jan_s1 napisał(a):Nie będzie żadnego ciachania!
a szkoda
chociaż, zdrugiej strony to musi być.. wkurzające .. autor robi zdjęcie, a ktoś mu je ciacha
jan_s1 napisał(a):W sumie powinienem zapytać, czy chodzi Ci o ład w zabudowie miasta, czy o ład kompozycyjny?
kompozycyjny bo z tym pierwszym nic nie zrobisz
jan_s1 napisał(a):Rzeczywiście dzieje się tu dużo, ale wszystkie elementy wydają mi się spójne.
no patrz, a do mojego sklepienia się przyczepiłeś
jan_s1 napisał(a):Od razu powiem, że widzę sporą różnicę między tymi dwoma zdjęciami. Rozgardiasz pierwszego ma podkreślać jak wiele się dzieje w dużym mieście, które rozlewa się w całym kadrze. Ta właściwie jedyna koncepcja kompozycyjna może faktycznie budzić wątpliwości. W sumie zdjęcie nawet wsparte fajną (jak mi się wydaje) techniką postarzania jakoś nie przekonuje. Poniżej przeciętnej.
Co innego drugie, w którym starałem się zawrzeć przemyślaną kompozycję. Dla mnie o wiele lepsze.
Ty jako ojciec zdjęcia widzisz inaczej, ja patrzę jako ... ja czyli widz obserwator. Ja (jako ja) działam na zasadzie spojrzenia - zapamiętania.. tutaj mi się zlewa. Muszę wracać i wracać, nic w sumie na pierwszy rzut oka nie zakotwicza mnie na jakimś szczególe. (wiesz - matka trójki dzieci - wpadam i muszę natychmiast ogarnąć sytuację a nie powoli analizować:) )
Może to przez perspektywę, może przez szarość i napchanie domów.
Wydaje mi się (a racji mieć jak zwykle nie muszę), że własnie większy kontrast zrobiłby porządek, bardziej widoczne byłyby te duże domy, linie dachów, może trochę pionów ... ustawiłoby to bardziej te jakże piękne zdjęcia