Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotograficznych gier wojennych ci±g dalszy....;-)

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.03.2009 17:47

Łeeeee nie odrobiłes lekcji :lool: idź jeszcze raz ;) ale już bez żadnej umowy :D i wrzuć tu (czyt. na forum) co spłodzisz ;)
furzyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) furzyk » 14.03.2009 18:09

portrecik narzeczonej zrobiony ok 2 godziny temu

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.03.2009 10:01

Hmmmm.... :roll: zaznaczam, że ja się uczę, ale...

Portret (ang. portrait) to pionowe ułożenie strony - zdjęcia, wszystkie obrazy znanych mi malarzy, którzy portretowali są ... pionowe. Dlatego staram się robić portrety w pionie. Nie podoba mi się ten chwast który wszedł w kadr w LD. Cień nosa na policzku z lewej strony... za to dostałem niejedną zrypkę...

Jednym słowem trzema słowami nie postarałeś się ;)

Pozdrav :papa:

P.S. Następnym razem portrety wrzucaj do portretów, landszafty do pejzaży itd... ;)
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 15.03.2009 10:31

jw. ciąć z lewej, ostrości i Zycia brakuje! No-i koniecznie PION :-))))) :papa: :wink:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 15.03.2009 10:50

Leszek Skupin napisał(a):Hmmmm.... :roll: zaznaczam, że ja się uczę, ale...

Portret (ang. portrait) to pionowe ułożenie strony - zdjęcia, wszystkie obrazy znanych mi malarzy, którzy portretowali są ... pionowe. Dlatego staram się robić portrety w pionie. Nie podoba mi się ten chwast który wszedł w kadr w LD. Cień nosa na policzku z lewej strony... za to dostałem niejedną zrypkę...

Jednym słowem trzema słowami nie postarałeś się ;)

Pozdrav :papa:

P.S. Następnym razem portrety wrzucaj do portretów, landszafty do pejzaży itd... ;)

Portrait to z francuskiego, oznacza przedstawienie podobizny osoby lub grupy osób. W angielskim bardziej oznacza orientację strony ;) Choć na pewno słowo to ma związek z portretem, który najczęściej (w przypadku portretowanej jednej osoby) ma układ pionowy.
Nie ma zasady, że portret to wyłącznie pionowy kadr, więc Twoja definicja jest niedokładna. Ogólnie o portrecie poczytaj choćbytu lub tu.
A tu masz np. portret poziomy znanych malarzy:
Rubens
Obrazek

van Dyck
Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.03.2009 10:58

No tak.... wszystko się zgadza. Ale w tych przypadkach poziome ułożenie jest uzasadnione, bo w pierwszym przypadku to dwie osoby, a te ciężko pomieścić w pionowym kadrze, tak, żeby były same popiersia, a w drugim jest pan ze słonecznikiem czy innym chwastem, a na zdjęciu furzyka takiego elementu nie ma, no ... chyba, że ten chwaścior z LD rogu miał być elementem dodatkowym, ale w tym przypadku został paskudnie pocięty... tak czy siak nie pasuje mi to zdjęcie furzyka.

P.S. artykuły z linków poczytam ;)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 15.03.2009 11:01

Leszek Skupin napisał(a):No tak.... wszystko się zgadza. Ale w tych przypadkach poziome ułożenie jest uzasadnione, bo w pierwszym przypadku to dwie osoby, a te ciężko pomieścić w pionowym kadrze, tak, żeby były same popiersia, a w drugim jest pan ze słonecznikiem czy innym chwastem, a na zdjęciu furzyka takiego elementu nie ma, no ... chyba, że ten chwaścior z LD rogu miał być elementem dodatkowym, ale w tym przypadku został paskudnie pocięty... tak czy siak nie pasuje mi to zdjęcie furzyka.

P.S. artykuły z linków poczytam ;)

Nie odnosiłem się do zdjęcia furzyka, a do Twojego stwierdzenia, że wszyscy znani malarze robili portret w pionie :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.03.2009 11:12

No dobrze może źle się wyraziłem... "wszystkie znane mi portrety" powinno być, ale jak widać mało jeszcze poznałem ;)
furzyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) furzyk » 15.03.2009 11:12

nie trzymam sie definicji... w takim razie to nie portret tylko "podobizna" :) Czasem jest tak, ze osoba stoi w konkretnym miejscu, nie uzywamy swiatel studyjnych i korzystamy ze swiatla zastanego, naciskamy spust i powstaje cos co dla nas jest wartosciowe - nawet sie mankamentow zdjecia nie zauwaza. Natomiast brak ostrosci na f1.4 na drugim oku jest calkowicie uzasadniony. Wiem jedno - gdybym mial starego 350d z kitem to bym tego zdjecia nie zrobil bo z lampa wbudowana wyszloby plaskie i bez klimaciku na na iso 1600 i f5.5 - po prostu nieostre (chodzi mi wylacznie o kadr z zaskoczenia bo ustawiac modela sobie mozna - ale czasem jest to jedno, jedyne spojrzenie, na ktore nie mozna czekac). A takie jakie jest mnie sie podoba i poleci do labu, potem na sciane.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 15.03.2009 12:08

i zaczęło się.. :lol: :lol: :lol: nie ma jedynej słusznej linii. Ja tę fotę dałbym w kwadrat.;) Bez życia jednak taka pstryknięta wlasnie ot tak, ale dla autora ma napewno wielką wartość :) Troche jakby się ust wstydziła, pokaż całą, ocenimy od razu narzeczoną..;) A tak w ogóle kadr prwaidłowy, trójpodział, oczy w mocnym punkcie tylko zamiast krzaków z lewej strony dałbym słonecznika, bo bez słonecznika ani rusz..;). No i mógłbym się doczepić do wielu rzeczy ale nie chcem :wink: wolę do twojego avatara :wink: pozwolisz furzyk że pobiorę i spróbuje cos z nim zrobić..?? nie wiem czy się uda- piszę o portrecie nie o avatarku :wink:
furzyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) furzyk » 15.03.2009 14:44

jasne - kazdy ma prawo do wlasnej interpretacji. ja po prostu cyknalem fotke, wywolalem z rawa, lekko skadrowalem i to wszystko.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 15.03.2009 17:53

Obrazek kilka kliknięć...cos przy włosach sie podziało ale na takich małych fotkach cudów sie nie zrobi. furzyk, jeśli stwierdzisz że mam usunać, zrobie to od razu..
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 15.03.2009 18:44

furzyk napisał(a):portrecik narzeczonej zrobiony ok 2 godziny temu

Zdjęcie fajnie zrobione.Pokazuje uczucia.Raczej nie jest to zdjęcie portretowe. Narzeczona ma prawie łzy w oczach . Ty lepiej furzyk leć po jakieś kwiaty lub zapytaj co się dzieje.
pozdrav
furzyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) furzyk » 15.03.2009 19:27

tez sie poprawilem z tym "portretem" - za teoretyka sie nie uwazam wiec wybaczcie to nieprecyzyjne okreslenie. Obrobka Marka jak dla mnie lekko zbyt kontrastowa ale to juz kwestia gustu. Poza tym agresywne "wyciaganie" powoduje wieksza ilosc artefaktu - tyle ze tutaj akurat powodem jest malej wielkosci jpg. W rawie byloby na pewno o niebo lepiej. Jesli chodzi o taki jakby "high-key" to bardziej bym to widzial w cz/b.
A kobitka nie byla smutna - po prostu wycelowalem aparat, obrocila sie i pstryknalem - tak wyszlo :)

Marku - nie usuwaj - niech przyklady sobie wisza na forum.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 15.03.2009 20:20

furzyk napisał(a): agresywne "wyciaganie" powoduje wieksza ilosc artefaktu - tyle ze tutaj akurat powodem jest malej wielkosci jpg. W rawie byloby na pewno o niebo lepiej.

Marku - nie usuwaj - niech przyklady sobie wisza na forum.
jesli gniotę nawet z jpega lecz pełnego, aczkolwiek nie ostrzonego w puszce nie mam najmniejszego problemu z artefaktem. w aparacie wszystko na "0" RAW to juz bez znaczenia.

ok, nie usuwam.

ps. w tym roku na urlop biore netbooka i będę robił jpeg lub RAW+jpeg
bo mnie rozdzielczość w pionie nie puszcza, a chciałem pobawić się w coś w rodzaju relacji online, tylko znów problem bo wifi szukam w Podgorze...??

ps2: furzyk, to jest portret
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Fotograficznych gier wojennych ci±g dalszy....;-) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone