Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

fotografia ruchu

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.11.2008 18:24

petris napisał(a):... a od czego jest fotoshop, widzę, że prawie wszyscy starają się podrasować swoje zdjęcia...

Petris, i mz słusznie... pracą jest ostatecznie to co prezentuje autor, a nie to co zarejstrował taki czy inny nośnik.

Wybaczcie mi ten banał (długie jesienne wieczory sprzyjają... :wink:), ale fotografie były, są i myślę, że także w przyszłości będą "rasowane" na przeróżne sposoby :lol:.

Cuda wianki można wywijać także nad kliszą w ciemni - tyle, że niewielu to potrafi, a pewnie jeszcze mniej to robi - i dobrze - bo niby w imię czego się męczyć - skoro w szopie osiągniesz dokładnie to samo, tyle, że łatwiej, szybciej i przyjemniej :wink:

Ja tam nad sprofanowaniem elitarności ciemni nie płaczę :wink: Obrabiam se jak potrafię i chętnie bym się nauczył np. wyciągać ładnie oczy w portretach.

Poza tym znam tylko jedną technikę fotografowania, która wyklucza rasowanie - to... polaroid, który polecam wszystkim "foto-purystom" :mrgreen:

Reszta skazana jest na taki czy inny "lightroom".

Z mojej strony EOT :wink:

PZDR
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 03.11.2008 19:20

rafał krasoń napisał(a):
petris napisał(a):... a od czego jest fotoshop, widzę, że prawie wszyscy starają się podrasować swoje zdjęcia...

Petris, i mz słusznie... pracą jest ostatecznie to co prezentuje autor, a nie to co zarejstrował taki czy inny nośnik.

Wybaczcie mi ten banał (długie jesienne wieczory sprzyjają... :wink:), ale fotografie były, są i myślę, że także w przyszłości będą "rasowane" na przeróżne sposoby :lol:.

Cuda wianki można wywijać także nad kliszą w ciemni - tyle, że niewielu to potrafi, a pewnie jeszcze mniej to robi - i dobrze - bo niby w imię czego się męczyć - skoro w szopie osiągniesz dokładnie to samo, tyle, że łatwiej, szybciej i przyjemniej :wink:

Ja tam nad sprofanowaniem elitarności ciemni nie płaczę :wink: Obrabiam se jak potrafię i chętnie bym się nauczył np. wyciągać ładnie oczy w portretach.

Poza tym znam tylko jedną technikę fotografowania, która wyklucza rasowanie - to... polaroid, który polecam wszystkim "foto-purystom" :mrgreen:

Reszta skazana jest na taki czy inny "lightroom".

Z mojej strony EOT :wink:

PZDR

Zazdroszczę :twisted: Ci ,Twoich umiejetnosci a szczególnie spojrzenia na to co fotografujesz.Na temat fotografi można wiedzieć dużo,ale jak to spożytkować,to już jest nie dla zwykłych zjadaczy chleba,trzeba mieć to coś w oku.
Dzięki za wszelkie uwagi .Pozdrowienia, petris no i banalne zdjęcie z wakacji

No właśnie ruch-szalony
Obrazek
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 04.11.2008 09:46

Rafale dziękuję za wszystkie cenne uwagi. Postaram się to wszystko wykorzystać przy najbliższej okazji.
Mam problem pracować z tym obiektywem, bo przy zachmurzonym niebie i troszkę gorszych warunkach wszystkie zdjęcia wychodzą niedoświetlone.
Bardzo proszę o kolejne sugestie przy kolejnych fotkach.
Pozdrawiam.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 04.11.2008 10:57

madzia1981 napisał(a):Mam problem pracować z tym obiektywem, bo przy zachmurzonym niebie i troszkę gorszych warunkach wszystkie zdjęcia wychodzą niedoświetlone.
Bardzo proszę o kolejne sugestie przy kolejnych fotkach.
Pozdrawiam.
wszystkie...?? jeśli robisz z preselekcją czasu , czy przysłony to drabinkę w prawo... ale ciekawe bo na twojej 2-ce sam bym z automatu dał korekte -2/3 bo i ciemne tło i Majdan na ciemno ubrany a jedynie parę jasnych elementów. Jedynka do kosza bo normalnie nie tenie sie tak nad kostkami ludzi, a co dopiero zawodnika piłki nożnej
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 04.11.2008 12:21

Masz rację Marku :oops:
Uczę się dopiero i wiem...że nawet na miano fotografa amatora dużo mi brakuje...
A podpowiedz co zrobić, żeby uniknąc takich "zamazań" twarzy jak na tej fotce?
Obrazek
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 04.11.2008 12:32

madzia1981 napisał(a):Masz rację Marku :oops:
Uczę się dopiero i wiem...że nawet na miano fotografa amatora dużo mi brakuje...
A podpowiedz co zrobić, żeby uniknąc takich "zamazań" twarzy jak na tej fotce?

Zastosować wyższe ISO i krótszy czas naświetlania.

Pozdrawiam
Rafał
dub.religion
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dub.religion » 04.11.2008 12:40

Tło jest ostre czyli miałaś zbyt długi czas do ogniskowej 300, skróć czas(żeby zachować wartość ekspozycji zdejmij przesłonę ew. podnieś ISO)
Zasada jest taka, że do ogniskowej 300mm czas przynajmniej 300 żeby zdjęcie nie było poruszone, masz 1,5 crop przez wielkość matrycy więc powinien być teoretycznie nawet krótszyczas ale przy stabilizacji powinno być ok. Nie wiem czy miałaś włączoną stabilizację bo tego w EXIF nie widzę.

Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.11.2008 12:46

marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 04.11.2008 23:21

dub.religion napisał(a):Tło jest ostre czyli miałaś zbyt długi czas do ogniskowej 300, skróć czas(żeby zachować wartość ekspozycji zdejmij przesłonę ew. podnieś ISO)
Zasada jest taka, że do ogniskowej 300mm czas przynajmniej 300 żeby zdjęcie nie było poruszone, masz 1,5 crop przez wielkość matrycy więc powinien być teoretycznie nawet krótszyczas ale przy stabilizacji powinno być ok. Nie wiem czy miałaś włączoną stabilizację bo tego w EXIF nie widzę.

Pozdrawiam
ej no nie miszaj dziewczynie bo stabilizacja do piłki i w ogóle do zdjęć w ruchu potrzebna jest jak szczurowi grapefruit. Stabilizacja pozwala na zwiększenie czasu ekspozycji, ale tylko ze względu na drgania rąk i aparatu jesli masz postaci w ruchu stabilizacja ci nic nie da. Ponadto tu nie wiem czy czas za długi czy po prostu większość piłkarzy jest poza GO skoro Majdan wyraźny. GO przy ogniskowej 300mm nawet po mocnym przymknieciu jest naprawde bardzo mała. Są w sieci kalkulatory GO.

choc faktycznie wygląda mi to naporuszenie spowodowane zbyt długim czasem.

zasada najdłuższy czas eksp. to odwrotność ogniskowej owszem ale znów przy statycznych scenach. Przy ruchu, żeby zamrozić bez użycia lampy musisz niestety mocno skrócić czas, a metody to: otworzyć bardziej obiektyw (zmniejszysz przez to GO), podnieść iso, lub jeśli juz ci go brak to w RAWach niedoświetlić i wyciągnąć potem (zwiększysz wtedy niestety szumy i mniej detalu ). Najlepsze do tego jednak jasne telestałki ale te niestety kosztują.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.11.2008 13:56

Myślałem że majątek stracę, tak się małej spodobało. Dużej zresztą jak widać też :wink:

Obrazek
ver.2
Obrazek
Ostatnio edytowano 06.11.2008 18:20 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 06.11.2008 16:28

Rysio, odszumiasz nawet ISO 200 :?: :mrgreen: :wink:

PZDR
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.11.2008 17:53

Nie to mój monitor w robocie :lool:

Dla czystej ciekawości wrzuciłem sobie 2 obok żeby porównać w robocie. W domu różnicę widzę wielką, ciekawy jestem co na to badziewny służbowy NEC :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 06.11.2008 19:53

Tak na powaznie to fajny moment - ale widziałbym go wężej (np. tylko śmiejące się buźki - oczywiście w pionie :wink:) - masz przecież czym zbliżyć... :P

PZDR
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 06.11.2008 21:24

Nasze siatkarki w akcji!

Obrazek

Po wygranej był szampan, a jak...

Obrazek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 09.12.2008 11:52

A taki tam obrazek uliczny....

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

fotografia ruchu - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone