Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoopinia

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.06.2012 10:07

mariusz-w napisał(a):Taaa ... ale chciałem z raw-a ! :?

Wiem, wiem :D

Spróbuj wywoływania ze zmienną ekspozycją.
Wtedy poczujesz mocniej różnicę miedzy raw a jpg :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 03.06.2012 11:26

Mariusz, a ja mam pytanie - po cholerę kombinujesz????? :roll:
Masz takie super zdjęcia, to zaczynasz cudaczyc i skupiać się na innych rzeczach zamiast łazić z aparatem pomiędzy trawkami i polować na mikro cudeńka.
Nikt nie robi takich zdjęć jak Ty, a grzebać i porównywać zdjęcia na 4 monitorach i patrzeć na cyferki, myśleć co by tu jeszcze poprawić - może każdy ... jesli mu się chce oczywiście.

:)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.06.2012 13:47

Dzięki ... 8)

Masz rację ! :)
Coraz bardziej, dochodzę do "pierwotnego" wniosku, że jak fotka się uda to jest, a jak nie to diabli z nią.
Po prostu mając te programy ... trochę z ciekawości, a trochę z nudów się zabawiałem w czasie niedogodnych "robaczkowych warunków". 8)
Ale przechodzi mi to ... :lol:

Pozdrawiam.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.06.2012 17:32

BeJur napisał(a):Mariusz, a ja mam pytanie - po cholerę kombinujesz????? :roll:

Nasunęło mi się dokładnie takie samo pytanie. Wywołanie RAW-a to jest nic innego, jak obróbka wstępna, tyle, że dająca większe możliwości, niż JPG (czasami dużo większe). Możesz poprawić ekspozycję, balans bieli i uwypuklić to, co chcesz. Potem szlifujesz w PS-ie, czy innym Gimpie i tyle.

BeJur napisał(a):Masz takie super zdjęcia, to zaczynasz cudaczyc i skupiać się na innych rzeczach zamiast łazić z aparatem pomiędzy trawkami i polować na mikro cudeńka.

Widziałem niedawno portfolio składające się z paruset zdjęć, a były to wyłącznie konie. Nic innego. Ale każde (każde!) zdjęcie było rewelacyjne. To było piękne, ale jakim trzeba być pasjonatem, żeby ograniczyć się do jednego tylko tematu? Mariusz, czy poszedłbyś tą drogą? Osobiście wątpię. Na ogół każdy z nas "cudaczy" i skupia się na różnych tematach. Faktem jest, że jedno wychodzi nam lepiej, inne gorzej. Stąd już krok do pewnej specjalizacji, ale nie wyobrażam sobie zawężenia do wyłącznie jednego tematu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.06.2012 18:02

mariusz-w napisał(a):Ale przechodzi mi to ...

Mięczak ...

;)

:D

Bo ty bierzesz coś, co jest udane i próbujesz na siłę wykrzesać z tego coś więcej.

Mz za wcześnie się poddajesz, bo nauczenie się podstaw obróbki RAW'a jest bardzo przydatne w fotografii.
Dzięki temu rozszerzasz swoje możliwości i robisz zdjęcia tam, gdzie przy opcji jpg nie wyjąłbyś nawet aparatu.

Spróbuj raw'a w architekturze, w mocno kontrastowych scenach, które często spotyka się na wakacjach, rób raw'y tam, gdzie zależy ci na jakości odwzorowania, kiedy chcesz panować nad balansem bieli, kiedy zależy ci na dużej rozpiętości tonalnej, kiedy chcesz zrobić zdjęcia nocne ...

RAW jest dla trudnych warunków, dla niezdecydowanych, dla cierpliwych (czyli nie dla mnie ;)) - warto go poznać, warto poznać program do obróbki, tak, jak warto korzystać w aparacie z funkcji ustawień manualnych lub półautomatycznych zamiast trybu SR Auto, bo na tym polega przyjemność fotografowania i, późniejszego, wywoływania zdjęcia.

Robisz jeden krok i jesteś w cyfrowej ciemni.
W miejscu, gdzie niewielu kiedykolwiek dojdzie.

Powodzenia i ... skoro zacząłeś, odwagi :D

Pozdrawiam :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.06.2012 06:31

Stulecie.

Obrazek

Pozdrawiam :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.06.2012 12:40

weldon napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Ale przechodzi mi to ...

Mięczak ...

Bo ty bierzesz coś, co jest udane i próbujesz na siłę wykrzesać z tego coś więcej.

Spróbuj raw'a w architekturze, w mocno kontrastowych scenach, które często spotyka się na wakacjach,

Powodzenia i ... skoro zacząłeś, odwagi :D

Coś tam będę próbował ! 8)
Nie tylko dzieci "w czasie deszczu się ..... ". :) ;)
Może faktycznie jakieś "miejskie". 8)

jan_s1 napisał(a):Faktem jest, że jedno wychodzi nam lepiej, inne gorzej. Stąd już krok do pewnej specjalizacji, ale nie wyobrażam sobie zawężenia do wyłącznie jednego tematu.

Ot co ! ;) :)
W końcu wakacji nie zamierzam spędzić w "owadzim terrarium". ;) :)

Pozdrawiam.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 04.06.2012 13:38

Saturday night fever II

Obrazek

Obrazek

pzdr :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.06.2012 13:41

Faktycznie bajkowo ... w barwach nie z tego świata ! 8)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.06.2012 13:48

pierwsze fajne kolorystycznie, kompozycyjnie i światło też masz niezłe :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 04.06.2012 14:29

mariusz-w napisał(a):Faktycznie bajkowo ... w barwach nie z tego świata ! 8)

BeJur napisał(a):pierwsze fajne kolorystycznie, kompozycyjnie i światło też masz niezłe :)

Na razie to taka zabawa. Jak p. Dereszowska zaczęła w Opolu "śpiewać" to coś mnie wygnało na dwór. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.06.2012 19:01

Upadły anioł ;)

Obrazek

Pozdrawiam :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.06.2012 12:01

weldon napisał(a):Upadły anioł ;)

Tak sobie wyobrażasz piekło? Optymista. :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.06.2012 12:30

Coś trzeba robić - nawet, jak człowiek uziemniony (mam nadzieję, że już niedługo).
W takiej sytuacji szukam po starociach w nadziei, że coś znajdę. Tą szufladę przetrząsam już nie pierwszy raz, ale na ogół trafiam na coś, co można by spróbować zrobić na nowo. Tym razem padło na Paryż w kolorze czarno-białym. :)

Raczej nie o takie fotki mi chodzi:

Obrazek

...chociaż niech ktoś powie, że to nie jest blekendłajt. :wink:

Znalazłem parę sztuk z przed dwóch lat - niestety jeszcze z kompakta w JotPeGach. Na początek dwa:

1.
Obrazek

2.
Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 19.06.2012 13:09

1 i 2 ... przyjemne kadry ! :)
Mnie się podobają ... mają styl ... takie faktycznie z archiwum ! 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotoopinia - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone