Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.08.2012 14:18

Anai napisał(a):Oj tam, oj tam... - bo Ty źle postrzegasz perfekcjonizm...
...dla mnie jest to dążenie do bycia coraz lepszym w jakiejś tam dziedzinie/dziedzinach, to o czym Ty piszesz to obsesja a nie perfekcjonizm :P

nie mylić z faszyzmem, prawda???? :)
a Ty byś zostawiła??????????/ ;)

Anai napisał(a):Hahahhahhahah... dobre :D
...ale wiedziałam, że wcześniej czy później to tutaj padnie :lol:

wykrakałaś po prostu, albo wiesz coś więcej :)

:D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.08.2012 14:59

longtom napisał(a):To żeby nie było za łatwo wsadźcie w tę dyskusję jeszcze słowo artysta :D

pzdr :wink:

Myślisz, że to ma coś do rzeczy?

To pozostawmy znawcom fotograficznego rzemiosła :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 29.08.2012 17:16

BeJur napisał(a):
a Ty byś zostawiła??????????/ ;)

Nie mam i nie miałam w zwyczaju zostawiać dziecków z jakimikolwiek obcymi ludźmi ;)
BeJur napisał(a):
Anai napisał(a):Hahahhahhahah... dobre :D
...ale wiedziałam, że wcześniej czy później to tutaj padnie :lol:

wykrakałaś po prostu, albo wiesz coś więcej :)

Taaa... wróżka siakaś, czy cuś... :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.08.2012 17:27

Anai napisał(a):Nie mam i nie miałam w zwyczaju zostawiać dziecków z jakimikolwiek obcymi ludźmi ;)

to było abstrakcyjne pytanie, ja też nie zostawiałam i nie zostawiam :)

Anai napisał(a):Taaa... wróżka siakaś, czy cuś... :D

lepsze to niż ... czarownica :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.08.2012 06:23

Ndbra ...

Dziecków rodzić nie pomogę, wychować, skoro mi się udało trojkę to jakaś tam większa filozofia nie jest, a tu o foto gadamy ...

A że z gadania to jeszcze nikomu nic nie przyszło, wypadałoby jaką fotkę wstawić, a nie po próżnicy język strzępić.
Skoro nikt się jakoś nie kwapi, to, specjalnie dla ortodoksów fotograficznych, dwie, prosto z aparatu, to znaczy zmniejszone i wyostrzone tylko, żeby te oryginalne forum nie rozjechały, ale, jakby kto chciał z aptekarskiego obowiązku, to mogę i oryginały podlinkować :)

Pierwsze
Obrazek

i drugie.
Obrazek

No i zapraszam do komentów :)

Pozdrawiam

mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.08.2012 06:50

Pierwsze jak dla mnie ciut za pastelowe/mdłe ... drugie się podoba - intrygujące ... no i ta pogoda ! :)

pozdrawiam.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 30.08.2012 07:09

BeJur napisał(a):ale ......... fotografia to też zabawa (w sumie jak wszystko) z tym, że wg mnie - bawić się fotografią można dopiero jak się złapie mocne podstawy i poczuje się o co chodzi, a nie - coś mi wyjdzie i nazwę to zabawą lub wizją artystyczną :) nikt przecież nie zaczyna nauki jazdy od driftowania, a czasami tak to odbieram obserwując niektorych fotografów i ich dzieła :)

Tylko ja na wcześniejszych stronach bawiłem się zdjęciami, więc czy to wytłuszczone w cytacie dotyczy mnie i tego co wklejam ?

Chcę się upewnić, zanim się do tego odniosę.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.08.2012 07:45

mariusz-w napisał(a):Pierwsze jak dla mnie ciut za pastelowe/mdłe ... drugie się podoba - intrygujące ... no i ta pogoda ! :)

pozdrawiam.

Ustawienia standard. Pewnie gdybym ustawił w aparacie jakąś opcję typy chrom, byłoby bardziej nasycone.
To samo można by zrobić lekkim ruchem suwaka w PSie, ale, skoro jedno i drugie jest niedopuszczalne to wolałem nie kombinować :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2012 08:48

jak dla mnie,
pierwsze mało ciekawe, jakby tak jeden kwiatek na tej przyschniętej roślince, taki soczysty, barwny, to już by było intrygujące:)

drugie, typowo w Twoim stylu, dziś rano stojąc przed budynkiem poczty (kwadrat 6 okien szeroki , 5 okien wysoki) "myślę" sobie Weldona kadr:)...jeśli mnie oczy nie mylą to Novotel w Wawie, czyli dawny Forum, robione pewnie spod Brockiej, znaczy się Sfinksa teraz :) ładne w swej prostocie.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 30.08.2012 08:48

kaszubskiexpress napisał(a):
BeJur napisał(a):ale ......... fotografia to też zabawa (w sumie jak wszystko) z tym, że wg mnie - bawić się fotografią można dopiero jak się złapie mocne podstawy i poczuje się o co chodzi, a nie - coś mi wyjdzie i nazwę to zabawą lub wizją artystyczną :) nikt przecież nie zaczyna nauki jazdy od driftowania, a czasami tak to odbieram obserwując niektorych fotografów i ich dzieła :)

Tylko ja na wcześniejszych stronach bawiłem się zdjęciami, więc czy to wytłuszczone w cytacie dotyczy mnie i tego co wklejam ?

Chcę się upewnić, zanim się do tego odniosę.

Generalnie od jakiegoś czasu nie odpowiadam na Twoje teksty, ale tu się muszę wyłamać, żeby na tchórza nie wyjść.
Nie, nie dotyczy to Ciebie, bo Ty się uczysz jak widać. Chodzi mi o tych wszystkich "profesjonalistów perfekcyjnych" i niekoniecznie z tego forum, bo wyobraź sobie, że mam kontakty również z innym światem a z racji wykształcenia i zainteresowań - tłumy różnych fotografów różnych maści wokół.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 30.08.2012 09:11

BeJur napisał(a):Generalnie od jakiegoś czasu nie odpowiadam na Twoje teksty

Pamiętam powód, chodziło o Twoją "konstruktywną krytykę", ale mniejsza o to.
BeJur napisał(a):Nie, nie dotyczy to Ciebie, bo Ty się uczysz jak widać.

Ok.
BeJur napisał(a):Chodzi mi o tych wszystkich "profesjonalistów perfekcyjnych" i niekoniecznie z tego forum, bo wyobraź sobie, że mam kontakty również z innym światem a z racji wykształcenia i zainteresowań - tłumy różnych fotografów różnych maści wokół.

Nie napisałaś tego a mimo wszystko nie lubię pyskówek, dlatego wolałem się upewnić, bo zabrzmiało, jak zabrzmiało.

Nie tylko ja to tak odebrałem.....
weldon napisał(a):Zresztą, zobacz, ze dopiero takie eksperymenty Kaszubskiego rozruszały ten dział,
bo te "prawidłowo" robione fotki jakoś nie wzbudzały takich emocji :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.08.2012 09:19

arturac napisał(a):jak dla mnie,
pierwsze mało ciekawe...

Pewnie to samo odczucie co u Mariusza, ze za mało kontrastowe?

A teraz?

Obrazek
Lekko poprawiłem kontrast, przez co zwiększyło się nasycenie.
Pewnie robię błąd, próbując szukać w roślinach podobnej symetrii jak w architekturze?
Ale pora taka, że już babie lato się pojawia, więc teraz częściej do lasu, na spacery chodzę :D

arturac napisał(a):drugie, typowo w Twoim stylu

Chyba nie do końca.
Nie ma jak się odsunąć od tego budynku - faktycznie Novotel, tylko fotografowany z Parkingowej - dlatego robi się perspektywa pionowa, którą wolałbym zlikwidować. Do tego lekko inaczej bym skadrował, żeby było "po mojemu" :)

O, tak:

Obrazek

Teraz chyba przyjemniej się na to patrzy.

Dziękuję za komentarze :)

Pozdrawiam
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.08.2012 09:38

weldon napisał(a):Teraz chyba przyjemniej się na to patrzy.

Taaa ... 8) ... piony nie uciekają !
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 30.08.2012 10:43

weldon napisał(a):Ndbra ...
Dziecków rodzić nie pomogę, wychować, skoro mi się udało trojkę to jakaś tam większa filozofia nie jest, a tu o foto gadamy ...

...ale my tu o jakości, nie ilości :P
weldon napisał(a):
Pierwsze

mdłe
weldon napisał(a):i drugie.

krzywe, ale ciekawsze
weldon napisał(a):
A teraz?

Lepiej, ale nadal szału ni ma...
weldon napisał(a):Do tego lekko inaczej bym skadrował, żeby było "po mojemu" :)
O, tak:

a ja po przekątnej, ale tak też może być ;)
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 30.08.2012 11:03

Dwie wakacyjne impresje, czekam na miażdżącą krytykę :)

Obrazek
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 83
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone