napisał(a) Rafał K » 04.12.2007 16:44
Leszek, ponieważ debiut masz za sobą, to zdajesz sobie sprawę "jak to jest na hali"
w swoich uwagach pominę kwestie niedostatków fotografii spowodowanych tym, że nie fociłeś jakimś zacnym 70-200/2.8, tylko tym co aktualnie masz (chyba, że d80 leży gdzieś w domu, albo Mikołaj go wiezie... czego życzę
)
a do rzeczy to:
1. fajny moment, jednak zdecydowanie za długi czas. dla mnie w tego typu fotografii liczy się zamrożenie chwili - smugi do mnie nie przemawiają. no i kadrowanie - zdecydowanie przyciąć tego pana od lewej i ... butelki.
2. w tym momencie nic ciekawego się nie działo - tak uważam
3. ciekawy momeny, dobry kadr, tylko jedno ale ... czego ósemka tak "twarzą" do ludzi
4. przyciąć po prawej i lewej, żeby zostawić tylko uczestników akcji - będzie wyglądało prawie jak "zamierzony" pionowy kadr
poza tym dla mnie ok.
5. mz 3/4 kadru do usunięcia - poza głowną postacią - mało by po takim zabiegu zostało, więc raczej na nie. gdyby było możliwe większe zbliżenie (powiększenie) centralnej postaci z zachowaniem ostrości - to raczej ok.(musiłbym zobaczyć
)
6. za dalekie ujęcie.
7. fajne, ale koniecznie wykadrować uciętego "obrońcę" po lewej.
8. takie ujęcia mz to tylko pionowy kadr - za dużo niewykorzystanej przestrzeni.
9. ucięta głowa i ręce - na nie.
10. dwie postaci ująłbym w "pionowy kadr", resztę wyciąć.
pozdrawiam
ps
jak już będę miał odpowiedni sprzęt, to takie foty chciałbym robić
siatkówka
dla mnie wymiot
Ostatnio edytowano 09.12.2007 14:53 przez
Rafał K, łącznie edytowano 4 razy