napisał(a) Rafał K » 03.11.2008 12:40
Madzia, moja nieśmiała sugestia - w takich warunkach jak na Twoich powyższych fotkach ja sprawdziłbym najpierw jak wygląda histogram zdjęcia na pomiarze centralnie ważonym, ISO 200 i powiedzmy 1/320s (F 5.6) pstrykając jakikolwiek kadr (histogram dobrze naświetlonego zdjęcia wygląda jak początek sinusoidy - linia wznosi się od lewego poziomu na pewną wysokość i opada z tą samą regularnością w prawo).
Generalnie takiego histogramu trzeba szukać - czy fotka jest niedoświetlona czy prześwietlona widać też dość dobrze na wyświetlaczu aparatu.
Dopiero w sytuacji niedoświetlenia zdjęcia na niskim ISO - dźwigałbym je do góry do skutku (dobrego doświetlenia) - czas trzymałbym krótki, na 300mm w Twoim zumie pewnie też nie da się jaśniej niż 5.6.
Pomiar światła ustawiłbym - tak jak pisałem wyżej - na centralnie ważony - jak nie ma nieba w kadrze nie trzeba wtedy mz kombinować w ogóle z korektą EV.
Twoje fotki przede wszyskim są niedoświetlone (zwłaszcza 2) - mimo wysokiego ISO i bardzo długiego czasu jak na fotografię piłki nożnej (1/100s) - pewnie warunki były kiepskie. Mógł też pomiar punktowy, że tak powiem, załatwić sprawę - umiejętne jego stosowanie jest dość trudne.
Kadrowanie jest także centralne ale to akurat w fotkach sportowch nie stanowi problemu - jeżeli tylko dobrze oddana jest dynamika akcji i emocje zawodników.
Na tym bym się skupiał
Petris, Twoja fotka to mz pamiątkowy pstryk z wakacji - jako taki ok, ale o ruchu w nim za wiele nia ma
PZDR
Ostatnio edytowano 03.11.2008 13:52 przez
Rafał K, łącznie edytowano 2 razy