Leszek Skupin napisał(a):Hmmmm.... zaznaczam, że ja się uczę, ale...
Portret (ang. portrait) to pionowe ułożenie strony - zdjęcia, wszystkie obrazy znanych mi malarzy, którzy portretowali są ... pionowe. Dlatego staram się robić portrety w pionie. Nie podoba mi się ten chwast który wszedł w kadr w LD. Cień nosa na policzku z lewej strony... za to dostałem niejedną zrypkę...
Jednym słowem trzema słowami nie postarałeś się
Pozdrav
P.S. Następnym razem portrety wrzucaj do portretów, landszafty do pejzaży itd...
Leszek Skupin napisał(a):No tak.... wszystko się zgadza. Ale w tych przypadkach poziome ułożenie jest uzasadnione, bo w pierwszym przypadku to dwie osoby, a te ciężko pomieścić w pionowym kadrze, tak, żeby były same popiersia, a w drugim jest pan ze słonecznikiem czy innym chwastem, a na zdjęciu furzyka takiego elementu nie ma, no ... chyba, że ten chwaścior z LD rogu miał być elementem dodatkowym, ale w tym przypadku został paskudnie pocięty... tak czy siak nie pasuje mi to zdjęcie furzyka.
P.S. artykuły z linków poczytam
furzyk napisał(a):portrecik narzeczonej zrobiony ok 2 godziny temu
jesli gniotę nawet z jpega lecz pełnego, aczkolwiek nie ostrzonego w puszce nie mam najmniejszego problemu z artefaktem. w aparacie wszystko na "0" RAW to juz bez znaczenia.furzyk napisał(a): agresywne "wyciaganie" powoduje wieksza ilosc artefaktu - tyle ze tutaj akurat powodem jest malej wielkosci jpg. W rawie byloby na pewno o niebo lepiej.
Marku - nie usuwaj - niech przyklady sobie wisza na forum.