napisał(a) Rafał K » 25.02.2008 11:10
Madzia, przy fotografii sportowej aby poprawnie zamrozić ruch trzeba ustawiać bardzo krótkie czasy otwarcia migawki. Fociłaś w dobrym świetle a aparat w jakimś action program ustawił czasy na 1/250s i 1/125s (na 1 i 2 fotce - pozostałych nie sprawdzałem) - bez sensu - zdecydowanie za długo - przed zepsuciem zdjęć (znacznym ich poruszeniem) uratowała Cię tylko wydajna stabilizacja alfy - ogniskowa wynosiła bowiem 300 mm.
Przejdź sobie w przyszłość na priorytet migawki lub pełny manual, autofokus przełącz raczej na AF-C i ustaw wtedy czas migawki na 1/1000s lub krótszy - przy dobrym świetle dziennym nie powinno być problemów - a jeżeli będą jakieś niedoświetlenia podciągnij ISO - w twoim potworze możesz bezkarnie szaleć do ISO 1600 i szumu nie będzie. Spróbuj też wykonać parę strzałów na pomiarze światła centralnie ważonym (bez nieba w kadrze) i porównaj z fotkami zrobionymi w matrixie - powinna być różnica na plus dla CW.
Docelowo to najlepiej oczywiście mierzyć światło punktowo - przy piłce nożnej pomiar na trawie powinien być mniej więcej trafny (odpowiadać szarości 18%) - nie trzebaby więc bardzo korygować ekspozycji. No ale to trochę wyższa szkoła jazdy (zwłaszcza przy tele) - warto jednak wiedzieć do czego dążyć, żeby fotki były możliwie najlepsze.
Kwestia kadrowania to odrębny temat - jak na pierwszy raz (pierwszą prezentację) nie jest źle (zwłaszcza 3 i 4 z serii) - generalnie tu trzeba nabyć/posiadać umiejętność przewidywania rozwoju akcji - kiedy coś fajnego dzieje się na boisku na dobrą fotkę jest już za późno
.
Dangol, pierwsze dwie fotki super - dobry czas (ok. 1/1000s) fajnie zamroził narciarza. Ładne są też kolory - generalnie bez zarzutu.
Zapytacie czego moje fotki jakieś takie mało zamrożone
Na hali przy F4 (tyle trzyma moja sigma w zakresie 70-135mm) i ISO 1600 powyżej 1/20s zdjęcia robiły się po prostu ciemne
Żeby zejść w takich warunkch do 1/500s (w warunkach hali uważam, że to jest max) trzeba mieć jasne szkło (f 2.8 ) i ustawić ISO 800 - ewentualnie ISO 400 przy bardzo dobrym oświetleniu obiektu.
PZDRV