Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 29.08.2012 06:10

weldon napisał(a):Zabawa, póki bawi, ma sens :)

O to chodzi.
8)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 29.08.2012 08:16

BeJur napisał(a):Mariusz ... wyczyść okulary :)

... wyczyściłem ! :)

BeJur napisał(a):nawet ja czasem robię coś dziwnego :)

Ooo ... w martwej naturze to mi się podoba ! ... bardzo fajne ! 8)

... ale macie rację fotografia to przecież też zabawa ... a dla mnie przede wszystkim ! :)

pozdrawiam.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.08.2012 08:30

mariusz-w napisał(a):Ooo ... w martwej naturze to mi się podoba ! ... bardzo fajne ! 8)

... ale macie rację fotografia to przecież też zabawa ... a dla mnie przede wszystkim ! :)

pozdrawiam.

:)
ale ......... fotografia to też zabawa (w sumie jak wszystko) z tym, że wg mnie - bawić się fotografią można dopiero jak się złapie mocne podstawy i poczuje się o co chodzi, a nie - coś mi wyjdzie i nazwę to zabawą lub wizją artystyczną :) nikt przecież nie zaczyna nauki jazdy od driftowania, a czasami tak to odbieram obserwując niektorych fotografów i ich dzieła :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.08.2012 09:13

Ciężko nauczyć się driftować, jeżdżąc komunikacją miejską ;)

Kiedyś, po pierwszych, koszmarnych, komentarzach, Mariusz też chciał pierdyknąć aparatem,
ale na szczęście dał się przekonać, żeby tego nie robić i powoli, nie łamiąc się, wrócił do fotografowania
i dziś jest specjalistą od robaczków, a i w fotografii krajobrazowej sobie nieźle radzi.

Profesjonaliści w fotografii odwalają chałtury na weselach i chrzcinach, a zabawa pozostaje tylko nam,
traktującym fotografię amatorsko i z przymrużeniem oka.

Jak będę chciał pisać wiersze, to nie muszę uczyć się kaligrafii ani kupować najdroższego Mont Blanca :)
Ortografię, jako tako, znam - jakby co, to na licentie poetice się zwali ;)

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2012 10:47

jeżdżąc komunikacją miejską nauczysz się jedynie jak nie dać obrobić sobie kieszeni, nie nauczysz się jeździć samochodem :) a co do wierszy - wystarczy talent - uwierz, tak samo talent wystarczy żeby robić super zdjęcia:) nie lustro zrobi z ciebie fotografa - ale to wiesz :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.08.2012 10:56

Artur, jeszcze nauczysz się, że na każdym postoju guzik trzeba przycisnąć, wtedy takie psssssssssss i drzwi się otworzą, tylko że w normalnym użytkowaniu auta - zupełnie Ci to niepotrzebne :)

a co do wierszy - oprócz talentu przyda się charakter ... pisma oczywiście :)

generalnie - jak nie ma uczucia, technika nie pomaga - wszędzie tak jest :)

8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.08.2012 11:03

arturac napisał(a):tak samo talent wystarczy żeby robić super zdjęcia:) nie lustro zrobi z ciebie fotografa - ale to wiesz :)

Ja bym to ujęła inaczej. Samo lustro nie wystarczy, żeby zrobić super zdjęcia, potrzebny jest przede wszystkim talent. Ale ten talent wsparty lepszym sprzętem da efekt w postaci jeszcze lepszych zdjęć.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.08.2012 11:07

marze_na napisał(a):
arturac napisał(a):tak samo talent wystarczy żeby robić super zdjęcia:) nie lustro zrobi z ciebie fotografa - ale to wiesz :)

Ja bym to ujęła inaczej. Samo lustro nie wystarczy, żeby zrobić super zdjęcia, potrzebny jest przede wszystkim talent. Ale ten talent wsparty lepszym sprzętem da efekt w postaci jeszcze lepszych zdjęć.

no to do talentu i sprzętu dodaj jeszcze wiedzę, umiejętności i oko fotografującego :)
powinno styknąc :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 29.08.2012 11:14

BeJur napisał(a):no to do talentu i sprzętu dodaj jeszcze wiedzę, umiejętności i oko fotografującego :)

... i przyda się czasami umiejętność słuchania innych ! 8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.08.2012 11:14

Pozostaje pytanie, kto tu chce zostać, czy już jest profesjonalistą w tym całym driftowaniu czy fotografowaniu :)
Ja tam, przy swojej wiedzy nie podejmuję się tego określić.

