, bo nie widząc o czym mowa to wróżenie z fusów. mogłeś zrobić zdjęcie pod innym kątem (czasem wystarczy lekki ruch ręką a aparat widzi coś innego), może w innymi miejscu apatat zrobił pomiar ostrości/światła? może coś jednak majstrowałeś przy pokrętłach?
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 02.03.2013 21:21

arturac napisał(a):może wklei oba, bo nie widząc o czym mowa to wróżenie z fusów. mogłeś zrobić zdjęcie pod innym kątem (czasem wystarczy lekki ruch ręką a aparat widzi coś innego), może w innymi miejscu apatat zrobił pomiar ostrości/światła? może coś jednak majstrowałeś przy pokrętłach?

Niestety tamte wykasowałem, to robione bylło z autofokusem i nic nie zmieniałem .
:roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2013 21:25

słoneczko było? może się schowało? z tej samej pozycji robiłeś? fokus w tym samym miejscu?

poza tym jak skasowałeś, to nie znaczy, że go nie ma. użyj jakiegoś rekovera i odzyskasz.
AndrzejPK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejPK » 03.03.2013 13:20

Nie wiem jak zaawansowanym kompaktem robisz zdjęcia. Natomiast ( o ile dobrze Ciebie zrozumiałem) to na tych innych aparat ustawiał pomiar światła" na wodę" lub uśredniony/ważony - na tym zdjęciu ewidentnie ustawiony jest na kwiatek. Automatyki często nie jesteśmy w stanie zrozumieć.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 03.03.2013 13:49

AndrzejPK napisał(a): Automatyki często nie jesteśmy w stanie zrozumieć.

Sprawę z kwiatkiem już wyjaśniłem , nie chodzi o światło czy ostrość jak twierdziła to BeJur ,
otóż zależy pod jakim kątem robi się zdjęcie .
Jak stwierdził AndrzejPK , faktycznie z tymi aparatami tak bywa , że zaskakują nas :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 100
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone