Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

fotografia ruchu

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2008 22:41

Witam!
Specjalista ze mnie żaden :) ale dwie pierwsze fotografie mi się podobają. Szkoda tylko, że piłka uciekła poza kadr, albo jeszcze nie zdążyła dolecieć :wink: .
Pozdrawiam!
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.02.2008 23:33

Jeszcze jest w kalendarzu zima, więc trochę ruchu na nartach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.02.2008 11:10

Madzia, przy fotografii sportowej aby poprawnie zamrozić ruch trzeba ustawiać bardzo krótkie czasy otwarcia migawki. Fociłaś w dobrym świetle a aparat w jakimś action program ustawił czasy na 1/250s i 1/125s (na 1 i 2 fotce - pozostałych nie sprawdzałem) - bez sensu - zdecydowanie za długo - przed zepsuciem zdjęć (znacznym ich poruszeniem) uratowała Cię tylko wydajna stabilizacja alfy - ogniskowa wynosiła bowiem 300 mm.

Przejdź sobie w przyszłość na priorytet migawki lub pełny manual, autofokus przełącz raczej na AF-C i ustaw wtedy czas migawki na 1/1000s lub krótszy - przy dobrym świetle dziennym nie powinno być problemów - a jeżeli będą jakieś niedoświetlenia podciągnij ISO - w twoim potworze możesz bezkarnie szaleć do ISO 1600 i szumu nie będzie. Spróbuj też wykonać parę strzałów na pomiarze światła centralnie ważonym (bez nieba w kadrze) i porównaj z fotkami zrobionymi w matrixie - powinna być różnica na plus dla CW.

Docelowo to najlepiej oczywiście mierzyć światło punktowo - przy piłce nożnej pomiar na trawie powinien być mniej więcej trafny (odpowiadać szarości 18%) - nie trzebaby więc bardzo korygować ekspozycji. No ale to trochę wyższa szkoła jazdy (zwłaszcza przy tele) - warto jednak wiedzieć do czego dążyć, żeby fotki były możliwie najlepsze.

Kwestia kadrowania to odrębny temat - jak na pierwszy raz (pierwszą prezentację) nie jest źle (zwłaszcza 3 i 4 z serii) - generalnie tu trzeba nabyć/posiadać umiejętność przewidywania rozwoju akcji - kiedy coś fajnego dzieje się na boisku na dobrą fotkę jest już za późno :wink: .

Dangol, pierwsze dwie fotki super - dobry czas (ok. 1/1000s) fajnie zamroził narciarza. Ładne są też kolory - generalnie bez zarzutu.

Zapytacie czego moje fotki jakieś takie mało zamrożone :?: Na hali przy F4 (tyle trzyma moja sigma w zakresie 70-135mm) i ISO 1600 powyżej 1/20s zdjęcia robiły się po prostu ciemne :cry: Żeby zejść w takich warunkch do 1/500s (w warunkach hali uważam, że to jest max) trzeba mieć jasne szkło (f 2.8 ) i ustawić ISO 800 - ewentualnie ISO 400 przy bardzo dobrym oświetleniu obiektu.

PZDRV
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.02.2008 18:00

Jeszcze jedno narciarskie, fotografowany "obiekt" ten sam, ale dwa lata wcześniej
Obrazek
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 25.02.2008 20:21

Intersal-dziękuję :oops: miło usłyszeć komplement-niekoniecznie od super specjalisty..
Rafale- oczywiście poszłam na małą łatwiznę i miałam ustawiony program na zdjęcia w ruchu. Kombinowałam trochę z kompresją i iso, wiedziałam też że musiałabym zmienić szybkość migawki ale za cholerkę nie dało rady przy tym programie :D :D :D wiem wiem, nie śmiej się ze mnie ale uczę się dopiero. Jak sobie w porę przypomiałam,że zrobię to na manualu to akurat bramkę sprzelili a fotki wyszły prawie zupełne czarne. I co wtedy?Podnosić iso tak?
A i jeszcze jedno! Mam przestawić autofokus na af-c? Możesz prościej? :oops:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 25.02.2008 20:38

Co do AF-C - to jest to autofokus w trybie ciągłym - zwalnia migawkę kiedy naciskasz spust - AF nie ustawia ostrości super precyzyjnie (tak jak AF- S - czyli pojedynczy) ale myślę, że w Twojej alfie będzie ok - nawet moja kasetka jakoś sobie daje radę w tym trybie i to na hali - a od Twego monstrum dzielą ją technologiczne lata świetlne...

Przełączenie trybu AF masz prawdopodobnie wyrzucone na korpus - jeżeli nie to dla mnie wielkie zdziwko 8O - trzeba poszukać wtedy zminy AF w menu.

Z ekspozycją warto poeksperymentować przed meczem - zrobić pare fotek boiska na krótkim czasie - obejrzec histogram. Jeżeli jest ciemno np. na 1/1000s można albo otworzyć bardziej przysłonę (o ile to możliwe - na 300 mm najczęsciej nie :wink: ) lub zwiększyć czułość. Tak jak napisałem - w alfie 700 do ISO 1600 możesz śmiało poeksperymentować - choć przypuszczam, że przy świetle dziennym - nawet marnym - ISO 400 pozwoli robić prawidłowo naświetlone fotki na F 5.6 i 1/1000s.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.02.2008 08:05

Powiedzmy, że 1/500 s w zupełności wystarczy :wink: przy 1/1000 to już raczej ptaszki i owady się zamrażają :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 26.02.2008 13:13

Rysio, w tej materii im krótszy czas tym lepiej. Trzeba wykorzystywać te możliwości, które daje puszka Madzi :wink:

PZDRV
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 26.02.2008 15:10

W piątek będzie kolejna okazja by poćwiczyć zdjęcia w ruchu.
Dorzucę coś jeszcze do tematu z ubiegłego tygodnia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 26.02.2008 15:44

Trójeczka z drugiej serii jest bardzo dobra - trochę tylko niedoświetlona.

Staraj się też szukać raczej wąskich kadrów - szerokie w fotografii sportu najczęściej leżą...

PZDRV
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 04.03.2008 14:33

Trochę ruchu."Latające delfiny"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 04.03.2008 14:49

To zdjęcia Twojego autorstwa?
Bardzo mi się podobają, tylko moim zdaniem są troszkę przejaskrawione.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 04.03.2008 15:55

Przejaskrawione w jakim sensie? :o Jeśli idzie o obróbkę to były tylko wyostrzane. Resztę robiła automatyka aparatu.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.03.2008 15:59

Robert - to delfinarium w Loro Park :?: , czy nie trafiłem :?: "w pobliżu" coś takiego jest jeszcze na Majorce... na Sharm el Sheikh to chyba za dużo zieleni.

PZDRV
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 04.03.2008 16:14

Znacznie bliżej. Delfiny z Parku Rozrywki GARDALAND nad jeziorem GARDA - Włochy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

fotografia ruchu - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone