Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

fotografia ruchu

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 20.03.2008 10:05

Bodzioch Marek napisał(a):rafał, fajne foty, zastanawiam si tylko czemu generalnie wszystkie z siatkówki jak widze to przy siatce...?? poszukałbym trochę z drugiej linii, coś na odbiorze, cos z płaszczyzny siatki...?? Nie wim czy to wszystko stałką ale jakby można to coś ciasniej lub szerzej dla urozmaicenia

Szerokie kadry w siatkówce mz leżą - poucinane ręce, nogi, tudzież zawodnicy " w pół" - to nie moja estetyka. Gram w siatkę kilkanaście lat - od 2 lat nawet chałturzę w amatorskiej lidze, dlatego mam "wyrobione" własne postrzeganie tej dyscypliny :wink: i tego co w niej najbardziej atrakcyjne.

Pionowe kadry mają wszystko - całe postacie, często z emocjami na twarzach i odniesieniem do podłoża (widać więc jaką kto ma windę :wink: ) - co doskonale oddaje dynamikę i dramaturgie całej akcji.

Zauważ, że w serwisach sportowych prezentowane są albo kadry poziome - od dolnej części taśmy mniej więcej do wysokości czubka antenki (zawodnicy ucięci są co prawda w pół - ale za cenę dużego zbliżenia ich twarzy i tych emocji na nich :lol: :lol: przy bloku/ataku), lub właśnie pionowe, które - w dobrym wydaniu - jest strasznie ciężko złapać. W fotografii sportu nie ma w zasadzie kadrowania - trzeba mieć nosa jak pójdzie akcja i zaczaić się z pułapką ostrości. W pionowych ujęciach z boku siatki trudno o prawidłowy kadr - najczęsciej chaos powstaje - za dużo postaci w pobliżu.

Moje spostrzeżenia z obserwacji pracy sportowych fotoreporterów siatkówki są takie, że ustawiają się oni raczej prostopadle do siatki.

Co do sprzętu - sigma 70-300 APO (pięknie dała radę :D ) podpięta do kasetki pentaxa. Wybór ogniskowej (120-135mm) to trochę z konieczności (do 135 sigma trzyma F4) a trochę z wyboru - trzeba przyjąć jakiś margines szerokości kadru. Przy pionowych max to 180mm - powyżej robi się bardzo wąsko :wink:

PZDRV
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 20.03.2008 10:22

Rysio napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):
Przy panningu obiekt poruszający się ma być ostry - to rozmyte tło ma podkreślać dynamikę fotki a nie np. rozmyta maska auta.

racja tylko, że nie ma koniecznosci by cały obiekt poruszajacy był ostry, nawet gdy jest to auto rower motocykl, dziewczynka bawiąca na hustawce.Niekoniecznie zwierze, które wykonuje jeszcze inne ruchy niz te wzdłuż osi panoramowania. Czasem wystarczy ostry kierowca samochodu a auto wysmużone..

Potwierdzam słowa Marka w 100%. Dlatego właśnie pisząc o czasach zamrożenia ruchu nie brałem pod uwagę np piłki w piłce nożnej czy piłki tenisowej w tenisie czy ping pongu, bo idąc teorią całkowitego zamrożenia, w warunkach sztucznego oświetlenia byłoby ono nierealne bez użycia flesza :wink:

Marku, ostatnie rewelacja, tylko zapomnieli się porozbierać ;-)

Rysio, piłki nożnej, siatkówki, czy ping-ponga się nie pannig'uje z założenia - ruch piłki nie jest niekiedy zamrożony w fotografii takich sportów ale napewno nie z powodu wydłużenia czasów do potrzeb panoramowania.

PZDRV
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 20.03.2008 15:22

jeszcze panoramowanie z użyciem flasha:
1Obrazek
2Obrazek

pierwsze troche zepsute przez pandę w tle...:(
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.03.2008 15:33

Niezbyt pasują mi te 2 ostatnie. Lampą zamroziłeś koła i asfalt na 1 planie, co odbiera dużo dynamiki zdjęciom, ale to tak na moje koślawe oko :wink:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 20.03.2008 15:42

ze szprychami się zgadza, ale coś za coś, powoli (z tego co pamiętam zmierzchało a kolesie pędzili na paradę ślubną i nie miałem możliwości zabawy w próbne przejazdy i stąd też autko w tle. Pamiętam, że jechalem wtedy jako pasażer quadem tyłem do kier. jazdy.. kolesia tylko trzepałem żeby się zatrzymał na foto..Nie życzę nikomu, a na moto w winklach można odjechać ze strachu jak żem motonita... :lol: No i spodnie od garniaka se upalilem wtedy od wydechu.. :lol:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 22.03.2008 17:26

Obrazek
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 22.03.2008 17:55

nie znam sie za bardzo na fotografii sportowej, ale tu brak mi piłki choć nie koniecznie natomiast (ja wiem że cięzko uchwycić dobrze skadrowane) brak mi bardzo przestrzeni z lewej. stąd doszedłem do wniosku, że lepiej kadrować szerzej by potem w psie skorygować. Tu siatkarze patrzą w lewo a lewej ni ma... Natomiast prawej jest choć nie potrzeba
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.03.2008 11:26

Marek, w fotografii akcji w siatkówce właściwie nie ma kadrowania - można i trzeba trzymać co najwyżej poziomy i piony (np. w wypadku taśmy siatki, czy antenki - nie ładnie jest jak "lecą" w którąś stronę).

Robienie szerszych ujęć do dalszej obróki w moim przypadku nie wchodzi w grę - na niższych ogniskowych miałbym za dużą GO przy F4, a poza tym nie mam PS'a, żeby coś sensownie z cropa powyciągać.

PZDRV
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 23.03.2008 11:33

Rafał, gimp jest darmowy i zrobisz nim prakytcznie to co szopem a minimalnie szerszy kadr nie zwiększy wiele GO natomiast da ci większe pole do popisu... To moje przemyslenia, ale sam muszę kiedyś spróbować, a grałem do zeszłego roku z kumplami totalnie amatorsko (ino kolano padło ) więc wpadnę i porobię w wolnej chwili - czyli na jesień bo się sezon zaczyna..:)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.03.2008 11:48

Ten konkretny kadr akurat przyciąłem od mojej lewej - miałem tam kogoś uciętego w pół :wink:

Pójdziesz na halę to zobaczysz jak to jest z tym kadrowniem...

Idę Świętować...

PZDRV
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.04.2008 13:26

Znów popróbowałem pobawić się w zdjęcia w ruchu, na spacerze mały zaprzęgł mamę do zabawy ... :lol:

Cała frajda wskoczyć mamie na plecy ;)
Obrazek

A potem zakręcić mamę wokół własnej osi :lol:
Obrazek

Pozdrav :papa:
Nela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nela » 13.04.2008 19:12

Witam wszystkich :) mam jedno zdjęcie nie wiem czy nadaje się do tematu postu, ale jak robiłam zdjęcie to kaczucha się otrząsała, zdjęcie nie jest rewelacyjne, ale będę czytać i ćwiczyć pozdrawiam

Obrazek
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 13.04.2008 19:29

takie dwa ale chyba nie najlepsze:

1.
Obrazek
2.

Obrazek
Nela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nela » 13.04.2008 20:00

dla mnie super są bardzo wyraźne musisz mieć niezłą rękę :)
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 24.04.2008 22:22

Próba zdjęcia ruchu. Lampa nie błysnęła i automat przedłużył czas. Wyszło ciekawie.

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

fotografia ruchu - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone