napisał(a) Rafał K » 18.03.2008 11:31
Rysio napisał(a):skuteczne zamrożenie ruchu wymaga odpowiednio krótkiego czasu - np teoretycznie 1/320s powinna prawie zawsze wystarczyć do takiego "zamrożenia" w siatkówce - ale jak focimy tą siatkówkę na 300mm - do zatrzymania ruchu w potrzeba będzie 1/450s, lub krócej.
Wzmiankowana 1/320 wystarczy tylko do ogniskowej 200mm
Rafale połączyłeś 2 oddzielne sprawy, a mianowicie zamrożenie ruchu z poruszeniem zdjęcia bvo to zupełnie nie to samo
Co do zamrożenia ruchu np w przypadku wspomnianego konika byłoby wręcz niewskazane bo straciłoby dynamikę, jeszcze bardziej byłoby niewskazane zamrożenie rajdówki, gdzie pokazanie dynamiki jest sprawą zdecydowanie bardziej priorytetową niż idealna ostrość.
http://multimedia.motoplaneta.pl/ftr.ph ... zanie=&pg_[go]=20&pg_[go]=21
Powyżej przykład całkowicie wg mnie nieudanego zdjęcia. Koła się nie kręcą, 2 plan ostry a tylne kółko w górze. Brakuje tylko lewarka pod tylną osią i nie byłoby zdjęcia z rajdu tylko z naprawy auta na błotnistym placyku
Rysio, pokazałeś kiepską fotkę jako argument nie wiem za czym
Jej autor nie używał panoramowania.
Przy panningu
obiekt poruszający się ma być ostry - to
rozmyte tło ma podkreślać dynamikę fotki a nie np. rozmyta maska auta. Takie są zresztą właśnie rajdowe fotki Marka -
wyścigówki ostre na nieostrym tle. Dlatego uważam je za udane strzały.
Konika nie da się tak zpanoramować z tej prostej przyczyny, że konik - oprócz tego, że porusza się do przodu (jak wyścigówka) to w czasie tego ruchu przebiera kopytami (nie tak jak wyścigówka
) a takiego ruchu w tej technice dobrze uchwycić sie nie da - tak samo jak przypadkowych ruchów w zupełnie odwrotnej płaszczyźnie ogona, czy głowy konika
Nie ma więc co na siłę dorabiać teorii, żeby tłumaczyć, że nie do końca udane zdjęcie jest dobre - bo ta niedoróbka coś tam podkreśla.
Ja akurat nie panoramuje ale przypuszczam, że powtarzalność dobrych zdjęć w tej technice nie jest 100%' owa
Nie więc co sie obruszać
.
Zamrożenie ruchu i poruszenie zdjęcia to nie to samo - masz rację - ale ja nigdzie tak nie twierdziłem
Pisałem tylko, że te dwie kwestie łączą sie ze sobą - zarówno o poruszeniu (wadzie zdjęcia) jak i zamrożeniu ruchu (prawidłowej cesze fotki) decyduje dobór czasu otwarcia migawki - który jest z kolei ściśle zkorelowany z długością ogniskowej (prawidłowy czas=odwrotność ogniskowej, jeżeli nie mamy statywu lub stabilizacji, lub jeszcze krócej - jeżeli dodatkowo wymaga tego charakter fotografii)
PZDRV