Mi wystarcza, że wiem gdzie aparat włączyć i jak go skierować, żeby sobie autoportretu nie cyknąć :lol:
A jak jeszcze komuś tam coś się spodoba, to miło jest :D

Ostatnio sporo komórką robię, bo, po pierwsze, najczęściej ją człowiek ma przy sobie, po drugie - lekkie :)
Muszę jeszcze opanować łapanie ostrości na przybliżaniu, bo mi nie idzie, w związku z czym dużo chodzić muszę, ale, dla zdrowia, jak w sam raz :D

Pozdrawiam
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.08.2012 11:18

mariusz-w napisał(a):
BeJur napisał(a):no to do talentu i sprzętu dodaj jeszcze wiedzę, umiejętności i oko fotografującego :)

... i przyda się czasami umiejętność słuchania innych ! 8)

właśnie - pokora taka :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 29.08.2012 11:18

weldon napisał(a):A jak jeszcze komuś tam coś się spodoba, to miło jest :D

... ooo .... to, to ! :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.08.2012 11:24

weldon napisał(a):[color=#800000]Pozostaje pytanie, kto tu chce zostać, czy już jest profesjonalistą w tym całym driftowaniu czy fotografowaniu :)
Ja tam, przy swojej wiedzy nie podejmuję się tego określić.

Kiedyś na zupełnie innym forum przyglądałam się gorącej dyskusji n.t. kto to jest profesjonalny fotograf. Konsensusu nie było :lol: .
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.08.2012 11:28

marze_na napisał(a):Kiedyś na zupełnie innym forum przyglądałam się gorącej dyskusji n.t. kto to jest profesjonalny fotograf. Konsensusu nie było :lol: .

taki co robi najidealniesze zdjecia na świecie???
tylko - technicznie? czy całościowo?? :)

Kiedyś niestety jeden pan profesjonalny się na mnie obraził, jak po szybkiej wymianie zdań i moich komentarzach odnośnie tego co wlaśnie robił i jak bardzo zepsuł jedno zdjecie - padło pytanie - czy ja to robię zawodowo???? co w tym momencie miało mi odciąć argumenty, padła odpowiedź - nie, dla przyjemności :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.08.2012 12:20

Profesjonalista, czyli tzw. zawodowiec, to chyba każdy, kto, odrabiając pańszczyznę, żyje z robienia fotek?
U nas, najczęściej, odwala manianę na ślubach, chrztach, weselach ... Sztampa, co tydzień te same zdjęcia, tylko fotki się zmieniają.
Trochę lepszy niż ci, co w fotolabach pracują ;)

Niektórzy z nich, od czasu do czasu, po godzinach, oddają się przyjemności robienia własnych ujęć,
takich, jakie im sprawiają przyjemność i wtedy ci zawodowcy stają się zwykłymi amatorami fotografii,
tak, jak prawdziwi amatorzy, czerpiąc przyjemność z chodzenia z aparatem.

Ja, na ten przykład, na pewno nie jestem zawodowcem, bo nie zarobiłem jeszcze ani złotówki w ten sposób,
natomiast ilość przyjemności jaką czerpię z łażenia z aparatem jest tak wielka, że czyni ze mnie kompletnego amatora fotografii :D

Zresztą zauważyłem, że ludzie, chyba, wolą jak ich fotografują tacy przypadkowi pstrykacze :)

Obrazek

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone